Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 15:25 - Уникалното на фестивала на фолклорната носия през 2009 г. в Жеравна, видяно през моите очи – част I
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 18671 Коментари: 16 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В живота на човек има мигове и преживявания, които оставят диря в съзнанието на човек и той волно или неволно има възможност да се връща отново на онова място, което оживява някъде дълбоко в него. Достатъчен е един звук, една снимка, един спомен… Видяното и чутото се запечатва в естеството на човек. То е като семе, което покълва, за да даде плод, което е запалило нова искра и търси да се възпламени, пробужда интерес в човек и го провокира да не остава на едно място, а да търси да се разширяват световете и мирогледа му, да прониква в непознати за него територии и да ги опознава. В даден момент човек не се задоволява от външното, а се стреми да види какво стои зад него, какво иска да изрази то. Смисълът на същностите е важен и той е който има сила да оживотворява. Но човек трябва да има отворено око за тях, неспокоен и търсещ дух, който изследва скритото значение и го разпознава, когато се докосне до дадена същност. Моите размишления са провокирани от един фестивал, в който бях реален участник и зрител – фестивала на народната носия в Жеравна, който се проведе от 21.08.2009 до 23.08.2009 г. Това е нещо уникално. Досега не съм присъствала на фолклорни фестивали, но този ме докосна и оживя в мен. Уникалното е, че всички участници във фестивала бяха с народни носии. А на такава красота и ненагледност се нагледах тези 3 дни. Автентичността и самобитността на някои от носиите, разноликостта на присъстващите, пъстротата и багрите на традиционното облекло на българина от минали епохи, младоликостта на възрастните хора, пъргавината на баби и дядовци, на млади и стари, жизнерадостта на малките деца – всичко това си беше дало среща в парк Добромерица в Жеравна.
image

image
image
image

image
Входът за фестивала беше 20 лв. срещу които всеки човек получи пропуск-медальон и го носи на шията си през тези 3 дни. Прекосява се обширна поляна и се навлиза в борова горичка.
image

image

image
Там бе оформена малка сцена, постлана с килим от зелена трева, където през деня различни групи и самодейни състави представяха песни, обичаи, хора, характерни за родния им край. Зад малката сцена имаше оформени различни кътове за хранене и пийване – място за скара, салати, бира, ракия и вино, лимонада и минерална вода, тиганици, чеверме, фасул. Така ми се услади препечена питка с топло и вкусно-ухаещо кебапче. Имаше кът и за доене на крава :)
, само не знам дали някой се е възползвал от него при положение, че не се виждаше съответни съдове за целта.
image
На място се печеше хляб по уникална технология. Жена заместваше тестото в дървени нощтви и го изчакваше да втаса, но самата технология за печене няма къде да я види човек на друго място, ако не беше присъствал на фестивала. На огъня майстора-пекар загряваше голяма глинена тава, наречена подница, обърната наобратно и зарината с въглени, а на другия огън – съответно се загряваше похлупака й, наречен връщник. Самото печене на хляба се извършваше извън огъня в сгорещената тава. За да провери дали тавата е готова майсторът се изплюваше върху обърната част на тавата и ако плюнката зацвърчаваше, значи тавата е достатъчно загрята. Когато моят съпруг го попита откъде човек може да си купи такава тава, майсторът ни отговори, че никъде не се продават и това са тави на повече от 100 години. Това беше нещо наистина уникално. Но не беше единственото :). В единия край на парка се кипреше чорбаджийския кът, където се носеха отбрани ястия и питиета за организаторите и спонсорите на мероприятието.
image
Снимането беше забранено, но имаше оформен кът – фото, където всеки желаещ можеше да си направи снимка голям формат срещу 5 лв. на фона на фототапет. Но защо на мен тези снимки ми изглеждаха толкова изкуствени... Съответно имаше представители от различни телевизии или поне снимаха с камери, а също и професионални фотографи, на които им беше разрешено да снимат. Само дето се чудя къде човек може да види тези качествени снимки и уловените мигове, които ние обикновените присъстващи нямахме право да снимаме... Аз преравях мрежата и търсех снимки или клипове, но единствено Антон Хекимян от БТВ беше пуснал репортаж във
Vbox7 и още едно момче в YouTube. Да се надяваме, че някои телевизии ще направят филм за Жеравна...

