Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2007 13:47 - Доверието – скъпоценност ли е?
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14744 Коментари: 27 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Човек в своето обкръжение има 1 - 3 – 5 - 10 – 15 човека, които стоят по-близо или по-далеч от душата му. Докосват се отчасти до същността му, изпълват с радост дните му, преживяват с него радости и болки, насърчават го и му носят надежда, светлинка, споделят лични неща от живота си. Отношенията, които са основани на искреност и сърдечност изваждат на бял свят много съкровенни неща от даден човек. Те сближават, докосват, преизпълват човешкото сърце. Но основна роля за това изиграва доверието, което няма равно на себе си. То е ценност, която човек държи здраво и пази като зеницата на окото си. На тази основа се изграждат и истинските приятелски отношения между двама души, независимо дали са между мъж или жена, между жени или само между мъже. Доверието е нещо, което човек преоткрива като стойност и сладост, защото го вкусва и е в недоумение понякога. Може би човешките думи са недостатъчни, за да говоря за това, но това е един от най-страхотните дарове, с които Господ ни е дарил. Защото и Любовта, която толкова ценя не би могла да съществува, ако не застане именно на тази основа – Доверието! Да се довериш на някой има голяма сила.

Но как човек да е сигурен на кого открива сърцето и душата си? Може ли в действителност да има доверие на даден човек? Това според мен е процес на отглеждане и израстване вътре в нас. И тъй като доверието е плод, който ни дава много, той трябва да се отгледа с цената на много усилия и от двете страни. Като то изисква човек да жертва от своето лично време, да отива към дадения човек, да отваря сърцето си пред него, да го приема такъв какъвто е, да го опознава, да се стреми с каквото може да му бъде полезен. Доверието се печели. Доверието се и изпитва! И човек, за да се научи да се доверява, трябва да е познал истинския образец, да се е научил да се доверява първо на себе си, да се доверява на своя Създател. Не знам защо мислите ми потекова в тази насока. Първоначално мислех да пиша други неща. Но доверието е важно в нашия живот. За да можем да бъдем пълноценни едни на други, мисля, че трябва да се научим да се доверяваме. А то доверието върви ръка за ръка с Любовта. И човек в движение открива колко е сладко и какво провокира една връзка, която се основава именно на Доверието.

А като се замисля колко несъвършен е човек и колко бързо може да изгуби доверието си в даден човек... Но именно в такива моменти трябва да се научим да се разбираме и да си прощаваме. Човек е слаб по-природа и често тези слабости се изразяват в недостатъци, поражения. А когато вижда своите несъвършенства човек гледа да се скрие в собствената си черупка. Именно това е основен враг на доверието – човек осъзнавайки своята слабост, грешка да иска да се скрие, да замълчи, да не сподели, защото си мисли, че няма да бъде разбран или още повече, че ще бъде презрян...Доверието се изразява в това да презреш собствената си слабост и да се довериш на този, който му пука за теб в конкретния момент!

А няма безгрешен човек. Всеки допуска грешки в една или друга насока. И тези грешки имат за цел да пускат горчиви корени, които със всички сили се стремят да унищожат създаденото доверие между двама души. Така, че Любовта много търпи. Именно чрез нея е възможно да се върне отново изгубеното веднъж доверие. Естествено, ако човек осъзнава неговата ценност и го пази в сърцето си! Когато човек осъзнае, къде се крие неговото съкровище, той не го принизява и не го обезценява. А напротив то придобива още по голяма цена за него! Та ценни са нещата, които никой не може да ни отнеме. Не пари, коли и власт са разковничето за щастието... А малките и простички неща, които стоят в основата на човешките взаимоотношения и са начало на щастлив живот, така желан и мечтан за много от нас! И едно от тези съкровища за мен е именно Доверието...

