Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2020 22:23 - Късносредновековният архитектурен стил Барок
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 10540 Коментари: 32 Гласове:
57

Последна промяна: 08.12.2020 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       В архитектурата, както и в изобразителното изкуство има различни стилове. Често те се свързват с определена епоха, държава, район. Обикновено различните стилове в архитектурата се застъпват, като новият постепенном измества по-стария. Затова има периоди, през които два илим дори повече стила са представени. Като говорим са Средновековни архитектурни стилове обикновено се има предвид Западна Европа. Източната част през Средните векове е по-изостанала, а много държави, като България, Сърбия, Полша, Гърция, Чехия и други не са независими. Османската империя след управлението на Сюлейман Великолепни( 1520-1566 г.) постепенно запада. През Средновековието отначало в архитектурата има Романски стил, следват Готика, Ренесансова архитектура, Барок, Рококо. След рококо идват неокласицисма и еклиткиката, които спадат към новото време. Дори барокът влиза в Новото време, ако края на XVIII в. се приеме за края на Средновековието. Първо преди да започна да пиша подробно за барока поставям малко снимки от предишните архитектурни стилове. 
  image
 
                    Романтика
 image
       
                     Готика- познава се по острите части по сградите
 
 image
 
                      Ренесансова архитектура
image
 
                Рококо
                    Понеже читателите имат различен вкус по-добре те да преценят кой стил в архитектурата им харесва и кой не.
                     Барокът е стил в изкуството, доминирал в Европа почти два века - дошъл след Ренесанса в началото на 17-ти век и сменен от класицизма в края на 18-ти. Характеризира се с преувеличено движение и изобилни детайли, за да създаде усещане за драматизъм, напрежение, изобилие и величие в скулптурата, живописта, литературата и музиката. В обзавеждането, Барок дава възможност за много стил, класа и елегантност в от различни материали, но направено само за  ценители на красотатаimage             Основните признаци на барока се считат за повишена и подчертана монументалност, представителност, които до известна степен са самодостатъчни качества и често са постигнати с изкуствени средства. В стремежа си да създадат впечатление за монументалност, представителност, живописност, динамика на формите, да предизвикат усещане за необичайност и неочакваност във възприемането на архитектурата, архитектите изхождат преди всичко от външния пластичен облик на структурите (имайки предвид както вътрешостта).image 
 
                   Луи XIV на Франция (1638-1715) е живял живота си изцяло в бароков период от време, така че изглежда естествено, че когато е обновен на баща си ловна хижа във Версай (и се премества на правителството има 1682), на измислен стил на деня ще бъде приоритет. Абсолютизъм и “божественото право на царете” се казва, че са достигнали най-високата си точка с управлението на крал Луи XIV, Кралят Слънце.

Бароковия стил стана по-сдържан във Франция, но велик в мащаб. Докато са били използвани пищни детайли, френски сгради често са симетрични и подреден. 

                   Бароковият стил се заражда около 1600 в Рим, Италия, и се разпростира в голяма част от Европа, но твърде слабо в Холандия, където художници като Рембранд и Халс се придържат към вкуса на местните меценати, предпочитащи по-реалистичен, а не толкова фантастичен стил, и по-семпли архитектурни форми.
      image      
     
                   Барок -с  отличителни черти:  пищност, парадност, тържественост, динамика,
        
                     Стил барок има и в скулптурата: в бароковата скулптура фигурните групи придобиват ново значение, подчертава се динамиката на движението и енергията при човешките форми - те се въртят около празно централно ядро или се протягат навън към околното пространство. Бароковата скулптура често има множество различни идеални ъгли на наблюдение. Типичната барокова скулптура добавя и извънскулптурни елементи, например прикрито осветление или водни фонтани. Архитектурата, скулптурата и фонтаните на Джовани Лоренцо Бернини (1598–1680) демонстрират силно напрегнатия характер на бароковия стил. Бернини без съмнение е най-важният скулптор на бароковия период. Той се доближава до Микеланджело по обхвата на своята дейност - той прави скулптури, работи като архитект, рисува, пише пиеси и прави театрални представления. Днес Бернини е най-познат със своята скулптура, както заради виртуозното ваене на мрамора, така и заради способността му да създава фигури, съчетаващи физическо и духовно. Негова е прочутата сцена "Екстазът на св.Тереза" в римската църква "Санта Мария дела Виктория". Друга негова прочута творба е "Фонтанът на четирите реки", както и интериора на базиликата "Св.Петър".
           image
 
                                         
 
