Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 10:58 - Уникалното на фестивала на фолклорната носия през 2009 г. в Жеравна, видяно през моите очи – част II
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 25690 Коментари: 17 Гласове:
4

Последна промяна: 26.09.2009 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И за още едно нещо искам да споделя – за срещата ми с една уникална фолклорна група за народни обичаи към читалище “Никола Йонков Вапцаров” в село Хърлец, обл. Враца. Тя представи традиционни влашки хора и обичая “Калуш”. Първо бях разтърсена от музиката, която се изпълняваше от дудук. Толкова нежни звуци излизаха от тази свирка – невероятно звучене. Заплени ме. Имах чувството, че слушам небесна музика, която има сила да ме пренася на други места. От друга страна много силно впечатление ми направиха хората – участници в тази драматична сцена, облечени в уникални носии. Мъжете бяха облечени в дълги ризи, бродирани с мъниста и дантели и бели панталони, препасани с черен пояс, избродиран с големи червени рози. По-късно от Интернет разбрах, че се наричат “калушари”, а са известни още и с името “русалии”. Те изпълниха стар крайдунавски обряд, наречен “Калуш”, който се играе за здраве от поколения наред. На обувките си имаха нанизани метални шпори, които издаваха силен и отекващ звук, а в ръцете си носеха тояги. Предводителят им носеше тояга, закичена с кърпа и китка пелин. На земята върху чердже лежеше “болно” дете и до главата му поставиха празно глинено гърне и паничка с лековита отвара. Танцът на калушарите се играе от нечетен брой мъже – 7 на брой, под съпровода на дудук и тъпън и има за цел да изцели болното дете, разболяло се от лоша болест, причинена от зъл дух “Калуш”. Калушарите започнаха да обикалят в кръг около детето, отначало по-бавно, после стъпките зачестиха, хванаха чергата с болния и го подхвърлиха нагоре, след което предводителят им наричайки лечебни заклинания намаза челото му със сместта от паницата и му даде да отпие. Един от калушарите счупи с тояга гърнето и болното момче скочи изцелено и тогава на земята падна друг от играчите и гърчейки се “припадна”. Предводителят намаза и неговото чело с лекарството от паницата, наричайки му заклинания и го изцелява.
image

image

image
Всичко това, което се разигра пред очите ми беше толкова живо и така докосващо. Човек усеща, че не е обикновена сценка, защото в нея има заряд, дух, сила. Образите, които представяше обряда имаха жива същност и не е случаен факта, че този обряд се е предавал от поколение на поколение. След като завърши обряда „Калуш” групата от Хърлец изпълни и няколко влашки хора. Интересно, че на някои от хората те изговаряха думи на румънски. Жените им също имаха невероятно излъчване. Носиите им бяха едни от най-красивите и на-богатите на фестивала и предполагам автентични. Състояха се от плисирани поли с невероятни багри и тъкани престилки, плетени шарени чорапи, бродирани елечета и бели тъкани кърпи за главата, като всички бяха различни. Една с една не се повтаряха. С удоволствие бих ги гледала още и още, ако ми се отдаде нова възможност.
image

image

image
С интересни облекла и програма се преставиха и самодейците от с.Софрониево, обл.Враца. През деня се пекоха чевремета на бавен огън и една част от тях потеглиха под съпровода на родопска кабагайда към чорбаджийският кът, а останалите се предлагаха за продажба на специално оформен кът. Вареше се зрял боб в огромни казани.

/още снимки от фестивала/
image

image

image

image
/някои използваха прохладната сянка на боровете, за да си починат във 2-я напрегнат ден :)/
image
/на залез слънце :)/

image
Атрактивни бяха и ямболските коледари, които откриха програмата на голямата сцена късно вечерта като представиха танца “буеняк”, след като изгледахме пехливанските борби, в които взеха участие момчета от спортни училища от почти цяла България.
image

image
След тях изгледахме концертите на гостите от Гърция и Холандия, които се изявиха с техни специфични танци, песни и хора. Много атрактивни бяха холандците с техните автентични носии с хартиени притурки, шапчици и дървени обувки, с които изиграха специален танц. Много приятно впечатление през целия фестивал ми направиха с това, че играеха нашите български хора, някои от които бяха сложни за мен и ги гледах с лека завист и възхита как тропат тропаница. Евала на тези хора. Техният водач сподели, че има села в Холандия, където все още ходят облечени с тези носии с които бяха облечени те. Част от холандците закриха концерта на голямата сцена на фестивала като изиграха тракийски танц, облечени в наши национални носии. Това също беше наистина уникално.
image