 

/п.п. В този пост говоря от мое име, според това, което съм видяла и познала в живота си... Това е моята лична позиция по въпроса./






Гласувай:
1



1. анонимен - za doverieto
13.07.2007 14:23
da zvezdichka saglasna sam napalno s teb v tozi zabarzan i dinami4en svyat 4ovek se nugdae ot srodna dushica s koyato da spodeli i bolka i napirasha radost i togava se oglegdame kolko sa tezi hora na koito mogesh da imash doverie zatova tezi dni az dalboko oceniyh tova 4e ima 4OVECI koito sa mi ne samo skapi no i mnogo blizki na sarceto
цитирай
2. анонимен - za doverieto
13.07.2007 14:26
blagodarya zvezdichka 4e v tozi dinami4en svyt sarceto ti se otvary za bolkata i radostta na srodni dushi mnogo silno go usetih tezi dni zatova ti blagodarya 4e spokoino moga da ti se doverya bez pritesneniya i grigi
цитирай
3. zvezdichka - Благодаря ти
13.07.2007 14:37
за искреното мнение анонимен! Аз също преживявам подобни неща. И може би защото се докосвам понякога до необясними и незрими неща, които нямат материално измерение, но в действителност ме изпълват и ми дават толкова много аз съм безкрайно благодарна, че ги вкусвам!
А Любовта е в основата на всичко!
Близостта е желателна и необяснима! Така те преизпълва в един момент, че може само да преживяваш тези безценни мигове и да им се доверяваш...
Желая ти винаги да вкусваш от тази близост, защото тя е тази, която озарява човешките сърца! Но аз взех нещо пак да се разписвам :).
Приятен ден ти желая!
цитирай
4. zvezdichka - :)))
13.07.2007 14:42
Познах те мила приятелко. Да имаме нещо, което е скъпоценно и което ни свързва, така, че и аз ти благодаря за доверието и любовта, с която идваш към мен :-*.
Целувам те и те прегръщам!
цитирай
5. minddriver - Няма заглавие!
13.07.2007 15:04
Много се радвам, че има хора, като теб, които изказват това което мислят, това което става около тях, това което ги променя и прави по-силни или по-слаби.
Отностно доверието, като се замисля, мисля че съм го изгубил спрямо някой хора, мой много скъпи приятели... Защо ли? Ами просто е, дългата "изолация" ме доведе до тука. Примера не е много уместен, едвали ще ме разберете какво имам на предвид, но не ми се говори вече за това... Доверието се крепи на много неща, приятелство, любов, има много примери, за които и вий самите бихте се сетили.
цитирай
6. dana55 - Интересни размисли...
13.07.2007 15:08
Право мислиш, право думаш..
цитирай
7. pach - искрено!!!
13.07.2007 15:22
Доверието,приятелство,любов ...
много важно е да съществуват!!!
цитирай
8. viovioi - в този диапазон от 15 човека
13.07.2007 15:26
стават най-големите предателства.Понякога от завист,друг път корист,трети мъст и т.н.Живота уви го потвърждава.Нямайте доверие на никого.Бъдете като англичаните.Студени,затворени и високомерни.Така е удобно и сигурно, че няма някой да ви нарани.Поздрави )))))
цитирай
9. minddriver - Няма заглавие!
13.07.2007 15:34
За англичаните незнам как стоят нещата, но ако и ний станем като тях накъде ще върви света? А казват, че любовта ще победи... Без лоши чувства! :) Най-много доверие ще търся в човека, който ще обичам истински.
цитирай
10. zvezdichka - Жалко че има
13.07.2007 15:46
разминаване между думите "мой много скъпи приятели..." и "изгубил доверие" minddriver. И от това със сигурност боли! А загуби ли се веднъж доверие, то трудно се възвръща, ако я няма тази искреност, ако погледите и на двамата не са обърнати в тази посока - да търсят доверието между тях. Тогава става разминаването и затварянето в себе си или изолацията, както си я нарекъл... Затова е много важно какво търсят приятелите помежду си и на каква основа е поставено това приятелство!
Дано намериш начин да излезеш от тази изолация, защото определено тя не е начина по-който човек да живее пълноценно!
Желая ти искрен и истински приятел/ка!
цитирай
11. zvezdichka - Размисли, които
13.07.2007 15:51
просто се изляха от мен Дана, като поток :))). Когато се докосвам до тези неща и те са силни в мен, те напират да излязат сами от мен като размишления и неща, които ме вълнуват!
Поздрави и приятен ден от мен :).
цитирай
12. zvezdichka - Да важно е pach!
13.07.2007 15:55
Защото те осмислят живота ни и ни дават стимул в него... Това са 3-те бисера, от които всеки се нуждае в този живот! Дай Боже всекиму такива съкровища!
Благодаря, че се включи в темата!
цитирай
13. zvezdichka - Зависи от гледната
13.07.2007 16:12
точка viovioi и какво свързва тези 15 души примерно. Човек може да говори основно от своя личен опит и от това, което е познал в живота си... Но аз не мога да се съглася с твоето твърдение: "Нямайте доверие на никого." Защото както мисли, разсъждава и подхожда човек, той това и ще получава в живота си.
Аз специално не виждам живот в студенината! Тя обезличава човек, отнема от истинската му същност... Предпочитам да бъда гореща!
И ако човек тръгва с мотив страх, може толкова красиви и невероятни неща да пропусне в живота си! Но всеки има право на лично мнение. Този отговор е моето...
Поздрави и от мен!
цитирай
14. zvezdichka - :)))
13.07.2007 16:40
Правилно minddriver :). Да не вземаме пример от англичаните за общоприетите неща... А нека всеки си търси това, което е близо до сърцето му като убеждение и желания, като изповед дори, нещо, което да заяви, че иска да му се случи в живота... Защото е важно в какво вярва човек и какво изповядва. И човек има сила да материализира това, което изрича именно чрез вярата си...
Слънчев ден ти желая!
цитирай
15. minddriver - Няма заглавие!
13.07.2007 19:16
zvezdichka
За жалост още от вчера денят ми не върви добре, а и аз съм в едно средно положение в момента... Мерси за милите думи, ще се постаря по не малко слънчев да го направя.

