Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2014 12:21 - Спектакъл Старата България
Автор: zvezdichka Категория: Видео   
Прочетен: 8694 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 26.07.2014 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Във връзка с приближаващия събор „Пирин пее” искам да споделя спектакъла „Старата България”, който представя песните, хората, носии и инструментите на Пиринския край, а също така и песни и обряди, представящи сватбата и сватбената обредност, тази, която вече не познаваме в наши дни. Много се изкефих, че изпълнителите бяха представени, т.е. че имаше надписи. Автентичното е това, което ме грабна. „Крали Марко чуен и прочуен” – дочуваме от старинното пеене на 1-я изпълнител, откриващ спектакъла. Последва ревю на исторически и традиционни костюми. Жалко, че камерата не успя да проследи всички носии от близо. Последваха автентичните
изпълненията на жените от Микрево и Струмяни. После звук от старинния инструмент кемене. Разбрах от коментар, че изпълнителя на кемене вече не е между живите, а все по малко са хората, които свирят на този инструмент... А хорото, което изиграха бабите от Яково „Старската” под звуците на кеменето много ми хареса. На сватбеното знаме в с.Игралище викат „Фуруглица”, вместо познатото ми „уруглица”. А хорото на което се хванаха младежите от Петрич и бабите от Петричко ме накара да се усмихна и не само то. Колко живот и пъстрота имаше в това хоро само!

Прибулването на 4 невести от различни фолклорни области – Кюстендил, Родопите, Самоковско и Разложко, под звученето на пиринските автентични гласове е изпълнено с някаква мистика! Представена е сватбената обредност при помаците – „лепене на гелина” и турския етнос – „къносване на булката”. Заедно с тях на сцената излязоха хората от с.Гърмен , писна гайдата, запя се песента „Ела се вие превива” и видяхме как християнската невеста се прощава с родата. Представени са „Пиянечки игри” от Р.Македония, „Игри от Харопо” – Р.Гърция. След това дойде ред и на Разлога – буйните игри на чаушите (така наричат кукерите в Разлог), игривите младежи и девойки от Разлога, уникалните гласове на девойките от Добърско и накрая едно диво и шарено хоро :), под звуците на зурните.

А за финал на сцената излязоха фолклорния ансамбъл при ЮЗУ „Н.Рилски”-Благоевград, ансамбъл „Гайтан” – с.Първомай, танцови групи от с.Струмяни, с.Микрево, с.Илинденци, ансамбъл „Веселие” – гр.Симитли и ни поднесоха една красива феерия от танц, младост, настроение. А каква радост е когато накрая видиш сцената изпълнена с всички участници в спектакъла. Моите най-искрени поздравления за авторите на този спектакъл – проф.Николай Цветков, доц.Георги Гаров и Петър Кръстев – наистина е празник за сетивата и докосване до една не толкова позната и разнолика култура.

Потърсих информация за участниците в спектакъла и се натъкнах на нещо, което бях забравила – моите впечатления от спектакъла „Старата България”, който се е провел далечната 2007 г.

http://zvezdichka.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/09/29/vpechatleniia-ot-koncert-spektakyla-starata-bylgariia-v-ndk.115183

 

Виждам, че има голяма разлика на възприемането на спектакъла тогава и сега, в смисъл, че когато човек се докосне до самобитното творчество от Пиринския край той се влюбва в него. А мога да заявя, че именно бабите, които пеят автентично, на двуглас ми станаха любими, а когато съм писала впечатленията си за 1-ви път не съм се срещала с тази музика и не съм я разбрала. Но е интересно човек да погледне през своите си очи преди години :). Винаги ми е било интересно, когато попадна на свой стар постинг и го прочета. Виждам, че съм била вдъхновена за нещо и да седна и да изразя преживяванията си. Май вече по рядко го правя.

И като финал се зарадвах, че са споделили този спектакъл в нета, припомних си го и реших и аз да споделя.