image

/ето още снимки с холанците/
image

image
/а тук на преден план са прословутите дамски дървени обувки, част от националната носия на холандците. Един нашенец от фестивала 1-вата вечер разнася дървената обувка на един холандец, за да я показва на своите съселяни, като го беше оставил куцукайки на един крак :)/


image

image
/тук се снимах за спомен с холанците 3-тия ден от фестивала/

image
Гърците бяха облечени с интересни потурести гащи. Те самите бяха едни високи, слаби, смугли, скоклести и леко брадати. А гъркините бяха бели, кръшни, с много интересни дълбоки потури, които отначало ми заприличаха на поли. Гърците пяха и танцуваха под съпровода на техни национални песни и танци. А подаръка от тяхна страна за зрителите на събора беше изпълнението на 2 български народни песни. Уникално!
image

image
След концерта на гостите от чужбина се отправихме към поляната в началото на парк “Добромерица”, за да наблюдаваме нестинарски танци. Явно голяма част от публиката вече беше заела своите места и бяха насядали по поляната. Приждащите хора останаха по назад. През деня бяха наредили дъбови дърва, които сега се бяха превърнали в жарава. Един човек оформи кръст в жаравата, а след това разтла въглените в по-голям кръг. Нестинарите прекосяваха жарта, като жената играеше с икона в ръка под звуците на гайда и тъпан. Един от нестинарите пренесе дете през огъня.
image
След като завърши танцът те поканиха и желаещи от публиката да преминат през жаравата. Интересно е, че имаше такива. Жалко, че бях доста назад и нямах добра видимост, а и снимките, които се опитах да направя станаха размазани. Така, че част от приложените снимки са със съгласието на Николай Димитров, който поддържа сайта на Жеравна

http://www.jeravna.com/festival.htm
  След нестинарските танци олелията се премести на съседната поляна, където беше запален огромен огън и под съпровода на оркестър “Василев” се оформи най-голямото хоро на фестивала. Преживяването да играеш хоро около огромния и буен огън беше страхотно.
image

image
Когато огъня поизгоря започнаха да палят фитилчета в балон и ги пускаха да летят в небето. Светещите балони постепенно се издигаха високо, високо нагоре докато заприличат на малки звездици и се изгубят от погледа на човек.
image

image
Между другото докато бяхме около огъня в съседната тъмна поляна, която беше опустяла след нестинарските танци пресвяткаше светлинка. След като попитах съпруга си какво може да е това, той ми отговори: “Видя ли колко хора бяха насядали на поляната, за да гледат нестинарските игри. Със сигурност има загубени много неща след като хората се оттеглиха и този с фенерчето ги търси...”
Вторият ден беше най-пълен и ползотворен за фестивала, защото имаше разннобразна програма. Гост на фестивала беше и Влади Въргала със семейството си.
Третият ден беше по свободен. Оркестър “Васильов” свири и желаещите играха хора на малката сцена. След него подеха зурните от Петрич. Сравнително по-малко хора бяха присъстващите в сравнение с другите дни, но като се има впредвид, че предишната вечер танците са продължили до към 3-4 часа през ноща е разбираемо. А в 12.00 часа пускаха свободно и хората без фолклорни носии. През този 3-ти ден успях да направя някои по-качествени снимки, по причина, че след определен час нататък беше разрешено да се снима. 1-я ден си бях оставила апаратчето в квартирата предвид забраната за снимане, но вечерта видях, че изпускам много ценни моменти и така 2-я ден извън правилата на правилника правихме снимки. Не бих го афиширала, ако имаше къде да видя това, за което се помъчих да разкажа в моя разказ. Но при положение, че няма налице такива снимки, а едни преживявания могат да бъдат по добре изказани, ако са прикрепени и с конкретен образ, то затова си позволих и да пусна този пост. Вярно е, че снимките станаха некачествени, но е по-добре при никакви. Но поне на човек му остава спомен от фестивала и от хората с които се е срещнал там.
image

image

image

image
 /това усмухнато момиче ми позира 3-я ден, като спомена, че носията й е алфатарска/

image

image
/ето и неуморните представители на оркестър "Михото" от Петрич/

image

image
Тези дни ще останат незабравими за мен. Знам, че този фестивал ме провокира да науча едно хоро, което много харесах и обикнах – “трите пъти”. Много живо хоро и много се кефиха хората, които с такава наслада го играеха.
Това бяха моите впечатления на живо от фестивала на фолклорната носия през 2009г, на който присъствах за 1-ви път. Надявам се догодина отново да се срещна с някои стари, а може би и с нови познати :).
До скоро Жеравна...!

