

От предната вечер си нагласих и измих бурканчета. На другия ден почистих шипките от мустачките и дръжките им, макар, че се стремях да ги чистя още при беритбата. Изплакнах ги малко по малко и с помощта на геврира и хайде в тенджарата. Добре, че имах голям съд по ръка.
Варих ги докато се развариха добре като се бъркат начесто да не загорят. Варих ги около 3 часа. След което започнах да ги прецеждам през геврир като наливам и вода в сместа. После ги преминавам през сито. Добре, че съпруга ми се включи, че доникъде нямаше да се справя. И през цялото време си на крака. Така деня отиде до 12 часа през нощта. На другия ден продължих с прецеждането на сместа този път обаче през тензух, защото все още имаше останали власинки.
И отново събрах сместа в тенджарата и на кутлона да изври и се сгъсти.
Обаче явно бяхме доста поразредили първоначално сместта, че няма изваряване. 7 часа и половина вря и накрая се изнервих и си обещах, че това ще ми е с правенето на шипков мармалад :).
И посред нощите пълних бурканчета.
Та това бяха моите перипетии относно шипковия мармалад :).
/п.п. и да споделя, че рецептата не ми влезе много в действие.../
Отдавна не бях публикувала тук, но просто реших да споделя. А определено е хубаво, когато има на кого да се опре човек! Поздрави и хубави почивни дни!
Като узряха плодовете на тревистия бъз реших да направя сироп. Набрах ги и като започнах да ги отстранявам от дръжките, трябваше да ползвам неметална вилица. Нямах такава /пък как ли с нея щях да го направя, не мога все още да си представя/ и започнах с ръка. Два дни си играх, ръцете ми станаха тъмнолилавочерни, но после лесно се измиха с лимонена киселина. Направих го, но се зарекох повече да не се занимавам с такива дребни плодове.
Поздравявам те за интересния пост!
Браво на вас!
Поздрав! :)
Поздрави! :)
Какво да ти кажа. Догодина със сигърност няма да е, защото ще ни остане мармалад. Ние не сме от много ящните на сладка и мармалади. А и има много зависи. Зависи дали годината ще е добра за шипките, защото миналата например нямаше щипки, а повече глог. Но тази беше богата. Също за да се заеме човек с такова предизвикателство не трябва да е на работа или най-малкото трябва да си има баба в къщи, която да помага. За мен засега е такава година, че съм свободна и имах възможност да опитам. И да ти призная рецептата ми беше за 12 кг., а моя милост беше набрала 18 :). Поувлякла съм се в беритбата от желание за мармалад и после ми дойде в повечко... И сигурно имаш спомени от баща си и неговия майсторлък :).
Поздрави и от Балкана. Каква луна имаше снощи. Ама и хубаво време случихме.
Като узряха плодовете на тревистия бъз реших да направя сироп. Набрах ги и като започнах да ги отстранявам от дръжките, трябваше да ползвам неметална вилица. Нямах такава /пък как ли с нея щях да го направя, не мога все още да си представя/ и започнах с ръка. Два дни си играх, ръцете ми станаха тъмнолилавочерни, но после лесно се измиха с лимонена киселина. Направих го, но се зарекох повече да не се занимавам с такива дребни плодове.
Поздравявам те за интересния пост!
Трудоемко е приготвянето на зимнината, но пък е хубаво, когато мазата на човек е пълна :). Благодаря за споделеното! Винаги, когато човек е действен и вложи усилията си някаква трудоемка дейност,това не е комфортно за тялото му за дадения момент, но хубавото е,че когато зора отмине остават само спомените. А и усилията и труда не са напразни. И човек набира опит и се учи и усъвършенства :).
Поздрави!
Да, наистина си е струвало, въпреки, че имах много неясноти относно приготвянето. Но какво съм направила. Може би следващия път ще бъде по добре :), ако се навия случайно. Може би трябва човек да опита с по-малко количество като теб, няма да му се увиди. А разреждахме за да минава по лесно през ситото течността, но кой да предвиди, че после трябва и да извари :). А какво ще рече оценка "К"? Благодаря за споделения опит!
Браво на вас!
Поздрав! :)
Ако имаш път през Русе може и да опиташ :). А наистина си права. А и желанието и любопитството също са голям мотиватор в живота на човек. Да опита, да види какво ще стане. А помощника се върна от работа и вместо да легне да си почине остана на крака заедно с мен до 12 посред нощите, за което бях истински благодарна.
Благодаря ти!
Не знам как ми дойде наум за този мармалад, при положение, че не ядем много сладка. Но спомена, че веднъж сме правили и че е бил много хубав този мармалад ме провокира да опитам отново.
Поздрави!
Поздрави! :)
Наистина си права, че по магазините човек рядко може да открие истинска храна, освен ако не си я приготви сам. И наистина е трудоемък процес, но си заслужава. И вкуса е уникален. Но ако решиш на опиташ трябва да се въоръжиш с търпение, с помощник, ако има желаещи и със свободен ден, а може би два :).
Поздрави!
Поздрави и прегръдки за теб и Иво, майсторката и помагача :)
По малка съм била по това време и нямам спомен за това.
Поздрави и прегръдки за теб и Иво, майсторката и помагача :)
Надявам се да сте добре там! Благодаря за поздравите :). Ще предам. Поздрави и на Ивето и на малчуганите! Живи и здрави бъдете!
Хубаво е човек да понаправи някои запаси от зимнина, за да има какво да сложи на масата в студените зимни дни, а и при срещи с приятели в планината примерно :).
Поздрави!