/п.п. нека направя и малко реклама на събора "Пирин пее", който се провежда за 14 пореден път на поляните на Предела. Ако някой има желание и обича народната музика, пъстрите носии може да се поразходи./

image




Гласувай:
14



1. анонимен - Наистина обичаш фолклора, щом си се ...
27.07.2014 07:26
Наистина обичаш фолклора, щом си се озовала на 500 км, но вие обичате да пътувате. Поздрави!
цитирай
2. syrmaepon - Благодаря за спектакъла ! Ще го с...
27.07.2014 09:03
Благодаря за спектакъла ! Ще го споделя и аз )))
цитирай
3. zvezdichka - Да, Куш, обичам го!
27.07.2014 22:42
kushel написа:
Наистина обичаш фолклора, щом си се озовала на 500 км, но вие обичате да пътувате. Поздрави!


И има събития, които си планираме година или две напред като Пирин пее, който се провежда на всеки 2 четни години. Вече 3-та година как пропускаме морето, но лятната си почивка я съчетаваме с планина, фестивал и диви планински селца, в които понякога откриваме уникални хора :). Та и тази година така. Миналата бяхме на Дорково и на връщане минахме през Равногор, едно село, което се намира на уникално място и е с много красива гледка. И т.н. :). Но морето не ми липсва, въпреки, че много, много го обичам и него.
Поздрави и хубави летни дни ти желая!
цитирай
4. zvezdichka - Радвам се, че ти е харесал Сирма!
27.07.2014 22:48
syrmaepon написа:
Благодаря за спектакъла ! Ще го споделя и аз )))


Не всеки може да разбере автентичната музика и много хора не я слушат. Дори наблюденията ми са, че от година на година намаляват хората, които пеят тези песни. Старите си заминават, а младите заминават за градовете, за да дирят там прехраната си и някои песни замират. Наблюденията ми са , че в помашките села фолклора се развива и се насърчават младите да пеят, предава се песента от стари на млади, но много хора го считат вече за отживелица и се увличат от друга музика. Но както и да е. Там където е запалено огънчето , там песента оживява и Дай Боже да пребъде!
Поздрави!
цитирай
5. makont - Поздрави, Звездиче!
28.07.2014 23:02
Ти си винаги там, където е пъстротата, самобитността, където нашите обичаи и традиции са живи. Благодаря ти!
цитирай
6. megg - Оживява миналото,
29.07.2014 20:50
човек има усещането за среща между времената ... Толкова красота е събрана! И - българското! Песен, танц, обреди ... и тези носии ... Сякаш току - що са извадени от тежки ракли, на чардак оставени - слънце да събират; да им се радваме.
Благодаря ти, Звездичке!
цитирай
7. zvezdichka - Здравей Майче!
12.08.2014 13:29
makont написа:
Ти си винаги там, където е пъстротата, самобитността, където нашите обичаи и традиции са живи. Благодаря ти!


Бяхме на Предела и наистина се наситихме на красотата на пиринските носии, песни и танци. Ако ми остане време може да споделя и свои впечатления за събора "Пирин пее". За сега обработвам клипове и снимки :).
Поздрави!
цитирай
8. zvezdichka - Мег има неща, които придават някакъв смисъл в живота на човек.
12.08.2014 13:39
megg написа:
човек има усещането за среща между времената ... Толкова красота е събрана! И - българското! Песен, танц, обреди ... и тези носии ... Сякаш току - що са извадени от тежки ракли, на чардак оставени - слънце да събират; да им се радваме.
Благодаря ти, Звездичке!


Това да надникнем в един отдавна отмрял свят, до който можем да се докоснем чрез шевиците по кошулите на жените, чрез украсата на саите, старинните накити и най-вече фолклора, оня самобитния и изчезващ малко по малко с хората, които си отиват от този свят. В много групи има млади хора, които поемат и фолклора оживява с нова сила в техните песни, но в някои села няма и си отиват уникални гласове и вид пеене - двугласно. Срещали сме се с такива жени, които вече не ходят на събора, а са имали богатство, което младите не са дооценили. Та ние събираме нишки и се мъчим да ги съединим, съхраним поне на снимка или запис.
Благодаря ти за коментара!
цитирай
9. magnoliya - Звездичке, благородно ти завиждам ...
17.08.2014 18:22
Звездичке, благородно ти завиждам за красотата на която сте се насладили, на песните и танците на Пирин планина! Ще се радвам да видя и снимките.
Ще ходите ли на Жеравна на 22, 23 и 24 август?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817110
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031