 

/п.п. пускам клип на хорото, което ме очарова :), макар и в не много добро качество:

http://vbox7.com/play:102470b1

а ето и един кратък клип с танците на жаравата
http://vbox7.com/play:420bae69
друг не успях да намеря/



 


Тагове:   носия,


Гласувай:
4



1. compassion - Поздравления за постинга!
26.09.2009 11:14
Много богато е представено тържеството.
А тази холандска група я показваха и тук по телевизията. Те играеха хорото, а други пееха български народни песни. Голяма изненада беше зе мен. Писах за това даже в един от разказите си.
Красиви са нашите форкролни изпълнения. Нищо чудно, че са привлекли вниманието им.
цитирай
2. zvezdichka - Да те имаха сърце
26.09.2009 12:18
за нашия фолклор и го бяха обикнали, щом така добре се справяха и с нашите национални хора. Това много силно ме впечатли. За което мога само да се радвам, че се цени и вън от нашата страна, дори повече от някои наши сънародници бих казала... И не само красота има в нашите хора. те са много живи и дори понякога думите са слаби за да опишеш нещо, което ти е дарило радост и наслада...
Благодаря за коментара Руми!
цитирай
3. nikita6864 - Разгледах и предната статия ...
26.09.2009 15:56
Изживяването е било невероятно !
цитирай
4. voinov50 - Очарован съм от българските носии...
26.09.2009 16:10
Прекрасен постинг :)
Поздрави!
цитирай
5. lill - ***
27.09.2009 10:53
Връщане към корените ... това е наистина прекрасно ... Поздрави за постинга !
цитирай
6. bogolubie - Поздравления
27.09.2009 19:35
за прекрасния постинг!
цитирай
7. zvezdichka - Да, заслужаваше
28.09.2009 11:52
си nikita6864 :). Но едно е човек да опише преживяването си, друго е да е присъствал там!
Хубав ден и спорна седмица от мен!
цитирай
8. zvezdichka - Безпорно voinov50,
28.09.2009 11:55
уникални са нашиите носии, а като виждаш, че и човека, който ги носи има и съответното излъчване това допълнително зарежда човек!
Благодаря за коментара!
С пожелание за приятен ден :).
цитирай
9. zvezdichka - Хубаво е
28.09.2009 12:05
когато в човек се пробуждат същности и той проглежда за нещата, които не са били толкова близо до него, а напротив - били са му далечни и непознати. Но в даден момент кръгозора на човек се разширява и той започва да преоткрива своето малко познато минало и започва да му става интересно и не само. То го провокира да изследва и прониква по-надълбоко, защото започва да открива каква невероятна красота и богатство е скрито в нашите корени...
Благодаря за коментара lill и наистина е прекрасно човек да се връща към своите корени!
Поздрави!
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря bogolubie!
28.09.2009 12:09
Просто дадох воля на нещата, които бяха в мен да излязат на бял свят, защото те са ценни за мен като мои преживявания!
Слънчев и усмихнат ден ти желая :).
цитирай
11. panazea - Много е хубаво!
28.09.2009 15:44
Благодаря , че ни направи съпричасни! Добре е да се васелят хората и да се обичат!
цитирай
12. zvezdichka - Благодаря panazea!
29.09.2009 11:19
Това ми беше целта повече хора да видят и чуят нещо конкретно за фолклорното мероприятието. А че беше весело, интересно и много забавно спор за това няма :).
Поздрави!
цитирай
13. sparotok - Уникалното на фестивала на фолклорната носия през 2009 г. в Жеравна, видяно през моите очи – част II
05.10.2009 13:32
Страхотен постинг!
Снимките са невероятни!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря sparotok!
05.10.2009 14:38
На живо е още по-заинтригуващо и увличащо и една проява те спечелва и занапред :).
цитирай
15. анонимен - koledar
13.10.2009 23:47
nqmam dumi be6e strahotno neiskam da svar6va s moq taoan iskam da svirq postoqnno da se prebiq ot svirene
цитирай
16. анонимен - qzlTWEruqkVJOJUqLjB
24.05.2011 02:33
I feel so much haipepr now I understand all this. Thanks!
цитирай
17. анонимен - nOCtlMlkBzKmuIlTX
24.05.2011 06:56
Great thinking! That ralely breaks the mold!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816636
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031