Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 11:10 - Западни Родопи – познати, непознати и очарователни – махала Кукувица, Широка лъка и село Върбово
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 14956 Коментари: 18 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Разговаряйки се в темата на prarodinata за параклиса в село Върбово реших да разкажа за това малко познато селце, което посетихме миналото лято. Има невероятни места в нашата страна, много от които остават неоткрити за многобройните туристи, отмарящи в Родопа планина. До много от тези селца реално не може да се стигне с нормална кола. Поради този факт някои от тях за се обезлюдили. Ние си бяхме избрали две такива селца, които се намират в околностите на Широка лъка. Но до едното селце така и не успяхме да стигнем. Става въпрос за махала Кукувица, която се намира над Широка лъка. С колата стигнахме до някъде и тръгнахме пеша. Пътя беше страшно разбит и изронен от дъждовете може би.

 

image

 


image
 

Видяхме табелките , които означаваха, че може да се стигне до местността „Мечо гробе” и хижа Изгрев.

 

image

 

 

Интересно име. Не знам с какво точно е свързано обаче. Повървяхме известно време, минавайки завоя с надеждата да видим дали селцето е наблизо. Но тъй като не се виждаше в далечината махала Кукувица, както и махала Асенец, за която разказах преди време в блога си http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2012/01/23/prikliucheniia-v-tyrsene-na-mahala-asenec-i-selo-zornica-v-r.888126 се оказаха за нас мисия невъзможна. Така, че се върнахме до колата и потеглихме обратно към Широка Лъка. Под нас се виеше живописен черен път сред зелените борчета.

 

image

 

А в началото на пътя видяхме табелка „Скала Главата” и след нея и скалното образование. Може и да не сме го погледнали от правилния ъгъл.

 

image

 

image

 

И след нея следната табелка „Помогнете да възстановим агролесовъдството на Кукувица”, останала от недалечното минало навярно.

 

image

 

 

Това, което прочетох в нета за селцето е, че: „Село Кукувица е разположено по средата между Широка лъка и Чепеларе на 1550м. надморска височина. Преди години Кукувица е наброявала около 150 души. Хората са си имали поминък, обработвали земята, отглеждали животни. Постепенно младите хора са се изселили. Към 2007 по данни на НСС селото е наброявало 12 жители, но сега то е съвсем обезлюдено.” Информацията е от тук: http://www.smolyandnes.com/selo-kukuvitsa

Достигнахме 1-те къщи на Широка лъка.

 

image

image


Широка лъка вече я бяхме разгледали и снимали някои от забележителностите, които ни направиха впечатление, макар, че не за 1-ви път сме тук.

 

image

image

 

image

 

Естествено снимахме и програмата на събитието, заради, което бяхме избрали да посетим Родопите през лятната ни отпуска.

 

image

 

 

Широка лъка както обикновено е пълна с хора през почивните дни.

 

image


Ето още забележителни личности, на които признателните родопчани са издигнали паметник.

 
image

image


image

image


 

И естествено в Родопа планина без песен не може. А гайдата като писне пронизва душата на човек. Затова и тази чешма е паметна за Широка лъка и произведение на изкуството.


image 

 

Забележителни са и мостчетата, които са остатък от едно отминало време, което все още е живо в Родопа планина.

 
image

 

Църквата, която широколъчани са издигнали за 38 дни говори за тяхното родолюбие, стремежа да имат храм, в който да намират утеха в трудни дни, да си запалят свещичка и да изкажат своите прошения на Бога.

 

image

image

 

image


image

image


image
 

Това беше накратко моят разказ за Широка лъка. Но следващата цел, която си бяхме определили беше село Върбово – родното село на Бойка Присадова, а както разбрахме и от надсвирването в Гела – от там са родовите корени на гайдаря Стефан Янев. Пуснете си клипа:

 


 

За наше щастие пътя до село Върбово е проходим, въпреки че на места е черен и с доста камъчки, но важното е, че човек може да стигне с колата си до селото или поне да измине част от пътя който е около 3 км. На 1 км. от Широка лъка се намира отбивката за село Върбово.

 

image

 


image

 

Това, което обичаме са местата на високо и съзнателно ги търсим. Поради тази причина си избираме и такива селца, за да се насладим на гледката, която се разкрива отгоре. А от пътя е видно, че той ни повежда именно нагоре :). Главният път Пампорово - Девин остана под нас.

 
image

image


image
 

В началото на пътя видяхме табелка, която ни информираше, че наблизо се намира скалата „Момата”, която успяхме да снимаме на връщане.

