Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2022 07:34 - Европейската индустрия започна да се срива под тежестта на експлодиращите цени на газа и тока, както и на западните санкции срещу Русия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1225 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 07.07.2022 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Производственият сектор на Европа се срива под тежестта на постоянно високите цени на електроенергията и природния газ и на ограниченията за търговия с Русия. Това съобщава американската агенция Bloomberg, призовавайки за пестене на синьо гориво.

Агенцията отбелязва, че сега се задава нова вълна от съкращения в индустриалните предприятия. Но ако Русия допълнително намали доставките на важни суровини, вследствие на санкциите срещу нея, тогава много от тях няма да имат друг избор, освен да затворят.

Нормирането на газа може да е далеч, но енергийната криза вече е тук. Въздействието на цените върху промишлената дейност се проявява много преди прекратяването на доставките на газ. Следователно правителствата трябва да решат още сега кои компании ще получат финансова подкрепа и кои не.

Анализаторите смятат, че лидерите на европейските държави са длъжни да проведат спешна среща на върха по този въпрос. Европа се нуждае от обща стратегия за пестене на енергия и намаляване на търсенето. Трябва да се започне сега, а не да се чака зимата.

"Приближаваме до точката „нито една идея не е твърделуда“: поддържане на работа на атомните електроцентрали, ограничаване на цените на електроенергията на едро, затваряне на пазарите, премахване на разходите и ограниченията на емисиите на CO2, изгаряне на повече въглища, възстановяване на производството на газ, дори ако това причинява местни земетресения в Холандия. Това трябва да бъде подкрепено от държавни заеми в размер на милиарди долари за ключови сектори", пише изданието.

Многомесечната криза, която много индустриалци включиха в плановете си, се превърна в дългосрочен проблем. Перспективата да загубите пари за няколко месеца, може би половин година или дори година е едно, но загубата на пари за неопределено време е друго.

Например, една алуминиева топилна компания ще загуби средно 200 милиона долара годишно при текущите форуърдни цени за електроенергия и въглероден диоксид през 2023 г.

На частни лица европейските ръководители казват, че скоро ще бъдат обявени нови затваряния на заводи. Ще бъдат засегнати отраслите с най-интензивно потребление на енергия: производството на торове, цветни метали и стомана, химикали, керамика, стъкло и хартия.

Но цената на храната също ще се повиши, тъй като отопляемите оранжерии и птицефермите изискват астрономически сметки за енергия.

Този месец американският производител на торове CF Industries Holdings Inc. заяви, че ще затвори за постоянно една от фабриките си във Великобритания поради високите разходи за електроенергия.

Бъдещето на Slovalco, алуминиева топилна компания в Словакия, в която Norsk Hydro ASA има мажоритарен дял, изглежда много мрачно и вероятно ще приключи през 2023 г.

Двугодишен форуърден договор (2023-2024) за електроенергия в Германия се повиши до рекордните близо 200 евро (211 долара) на мегаватчас.

Във Франция подобна ситуация също има рекорд - двугодишен форуърден договор за електроенергия нарасна до 220 евро. Подобна е ситуацията и на газовия пазар - договорът за 2024 г. на платформата TTF се колебае около 65-70 евро за мегаватчас, което е по-високо от рекордния връх от 60 евро през декември 2021 г.

"Европа не може да спаси всяка енергоемка компания. И не трябва", твърдят медиите.

Това, което трябва да се направи, е да се запазят веригите за доставки, които са застрашени, най-вече производството на храни. Трябва да намалим потреблението сега, а не когато сме изключили подаването на газ. 



Гласувай:
6



1. morskipesni - Те не могат да съществуват без КРАЙНИ УДОБСТВА И ГЛЕЗОТИИ
07.07.2022 17:15
Е, тогава НЯМА да съществуват повече. Немците забравиха Гартен Цоо, изсечените за огрев дървета, изгорените черчевета. Бой баката!
цитирай
2. missana - Особено ме изкефи краят на британския Мунчо.
07.07.2022 19:49
Неговата противна селяндурска физиономия буквално дразнеше интелигентните хора. Сега е ред на обущарчето Шолц, а също и на чичко Макрон. В ЕС се задава страховита инфлация.
цитирай
3. iw69 - Определено,
07.07.2022 20:09
Джонсън е по-прост отколкото позволява полицията.

Иначе и аз силно се притеснявам, че ни връхлита такова мощно финансово-икономическо цунами, че обикновените хора направо ще се изцъклиме.
Има потенциала да надхвърли кризата от 30-те год. на миналия век.
Тогава поне не е имало това остро военно противопоставяне.
А като че ли наистина е и желана от капиталовите кръгове, нищо смислено не се предприема против случващото се. Дори със санкциите се налива бензин в огъня на очертаващото се глобално пропадане.
цитирай
4. missana - Предполагам, че с един куршум се убиват много зайци.
07.07.2022 21:13
Цунамито, за което говориш, в съчетание с други техники, ще редуцира населението
на Земята до по-поносими размери. Мерки в духа на Малтус...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4890867
Постинги: 2551
Коментари: 6429
Гласове: 16774
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930