Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2007 17:11 - Едно невероятно пътуване към Черепишкият манастир и местността Ритлите
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17411 Коментари: 26 Гласове:
1

Последна промяна: 08.05.2007 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

С тоя пост искам да поздравя една моя приятелка, благодарение на която, прекарах един незабравим ден в моя живот. Ден, в който осъществих една своя мечта, без дори и да съм предполагала, че ще се отзова на това място. Мога да кажа, че съм влюбена в Искърския пролом и винаги, когато пътувам с влака към родния си дом засядам на прозореца и жадно поглъщам с поглед разпрострелите се надлъж и нашир скали. Но този ден имах възможността да се докосна до тях, да бъда близо до тях както със сетивата си, така и с душата си.
Пътуването, което предприехме през един от почивните дни – неделя беше в посока Черепишкият манастир “Успение Богородично”. Тръгнахме с пътническия влак до гара Черепиш. Неусетно мина времето във влака, тъй като се запознахме с две много приятни жени, с който обменихме ценна информация относно екскурзии и различни дестинации, които от скоро време ни вълнуват наистина. 
image

image

image

Насладих се на скалите, издигащи се величествено над гара Лакатник като крепостна стена и на спокойно - течащата река Искър, прорязваща дефилето. Пристигайки на гара Черепиш над нас бяха надвиснали белите островърхи скали, наситени със скални образувания и дупки, които имаха вид на бойни кули, стоящи на пост и пазещи местността от чуждо посегателство. Красиви за очите ми бяха тези варовикови скали, които ни придружаваха почти през целия ни път до манастира и след това в посока Лютиброд за местността Ритлите. 

image

image

Изведнъж попадах в едно друго време. Тук часовникът е спрял. Местността е изпъстрена със зеленина и очарователни малки цветенца, които непрестанно отклоняваха погледа ми от основния път към манастира. А какво да кажа за сладкопойните песни на птиците, които изпълваха околността със звънливите си гласчета. Тук чух звуци, които не съм слушала никога през живота си. Така се зарадвах на всичко това, което ме заобикаляше и което ме даряваше със своя мир, ведрина, свежест, пъстрота и красота. Гледката беше неповторима. А и аз така бурно изказвах емоциите си, че и други покрай мен /имаше още една група младежи/ се заинтересуваха какво е това нещо, което открих на земята и залягах да го снимам и се заинтригува, че го нарекох: “Страшни са!” А това бяха едни малки и мили жълтурчета, които ми се усмихваха и които поздравих така бурно, виждайки ги за първи път през този ден. 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Всичко по пътя ме впечатляваше – от най-малките цветенца и тревички, буболечки и птички, страхливите и бързобягащи гущерчета, препичащи се на слънце, до най-величествените скали, дървета, обвити с бръшлян, облаците - пухкави и снажни, усмихнатото слънце, галещо ръцете ни, реката, течаща спокойна и тиха, на места - весела и игрива... 

image image

image

image

image

Черепишкият манастир е притихнал в зеленина и буйна растителност, закътан в една красива местност в непосредствена близост до реката. Като самородна перла е обвит в прегръдката на стражевите войни – уникалните скални образувания, древни, колкото Живота и Земята, бели, излъчващи светлина и топлина. Той е пристан на уморените пътници, покой на наскърбените души, вдъхновение на много поети и писатели, живели и творили през различните периоди от време на съществуването на манастира. Тук са пребивавали Алеко Константинов, Иван Вазов, Никола Вапцаров, Антон Попов, Стефан Цанев и много други знайни и незнайни почитатели на словото, извиращо от търсещите им души. 
image image

image
В манастира е оформен и Вазов кът, под формата на музейна експозиция. 
image

image image
Посетихме терасата, където Вазов у почивал от суетата на деня и е изливал душата си в стихове и проза. Близостта на реката му е въздействала облагородяващо. Тук душата му е намирала мир и покой и насъбраната мъка се е изливала върху белия лист. Тук Вазов написва разказите “Дядо Йоцо гледа” и “Една българка”, а също така и някои от стихотворенията, влезли в поетичния цикъл “Скитнишки песни”. Тук довършва и поетическата балада “Клепалото бие”. 
                  image

image

               image

image

Църквичката е малка. Част от уникалните стенописи не са възстановени и са почти унищожени от времето и влагата. В района на църквата се намираше и Храм - Костницата, където се съхраняваха костите на множеството от загиналите войници от войската на последният български цар Иван Шишман, който е водил кърваво сражение с турските нашественици, а също така се предполага, че там се съхраняват и черепите на загиналите четници от четата на Ботев в битките с турците. Поради тази причина и манастира носи името “Черепиш”. 