За нея има и легенда, която е запомнила дори името на героинята – родопската мома Каня. В годините на масово помохамеданчване на региона, тя се качила на високата скала, за да запази вярата си. Там помолила Бог да я превърне в камък и той чул искрената й молба. Пред погледите на преследващите я турци тя се вкаменила и дори днес можете да видите невероятно красивия силует на жена в родопска носия. А легендата нарекла момичето Каня Яковерска....


image 

 

От моято снимка може би не е различима или аз не съм я снимала от точния ъгъл, защото е от разстояние и не сме ходили специално до скалата.

Също преди да се отклоним за село Върбово снимахме релкамна брошура за селцето, от която се вижда, че селото има с какво да се похвали.

 
image

 

Движейки се нагоре с колата изведнъж съзрях един каньон и веднага взех решение, че аз съм дотук с колата. Слязох и взех да снимам на воля.

 

image

 

 

Непристъпните скали се бяха надвесили над главния път.

 
image

 

 

В близост до мястото ме изненада следната картина.

 

image

 

Кой ли беше оставил тези дрехи, надвиснали над каньона? Но пътя напред ме зовеше да стигна и до селото, в което моите приятели със сигурност вече бяха отишли.

 
image

 

Това, което изпълваше сърцето ми с радост вървейки или по-скоро летейки по пътя бяха вековните буки, които бяха останали незасегнати край пътя.

 

image


image

image

 

Между другото очите ми постоянно шареха нагоре, като се оглеждах и за още едно място, за което мой фейсбук приятел от Родопите ми беше споменал, като интересно място за посещение и което е свързано и с нашата древност. Това беше параклиса „Свети Георги ...”, за който писа и prarodinata. Но него за съжаление не успяхме да намерим.

Пътя се виеше между високите борове и не след дълго достигнах и мостчето, до което беше спряла нашата кола.

 
image

 

Каква беше изненадата на моите приятели след като пристигнах толкова бързо, а те са си мислели, че там където са ме оставили ще се забавя поне половин час.
 
/следва продължение.../

 




Гласувай:
29



1. malchaniaotnadejda7 - Привет, Цани!:)
28.06.2012 11:16
Благодаря за разходката. Една от мечтите ми - Рила, Пирин, Родопите... Да видим, кога Бог ще открие тези пътища... Имам някакво чувство, че ще е свързано с манастир. Радостен ден и сърдечни поздрави!:)
цитирай
2. zvezdichka - Здравей Наде!
28.06.2012 11:54
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря за разходката. Една от мечтите ми - Рила, Пирин, Родопите... Да видим, кога Бог ще открие тези пътища... Имам някакво чувство, че ще е свързано с манастир. Радостен ден и сърдечни поздрави!:)


Където и да отидеш със сигурност ще се зарадваш. Съприкосновението с планината винаги зарежда човек. А че са различни като същност спор няма. Важното е да отпуснеш душата си и да се почувстваш като у дома си!
Поздрави и нека се сбъдне по скоро това твое желание :).
цитирай
3. mitkaloto - Красиви места!Красива планина!И ...
28.06.2012 12:39
Красиви места!Красива планина!И ако не са снимките няма да ги видим!Поздрави!
цитирай
4. zvezdichka - Съгласна съм с теб Митко!
28.06.2012 13:18
mitkaloto написа:
Красиви места!Красива планина!И ако не са снимките няма да ги видим!Поздрави!


Родопите една красива и понякога тъжна приказка, както ще разберете от 2-рата част. Мечтая си да живея в планината, да имам време да я обикалям, за да се срещам именно с хората, които пазят паметта за нея! Толкова богатства са скътали в себе си и чакат да бъдат открити! И сега го правим, но времето винаги не ни достига...
Благодаря ти за коментара!
цитирай
5. pevetsa - Еххххххх, ... завидях :)
28.06.2012 15:12
И си харесах местенце, къщичката до езерцето :)
Какво му трябва на човек, идна въдица, червейче, и да си събере съчки за да изпече улова, ...
и тишина, само шума на листата, и птиците ... :))))
цитирай
6. zvezdichka - :)))
28.06.2012 15:30
pevetsa написа:
И си харесах местенце, къщичката до езерцето :)
Какво му трябва на човек, идна въдица, червейче, и да си събере съчки за да изпече улова, ...
и тишина, само шума на листата, и птиците ... :))))


Хубаво е, че човек може да мечтае! Да, какво му трябва на човек, за да е щастлив и да се радва на малките неща около него.
А онази снимка е с голямо приближение. Но ако знаеш какви бисери се крият по склоновете на Родопа планина и никой не проявява интерес към тях... Този постинг е само началото на разказа ми за едно селце, което истински ме очарова.
цитирай
7. goran - Родопа планина - дома на Орфей и гайдите :)
28.06.2012 17:30
Много ми се ходи на гайдарската среща - дано тази година да се получи :)

