Прочетен: 37634 Коментари: 28 Гласове:
Последна промяна: 08.10.2012 13:02
В една от групите във фейсбук преди време едно момче беше споделило, че се е мъчило да меси на два пъти квасен хляб с лимец и не му е станал и така реших да опитам. Купих си Ѕ кг. просто за проба. В магазин “Здраве”, в който влизам от време на време ми казаха, че т.нар динкел е именно лимец, но беше внос от Германия. Нямаха български.
Брашънцето стоя известно време и чакаше ред. Една моя приятелка ми изпрати линк, в който се споменаваше, за конкурс за продукт от лимец. Организираха го от къща "Тепавицата" в Рабово, където гледат и лимец. За съжаление не можахме да отидем на това събитие, а и месец май вече бяхме ходили в посока към Източни Родопи, а лятото в плановете ни влизаше събора "Пирин пее" и реших да замеся едно хлебче и да изпратя снимки. И това стана в последния момент, защото все от нямане на време бях изключила за крайния срок. И тъкмо преди да тръгнем на нашата лятна отпуска видях, че е последн ден, в който мога да изпратя и снимки за конкурса. И заедно с гласенето на багажа месих и хляб :).
Ние по принцип редовно си месим квасен хляб, защото ни харесва и много ни кефи да си хапваме от него. Обикновено правим или бял, или царевичен, като смесваме бяло брашно с 1/3 царевично или пълнозърнест със същото смесване на брашната. Но тъй като сега изискването беше хляба да бъде от лимец го замесих само от брашното, което си бях купила. Квасчето беше втасало добре.
Направи ми впечатление, че брашното от лимец много прилича на пълнозърнестото, т.е. хлебчето стана много черно.
С половин килограм няма как да стане голямо хлебче. Замесих от вечерта малко хлебче и го оставих да си втасва през нощта.
На сутринта беше изпълнило тавичката.
Опекохме си го и си го хапнахме. Но ако зависеше от мен бих го смесила с малко бяло брашънце. Просто това беше един опит, провокирана от мъж, който беше споменал, че хлябът му от лимец не е станал. И ето и моя опит – успешен, макар, че ако беше с повечко брашънце щеше да е още по-хубав. Но и цената на брашното лимец беше много висока. А всичко стана от едно любопитство - дали ще стане хляба :).
08.10.2012 15:11
Просто реших да споделя един опит :).
За приготвянето на кваса сваряваме хмелен чай и използваме част от него като добавяме брашно. Изчаква се няколко дена, като се следи дали бактерията е започнала да действа, т.е. дали започват да се образуват балончета. След това разреждаме сместа и прецеждаме листенцата на хмела. И започваме да захранваме с брашно и вода. Примерно 2-3 с.л. брашно и вода да се получи като за палачинково тесто гъстота. И се добавя брашно след като започнат да се образуват балончетата. Но процеса е описан подробно тук:
http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671
Това се прави, когато човек иска да си замеси хляб. След като си замеси хляба и няма да меся в близките дни примерно това, което е останало на дъното на съда (каничка, чаша или бурканче) се слага в хладилника. И когато решим да омесим отново хляб го изваждаме от хладилник и го събуждаме като започваме да му добавяме брашно и вода. Вече няма нужда да се вари хмелна отвара, а само се поддържа кваса, докато не се развали и не вкисне много и трябва да се поднови. Това е общо взето.
Поздрави!
Синът ми си го прави в къщи. Опитвала съм неговия и мога да кажа, че вкусът му е по-добър от купешкия.
Поздрави за твоя красив и здравословен хляб, Звездичке!
Поздрави, звездичке!
08.10.2012 23:20
Поздрави!
Домашният хляб със сигурност е вкусен, а ние сме почитатели на квасния :). За лимеца не мога да изкажа утвърдителен отговор, защото само веднъж омесих и не сме хапвали много пъти такъв хляб. А аз обичам и да експерементирам, т.е. често пъти слагам и семена (сусамово, ленено семе) в хляба за по различен и добър вкус. Може би трябва да опитам отново, но засега ме спира цената на брашното - 8 лв. за кг. При по-добри дни може би. А и не знам също дали има различни разновидности на лимеца, защото това брашно, което аз си купих беше пълнозърнесто. А и както вече споменах ние пълнозърнестото го смесваме с бяло. Но ми хареса :).
Синът ми си го прави в къщи. Опитвала съм неговия и мога да кажа, че вкусът му е по-добър от купешкия.
Поздрави за твоя красив и здравословен хляб, Звездичке!
Аз все още нямам натрупан опит с лимеца специално, но редовно си правим квасен хляб - бял, царевичен или пълнозърнест. Ще трябва да опитам отново някой път и с лимеца, но ми се иска да е български.
Много е полезен твоя материал за начинаещи.