image

image

image

image

image

image

image

Сега всичко в околността е тихо и спокойно. Идват много хора и по празниците става доста оживено. Деня, когато посетихме манастира имаше и 3 кръщенета. И в един момент района на манастира се пренасели.
Почти целия ден се разминавахме с групата младежи, с които слязохме заедно от влака, така, че решихме заедно да посетим и местността Ритлите, която се намираше на 3 км. от манастира в посока към село Люти Брод. Тръгнахме по шосето, което беше доста опасно между другото поради префучаващите със скорост превозни средства покрай нас, особено като преминавахме през различни по-малки тунелчета. 
image

image

image

image

image

                image

image

image

Местността беше толкова живописна и така ни завладяваше. Направих доста снимки на високите скални масиви, издигащи се величествено нагоре, които така прехласваха погледа ми. Местността е изключително атрактивна и красива. Благодарна съм, че се запознахме с тези младежи, защото бяха свестни деца, а и ни беше по весело заедно. Реката ни следваше неотлъчно по пътя, където преминахме. Понякога думите са недостатъчни, за да опише човек красотата, която го заобикаля и с която се докосва очи в очи... Така ме зарадва и вдъхнови тази изключителна разходка. А и пътуването провокира в човек различни емоции и чувства, на които даваш воля в този простор, обвиващи душата ти в един момент. Слънцето ни следваше неотлъчно през целия път. То също си беше награда за нас, като се има предвид, че предишния ден беше доста мрачен и се очертаваше дъждовен... Но нищо подобно и Слава Богу, че беше така. Дадохме воля на душите си да съпреживеят тази красота, тази острота на скалните масиви, урви и каньона, спокойствието на реката, галеща подножието на скалите, в чиято близост бяхме през цялото време. А аз много обичам скали и подобни места бяха радост за очите ми и почивка за душата ми. В далечината съгледахме Рашев дол, където турците са избили останалата част от четата на Христо Ботев. Като в тяхна чест беше издигнат кръст, който се виждаше смътно в далечината. 
image

image
След като стигнахме в село Люти Брод живота сякаш беше замрял. Цареше спокойствие и тишина и само песните на птичките нарушаваха този покой или по точно го допълваха. Тук имах много готино преживяване също така. В близост до реката открихме една детска площадка с люлки, пързалка и къщичка. Нямаше жива душа наоколо и това не накара да се завтека право към люлките. И като се залюлях нищо не можеше да ме откъсне точно този момент от тях. Чувствах как детето в мен заиграва. И яхнала люлката, залюлявайки се с ускорението на вятъра имах чувството, че се намирам на гърба на кон с крила и всеки момент излитаме заедно с него. А точно срещу нас беше реката, а в близката далечина едни напречни скали прорязваха местността. 
image
 
Невероятно беше чувството на волност и свобода, което те обхваща в един момент. Крещиш от удоволствие, кефиш се на всичко това, което идва към теб и те обгръща, преживяваш и запечатваш миговете някъде дълбоко в теб. Приказно беше наистина. Такава буйна радост заля сърцето ми. Благодарна съм за този ден. Още един красив и невероятен ден в живота ми...