Nelly Furtado - In Gods Hands поздрав, за хората като мен...
цитирай
16. zvezdichka - Има различно време
13.07.2007 20:47
в нас самите и може сега да си тъжен, но не се обезсърчавай. Просто в живота ни има кръговрат и самите ние минаваме през различни състояния. Така, че ти желая бързо да излезеш от това средно положение и усмивка да разцъфне на лицето ти!
Благодаря за поздрава!
Спокойна вечер от мен!
цитирай
17. melsun - Доверието е скъпоценност разбира се!
13.07.2007 22:25
Доста са неделимите частички от съвършенната връзка или приятелството!То трудно се постига съвършенството,но винаги трябва да се стремиш към него!Доверието е задължително...както любовта,приятелството,споделянето,разбирането,компромисите,искреността,вниманието,изслушването и кой знае още колко неща.В последните години забелязах точно затварянето на хората в себе си,изолирането от другите...Трябва да отворим сърцата и душите си един към друг...Хора сме все пак...Нищо,че понякога ще бъдем наранени...
Поздрави за поста!За мен е важен!:)
цитирай
18. zvezdichka - Замисли ме!
14.07.2007 00:27
Съвършенна връзка??? Може ли да има такава при положение, че сме несъвършенни човеци... Но погледите ни винаги ще са отправени към съвършенството... И важни са може би компромисите в нашия несъвършен живот...
А точно страха действа по този начин - да те кара да се затвориш в себе си, да не успееш дори и в себе си да надникнеш, да не би да се познаеш, да познаеш какво има в теб...А ако не познаеш себе си, как можеш да познаеш този до теб!
Но за да може човек да отвори сърцето си трябва да даде първо място на Любовта... Тя е тази, която прави горещо едно сърце и която изгонва страха...
А ако не ни заболи, как можем да усетим и изцелителното въздействие на любовта?
Благодаря ти melsun, че сподели това, което ти е насърце!
цитирай
19. minddriver - Добре е човек да познава себе си... BE YOURSELF преди всичко ;)
14.07.2007 01:44
Все пак не може да се отрече, че има и ситуаций, в който човекат до теб те познава доста по-добре от себе си. Да ли това е добре или не, само те могат да кажат, но все пак човек трябва да се познава, никога нищо не се знае, нещата винаги могат дасе променят.
цитирай
20. lilavka - ***
14.07.2007 02:54
По - лесно е да спестиш отколкото да довериш , по – малко проблеми терзания за това дали ще ти простят или не дали ще те разберат или не … , а хората са по - склонни да не прощават … поне така мисля , а и когато си стигнал до някъде и съдбата ти поднесе изпитание на което не можеш да устоиш … по – добре ли е да се довериш … ?!? Не знам , но в моя живот така са се стекли нещата, че изборът ми в повечето случаи е бил да спестя или да не се доверя отколкото обратното, защото доста бях предавана … а и май – аз повече печеля доверие и хората, и приятелите ми се доверяват защото знаят , че могат да разчитат на мен, и аз няма да ги коря или поучавам,приемам ги такива каквито са с техните плюсове и недостатъци . A и знам какво е да си на тяхно място … защото знам какво е да си предаван … и затова сега предпочитам да си спестя това чувство, да спестя болката на себе си и на другите , и не се доверявам за да не сгреша … или просто гледам да не са замислям много … Май – предпочитам сляпото доверие … така не се измъчваш с въпроси ,не си създаваш проблеми, които така или иначе не знаеш дали ще можеш да избегнеш , не изпитваш ревност … и е по – лесно … :)) Май – съм избрала лесният начин … :)) Но и това не е много лесно , повярвайте ….
цитирай