http://vbox7.com/play:8bd2ef7d

От снимките на професионалните фотографи също не успях да се насладя. Единствено Николай Димитров участник в сдружението “За Жеравна” пусна снимки в сайта за Жеравна, който поддържа. Давам линк от съответната му страница:

http://www.jeravna.com/festival.htm   Имаше и други сайтове, в които може да се видят снимки от фестивала, на които ще пусна линкове към страниците, за хората, които се интересуват от събитието. А също бих се радвала и ако някой от вас четящите, ако е видял нещо различно от Жеравна 2009 да пусне линк чрез коментар.

http://www.balkanfolk.com/bg/gallery.php?id=102&picid=934    По повод на снимките организатора на мероприятието Христо Димитров спомена, че има направени 6000 снимки от миналогодишния фестивал, само дето се чудя къде са тези снимки и как човек може да им се наслади...? В източната част на парка за прохладните вечери в ниската част на стръмен склон, по който обикновено се разполагаха зрителите, сядайки върху одеала или чердженца беше оформена т.нар. “голяма сцена”. Първата вечер от тук наблюдавахме откриването на фестивала и концерта на фолклорния ансамбъл “Тракия” – Пловдив. След това се събрахме около малката сцена в боровата горичка и там на живо слушахме изпълнения на родопски гайди. Уникален е звука на каба-гайдата – силен, писклив, игрив и се извисява високо, високо. Най-възрастният от гайдарите беше много екзотичен с прошарената си пухкава като вълна брада, с богато украсени дрехи, с интересна кожена чанта-торба и красив кожен колан.
image

image /тези две снимки и следващата съм ги взела от албума на гайдарите, който намерих в нета/
http://mdimitrov.snimka.bg/arts/jeravna-2009.413380
Насладихме се и на изпълнението на мъжката фолклорна група “Банско”. Страхотни изпълнители, много колоритни като външност, наметнати с тежки ямурлуци. Сред тях имаше един българин – канара. Впечатление правеше визията му като цяло – гегата с изящна дърворезба, торбата и колана и грамадния нож, затъкнат в него :)
. Наслада за окото.
image Това са малки подробности, но толкова съществени като излъчване. А то излъчването идва от самия човек. Така определени лица и хора ти стават близки, въпреки, че не ги познаваш лично, но все пак не са ти непознати, а дори са ти симпатични :). След тях пяха квартет”Абагар” от Шуменския университет. Много нежни девойки, облечени в красиви кюстендилски саи (за които подозирам, че са произведение на майсторката от Трявна – просто ми напомня нейния стил) – сладкопойни славеи :).

http://www.youtube.com/watch?v=rW8wEtmjMr0

Вечерта завърши с изпълнение на зурни от Петрич. Тази музика също е уникална като звучене и аз за 1-ви път слушах нещо подобно. Три зурни и един тъпан, но така здраво свирят и умора нямат. Това, което мога да споделя като мое впечатление от изпълнението на зурните е, че е много особена музика – жива, писклива, но определено има силно въздействие. Има нещо омагьосващо в нея. На мен специално така ми въздейства тъпана – усетих го като откосно ритуално биене. Тази музика сякаш отваря една завеса в съзнанието на човек и го въвежда в друго състояние. Много странно... Това, което видях като танци на малката сцена под съпровода на зурните от оркестър “Михото” също беше уникално. Хорото водеше един танцьор, облечен в пиринска носия. Не знам македонец ли беше, но е толкова игрив и не само той. С изненада забелязах, че гостите от Гърция се развихриха в бързия такт и такива хора завъртяха, че свят да му се завие на човек. Имаше и една задружна и сплотена група, която не участваше в програмата, но определено правеше впечатление. Като засвиреха някое по-бързо хоро те ставаха и заиграваха. Ама как се друсаха само и какви завързани стъпки. Определено играеха сложни хора за майстори. А за това как се кефиха някои от тях и с каква наслада игаеха. Беше ми драго да наблюдавам такава майсторска и сърцата игра. А този, който ги водеше изпъкваше и с богато везано облекло, което беше различно на 2-я ден на фестивала.
image /забележете навущата - каква изящна изработка само/