                     Бароковите къщи в Ловеч
                        Оказва се, че и в България има сгради в стил барок. В бароковата архитектура акцентът отново се поставя върху смелото струпване на обеми, колонади, куполи, киароскуро, „живописни“ цветови ефекти, както и с играта с обеми и празни пространства. В архитектурата най-добре проличават трите отделни периода на барока. До 1630 г. е периодът на строгия барок. Свързва се с работата на Карло Мадерна (1556-1629), който работи по завършването на катедралата "Св.Петър".Бароковата архитектура е възприета с ентусиазъм в Централна Германия (вижте например двореца Лудвигсбург и Цвингер в Дрезден) и Австрия. В Англия кулминация на бароковата архитектура са работите на Кристофър Рен, Джон Ванбръх и Никълъс Хоуксмоор. Много примери на барокова архитектура могат да бъдат открити в градовете на Европа и Латинска Америка. Градоустройството от този период предпочита радиални булеварди, пресичащи се в площади, схема, откриваща се и в бароковите паркове.
image
  Къща на Яблански в София- също в бароков стил
                        Основните признаци на барока се считат за повишена и подчертана монументалност, представителност, които до известна степен са самодостатъчни качества и често са постигнати с изкуствени средства. В стремежа си да създадат впечатление за монументалност, представителност, живописност, динамика на формите, да предизвикат усещане за необичайност и неочакваност във възприемането на архитектурата, архитектите изхождат преди всичко от външния пластичен облик на структурите (имайки предвид както външността, така и вътрешността).
       
image
   
                        Красивите барокови сгради в Пловдив
                       Оказва се, че из различни краища на България също е застъпен стила барок.Колкото и да не сме били независима държава и при нас навлиза модата в строителството, скулптурата и архитектурата през Средновековието.  Имам спомен, че Кордопуловата къща в Мелник също е барокова. 
 image

 
                   Кордопуловата къща- най-известната в най-малкия наш град Мелник
                       
                  Барока в архитектурата се характеризира с приоритет, преобладаване на пластичния принцип над тектонския принцип. В стремежа си да създадат необичаен, увеличен-емоционален архитектурен ефект, те често пренебрегват логиката на строителните планове, допускат несъответствия между външните обеми и вътрешната структура на структурата. Дизайнът в творческия ум на архитектите в повечето случаи изглежда е отнесен към фона, като е необходим, но все пак спомагателен инструмент, предназначен да „осигурява“, за да поддържа тази или онази пластмасова форма. Дизайнът обикновено е покрит с декоративни части, които често създават погрешно схващане за него. Фасадите са предназначени да „затъмняват” основната част на сградата. Поръчките се считат само за елементи, които украсяват структури. 
image
    
                Барокови къщи в Ловеч, гледани откъм р. Осъм
 
            В определящите структури от XVII - първата половина на XVIII век 
специално развитие  монументална скулптура и монументална живопис, както и различни форми на приложното изкуство придобиват разнообразие. В живописта и скулптурата преобладават декоративните начала, преобладават многоизмерни композиции с черти на силно изразена динамика, със сложни обобщаващи линии, ритми.

 
image

                           
               Барокови къщи в Чехия
                В различните държави бариокът си има свои отличителни черти. 

   1. Във Франция Луи XIV, кралят- Слънце (1638-1715) е живял  изцяло в бароковия период от време, така че изглежда естествено, че когато е обновен на баща си ловна хижа във Версай (и се премества на правителството има 1682), на измислен стил на деня ще бъде приоритет. Абсолютизъм и “божественото право на царете” се казва, че са достигнали най-високата си точка с управлението на крал Луи XIV, Кралят Слънце.

Бароковия стил стана по-сдържан във Франция, но велик в мащаб. Докато са били използвани пищни детайли, френски сгради често са симетрични и подреден. 
image


 2. Най-големият представител на бароковата живопис в Италия, която започва още с пос­ледните творби на Микеланджело и Тициано, е Якопо Робусти, наречен Тинторето (1518— 1594). Той е ученик на Тициано и се стреми да овладее богатството на неговия колорит, както н да постигне ненадминатия рисунък на Микеланджело. В изкуството на Тинторето има нещо ново, с което то се отличава от Зрелия Ренесанс, Той се занимава повече с вътрешните вълнения на хората, с чудесата, които според религията движат и решават понякога съдбата на човека. В картината «Чудото на св. Марко» е дадена в ракурс фигурата на светеца, конто се спуска от небето.  Сцената  е раздвижена и фигурите са изпълнени с въл­нение. Неговите фигури, понякога стотици в една картина, са едри, мощни, раздвижени и развълнувани. Творческото въображение на Тинторето му позволява да борави с десетки фигури, да ги групира и свързва в най-различни движения и положения. Той ги поставя в особен свят, различен от реалния. Затова спомага и колоритът. Тинторето не борави с много багри като Тициано, а предпочита топлите гами. Ако се сравнят неговите религиозни картини с картините на Леонардо и Веронезе, става веднага ясна разликата в тълкуването на човешките характери и чувства. Хората на Тинторето се вълнуват, а и атмосферата е наситена с тайн­ственост.
image
 