21. анонимен - Постни мисли на един постен човек. ...
14.07.2007 05:33
Постни мисли на един постен човек. Пардон, жена.
Абе дами, кога ще се научите да се взирате под повърхността на баналното, и отвъд сладникаво- сантименталните си латиноамерикански трепети и водевили, които не представляват никаква, ама никаква умствена и нравствена ценност?! Брадясах от чакане да прочета нещо писано от жена, което да си струва четенето!
цитирай
22. zvezdichka - Съгласна съм
14.07.2007 15:40
с теб minddriver, че е добре човек да познава себе си. Но това зависи от конкретния човек, дали е достигнал до това убеждение. Може никога да не му е идвало нещо подобно на ум и човек да не е търсел в тази посока. А определено познаниетo изисква търсене... И ако човек в себе си го търси, той ще го търси и в човека до себе си... И е добро според мен да можеш да се огледаш в нечия душа :).
Приятна почивка ти желая!
цитирай
23. zvezdichka - Ако човек е
14.07.2007 16:00
познал прошката в живота си, той със сигурност се е научил да прощава... И това е ценно за него. Но ти си права, че много хора са далеч от простителността, защото сърцата им са препълнени със много неща, а може би няма място за най-важното - Любовта. Ако човек се научи истински да обича в сърцето му винаги ще има простителност и милост. И той ще се мъчи да гледа по този начин на човека срещу него, че да му влиза в положението, да му дава, а не да го унизява или предава...
Но всеизвестно, че в днешния свят действа закона: "Човек за човека е звяр". Не точно така грубо де... Но егото си казва своето и гледа първо себе си да нахрани... И тогава отсрещния остава сякаш незабелижим, неразбран, наранен...
Но човек, който е познал Божията милост в живота си не гледа да наранява, а се мъчи да гледа през очите на Любовта... Това е съвършенния поглед за мен!
Поздрави на едно будно лилаво момиче :))).
цитирай
24. zvezdichka - Нещо против
14.07.2007 16:13
жените ли имаш falkner???
А май ще трябва да полагаш и специални грижи за брадата си, докато дойде нещото, което да ти легне на сърцето... Пожелавам ти по скоро да го откриеш и не бъди толкова взискателен. Защото взирайки се в величието на мисълта може да изпуснеш много важни подробности от погледа си. Но всеки сам прави избора си... И търси в посоката, която смята че е правилната...
Зависи от погледа на човек... За един мислите са постни, за друг са ценни и живи. Нека всеки сам се оглежда около себе си и да намира удовлетворение в това, което прави, това, което преизпълва сърцето и душата му. Ако го намира, значи е на верен път, ако ли не пътя е само един - да продължава да търси. Защото, който търси, той и ще намери...
Приятен ден ти желая!
цитирай
25. minddriver - zvezdichka съгласен съм с теб!
14.07.2007 21:59
Щом човек не е намерил това, което търси да продължава напред, към нови хоризонти...
Желая ви спокойна вечер.
цитирай
26. zvezdichka - :)))
14.07.2007 22:23
Новите хоризонти... Това ми прозвуча много добре minddriver :). А имаме нужда от тях, за да не дълбаем в едно и също нещо, а да се разширява погледът ни.
И като кажа нови хоризонти пред изпъква едно море с изгряващо огнено червено слънце над него и една диря, очертаваща златен път в него :).
Приятна почивка ти желая!
цитирай
27. анонимен - super si
15.01.2009 18:20
Немога да повярвам, сякаш аз съм го писала.Според мен си за (6).Звучи толкова искренно и мъдро, дано всички да се поучим от твоето мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5818043
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031