Евала за тези хора. До последно си мислех, че са македонци, защото хората ми приличаха на такива, а аз не съм познавачка. (Учила съм се да играя хора като малка, когато нашите са ме водили по сватби и никога не съм участвала във фолклорна група, а съм бягала след топката... Но определено обичам народната музика или по-скоро я преоткривам в зряла възраст и всичко, което е свързано с нашата самобитност като древност, същност, корени и т.н.) Но се оказа, че са шопи, след като разговарях с едно от техните момичета, така, че изпращам специален поздрав за “Огнените” и нека бъдат все така огнени в танца, а също и в душите си :)
. Може би пропускам някои от участниците, но 1-вата вечер не ги представяха официално и човек трябваше да гадае кого наблюдава.
Вторият ден фестивала започна от 10 часа и през целия ден на малката сцена се представяха фолклорните ансамбли, заявили предварително участие в събора. Имаше специален глашатай с барабан, който обявяваше предварително групите, а за самите участници бяха надписани табелки с имената и евентуално обичая, който изпълняваха. От всички участници във фестивала някои ме докоснаха по-силно и извикаха различни преживявания и размишления в мен.
image

image

image

image

image
Атрактивни като изпълнение и визия бяха кукерската група от гр.Ямбол. Те представиха цяла сценка - ритуал за плодородие, здраве и берекет, която беше много смешна и имаха разнообразни участници. Освен кукерите, облечени с богати и атрактивни кукерски облекла, интересни маски и тежки хлопки, закачени на кръста, които подскачаха и играха хора под съпровода на гайда и гъдулка участие в сценката взеха и булка с нейният годеник, волове, поп, лекар-гинеколог, полицай.
image

image

image

image
  image Много добро впечатление ми направиха и ансамбъл “Капанци” от с.Гецово, Разградско. Дядовците бяха много пъргави и игриви. Как клякаха само, да им се чудиш на годините на които са! Изпълнението на ансамбъла като цяло беше много живо като звучене и изпълнение. image

image
По аналогичен начин ми подейства и изпълнението на фолклорната група от с.Калипетрово, общ. Силистра. И там усмихнатите и игриви дядовци с белите кърпи на главите и белите навои, обвити около глезените на краката и пристегнати с черни върви провокират моята усмивка.
image
Имаше и две дечица от София, нагиздени като “великденски яйца”, носещи името дует “Рукатка”, които бяха много сладки. Момченцето свири на гъдулка, а момиченцето пя.
image
По принцип всяко дете носи заряд в себе си и за мен беше огромна наслада да наблюдавам тези създания, щъкащи или насядали по поляната, облечени в алени елеци и пояси, пъстри фусти и престилки, извезани ризи. Надявам се и лицензираните фотографи да са хванали на фокус тези весели и палави деца.
image

image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

image
image

image


Тагове:   носия,


Гласувай:
12



1. анонимен - Чудесна е Жеравна!
23.09.2009 15:34
а мен ме връща в детството...
много благодаря!

Сн Серафимова
цитирай
2. bilingual - :)
23.09.2009 15:38
чудесен разказ както и снимков материал. Аз гледах репортаж за това събитие още преди да се състои. Надявам се да се превърне в традиция. :) Обществото ни има нужда да преоткрие тези традиции, които са спотявали хората в миналото :)