   3. В Австрия дворецът Белведере( на снимката долу) се намира на югоизток от центъра на Виена. Дворецът се състои от две части – Горен и Долен Белведере. И двете части са построени от Йохан Лукас фон Хилдебранд – един от най-важните австрийски архитекти, творящи в стил барок. Долен Белведере е създаден с идеята да бъде вила за забавления в предградията. Строежът му е започнал през 1714 г., и е завършен през 1716 г. В него има още оранжерии и картинна галерия Белведере, в която могат да бъдат видени картини на Густав Климт и Егон Шиле. Тук е работил и венецианският скулптор Джовани Станети, който бил извикан специално от принц Ев В бароковата архитектура акцентът се поставя върху смелото струпване на обеми, колонади, куполи, киароскуро, "живописни" цветови ефекти, както и с играта с обеми и празни пространства. В архитектурата най-добре проличават трите отделни периода на барока. Архитектурата Барок е възприета и приложена с ентусиазъм в строителството в много от градовете на Европа, както и в Латинска Америка. Градоустройството от този период предпочита радиални булеварди, пресичащи се в площади, схема, откриваща се и в бароковите паркове. гений Савойски. 

                   image
 
                      Богатите аристократични семейства, като това Liechtensteins могат да имат първо донесоха богато украсения бароков стил на архитектурата (1600-1830) във Виена. Тяхното лично лято дома, градината Palais Лихтенщайн от 1709, съчетава италиански вила подобни детайли от външната страна с богато украсени бароков интериор. Тя е отворена за обществеността като музей на изкуството. Хотел Belvedere е друг бароков дворец комплекс от този период от време, в началото на 1700-те. Проектиран от Роденият в Италия архитект Йохан Лукас фон Хилдебранд (1668-1745).
    4.  В испанската архитектура от края на 17 в. барокът получава по- голямо разпространение, отколкото в живописта. Много форми и типове на църкви били пренесени в Испания от Италия. Испанският барок се проявява предимно в богатата, прекомерно пищна архитектурна декорация. Вместо старите олтарници в църквите се издигали сложни надстройки. Те се състоят от скулптурни елементи с многофигурни групи от светци, озарени от проникващи през облаци лъчи. Това направление в испанското изкуство е наречено на името на неговия основател Чуригера (1650-1723). Релефът, който украсява портала на Каса де дос Агуас във Валенсия, е изграден от плетеница от фигури, растителни мотиви и проникващи лъчи. Паметниците на испанския барок поразяват със смелия си замисъл и разкошно изпълнение, но се забелязват и признаци на упадък. Испанският барок не могъл да изиграе историческа роля в последвалото развитие на изкуството, не успял да изрази положителните идеали на националната култура на Испания.

 
image
    5. Холандската дължава оглавява политическия, икономическия и културния живот на страната. Протестантска Холандия приема идеите на Реформацията. Голямото пристанище Амстердам става средище на свеговната търговия, а в градовете Ротердам, Лайден, Утрехт и др. се съсредоточават манифактурното и мебелното производство. Огромната търговия възникнала в резултат на дейността на Източноиндийска компания (Ийст Индиа Къмпани), която дава голям тласък за развитието на китайското влияние във всички клонове на европейското изкуство. Целият този търговски успех бил изразен в Кметствата, църквите и в простите къщи от червени тухли със островърхи покриви на богатите бюргери, които стават покровители на изкуствата. Това е златния век на холандското изкуство, когато Рембранд и редица други също така известни художници допринасят с големия си гений за изкуството. В Холандия се развива един специфичен национален стил в архитектурата и интериора. Холандските мебелисти придават на творбите си все повече холандски особености. През около 1640 година започва разминаване на холандския стил от фламандския, които следва френския. Поради търговската, политическа и географско сходство между Холандия и Англия се оформя подобие между двата стила.
 

          image
 
                        Забелязват се особеностите в архитектурния стил барок при различните народи в Европа. Много известни личности има, които са творили в тази епоха, продължила около два века.  В бароковата архитектура акцентът се поставя върху смелото струпване на обеми, колонади, куполи, киароскуро, "живописни" цветови ефекти, както и с играта с обеми и празни пространства. В архитектурата най-добре проличават трите отделни периода на барока. Архитектурата Барок е възприета и приложена с ентусиазъм в строителството в много от градовете на Европа. От Стария свят барокът се пренася в Новия свят, най-вече в  Латинска Америка. Градоустройството от този период предпочита радиални булеварди, пресичащи се в площади, схема, откриваща се и в бароковите паркове.




