Реших макар и с малко закъснение да споделя една наша закуска, която открих още по време на студентстките си години и толкова я харесах, че и до сега си я правя. Научих и съпруга си и го глезя с плодове всяка сутрин. Малко трудоемко е приготвянето й сутрин рано, когато човек се суети и бърза за работа, затова плодовете си ги нарязвам от вечерта и сутринта само я обърквам с киселото мляко. Но ще дам подробности и за самата закуска. И някои снимки, които направих преди около месец, когато отново бяхме на Балкана. Та там за 1-ви път направих закуската с горски ягоди.
Явно заради дъждовете ягодите около 8 юни все още не бяха узрели добре, зачервени от горната страна, но за опитване ставаха :). И бяха вкусни междувпрочем.
Бробонките и черешките са също от Балкана, крушите от нашата 150-200 годишна круша в Русе, другите плодове (банани, ябълки, праскови, кайсии, портокал) си ги купувам от магазина.
Та нарязвам в купичка различни видове плодове, като слагам от всеки вид по малко.
След това добавям по малко пектин и пчелен прашец.
Слагам по малко сладко и 1 чаена лъжичка мед.
Накрая домашно подквасено кисело мляко.
И обърквам :)
Да ви е сладко!
/п.п. Когато квася киселото мляко се получава доста сурватка и затова като си я правя в къщи тази салата от вечерта прецеждам киселото мляко и то става едно хубаво и гъсто като сметана. Ако някой си кваси домашно мляко ще се радвам ако сподели в какви пропорции слагате подквасата, за да не стане много кисело млякото./
Та това е нашата здравословна закуска и тя действа много добре на стомаха :).
Това бяха снимки от моя закъснял постинг, който исках да пусна още преди постинга за Жива вода, но така се стекоха обстоятелствата, че беше много напечено покрай мене и време не ми остана за блога.
Ето и снимка от закуската от сегашното ни ходене на Балкана. Сега в изобилие бяха сливите ( или по нашия край им викаме още комбалки или кумбули :) ). Разгръщах листата на ягодките с надеждата да намеря узрели, но нямаше никакви.
Закуската в един момент се превърна в обяд поради напредналите часове :).
Изкефих се също на билките, които си набрах на отиване и на връщане. Горе на поляната в изобилие имаше еньовче и агримония или известна повече с името "камшик". Мащерката беше цъфнала на места. Намираше се и риган, макар и в по-малко количество. Набрах си и кантарион. Пренасях си ги в кофичката, в която миналия път берях ягодки :).
След това по съвет на моя съпруг ги навързах на връзки и сложих да се сушат по ред - еньовче, кантарион, камшик, риган. Само мащерката сложих върху вестник.
Ето и полянката с билките.
И букетчето ми на връщане. Така беше нацъфтяло това еньовче, че постоянно ме мамеше и как да му откажа.
Общо взето времето беше дъждовно. И в Самоводене ни настигна и порой. Той така ме разсъни, че провали плановете ми да си поспя до Русе. Дъжда се стичаше с бясна сила и една кална вода се изливаше по пътя, която беше скрила тротоара и градинките пред къщите на хората. Виждайки тази картинка, колата пред нас спря, но ние продължихме напред. След като се прибрахме проследих внимателно новините, за да чуя подробен репортаж за стихията, която видяхме, но такъв нямаше. В същото време срещу нас идваше един ТИР и както водата беше 30 см., изведнъж срещу нас се издигна приливна вълна. Заля колата и стигна до тавана... И всичко стана за секунди. Не смеех да гъкна, а и положението беше инфарктно така да се каже. Реката продължи почти до Поликраище и там взе да се пооттича. Днес открих и клип на стихията, сниман макар и през автобус, защото друга информация в мрежата не намерих. Вижте за какво става въпрос.
http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/usernews/859542126-Dajd_v_s_Samovodene(Veliko_Tarnovo).html
Това се случи в събота вечерта. Просто реших да споделя.
Пък с него си е калорийна бомба, мисля...
Но на навикналите на глезотии едва ли ще им пречи
Много вкусен пост!:)))
Пък с него си е калорийна бомба, мисля...
Но на навикналите на глезотии едва ли ще им пречи
Много вкусен пост!:)))
Честно да си призная тъй като използваме пчелен прашец, а пчели не гледаме когато минаваме през Юндула се зареждам от там с пчелен прашец. Има много местни производители от Родопите, които излагат стоките си там. А друго място е от магазините "Здраве", в които се продават природосъобразни храни.
А иначе от прашеца слагам по малко. Има едни малки лъжички за кафе, по малки от стандартните чаени лъжички и от тях слагам половин лъжичка :).
А мед си купуваме с тенекията от пчелари и го пълним в буркани и така цяла година и горница си хапваме вкусен мед "Букет" :).
Благодаря Тит за коментара!
Хубав ден ти желая и усмихнати и свежи летни дни!
Благодарности за 6-цата :). Много обичам да бера билки, поне тези, които ги познавам. А тези ги набрах набързо, поляната беше пълна с тях. А колко много има които не познавам. Между другото ако можеш хвърли поглед на темата "Очарованието на Балкана", там те питах за една тревичка, ако я знаеш, дали си има някакво име. Сега вече беше цъфнала в лилаво, но не съм я снимала специално.