Поздрави, звездичке!
Със сигурност няма да съжаляваш.
И моя хляб е по опростена рецепта, като маята съм я заменила с квас и добавям сол, брашно и вода :). А също и семена. Става по вкусен.
Поздрави!
Хареса ти квасният хляб :). И да спомена още една подробност за аудиторията. Имаме си като традиция като тръгнем нанякъде от вечерта замесвам хляб, сутринта го опичам и после цялата кола ухае вкусно от хляба загънат в кърпа. И наши приятели, с които се виждаме успяват да го опитат :).
Ако някой път идваш към Русе обади се, може и да те черпим с квасен хляб :). Но по отрано, че кваса си иска свойта предварителна подготовка :).
Вече поясних в коментара на Павел, че е вкусен, но от един път човек не може да придобие поглед. А това беше само един опит. Много ни е скъпо това брашно и може би затова все още не съм повторила, но никога не е късно :). Просто реших да споделя тези снимки.
Ние все още имаме от натурално пълнозърнесто и царевично брашно, което сами си бяхме смели със съпруга ми на село, само бялото си купуваме.
Поздрави и вкусни хлебчета да съпътстват семейството ти, приготвени с любов!
Питката наистина беше чудно вкусна :)
За жалост още не съм се научил да меся хляб, но и това ще стане скоро :)
И хляб с лимец съм опитвал, но само купешки - вкусен беше, но не мисля че беше само от лимец. По-добре е човек сам да си го приготви :)
Звездичка, любопитен съм по колко купи брашното? В София ми казаха - седем-осем лева за килограм. А това е твърде скъпо.
Питката наистина беше чудно вкусна :)
За жалост още не съм се научил да меся хляб, но и това ще стане скоро :)
И хляб с лимец съм опитвал, но само купешки - вкусен беше, но не мисля че беше само от лимец. По-добре е човек сам да си го приготви :)
Звездичка, любопитен съм по колко купи брашното? В София ми казаха - седем-осем лева за килограм. А това е твърде скъпо.
Пак ще направим, живот и здраве, ще се радваме на нови срещи :).
А брашното от лимец половин кг. беше 4 лв., т.е. 8 лв. излиза кг., което за нашия джоб е скъпичко.
Не знам дали е много вкусен но със сигурност е много полезен лимеца ....
Ето тази статия за ползите за здравето и историята на лимеца...
http://bilki.bg/index.php?m=1&ws_m=3726C
Не знам дали е много вкусен но със сигурност е много полезен лимеца ....
Ето тази статия за ползите за здравето и историята на лимеца...
http://bilki.bg/index.php?m=1&ws_m=3726C
Със сигурност е полезен, но гледам, че нашия българския лимец е с много по-добри качества, но по магазините предлагат внос.
Други ползват настойка от кисели плодове (богати на витамин С - аскорбинова к-на) - шипки, трънки, диви ябълки или круши ... Изборът бил тайна на домакинята.
После само добавяли брашно и вода. А вместо хладилник, ползвали мазета- зимници.
Лимецът не приемал торове и хербициди, което е идеално, ако е вярно.Това обяснявало ниските добиви,а оттам и високата цена.
Аурата му била златиста...
Всичко това пише на етикета на купешкия хляб с лимец. Но не изглежда толкова тъмен. Сиреч - смесват брашното.
Други ползват настойка от кисели плодове (богати на витамин С - аскорбинова к-на) - шипки, трънки, диви ябълки или круши ... Изборът бил тайна на домакинята.
После само добавяли брашно и вода. А вместо хладилник, ползвали мазета- зимници.
Лимецът не приемал торове и хербициди, което е идеално, ако е вярно.Това обяснявало ниските добиви,а оттам и високата цена.
Аурата му била златиста...
Всичко това пише на етикета на купешкия хляб с лимец. Но не изглежда толкова тъмен. Сиреч - смесват брашното.
Ние специално кваса го правим от хмел. И много му се кефим на квасния хляб, затова и често си месим.
За купешък хляб с лимец не ми е идвало и наум да си купя :). А че ниските добиви оправдават високата му цена съм напълно съгласна с теб. Но и явно малко са смелчаците в България, които са склонни да отглеждат лимец. Моите поздравления за рабовци, които засяха нива и в село Лимец. Чета от време на време фейсбука им. Но са ни е много далечко пусто тези Източни Родопи, а в магазините предлагат основно внос.
Успех!
Успех!
Не знаех, че си посял лимец. Много се радвам за което. А и трупаш опит. Ако се видим някой път наживо може да споделиш :). Аз бях чела основно за прозводителите на лимец от село Рабово.
А дъжда наистина се забави тази година... И е необичайно топло за сезона, но това сигурно е в минус за земеделските стопани.
Поздрави!