Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2007 00:44 - Това, което ме впечатли в Арбанаси и околности му в началото на пролетта
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12438 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image

image

Тази уекенд си ходих у дома, в моя роден край, който толкова обичам. А и успях да видя любими и красиви местенца за мен местенца, които се намират в близост до нашия град. Ще споделя някои от тях, които посетихме с един мой близък приятел миналата събота.
Първо отидохме в Горна Оряховица, тъй като там се намира едно любимо за мен същество – моя племенник естествено, когото много обичам, а той съответно така ми се радва като ме видя. То не бяха прегръдки, целувки :))). За игра нямаше много време, но съм обещала следващия път като си отида да му посветя цял ден в игри, разходки и забавления… След това се отправихме към Арбанаси.
Времето беше страхотно – слънчево и топло и много лек ветрец повяваше от време на време. Още по пътя за Горна Оряховица така се въодушевих при вида на настъпващата пролет, за която вече споменах в предишния си пост. Зяпнах от удивление от нацъфтелите плодни дръвчета, които в София така или иначе нямаше къде да видя. 

image

image

image

Много пъти преди съм минавала с маршрутка покрай Арбанаси, но почти не съм се разхождала, за да усетя атмосферата, която цари там. Малките улички застлани с калдъръм, правите каменни дувари, които те пренасят във възрожденския дух, който цари на това място. Издадените еркери, дървените чардаците, дървените дограми на прозорците, старинните и масивни порти, дърворезбите, които подсказваха как се нарича съответната къща, пред която сме се спрели в момента, сводестите врати и прозорци, които ти се усмихват в далечината… А и много интересни коминчета видяхме с разнообразни форми – правоъгълни, кръгли, с калпаци и къщички, с накъдрени керемиди отгоре… 

image

Красиво място е Арбанаси и определено има какво да се види и снима. На места все още кипяха строежи, които придаваха старовремски стил на строящите се къщи, в съответствие с изискванията за тези селища. А и хората са предприемчиви и развиват така наречения селски туризъм. А посетители определено не липсват. 

image

image

Още в самото начало спряхме и паркирахме колата до къщата хотел - механа “Извора”. Разходихме се и видяхме уникални неща в двора на къщата. Не са случайни и рекламите, които съм чувала или виждала за тази къща, но сега с очите си се уверих, че тези, които държат къщата са се постарали това мястото да е уютно, красиво, старовремско и да привлича много посетители. То вярно е, че има и реклами, но човек като влезе в дворчето и види каменните зидове с белите фуги, с фенери над сводестите врати, с опъната вълча кожа, с дървени пейки покрай тях и дървени колела от каручка му става много мило и драго. Двора е покрит с каменни плочки, които оформят пътечки към ресторант - механата и хотела, а покрай тях е израстла блага, зелена тревичка. Каручки, дървена шейна и разни други уреди, които дори и самата аз не знам за какво са служели в миналото допълват духа на това място . 
image

Дървено мостче се кипреше над изкуствено оформено езерце с една дървена лодка до него. По нагоре бяха разположени дървени маси за сядане на открито, дървено топче и още един уред, който приличаше на миниатюрна воденичка. Точно над тях едно игриво, каменно водопадче издаваше напевни акорди и водата, която се изливаше от него ромолеше много звучно и сладко. 
image

Люлки и дървени пързалки подканяха децата, хамаци привличаха уморените погледи. Имаше и живи животни и птици, затворени в клетки, които внасяха допълнително оживление в обстановката. Странна порода магаренце, кучка и куче, с множество малки кутрета, зайци, сърненце, пауни, фазани, токачки, гъщатки, обикновени петли и кокошки, гълъби и врабци. Особено се накефих на песните на врабците, които си бяха свободно пуснати между впрочем, но в клетките имаше от кого да си откраднат зрънца и храна. И така звучно пееха и писукаха, че не ми се тръгваше от там :). 

image

В близост до хотела имаше басейн, който беше покрит по това време на годината и градинката беше много красиво оформена от стройни борчета и храсти, за които се бяха погрижили грижливо и с много обич надявам се, а с парички съответно :).
Много интересно място, което посетих поради физиологични нужди и останах толкова изненадана и се смях като някоя хлапачка пред огледалата вътре. Та това място се наричаше гальовно “нужник”. Отвън името беше изографисано с едни красиви дърворезби. Стана ми много интересно това име, защото като кажа тази думичка и в ума ми веднага изниква представата от един селски нужник примерно – една дупка изкопана в земята, с две плочки за стъпване и постоянна остро ухаеща миризма, няма да споменавам на какво :))). Та каква беше моята изненада като посетих това местенце. Всичко вътре беше изключително чисто, в светли плочки, ухае много приятно на парфюми и ароматизатори, навсякъде е заградено от големи огледала. Става въпрос за мивката. Като си свършиш работата водата сама се пуска. Дотук добре, но като реших да се измия на мивката като си доближа ръцете до кранчето водата тръгва сама чрез фотоклетки, а като ги отдалеча малко и спира. Направо се заливах от смях пред образа в огледалото и така се накефих на тоя нужник. Абе човек да не предполага, че може да има толкова приятни местенца, където може искрено да се забавлява. 

image

И в обобщение ще заявя, че Арбанаси е едно чисто, спретнато и подредено селце, канещо посетителите да влязат, да разгледат и да се насладят на самобитната обстановка, която е завладяла това кътче от нашата китна страна и поддържа жив възрожденския дух, който още витае във въздуха. 

image

След като разгледахме Арбанаси и хапнахме от вкусната кухня на препълненана до дупка механа “Извора” и потеглихме за старопрестолната столица на България – Велико Търново. Разходихме се по възрожденската, калдъръмена уличка “Гурко”. Насладихме се на гледката, която се разкриваше срещу нас. 

