

Днес реших да споделя още едно нещо, което напоследък правя с любов и влагам частичка от себе си, като търся да говоря дори и чрез това, да изразявам състояния, поводи, причини и да доставям радост, откривайки красотата дори и в правенето на питка :))). Да, преоткривам го това удовлетворение – да доставям радост чрез това, в което ръцете ми са се вложили и са сътворили нещо, чрез което изразявам себе си по определен начин. Напоследък дори се радвам, когато имам повод да се изява по този начин. С мои приятели се събираме периодично на трапеза, като всеки донася по нещо вкусно, което е направил в къщи. А си имаме и като традиция някои неща да присъстват на нашата трапеза и едно от тях е питката. Затова и аз правя понякога питка, но я приготвям с много любов и желание, защото не е за мен самата, а за мои приятели. А и винаги е приятно да се събереш на хапване, пийване, с приятна компания, на сладкодумна приказка, да споделиш понякога дори и твои проблеми. Винаги храната е в изобилие и човек си хапва разни вкусотийки, а за десертите направо нямам дума. Почти винаги ще има някой, който да приготви и вкусна торта, че да си оближеш пръстите направо :).
Но думата ми беше за правенето на питка. Научих се да меся още по време на студентските си години, когато трябваше да тръгна за града, в който учех и за да имам разни нещица за хапване правех разни сладкиши, или питки, или тестени десерти. Но имаше един период в който много ме мързеше да меся след като завърших съответно... Само като си представя колко време човек трябва да вложи, за да замеси едно тесто, да го изчака да втаса, после пак замесване, леко втасване и изпичане. Трудоемко си е по принцип това действие и слава богу, че в днешно време не ни се налага всеки ден да мислим за приготвяне на насъщния, а всеки може да си купи хляб в магазина отсреща.
Но друг е аромата на прясно изпечена питка. Така приятно ухае, а за вкуса да не говоря. Не може да се сравнява с готовия хляб. Така, че човек в определени случаи може да поглези домашните си или любимите си хора като им приготви прясна, вкусна и ухаеща приятно питка :). А ако се постарае и да направи съответната украса става много приятно не само на този, който прави питката, но и за тези, за които е предназначена. Питка с послание – може и така да я нарека. Обикнах ги тези питки и всеки път ми е интересно какво ще се получи следващия път, каква муза ще ми дойде, какво ще успея да нарисувам, да напиша върху питката, при положение, че не ме бива много с рисуването :).
Тук представям и някои от питките, които съм правела и които съм успяла да щракна съответно...
Как си ги опазила за снимка ;)
Браво на теб, постарала си се и дето каза точно защото си ги правила за приятели :)
Напомни ми за питките на баба ми, голяма майсторка беше.
Айде меда от мен, но втората погача е МОЯ :P
А човек като опитава различни неща, в един момент открива, че може да прави нещо при това красиво, че и вкусно на всичкото отгоре и се радва, когато може да достави тази радост за близките си хора :).
няма по-любимо съчетание!
:)
26.02.2007 12:08
и аз мога да се похваля с проготвянето им.. дажи смятам да направя нещо такова тези дни.. но виж.. украсата ти е великолепна.. направо ме вдухновяваш.. благодаря ти, че споделяш с нас..
сигурна съм , че са страхотни..
Виж от какво се нуждаеш
http://en.wikipedia.org/wiki/Breadmaker
Нищо не разбирам от готвене,но с това поне се прави бързо тестото,без цялата кухня да е нагоре с краката.Просто има програма само за месене.
или ще те поканят на питка :))
Да необходимо е преди всичко желание и другото се получава...
И вярвам, че всеки, който иска му е нужно съвсем малко за да се запали и да се пробва. А окрасата ще се получи :))). Само импровизирайте :).
Продължаваш да твориш вкусотии, Звезди!
Поздравления, Звездичке! :)))*
Поздрави и приятна вечер ти желая :).
:)
ОТ
ЗВЕЗДИЧКА
ОМЕСЕМА
С ЛЮБОВ
ПОРЪСЕНА
С КЕФ
ИЗЯДЕНА
МММ...
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. вода (но ако имам подръка прясно мляко слагам 1/2 ч.ч.мляко + 1/2 ч.ч. вода)
2 яйца (1-я жълтък отделям за намазване, като добавям малко олио към него, за да не се сгъсти)
мая - колкото локум
1 непълна с.л. сол
брашно колкото поеме
краве масло за намазване
Маята се разтвара в 1/2 ч.ч. леко затоплена вода + 1 ч.л.захар + 1 ч.л.оцет + 1 с.л.сол + 1 с.л. олио
Замесва се меко тесто от яйцето+белтъка, киселото мляко, маята /заедно със солта, захарта, оцета, олиото/ и водата и брашното. Оставя се да втаса, като отгоре тестото се намазва с олио, за да не хване кора. /Аз обикновено включвам фурната за 4-5 мин. да се затопли и след като я изключа слагам на топло тестото да втаса/. Замесвам леко тестото. Отделям една малка част от него за украса /тя е по-желание :)/
Използвам съд електрическа тенджара за печене, тъй като питката понякога се надига доста, който намазавам с олио или краве масло. Оставям питката в тенджарата да втаса, докато приготвям украсата. След като я поставя я намазвам с жълтъка. След като се надигне започвам печенето първо на загрята фурна, после намалям градусите. За да не се запече много отгоре постявам фолио след като придобие златист цвят, но все още не се е опекла отдолу. Пека около 50 минути приблизително. Когато питката се извади от фурната се намазва с краве масло, за да омекне, напръсква се леко с вода и се загъва с кърпа.
:))) /не съм много по рецептите, ако нещо не е ясно питай/
Добър апетит :).
27.02.2007 00:15
Лека вечер!
13.03.2007 15:51
Благодаря ти за емоционалното включване. Зарадвах ти се дори, че си естествен :))).
24.03.2007 10:36
06.04.2008 00:10
15.04.2009 23:43
Аз също се опитвам да правяпитки,но съм много далеч от теб.Украсата я правиш от същото тесто,а не е втасала.Как се получава.Много те моля обясни ми по-подробно за нея.
Има и една фигурка, която обичам напоследък да слагам на питките, само, че я няма на снимките по горе. Нарича се "цвят" и се прави като се разточи лентичката, след което се навива на спирала и в крайната част с ножа я набраздявам и се получава нещо като розичка. Има я на част от хлябовете в следната тема:
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2011/06/10/obredniia-hliab-sveshtenniia-hliab-na-bylgarina-chast-1.762890
