Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2007 22:33 - Едно пътуване до Солун, което невероятно обогати моите познания в по-широк аспект
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24393 Коментари: 14 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Три дена - изпълнени с фурор, с движение, с нови впечатления, със страхотни гледки и много нови познания, свързани с историята и развитие на християнството през всички векове в земите на днешна Гърция в района на Солун и Метеора. Екскурзията, която посетих беше организирана перфектно от фирма "Искони". Екскурзовод се грижеше за нашето свободно време и вместо да гледа човек безцелно и да се рее погледът му, той научава важни подробности за местата, през които преминава. Тръгнахме в дъждовно време от България, но времето беше на наша страна и бяхме благодарни на хубавото време, което ни съпътстваше почти през целият ни престоя в Гърция - нито много топло, нито дъждовно, което беше най-добрата комбинация за нас в този момент :). 
Градът Слолун, известен още като "златната врата на християнството". Целта на това пътуване беше да ни запознае с основните забележителности на града, с неговата богата двухилядолетна история, като акцента беше поставен върху развитието на християнството, културата и изкуството от времето на създаването на града до наши дни, със житието на светците, които са отдали живота си за благовестяване на Господ Исус Христос, които са били и ревностни негови последователи и са следвали своята искрена вяра, като са търсели да посяват и тази вяра в сърцата на хората, които са срещали в своя земен път.
Пътуването беше уморителено, защото се тръгваше в много ранен час 4.30, но определено си заслужаваше. Макар, че физически човек не успява да се наспи примерно той получава една различна “храна”, която остава в него самия за цял живот. Неща, които оставят следа, спомени, които изплуват дълго след като пътуването вече е приключило, впечатления, които докосват, преживявания, които са незабравими. Така, че всяко зло за добро. Всеки намира това, което търси. И всеки може да се огледа в невероятни места, да открие и своята скромна личност там.
Пътя до Солун не е тежък, защото Солун се намира на 330 км. от София и се пътува сравнително леко. Границата се минава бързо, защото се изисква само лична карта за държавите, които са в Европейския съюз. Успоредно на пътя се строеше и нов път, с който се цели да се стига много по-бързо и удобно до Солун – за 1час и 5 мин.
След като пристигнахме в Солун посетихме църквата “Св.Димитър”. Тя е типична петкорабна базилика, като храма е изписан с мозайки и стенописи. 
image

image

image
Беше препълнен с туристи и екскурзоводи. В църквите в Солун бе разрешено да се правят снимки, докато в манастирите на Метеора това беше недопустимо. В църквата се намират мощите на свети Димитър Солунски, който се счита и за покровител на града. 
image
Под храма се намира крипта, където е открит гроба на светеца, който дълги години се е пълнен с миро от което са можели да си гребнат и поклонниците, посещавали това място. И по време на османското владичество е превърнат в турска баня. 
image

image image
След това минахме покрай колизеума, където са се устройвали атрактивни битки, а също така са били и измъчвани много от светците, които са държали християнската вяра и не са искали да се откажат от нея. 
image
Посетихме най-старата запазена църква “Св.Богородица Архиропитос” от 5 в., посветена на света Богородица. 
image

image
Колоните в нея бяха много, интересни, на които бе изобразен и знакът на Христос. 
image
След това разгледахме и църквата “Св.София”, в която се съхраняваха мощите на св.Василий Солунски, посветена на света София. 
image
Това са били църкви, които са се строели на специални места. Посветен на Премъдростта Божия, този храм е бил белег на царственост. Богослуженията са предимно за аристокрацията и са организирани изрядно. Златото е бил цвета на светостта и затова е широко използван в уредбите на храма. 
image

image
Следващата дестинация беше манастира “Св.Теодора” с красиви стенописи. 
              image

image

image

image
Отвън имаше една беседка с чешмичка и много красиви и ухаещи приятно жасминови храсти. 
image

image

image
Там се улисахме със снимките и за минута изгубихме групата от поглед, но това беше решаващо в навалицата, в която се отзовахме навън и естествено не успяхме да открием познати лица. Тръгнахме в една посока, за да ги настигнем евентуално, но явно посоката е била противоположна и започна едно препускане. Добре, че организаторите предвидливо бяха раздали карта на града и знаехме, че следващото място, което трябваше да видим е Ротондата “Св.Георгий”. Упражнихме нашия не особено добър английски език и след много гърци, които попитахме успяхме да открием Ротондата. Но групата не беше там. 
image
Знаехме че крайният час за срещата ни е 17.15 пред Бялата кула, която се намира точно на брега на морето. Но като не бяхме сигурни в следващия обект за поклонение, тръгнахме в посока към Археологическият музей, защото той беше отбелязан на картата ни. Ориентирахме се сравнително добре. И така се бяхме уморили, че като му поседнахме пред музея, подкрепихме се със сандвичите, които си бяхме направили, заприказвахме се, защото с нас имаше и една непозната жена от групата, която вече не беше толкова непозната след това атрактивно препускане из града. Общо взето ни беше весело, макар и да съжалявахме, че изпуснахме групата, защото екскурзовода ни поднасяше много ценна и интересна информация във всяка една от църквите и тъкмо когато бяхме решили да бъдем от първите, за да не изпуснем нещо важно, защото последните почти винаги изпускат, взехме, че се изгубихме. Голям смях. После се възползвахме от безплатната тоалетна в музея и такъв смях падна там, че уплашихме няколко от чакащите гъркини. По принцип с моята приятелка сме доста емоционално личности, а явно и нашата нова позната беше такава, че се надушихме без да искаме, както се казва в една приказка. И след като си починахме и се наприказвахме хубаво се сетихме да отворим една програма, в която и видяхме, че музея беше предвиден за 3-я ден и след като видяхме че нямаме шанс да посрещнем групата на това място тръгнахме в посока морето. 
image
Снимахме се пред една от най-известните забележителности на Солун - Бялата кула, след което се намерихме и с една част от останалите от нашата група, хора, които са много приятни и с които ни беше хубаво през цялото това време на нашето пътуване.
image
Там намерихме и нови приятели. Почерпихме се с гръцко кафе, нашенското турско, което сервират задължително с чаша вода. Хапнахме и сладолед и дойде време да се качим отново в автобуса, за да потеглим към градчето Каламбака, където щяхме да преспим 2 нощи и да посетим величествените метеори на следващия ден. 
image