Гласувай:
57



1. elizabethborislavova - Много полезно
04.12.2020 22:46
Аз съм много боса по тези стилове. Някъде ще си запиша това.
цитирай
2. radostinalassa - Не си написал за...
04.12.2020 23:12
дорийския стил.
цитирай
3. rosiela - БАРИН,
04.12.2020 23:20
прекрасен опознавателен материал и много хубави снимки. Истинско удоволствие. Утре пак ще те чета.
цитирай
4. mt46 - Поздрав!
04.12.2020 23:33
И в Русе има барокови сгради...
цитирай
5. barin - Здравей, Елизабет. За стиловете в ...
05.12.2020 05:10
Здравей, Елизабет. За стиловете в архитектурата пиша за втори път. Нагледах се на снимки на приятели от Австрия, Германия и Италия.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Радостина. Имам писано за ...
05.12.2020 05:12
Здравей, Радостина. Имам писано за дорийдкия стил, както и за йонийския и коринтския. Давам ти линк да прочетеш:
barin.blog/history/2015/11/25/klasicheskite-stilove-v-arhitekturata.1410080
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, Роси. И на мен ми изглеждат ...
05.12.2020 05:14
Здравей, Роси. И на мен ми изглеждат красиви снимките на бароковите къщи и постройки изобщо.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Марине. В Русе по-малко ...
05.12.2020 05:15
Здравей, Марине. В Русе по-малко съм ходил, но тогава не обръщах внимание на барокови сгради. Благодаря за допълнението.
Поздрави!
цитирай
9. miri479 - Благодаря, Барин,
05.12.2020 11:50
за мен беше удоволствие да прочета и да разгледам снимките. Поздрави!
цитирай
10. barin - Поздрави и на теб, Мири!
05.12.2020 12:01
Поздрави и на теб, Мири!
цитирай
11. zaw12929 - ПОЗДРАВИ- ТОЗИ БАРОК ГО ИМА И В РУСЕ- ...
05.12.2020 18:49
ПОЗДРАВИ- ТОЗИ БАРОК ГО ИМА И В РУСЕ- ВРАТАТА НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПА И РУСИЯ
цитирай
12. get - Прощавай уважаеми приятелю - за ...
05.12.2020 19:17
Прощавай уважаеми приятелю - за коментарната (за)бележка - Но?

Допуснал си досадна грешка ДОСЕЖНО ПЪРВИЯТ (най-горен фотос) от Църквата в гр. Поатие, Франция.

Същата е пример за стил в архитектурата - приет да се нарачи РОМАНСКИ( тоест "римски")?

ВТОРО: Това което си отбелязал като РЕНЕСАНС?
Тоест църквата от Венеция с име "San Giorgio Maggiore" - е ПРЕДОБРАЗ на АМПИРА(още назоваван и "Нео-класицизъм".
По-точно говореща за това: Щое е неокласицизма-ампира ... можед да си създадем представа от образци при Руска-имтперска архитектура - във вида и:
"Казанския събор" от Петербург с пред-образец построеният по време на Александър Първи "Исакиевски събор".

ТРЕТО: Пропуснал си една много значима КАТО КУЛТОВО СЪОРЪЖЕНИЕ СГРАДА-СТИЛ БАРОКО ?
Тази на църквата от гр. Свищов. Строена от самобитният българин и строител Никола Фичев от гр. Дряново?

Стилът на същата е ТИПИЧНО БАРОКОВ ... даже някои се изкушават, поради нея ... да твърдят за "български барок"?