Хубави летни дни и изобилие от билки ти желая!
И аз по Еньовден бях на Балкана, и билки брах - само няколко, че другите не познавам и ги определям като цветенца - хубави и пъстри ... А ягоди колко търсих, но вече ги нямаше, току видя нещо червено между листата им, зарадвам се и ... червени листенца ... няколко пъти ме излъгаха. :)
Поздрав, Звездичке, беше ми много приятно и вкусно!
И аз по Еньовден бях на Балкана, и билки брах - само няколко, че другите не познавам и ги определям като цветенца - хубави и пъстри ... А ягоди колко търсих, но вече ги нямаше, току видя нещо червено между листата им, зарадвам се и ... червени листенца ... няколко пъти ме излъгаха. :)
Поздрав, Звездичке, беше ми много приятно и вкусно!
Миналата седмица ми беше 1-вото бране на билки, че по Еньовден бях на работа и други ангажименти. А билките са на Балкана и когато си отидем се възползваме от тези безплатни богатства. Сушим ги и после пием вкусен планински чай "Букет" :). Затова много ги уважаваме. Само дето като ги изсуша и реша да нарежа билки за чай бая зор виждам, че ме заболяват ръцете. Една приятелка сподели, че ги нарязвала още докато са прясно набрани, но не съм пробвала все още, а и време не ми е оставало.
По Еньовден трябва да е имало ягодки си мисля, защото моите снимки на ягодките са от 8 юни и още не бяха добре узрели, но в началото на юли вече няма ягодка. Преди години сме брали и около 20 юни. Но и тази година се изляха доста дъждове и закъсня узряване на ягодките, поне в Балкана. Догодина вече ще ги дебнем пак :). Иначе и ние виждахме червените листенца и се дразнехме, че не са ягодки.
Благодаря ти за коментара Мег!
Желая ти прохладни планински дни и нощи през това лято :).
Ако знаеш колко ароматни са тези "цветенца-билки". Особено еньовчето. Като ги вързах да ги суша стаята започна да ухае приятно на мед. Ама много силна миризма. Сега като ти пиша чак ми се припи чай и ще взема да пробвам да си сваря от пресните билки :).
Прегръщам те и аз мила. А като ми дойдеш на гости - някога ще те гостя с вкусен чай. И салатка може да ти направя.
Успех!
Поздрав.
Все по често си ходим натам напоследък и това място ни харесва все по вече и си почиваме психически, въпреки, че има много работа по възстановяването му. И това, че се променя пред очите ни толкова ни радва и зарежда и пак ни се прихожда натам :). И се възползваме от благодатта, която Балкана ни предлага!
Поздрави!
Успех!
Ние също си купуваме домашно краве мляко и аз го квася по подобен начин като теб. Изпробвали сме различни варианти за количеството подкваска. Преди слагах 1 с.л. подкваса, след това започнах да слагам по 1 и 1/2 ч.лъж. подкваса. Пробвах и с 1 ч.л. и пак стана. Но номера е наистина да се прибере навреме в хладилника.
Поздрави!
Назвездена ТИ,
благодаря ти ...за съкровеното излъчване
Назвездена ТИ,
благодаря ти ...за съкровеното излъчване
Благодаря ти за благите думи! Аз по нарядко влизам тук, но ще поствам по малко от време на време. Иначе ми се е приходило пак на Балкана, действително въздуха там е много хубав, а водата от извора е толкова сладка. Но времето за съпруга ми е много усилно в момента и като понамалее работата ще имаме и тази възможност.
Поздрави и красиво лято!
За киселото мляко - татко и баба винаги го правеха в стъклени или метални съдове. Правеха го с 1 голяма супена лъжица заквакска на 1 литър приятно топло мляко, предполгам, че температура е около 45-55 градуса. Разбъркваха закваската и млякото добре след, което слагаха капака (на буркана или тенжерката) и я завиваха с дебела хавлиена или вълнена кърпа за около 3 часа. (Млякото да остане с тази равномерна температура. После ако млякото се е заквасило се мушка веднаха в хладилника или в студена стая, за да се прекрати ферментацията. Ако продуктите (закваска и мляко) са добри тази технология дава отлични резултати.
Поздрави и красиво лято!
Напоследък все по рядко влизам тук, но лятото беше цветно :). И есента обещава да е хубава!
За киселото мляко - татко и баба винаги го правеха в стъклени или метални съдове. Правеха го с 1 голяма супена лъжица заквакска на 1 литър приятно топло мляко, предполгам, че температура е около 45-55 градуса. Разбъркваха закваската и млякото добре след, което слагаха капака (на буркана или тенжерката) и я завиваха с дебела хавлиена или вълнена кърпа за около 3 часа. (Млякото да остане с тази равномерна температура. После ако млякото се е заквасило се мушка веднаха в хладилника или в студена стая, за да се прекрати ферментацията. Ако продуктите (закваска и мляко) са добри тази технология дава отлични резултати.
И аз действам по подобен начин :).
Обичкновено го пия на чай, но ние си правим букет, т.е. смесвам различни билки , каквито сме си събирали по баири, поляни и планини и си правим чай "букет". Правих си и тази година такъв чай, но трябва да споделя снимка във фейса.