Гласувай:
3



1. fiona - Благодарение на теб и аз видях тези места :)
27.05.2007 23:37
Интересно и красиво! Ще си запазя някои снимки, ако не възразяваш.
Спокойна нощ и успешна седмица!
цитирай
2. zvezdichka - Привет Фионка!
27.05.2007 23:42
Интересното беше, че докато бяхме в Солун навсякъде са разнасяше българска реч. И нашия екскурзовод спомена, че е имало около 100 български автобуса.
А когато имам сили, ще спомена и продължението на тази екскурзия, която ме препълни с впечатления.
Благодаря ти за пожеланието! Успешна седмица и на теб, която се очертава тежка, особено като си помисля, че е с един ден повече и че трябва да се спра на едно място след интензивното движение тези дни :))).
цитирай
3. анонимен - Благодаря
28.05.2007 00:06
знаех че ще попътувам с вас макар и виртуално... след "първа серия" вече направо се чувствам част от групата и чакам с интерес продължението. /И без това с голяма вероятност ако бях в групата, щях да съм от разсеяните и загубените ;) Но поне е хубаво като се загубиш да не си сам - тогава има и весел момент./

П.
цитирай
4. zvezdichka - Това, което видях
28.05.2007 00:47
че не е страшно да се загуби човек, защото намира нещо друго, нещо, което не е очаквал, нещо, което може да го изненада, дори приятно в даден момент. Така, че не винаги загубата е нещо неприятно, макар и да ни се струва така в момента... А определено е добре да не е сам в загубването, защото тогава може и да се панира! Колко му е...
А когато човек е разсеян, това понякога означава, че погледът му се е вторачил в нещо интересно, в нещо красиво, което го е отклонило за миг от дадената цел :))).
Спокойна вечер Анонимен!
цитирай
5. dadide - .
28.05.2007 09:31
Красива, цветна, полезна, впечатляваща, покоряваща... разходка! С искрени благодарности на невероятно умелия гид - zvezdichka! :-)
цитирай
6. viovioi - и аз благодаря, много ми хареса разказа за пътуването
28.05.2007 09:57
и снимките също! Поздрави!

ps:извинявай фирмата не се ли казва"Ивкони", ако не си го направила умишлено за да не правиш реклама?
цитирай
7. sigrina - [S]
28.05.2007 11:03
Прекрасно!!!
цитирай
8. zvezdichka - И за мен беше
28.05.2007 11:39
много вдъхновяваща тази екскурзия, особено втората част, за която предстои да разкажа - величествения Метеор.
А фирмата е Искони и не съм го използвала умишлено, но просто сега я открихме с моята приятелка и сме много доволни от организацията и особено от богато поднесената информация, което допълнително обогати моята култура и разшири познанията ми в непознати за мен области. И по-голяма част от разказа ми е от това, което съм чула от екскурзовода като информация, поднесена интересно и с желание от негова страна. А това ни провокира да мечтаем за нови дестинации, които да посетим за в бъдеще :))).
Приятен ден ви желая dadide, viovioi, sigrina с пожелания за нови и неочаквани приключения :))).
цитирай
9. esen - Посещавала съм два пъти Солун и Атина.
29.05.2007 01:05
Благодаря ти, че ми припомни по великолепен начин красивият Тесалоники. А в Бялата кула е бил затворен Капитан Петко войвода. И наистина сякаш почти всички говорят български. Хубаво и спокойно е там.
Чакам с нетърпение следващите приключения:)))
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря ти Злате
29.05.2007 01:35
че допълни информацията от поста ми, а и аз научих нещо ново :).
А новия пост наистина ме поизмъчи, че ми отне доста време, докато го оформя, но видя и той бял свят преди малко :))).
цитирай
11. анонимен - Хубава е Гърция!
17.10.2008 16:30
Винаги бих се връщала в Гърция!
цитирай
12. zvezdichka - Да, всяка страна
18.10.2008 00:04
има своята история и култура, минало и настояще, нещо ценно, което може да се види и да обогати познанията и представите ни за дадена страна, вяра, бит и народност. Така, че красотата е навсякъде около нас!
цитирай
13. stenlym - Благодаря
27.10.2010 15:19
Много приятен пътепис. Тези дни ще посетя за първи път солун и Гърция въобще и ми беше много полезен :)
цитирай
14. zvezdichka - Споделеното винаги
29.10.2010 22:16
може да бъде полезно на някого , а и нали затова сме събрани тук да споделямо преживявания и впечатления :).
Приятно изкарване ти желая и да се заредиш с много приятни емоции на това пътуване!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816337
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031