Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2023 11:57 - Нашата нива в с.Острица - част 2
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 550 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 05.08.2023 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
/продължение/

Други храна, която обичаме да си похапваме са картофките. Тази година садихме от наши картофи миналогодишно семе, като съпруга ми иска да изпробва от година на година каква продукция ще дадат. Миналата година беше лоша за картофките, но тази ни изненада доста приятно. На нивата сложихме 3 реда от картофите, които една баба ни беше дала по-миналата година. Тя си ги поддържа от своята младост и са много вкусни, макар, че не стават много едри.

image


image

А другия сорт, който също харесваме са сораята. И от тях сложихме 4 къси редчета.


image


image
А на къщата между кладенеца и оранжерията сложихме от картофите, които миналата година бяхме взели за семе – агрия.
image

Не съм им голям почитател, но те станаха едрички.

image


image
Тъй като на нивата вече трета година слагаме картофи буболечката не спи, та всеки път като си отидем събираме колорадския бръмбар на ръка. Не пръскаме, с изключение на разреден катранен шампоан, но рядко.

image


image
Сляпото куче и то се мъчи да ни помага с прибирането, та като изсъхна дръжето на картофите ги извадихме. На тяхно място засадихме разсад зеле, който сами сме си направили.

image


image
Друго, което решихме да си произведем тази година е зрял боб, който също обичаме. Посадихме няколко вида боб. Много добре тръгна бежовия, който е нисък боб.
image


image
Той беше един от първите узрели бобове.
image


image
И първата година садихме от него и ни хареса.
image

На къщата сложихме два вида дъбенски боб – нисък и висок, който наша приятелка от Дъбене ни даде и го садим за 1-ви път, та ще видим какъв е. Ниския бързо узря и дори го обрахме.

image


image

image
А високия сега цъфти.
image

image

image
В долни край на нивата засадихме остришки домашен боб, който става висок и влачи. Само, че го бяхме позарязали и тревата така го беше превзела. Съпруга ми е слагал и царевица, за да може да се увива около нея, но тя не израсна. Т.че някои от бобчетата се бяха захванали за високите треви около него.
image


image
Той също е хубав боб, но ще видим дали ще успее да стане, тъй като по нарядко сме го поливали.
image

Под него е пъстър шарен нисък боб.

image


image

Имам го сниман от по-миналата година.

image
И други видове сме слагали основно да извадим за семе, защото миналата година садихме, а боба не стана и някои от семената са на път да се позагубят – например боба на дядо Иван от Мръзеци, който вече не е между живите.


image


image
И люти чушлета си хапвам вече.
image

Патладжана също започна да дава, чакаме и чушките да узреят, за да си направим лютеница.

image


image
Това е хубавата част от трудовете ни! Да се наслаждаваме на плодовете, които земята ни дава, земята, които поколения наред е изхранвала мнозина български семейства, земята, която се отплаща за грижите! Вярно е, че ръцете се изморяват, ноктите се пълнят с пръст, понякога и кръст боли, но всичко се забравя и остава наслаждението от храната, храната, която е вкусна и която си хапваме с кеф!

А когато човек зареже земята тя започва да ражда бурени и тръне. Такава е половината от нашата нива, която миналата година сме обработвали, а сега в другата необработвана половина бодила стана по-голям от човешки бой!

image


image

Но там също кипи живот. Неуморни пчелички събират мед и жужат от цвят на цвят. Аз все се каня да си събера малко бодил за чай, но все не ми остава време, а и малко трудно може да се влезе навътре :). 

image

image
А нивата ни радва, въпреки, че зaема голяма част от свободното ни време.


image

Но догодина със сигурност ще понамалим оборотите. Пък живот и здраве, когато човек се устрои да живее на село пак може да направи къс земя - парче от рая, стига да има желание да я обработва! Но най-вече за това трябва да има мерак и да не се бои от селска работа. А това е гледката от нашата нива към "Къз баир". Красив е разлистен и надиплен, огласящ се от звънците на козите и телетата, които отиват или се връщат от паша.

image

image



image





Гласувай:
10



1. martiniki - Сърдечен привет на трудолюбивто семейство!
09.08.2023 07:20
Чудесна работа, Звездичка - здраве и късмет, все така да добивате високи урожаи и трудът ви да бъде възнаграден!
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря Доре!
13.08.2023 12:40
martiniki написа:
Чудесна работа, Звездичка - здраве и късмет, все така да добивате високи урожаи и трудът ви да бъде възнаграден!


Здраве и вдъхновение желая!
цитирай
3. ckarlet - Колко е хубаво, Звездичка! Баща ми ...
20.08.2023 09:58
Колко е хубаво, Звездичка! Баща ми имаше градини и все работеше. Много често му помагахме с децата и съпругът ми. Бяха малки и все си казвах, защо работи толкова, че и за нас нямаше почивка... А сега ми липсва всичко това, градините си седят, но са озеленени и красиви, но тази топлота и богатство ги няма... Колата, когато си тръхвахме беше препълнена с всичко, което човек може да си помисли... Сега го оценявам, но него от много години вече го няма... Радвайте се на всичко, което постигате и най-вече, че сте задружни и можете да прекарате времето си заедно за тази благодат...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5857990
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21683
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930