Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2006 11:36 - Има ли свобода в гнева???
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3623 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Човек винаги е бил воден от своите пориви и чрез тях се е устремявал към недостижими места. В него винаги е живял копнежът да бъде свободен! Свободата е била и си остава на челни позиции в живота на повечето от нас, като търсене, като изконна истина. И в търсене на тази свобода много често човек се сблъсква с остри зъбери и неминуемо при този сблъсък да се получат прободни рани. И от тях да протича кръв. И много често ни боли, човек стиска зъби, но тя раната си кърви. Оставила е диря там вътре в теб. Човек има нужда от лекарство в такъв момент, има нужда да осъзнава този сбъсък и много въпроси изникват в него.

Какво имам предвид ли с този текст? Ами към нас често идва обвинението, което търси да угнети човешката душа, търси да налага своето си мнение за нещата, с които ежедневно се сблъскваме. То дълбае и човек не може да остане равнодушен, не иска да се примири с положението. Търси да отстоява свободата си. Когато обвинението е лично отправено към теб, то засяга твоето самолюбие. И още повече, когато е от близък човек, човек, който не ти е безразличен по някакъв начин. Ако е някакъв си познат, ще метнеш с ръка и ще кажеш: “Остави. Не си струва труда и нервите.” Но когато е лично, тогава боли. Това, че човека срещу теб не може да те разбере, а ти не искаш да се примириш. Искаш свободата си! И така обвинението отключва вратичката на гневът в теб. Колкото и да не желаеш да се гневиш, в един момент избухваш като вулкан. Отговяряш според реакцията на човека, стоящ срещу теб. A в действителност нямаш желание да нараняваш този човек, но го правиш с думите които изричаш. Търсейки свободата си, нараняваш и себе си дори, защото гневът отнема мирът ти. Колко е двуяко положението в един момент? Като двуостър меч си изправен пред дилемата: “Кое острие да избера?”, “От кое ще боли по-малко?”

И въпросите, които изникват след тази случка в теб, защото тя оставя своя отпечатък и не ти дава мира по един или друг начин са следните: “Има свобода в гнева?”, “Може ли човек да владее над гнева?”, “Може ли да издейства своята свобода по друг начин, без да се гневи?”, Може ли човек да си сложи ключе на устните, с които изрича както блага, така и гневлива дума?”, “Себевладеенето – мираж ли е или може да бъде и истинско?”
Просто споделям въпросите, които нахлуват в мен след една не много приятна случка в моя живот!

Защо човек не може да овладее гнева си?

Може ли човек да владее над бурите и ветровете? Може ли да ги управлява? На правилен път ли съм в моите разсъждения?




Гласувай:
0



1. ladyautumn - може :)
24.10.2006 12:18
може, разбира се :)
но е трудно. и понеже повечето хора поставят егото си в началото на всяка мисъл, изречение или дело, наистина боли, както ти казваш.
затова - единственият начин е да преглътнеш; да се откажеш от нуждата да бъдеш разбран и сам да разбереш другия - защо се отнася така? какво го кара да отправи обвинението? от желание за по-добро, от любов, от разочарование, от наранени чувства, от притеснение, страх...?

трудно е. наистина :)
цитирай
2. zvezdichka - Да
24.10.2006 12:38
Обичам да си поставям трудни въпроси, защото те ме водят към познаване на истински неща в битието ми :).
цитирай
3. анонимен - Къде търсиш свободата си
24.10.2006 14:59
Липсата на мир може да е моментно състояние, а свободата - приемаш я, раздаваш я, живееш я. Разбирам, че си наранена от думи или постъпки. Разбирам, че си се разгневила и може би си реагирала по-остро, отколкото самата ти си очаквала. Аз също имам моменти, в които реагирам така, че не мога да се позная.
Преди време една приятелка ми каза, че промяната боли. И е така. Изпитвам го в живота си, всеки ден. Така е и със себевладеенето. То е процес, дълъг и продължителен. Не се предавай, бори се с любов! И бъди свободна :)
i
цитирай
4. ninaantonova - Това не е гняв
24.10.2006 16:27
Това е болка от неразбиране. А защо не вникнеш в проблемите на човека който е предизвикал твоята болка? Може би той просто иска да се защити от следваща по-силна болка. Това да е чувството му за самосъхранение! Опитай се да разбереш неговата болка и ще стигнеш до своята, от къде се корени. Може би трябва да погледнеш малко в по-далечното си минало. Свободата няма място в гнева. А понякога е нужно да изкажем всичко онова което мислим, за да не трупаме гняв към човека който обичаме, и макар да знаем, че ще го заболи, и е по-добре така, отколкото натрупаната негативна енергия от причинената ни болка да ни разяжда. Извинявай, опитвам се да вникна в твоя проблем , а не да те засегна. За това сме хората, да си помагаме. А защо не напишеш какво точно се е случило, кое е онова нещо което е предизвикало гняв у теб.
С уважение: Нина
цитирай
5. slavei - В гнева няма свобода!
24.10.2006 18:47
В момента, в който съм се разгневила (ще пиша в ед.ч. за себе си, за да не засегна някой) та, в момента, в който съм се разгневила, свободата ме е напуснала, изгубила съм мирът си.Дала съм място на гнева,,т.е. не съм успяла да го овладея - той мен владее.Аз съм подвластна на гнева. В робство съм.
Където има робство - няма свобода.

Не мога да правя анализ на ситуацията, ти най-добре си знаеш...
факт е, обаче че всички попадаме в такива сложни ситуации...

Лека и спокойна вечер! :)
цитирай
6. zvezdichka - Благодаря
24.10.2006 20:22
на всички, които дадоха своите отговори тук. Да, те наистина са ми полезни като поглед.

Това, на което се разгневих между впрочем са някакви си дребни битови неща, но когато постоянно ти се натякват едни и същи неща и те обвиняват, че ще развалиш еди какво си или други от рода. А ти по всякакъв начин се стремиш да се съобразиш с човека, с неговите искания и желания. Но, той между впрочем е вързан в битови проблеми и страхове, че в един момент ти писва от тези глупости, защото за мен са несъщесвени неща и гледат да те вържат. Даже понякога се явяват и като болен поглед, който е насаждан още от социалистическо време /тъй като става въпрос за възрастен човек/. Та горе долу от това естество са проблемите :).
цитирай
7. анонимен - kqfvmXMZqrfYGrY
24.05.2011 01:38
I'm impressed! You've managed the aslmot impossible.
цитирай
8. анонимен - hOTOwNaPqoL
24.05.2011 07:17
IMHO you've got the right awnser!
цитирай
9. анонимен - ZDSpTCEJDRWSgDdRGSL
24.05.2011 14:37
YpTeah <a href="http://vvypjdqgcmor.com/">vvypjdqgcmor</a>
цитирай
10. анонимен - jLYjEwoDUGeYAySAA
24.05.2011 15:27
Ev4U6L <a href="http://mhephtxfvxoo.com/">mhephtxfvxoo</a>
цитирай
11. анонимен - MFxsmhtt
25.05.2011 18:21
d48dM8 , [url=http://utrwmzsyuuhj.com/]utrwmzsyuuhj[/url], [link=http://rjfxfkotfnjm.com/]rjfxfkotfnjm[/link], http://nippajxpaftz.com/
цитирай
12. анонимен - qlLXBLTT
25.05.2011 18:28
i0kyW2 , [url=http://lvvrjmwweula.com/]lvvrjmwweula[/url], [link=http://chtxdrpwgacb.com/]chtxdrpwgacb[/link], http://gdfeectiaalo.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816255
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031