Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 22:42 - Преображенски манастир - история и архитектура - част 1
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 10762 Коментари: 6 Гласове:
8



Ще ви представя една есенна разходка в околностите на град Велико Търново, когато в слънчевия 24 октомври решихме да посетим Преображенския манастир “Свето Преображение Господне”, намиращ се близо до главния път В.Търново-Русе. Това, което мога да споделя за това място е, че си заслужава човек да го види. Църквата е изключително богата на стенописи и дърворезби и в мен изникнаха асоцииации с църквата в Добърско, която също така успя да ме плени по своя си начин. Манастира се намира на много живописно място, точно в подножието на отвесни скали.
image

image
Точно срещу него на един хълм разстояние под друг скален венец е разположен женския Патриаршески манастир „Света Троица”.
image
Преображенския манастир е построен по време на Второто българско царство, през XI век, като метох на Ватопедския манастир в Света гора. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, манастирът получил автономност. Историята на манастира е неизменно свързана и с личността на втората му жена царица Теодора (еврейката Сара) и сина им цар Иван Шишман, които даряват много средства за неговата реконструкция и ремонт. Поради това е известен и като Сарин или Шишманов манастир.
През средновековието Преображенския манастир е бил разположен на около 400 – 500 метра южно от сегашното си местонахождение. Първоначалното място на манастира е било изоставено или след разрушаването му по време на завладяването на Търново в края на 14в., или по причина на свличане на пластовете, което продължава и днес.
image

image

image

image
След падането на България под турско робство манастирът е неколкократно опожаряван и плячкосван от турците, а в последствие е разрушен напълно. Векове по-късно за игумен на западналия манастир бил назначен отец Зотик (Зосим) родом от село Алхамория, Одринско. Буден по дух и всеотдаен на делото христово отец Зотик успява да възстанови Преображенския манастир през 1925г на мястото, на което се намира и манастира в момента. След петгодишно управление успял да създаде братство от двадесeт и трима монаси. В негова чест е издигната паметна плоча, която се намира точно до колелота на живота.
image Манастирът е от типа на средновековните манастири-крепости. Сградите очертават издължен правоъгълен двор. Долните им етажи са каменни, а горните чрез красиво издадени еркери хармонично се свързват с наклонения терен.
image

image

image
Строежът на главната църква започва в 1834 г. с разрешение на султански ферман от 1832 г. и е бил възложен на известния майстор Димитър Софиялията. Заради участието си във "Велчовата завера" от 1834-1835г. майстора е обесен от турците и с довършването на църквата, което става през 1837г. се заема прочутия строител Уста Кольо Фичето. Църквата е забележителна както със своята архитектура, така и с живописната си декорация. Интериорът и външните стени на храма са украсени със стенописи в периода 1849-1851г. от големия български художник Захарий Зограф от Самоков.
image
През 1870г. е издигнатата кула зад църквата по проект на Кольо Фичето. Тя е във хармонична връзка с целия архитектурен ансамбъл на манастира.
image

image

Един различен поглед на часовниковата кула :)
image

image
Преди време в съседство е имало още две по-малки църкви. За съжаление ги унищожава срутване на скални маси преди 25 години. През 1991 огромно свличане на камъни от скалите над манастира се стоварва върху част от монашеските килии и ги срива със земята. Едно голямо парче се търкаля право към църквата, но по чуден начин се разцепва на две и минава от двете й страни без да я повреди. За щастие няма никакви жертви. Това не е първото срутване на скали над манастира, но както при това, така и при никое от предишните свличания няма наранени хора.
image
image

А това е другия огромен камък е от лявата страна на часовниковата кула
image
В монашеските сгради с обширни дървени чардаци, също дело на Кольо Фичето, отново се откроява възрожденския стил. Това, което забелязах още с влизането в двора на манастира, че в момента тече реконструкция и обновяване на сградите (усърдното строителство се забелязва още от входа), а също се възстановяват и стенописите в църквата.
image

image

image

image

image

image

image

image
По време на Руско-турската война /1877-1878г./ манастирът е бил превърнат във военна болница и от Червения кръст е изпратен руският хирург Пирогов.
image Днес в манастира има библиотека и музейна експозиция, които пазят  реликвите на манастира: книжа, исторически документи, ценни средновековни български книги и икони, както и други произведения на приложното изкуство. Преображенският манастир е национален паметник на архитектурата и изкуството. В момента манастирът е действащ, мъжки.


Тагове:   манастир,


Гласувай:
8



1. katan - Направила си нещо превъзходно!
05.12.2009 17:28
Поздравявам те за този великолепен постинг, в който толкова майсторски си преплела исторически данни и факти с прекрасни снимки, че честно казано имах чувството, че съм очевидец!
Каквото да напиша ще бледнее пред поднесеното от теб!
Поздрави и очаквам още!
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря ти Катя!
05.12.2009 23:25
Да, данните са подробни, но повечето от тях съм копирала от други сайтове, тъй като няма как да знам историята за манастира. Но мястото наистина много ми хареса и във втория си пост съм подготвила и подробна информация за църквата, която много ме впечатли.
Поздрави и приятни почивни дни!
цитирай
3. lotos16 - Поздравления, Звездичке!
10.12.2009 13:00
Разгледах и прочетох твоя фоторазказ. Много е интересен и като снимков материал, и като информация.
Ще се върна, когато имам повече време, да разгледам на спокойствие.
цитирай
4. zvezdichka - Добре си
11.12.2009 13:31
дошла Павлинче :).
Снимки при мен да искаш, само дето ми е трудно с писането, защото трябва да седна, а то изисква време и спокойствие, което човек рядко може да отдели. И затова и някои от разказите и снимките ми се появяват с голямо закъснение.
Поздрав!
цитирай
5. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
01.01.2010 22:06
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. zvezdichka - Разбира се
06.01.2010 21:44
Джули, ако представлява интерес хвърли поглед и на втората част. Тя представя богатството на църквата от вътре - със стенописи и дърворезби :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817042
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031