image

image

Правихме снимки на река Янтра, на гордо изправените конници на паметника на Асеновци и разположената в близост църква “Св.Св.Константин и Елена” с много атрактивна и раздвижена архитектура, на къщите, накацали като лястовици по стръмния склон. И много точно е определението, че град поставен на хълм не може да се укрие. Наистина е така и отдалеч се забелязва тази уникална архитектура и разположение на къщите по стръмните склонове. 
image

image

Уникален град е Велико Търново, много обичан и любим за мене град, в който съм изкарала по голяма част от живота си :))). 

image



Тагове:   Началото,   МУ,   МЕ,   околности,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radalia - Благодаря ти за разходката!
06.03.2007 01:01
И голяма част от моя живот мина в този град! :)
цитирай
2. september - ммм ...
06.03.2007 01:31
уютно изглежда
старинни къщи ,малки улички ,зеленина и това пролетно слънчице :)) красота ...
цитирай
3. pill - ***
06.03.2007 03:03
благодаря и аз за разходката, наистина ме отведе в други времена :)
цитирай
4. zvezdichka - Да Ради, споменът
06.03.2007 07:28
за Търново винаги е бил мил, топъл и светъл, свързан както в много емоции, така и със сериозни неща, през които съм преминала и преживяла в този град :))).
Слънчев и безоблачен ден ти желая!
цитирай
5. zvezdichka - Да уютна е атмосферата
06.03.2007 07:32
в това живописно селце. И ми беше много приятно да се отзова на това място, макар, че нямахме предварителни планове, освен да се разходим до Търново :))). Но така стана много по-добре.
Усмивки ти желая през този слънчев ден september :))).
цитирай
6. zvezdichka - Разходка в други времена :)))
06.03.2007 07:38
знаеш ли как топло звучи и ти се усмихвам pill :))). Наистина разходката беше толкова приятна и неочаквана дори... Защото човек все пак е с някакви настройки, а понякога му се случват просто така хубави неочаквани и приятни неща... Което много ме зарадва между впрочем. За мен ще си остане един незабравим ден :))).
Желая и теб да те спохождат неочаквани и приятни изненади!
цитирай
7. анонимен - Ха ха. Така съм се смял на глас, с т...
06.03.2007 08:25
Ха ха. Така съм се смял на глас, с твоето цветущо описание на заведението за естествени нужди.
А кристалното небе, морето от птичите песни, свежия ароматен пролетен въздух, а чувството за свобода и пространство... Чудесно е!
.Ушко.
цитирай
8. ani101 - Тлокова ,толкова красиво!
06.03.2007 09:23
Чудесно е че имаме толкова прекрасни местенца.
Бих си направила едно пътешествие това лято ....
:)))
цитирай
9. lol - ;)
06.03.2007 10:21
A на мен Арбанаси не ми хареса - много, много комерсиализиран, прекалено много заведения, реклами на бира и Кока-Кола на всяка крачка. Грозно. По уличките те газят мутренски скъпи возила.:( Само едно си струваше да се види в Арбанаси - имат уникална църква с черни стенописи, не бях виждала такова нещо преди. Наистина впечатляващо.

Хубав пост, поздрави.
цитирай
10. zvezdichka - Ами Ушко тоалетната
06.03.2007 10:40
им беше за завиждане - лукс категория. Приятно е да се озовеш на такова място, като се има предвид в какво състояние са повечето обществени тоалетни :).
А усещането да си на върха и да съзреш в далечината търновската столица или ограждащите ни хребети, в комбинация с хубавото време и мястото на което се намираш - хубаво е, да точно си се изразил: чувството за свобода и пространство :).
Усмихнат ден ти желая :))).
цитирай
11. zvezdichka - Пътешествията са
06.03.2007 10:45
хубаво нещо, защото винаги могат да ни поднесат неочаквани изненади :))). А наистина има какво да се види в нашата китна България!
И когато имаш тази възможност Ани със сигурност няма да съжаляваш :).
Така, че наслука с предвижданите и непредвижданите пътешествия и много приятни изненади ти желая!
цитирай
12. zvezdichka - Така е lol
06.03.2007 10:50
има я комерсиализацията, но го има и възрожденския дух, за този, който има очи за това. А всеки търси според своите нагласи и виждания. Но това място е за предпочитане пред забързаната София определено и винаги човек може да се разнообрази, отивайки на такова място. Има улички, в които няма големи реклами, а малки схлупени къщурки, които си стоят още от вековете, неподдържани естесвено, но и те създават усещане за древност и уникалност... Стига човек да се огледа около себе си и да забележи детайлите :).
Приятен и усмихнат ден ти желая!
цитирай
13. deseo - ох
06.03.2007 16:39
благодаря ти за този пост:)и моите най-хубави години и спомени са оттам и всеки път като го видя дори и на снимка се сещам че живота е хубав:)много магия има там и аз определно имам нужда да отида и да се заредя малко:)айде дано да е скоро:)поздрави:)
цитирай
14. zvezdichka - Ами да ти бъде
06.03.2007 17:54
според желанието deseo :))). Хубаво е, когато човек има такива кътчета, които са му скъпи и му действат зареждащо... А и спомените остават светли дири в нас!
Поздрави и дано скоро те сполети това щастие :))).
цитирай
15. comfy - Страхотен пътепис се е получил!!!!
07.03.2007 07:07
Поздравления! ;)*
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря ти comfy
08.03.2007 13:12
Обичам да съм в движение и още повече из разни китни местенца на нашата малка, но уникална родина :))).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816084
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031