Поздрав най-сърдечен :)
цитирай
8. mamas - Вие сте истински туристи!
28.06.2012 17:46
Аз - с автобуса...

http://mamas.blog.bg/turizam/2012/06/28/smolian-shiroka-lyka-devin.973630

Поздрави!
цитирай
9. veninski - Чудесен постинг! Браво! Във в...
28.06.2012 17:56
Чудесен постинг! Браво!
Във въпросното село правеха уникална ракия от джанки - "Върбовска буботанка":) Поздрави от Родопите!
цитирай
10. zvezdichka - И на нас ни се ходи :)))
28.06.2012 23:36
goran написа:
Много ми се ходи на гайдарската среща - дано тази година да се получи :)

Поздрав най-сърдечен :)


Но тази година вече бяхме в Родопите. Toку що погледнах датите за гайдарското надсвирване - 4 и 5 август на Илинденските поляни в Гела. Така, че ако искаш трябва да го съобразиш с графика на почивните си дни. Ние иначе тази година ще го пропуснем, защото точно по същото време на Пирин в местността Предела се организира "Пирин пее" - 50 годишен юбилей.
Така, че успех!
Поздрави!
цитирай
11. zvezdichka - Определено сме туристи :)))
28.06.2012 23:39
mamas написа:
Аз - с автобуса...

http://mamas.blog.bg/turizam/2012/06/28/smolian-shiroka-lyka-devin.973630

Поздрави!


ама все гледаме да стигнем донякъде с кола. Не сме като онези, които като емнат раниците на гръб и цяла седмица кръстосват планината. Иначе си избираме места, които не са много известни и преоткриваме красотите им.
Благодаря за линка. Утре ще хвърля поглед и на твоята разходка :).
Поздрави!
цитирай
12. zvezdichka - Благодаря Васко!
28.06.2012 23:45
veninski написа:
Чудесен постинг! Браво!
Във въпросното село правеха уникална ракия от джанки - "Върбовска буботанка":) Поздрави от Родопите!


Това е много интересно. Върбовска явно идва от Върбово, но интересно какво означава "буботанка"? От някакви билки/треви ли се прави и носи тяхното име или това е дума от родопския диалект? И сигурно знаеш и други интересни подробности за селцето.
Ти си от хората, с които би ни било интересно да общуваме. Явно следващия път трябва да те открием, т.е. да посетим и Павелско. Че миналата година спахме 3 вечери в Орехово, но обикновено мястото, в което отсядаме все не ни остава време да го разгледаме в същина. Иначе много ни хареса и там, и на много други места :). Поздрави! Чудесна е Родопа планина!
цитирай
13. анонимен - Иванова
29.06.2012 02:26
Привет Звездичке!Хубаво сте писала за Родопите.Кога ше напишете и за нашата Златна Добруджа? Тя е толкова красива и просторна.Очаквам да я посетите.Пишете увлекателно. С поздрав: Иванова
цитирай
14. zvezdichka - Здравейте г-жо Иванова!
29.06.2012 10:39
анонимен написа:
Привет Звездичке!Хубаво сте писала за Родопите.Кога ше напишете и за нашата Златна Добруджа? Тя е толкова красива и просторна.Очаквам да я посетите.Пишете увлекателно. С поздрав: Иванова


Не веднъж сте отправяли предложение в блога ми. Благодаря ви! Просто ние като си нямаме планина и постоянно я търсим. Може би ако ни заинтригувате с някой фолклорен фестивал може и да наминем някой път :).
цитирай
15. sande - Санде: Както обикновено, Цани ти си фантастична ...
29.06.2012 16:54
Много интересно. Пестеливо като разказ, но точно и много колоритни и интересни снимки.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ. Сърдечно.
цитирай
16. анонимен - Радвам се, че ти хареса разказа :).
29.06.2012 22:35
sande написа:
Много интересно. Пестеливо като разказ, но точно и много колоритни и интересни снимки.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ. Сърдечно.


От време на време изваждам от архива по нещо интересно, но общо взето нямам време да разкавам. А толкова места чакат ред...
Благодаря ти Сашо!
цитирай
17. alexs - Както винаги багат постинг! Поз...
04.07.2012 14:45
Както винаги багат постинг! Поздрави!
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря Алекс!
05.07.2012 11:57
alexs написа:
Както винаги багат постинг! Поздрави!


Радвам се, че ти хареса! А се оказа богат, тъй като се помъчих да съчетая малко известните селца около Широка лъка :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5818717
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031