Гласувай:
1



1. timmyd - :)
01.05.2007 19:52
Благодаря ти, че сподели разходката и емоциите с нас :)
цитирай
2. fiona - Много е красиво.
01.05.2007 20:01
Снимките са чудесни и с много настроение. Благодаря за споделените емоции. Направо ме пренесе там.
цитирай
3. zvezdichka - Когато нещо
01.05.2007 20:31
ме изненада приятно винаги реагирам спонтанно и понякога прекалено емоционално :). Та така и с тази разходка, която така ме зарадва :))).
Приятна вечер ти желая timmyd!
цитирай
4. zvezdichka - Споделих тази красота,
01.05.2007 20:38
защото е нещо наистина уникално за мен и величествено. И ме вдъхновява при това :))). А едно от момчетата ме попита да не съм ботаничка? Казах му, че не съм :))). Просто ме впечатляват малките и незабележими нещица...
Поздрави Фиона!
цитирай
5. dana55 - Благодаря!
01.05.2007 21:10
И аз ти благодаря, върна ме отново по тези прекрасни места.Радвам се от сърце за теб,Дана
цитирай
6. bilqnka - Радвам се за теб, Звездичка
01.05.2007 21:22
Радвам се, че си успяла пълноценно да си починеш и поне за ден да забравиш за напрежението и неприятностите.Природата определено помага за пълен релакс и зареждане с положителна енергия.
Снимките са страхотни.
цитирай
7. zvezdichka - Здравей Дана
01.05.2007 22:11
Хубаво е човек да се връща от време на време в любими за него места, които са оставили отпечатък и хубав спомен :))).
Успешна седмица ти желая!
цитирай
8. zvezdichka - Да Билянче
01.05.2007 22:15
почивката си заслужаваше, въпреки ранното ставане, но то бе компенсирано от нещо по силно за мен като преживяване :))). А и почивката донякъде зависи и от твоето вътрешно състояние... Ако ти си в хармония със себе си, то и очите ти ще бъдат отворени за този свят, който те заобикаля.
Но природата определено зарежда :))).
цитирай
9. whitenights - :)
01.05.2007 23:20
Благодаря ти за страхотната разходка !
цитирай
10. zvezdichka - :)))
01.05.2007 23:36
Удоволствие беше за мен да я споделя whitenights.
Желая и теб красиви разходки да те вдъхновяват!
цитирай
11. slavei - Звездичке прекрасна!:)
02.05.2007 10:48
Винаги ни устройваш толкова красиви и освежаващи разходки! Благодаря ти!
И продължавай да бъдеш наш гид и занапред!
Справяш се чудесно!:)
цитирай
12. tera - Прочетох го с удоволствие
02.05.2007 11:06
и усмивка. Имах чувството, че ми разказваш приказка!
Много обичам природата, а също и да посещавам манастири и църкви. За мой срам е Черепишкия още не съм била. Но смятам да запълня тази липса! :)
Благодаря ти за разходката и поздрави :)))
цитирай
13. zvezdichka - Знаеш ли Славейче
02.05.2007 12:13
Обичам природата и си почивам страхотно сред нея. Но напоследък в мен се поражда желание да опознавам повече китни места от нашата красива страна - близки и далечни и очите ми гледат в тази посока... Така, че винаги, когато имам възможност и съприкосновение с такива кътчета ще разказвам за тези си преживявания и за запечатаните красиви мигове и моменти, които карат сърцето ми да бие учестено :))).
цитирай
14. zvezdichka - Вярно е, че
02.05.2007 12:21
първоначално не знаех нищо за този манастир и потърсих в Интернет къде се намира и как да стигнем до там и съм прочела и някои факти, които и споменавам тук, но в разказа си съм предала и моите впечатления, така, както аз съм видяла по-голяма част от заобикалящата ме среда там... И ме усмихна Тера с твоя коментар :))).
А природата отключва красиви неща и в нас самите :))).
Поздрави и от мен!
цитирай
15. krasi7 - !!!!!!!!!!
03.05.2007 09:41
Той и Вазов така!
Поздрав!
цитирай
16. ady - :)
03.05.2007 12:49
Чудесна разходка:)
цитирай
17. zvezdichka - Всеки следва
03.05.2007 21:20
своето вдъхновение, всеки търси своята почивка :))). И човек е истински, когато се чувства творец, когато твори приказката на своя живот!
Поздрави и от мен krasi7 :).
цитирай
18. zvezdichka - Определено имах
03.05.2007 21:22
нужда от такава разходка Ади :))). И тя ми се отрази много добре.
цитирай
19. анонимен - красота
30.05.2007 10:57
най - красивото място в България за мен е Люти брод Нинка
цитирай
20. zvezdichka - Мястото наистина
03.06.2007 18:32
е невероятно красиво Нинка, особено за човек, който се впечатлява от тези скални образования. И не случайно е вдъхновило толкова поети и писатели преди нас, така че и аз съм благодарна, че успях да се докосна до тези изваяни от времето скални красоти...
Благодаря ти за коментара!
цитирай
21. анонимен - tQPtnAXLPBQEs
24.05.2011 10:44
That's way the bsetset answer so far!
цитирай
22. анонимен - SMLaFTZHq
24.05.2011 13:33
Now we know who the sesinble one is here. Great post!
цитирай
23. анонимен - wVDmfGizTkEBYjcvu
24.05.2011 15:35
AXgj1l <a href="http://sagmokhcftkq.com/">sagmokhcftkq</a>
цитирай
24. анонимен - ZRirHmlU
25.05.2011 14:06
bnmMwr <a href="http://eijmfmybdsrh.com/">eijmfmybdsrh</a>
цитирай
25. анонимен - ucbkCPZMfJpwcbw
25.05.2011 17:58
lZtpGy , [url=http://rernychzqkpu.com/]rernychzqkpu[/url], [link=http://hzjuzkfdoikb.com/]hzjuzkfdoikb[/link], http://wjmxgdscdgrz.com/
цитирай
26. анонимен - tqGBpPNGTRlhPSLawR
25.05.2011 18:08
VD6b6z , [url=http://ubaympovbnnh.com/]ubaympovbnnh[/url], [link=http://hdglwdbkjpse.com/]hdglwdbkjpse[/link], http://roedcurrfhie.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816938
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031