Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 11:19 - Констанцалиевата къща в село Арбанаси
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 8109 Коментари: 0 Гласове:
0



Арбанашката къща е единствена по рода си по своят архитектурен стил и няма друг такъв аналог в България. Тя се е развивала с течение на времето според обществено-икономическите нужди и порядки, като по този начин е изградила своя прекрасен облик. Всяка една арбанашка къща била обградена от високи и дебели дувари, които служели и като защита от врага и всяка една имала скривалище. Прозорците по стените са малки и обковани с дебели железни решетки. Те представлявали един вид малки крепости. За сметка на това пък били много богато украсени с интересна  дърворезба по таваните, вратите и прозорците.
image

Един от най - ярките примери за автентичността и красотата на арбанашката къща е Констанцалиевата къща. Тя се намира точно срещу Коконската чешма в централната част на село Арбанаси, и е  построена най - вероятно в началото на 18 век. Отначало тя била собственост на рода на Кокона Султана, а по - късно била закупена от Атанас Констанцалията, като тя и до днес носи неговото име. Години по - късно тя била купена и реставрирана от Леон Филипов и предадена на музея.

Констанцалиевата къща  и огромният й двор са  обградени  от масивни каменни зидове. За влизане в  къщата има два входа - главният, който е и по - голям  е от  югозападната страна  на дворното  пространство, а по - малкият вход е от северната страна.
image

Констанцалиевата къща  се издига на два  етажа, чиито стаи са много просторни и уютни. На първият етаж се поместват помещенията  за пазача и  прислугата, складове за стоки, маза и скливалище. Вторият етаж се състои от зимна и лятна спалня, гостна и  всекидневна, кухня и сервизни помещения. Начинът  по който е украсена къщата отвътре ( дърворезбата, рисунките и различните декорации по стените и  таваните) говорят за големите творчески възможности на българските майстори. Вътре в  къщата има много запазени  съдове, предмети и вещи на бившите обитатели, които днес представляват голям интерес и ни разказват за бита и ежедневието на  обикновеният българин.
image

Ако искате поне за миг да станете част от  старата ни възрожденска традиция и култура, посетете Констанцалиевата къща.  Тя е един прекрасен начин за кратко да се потопите в старобългарската атмосфера.



Тагове:   къща,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 169806
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031