Поздрави
цитирай
3. mamas - Това е огромно и ценно богатство.
23.09.2009 19:48
Хубаво е, че има хора, които го съхраняват и предават на младото поколение.
И такива като теб, които го правят достояние на много хора.
Поздравления!
цитирай
4. zvezdichka - Слънчева е Жеравна
23.09.2009 20:52
и носи своята атмосфера, само, че ние не успяхме да я разгледаме подробно, докато трая фестивала, което означава, че ще дойдем някой път да се насладим и на този край като цяло.
Благодаря ви за коментара г-жо Серафимова!
цитирай
5. zvezdichka - Благодаря bilinqual!
23.09.2009 21:04
Да определено началото е сложено и този фестивал се превръща в традиция. Доколкото разбрах имаше много хора от миналата година, а се надявам, че и тези, които бяха за 1-ви път тази година отново ще уважат този фестивал догодина. А присъствието на човек наистина си заслужава :).
Поради тази причина и аз исках да споделя своите преживявания, за да представя на своите приятели и на хората, които не са били каква е била атмосферата там.
Поздрави!
цитирай
6. zvezdichka - Наистина е
23.09.2009 21:24
богатство, за този, който има очи да го оцени! И родителя има голям дял в това, което предава на своето дете като опит и схващания за живота. А определено имаше и много семейства на фестивала със своите деца и надявам се, че примера е заразителен.
Благодаря ти за коментара mamas!
Хубава вечер ти желая!
цитирай
7. mrazekoff - А,
23.09.2009 22:09
Жена с гащи (като Николина Чакърдъкова) имаше ли?????
цитирай
8. zvezdichka - Доколкото си
23.09.2009 22:26
спомням мисля, че имаше едно момиче, което беше облечено в исторически костюм и беше с кожен панталон. Мисля, че бяха предствители от община Струмяни. На снимката е второто момиче клекнало долу отляво надясно.
http://www.strumyani.org/Vestnik%20Strumyani/godina4/br.14screen.pdf
цитирай
9. анонимен - rodolubka
24.09.2009 09:08
Гордея се, че съм българка! Нека има повече такива прояви и повече гласност и реклама!
цитирай
10. zvezdichka - Важно е човек
24.09.2009 09:42
да осъзнава кой е и откъде идва! И да има достойнство, въпреки, че около себе си вижда друго често пъти...
А определено има нужда от гласност, защото как иначе биха научили хората...
Аз отделих доста време докато напиша това, което ме е впечатлило, но знам, че си заслужаваше. А много исках да науча и други отзиви, но явно хората не са свикнали да споделят впечатления. И много се ядосвам на лицензираните фотографи на които както разбирам се е плащало на фестивала, а те не са намерили време да отразят събитието, макар, че имаха това свобода да снимат и възможност за това...
Благодаря за коментара родолюбка :).
цитирай
11. ninaantonova - Невероятно е това което си пресъздала!
24.09.2009 22:27
Невероятно градче, с богати и дълбоки корени, с български изконни традиции и особена красота, град докоснат от Бога. Гледайки къщите се замислих, че отдавна, може би от 3 години не съм работила интарзии и ми домъчня, доиска ми се да започна отново.
Но най-много ме зарадваха снимките с дечицата, има бъдеще за България, новото поколение е онова поколение, което ще възроди Родината ни, и моите внуци и правнуци ще живеят по европейски, ще бъдат стойностни и добри хора. Убедена съм в това. Прегръдки топли от мен, Добре дошла отново! Спокойна нощ! :)
цитирай
12. zvezdichka - Благодаря ти мила Нина!
25.09.2009 10:17
Радвам се, че имаш подтик и желание да твориш. Запази го жив в себе си, защото чрез творчеството ние даваме живот на искрата, която живее в нас :).
А за младото поколение голям дял имат родителите и ценностната система, която успяваме да съграждаме в тях, погледа им за нещата, които се виждат и които не се виждат с просто око... Дали ще успеем да направим света интересен за тях?
Прегръщам те и аз и ти желая слънчев ден!
цитирай
13. panazea - Браво, Звездичке,
28.09.2009 15:46
Прекрасно е !
цитирай
14. zvezdichka - :)))
29.09.2009 11:21
Радвам се, че го оценяващ panazea!
цитирай
15. анонимен - Камен Константинов
05.01.2011 22:48
Уникално, благодаря на тези който ни представят това което не можем да видим
цитирай
16. zvezdichka - Наистина е уникално Ками
07.01.2011 23:50
и заслужава човек да го види на живо!. Със сигурност ще се запали :). 2010 г. не успяхме да отидем, но тази се надяваме да го посетим отново! И целта ми с този постинг е била именно повече хора да чуят и разберат каква е атмосферата там и ако пожелаят да го посетят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817172
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031