- С уважение!
цитирай
13. barin - Здравей, Гете. За Свищов не знаех, ...
05.12.2020 20:36
Здравей, Гете. За Свищов не знаех, че има барокова сграда. Иначе съм виждал църквата там. Възможно е да съм сгрешил двата стила. За ренесансовия стил и неокласицизма малко знам.Мисля, че първата снимка е от Романския стил, както съм писал под нея. Благодаря за забележката, няма нищо.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Здравей, Зав. Русе поначало се р...
05.12.2020 20:37
Здравей, Зав. Русе поначало се различава в архитектурно отношение. Той е по-близък до някои западни градове, като Виена.
Поздрави!
цитирай
15. dalida - Според мен, барокът е по-изчистен и по-аристократичен стил, докато
06.12.2020 10:34
готиката е властна и предизвиква чувството за величественост. Може би заради тези качества на готиката ми харесват повече архитектурните сгради в стил готика.
цитирай
16. barin - Здравей, Далида. Всеки си има пр...
06.12.2020 10:37
Здравей, Далида. Всеки си има предпочитания, затова не сме клонинги. Аз малко не харесвам острите готически сгради, но музикалният стил готик ми харесва много.
Поздрави!
цитирай
17. batogo - !!!:))) Поздравления, Ванка!
07.12.2020 11:14
Благодаря ти за тази интересна, впечатляваща архитектурна разходка!
Бъди жив и здрав, приятелю!
цитирай
18. barin - Здравей, Оги. Имам предпочитания ...
07.12.2020 11:26
Здравей, Оги. Имам предпочитания към красивите архитектурни сгради. Барокът ми харесва като стил, но и другите, споменати в началото са хубави.
Поздрави!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
08.12.2020 18:12
Русе е най- големият Бълтарски град след Освобождението
Замислян е като Бълвгарската Виена пикола!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
20. barin - Здравей, Адаш. Русе може би е имал ...
08.12.2020 18:18
Здравей, Адаш. Русе може би е имал шанс да стане столица, както и Пловдив. Последният обаче не е бил в освободената част. Велико Търново не е разположен добре, като за съвременна столица. Мисля, че идеята е била да си вземем Западните покрайнини, Южна Тракия и цяла Македония и ДОбруджа. В такъв случай София е можело да бъде на по-централно място, а не на по-малко от 100 км. от границата.
Поздрави!
цитирай
21. tera - Хубав пост,
10.12.2020 22:32
подробен, за някои от снимките и аз не съм сигурна дали са барок, но не е това най-важното.
Много хубави барокови сгради съм виждала в Прага, там даже и църквите са едни такива жизнерадостни, нямат общо със строгите готически катедрали. Ако се сетя къде са ми снимките от Прага, мога да пусна пост за тамошните барокови църкви, много са красиви.
Поздрави :)

цитирай
22. barin - Здравей, Тера. Намерих достатъчно ...
11.12.2020 07:17
Здравей, Тера. Намерих достатъчно за барока, но ме подсещат, че има и други аехитектурни стилове, за които може да се пише. Прага мисля, че беше"Златния град". Сигурно има интересни барокови сгради.
Поздрави!
цитирай
23. rosiela - БАРИН,
12.12.2020 11:23
пак ти гледам хубавия постинг, много ме грабна. Прав е Марин. И в Русе има барокови къщи, била съм там.
цитирай
24. kolevdobri - Прекрасни снимки.
16.12.2020 10:48
Плюс от мен.
цитирай
25. barin - Благодаря, Добри.
16.12.2020 10:53
Благодаря, Добри.
цитирай
26. jupel - а кой стил сме тук в този блог, където "най-умните" въртят на пръста си блога и управниците му?
17.12.2020 22:36
Постоянно ми трият постове и то постове само с мои клипове -мои песни

Няма ли кой да ги научи тези джурналистки и поетеси да си правят клипове,като не могат да пеят и свирят, а и пишат толкова -боза поезия!
цитирай
27. jupel - Роса изобщо не те чете, но ти се по...
17.12.2020 22:39
Роса изобщо не те чете,
но ти се подмазва!

Тя така се опитва да влезе под кожата на всички
с които аз си пиша с тях и им гласувам, а откъде го вижда познай...връзкарка!
цитирай
28. barin - Здравей, Анита. Според мен малко не ...
18.12.2020 06:33
Здравей, Анита. Според мен малко не си права. От повече от 4 години rosielaме е добавила в " любими". За толкова време е изчела много мои теми. Често ме посещава и гласува, така е. За други потребители написаното от теб в коментара може да е вярно, няма как да знам. Аз винаги съм запазвал добрия тон и обноски, което много потребители са ми казвали.
Поздрави!
цитирай
29. nkf - Пропуснал си възможно най-съще...
23.12.2020 13:06
Пропуснал си възможно най-същественото обстоятелство за барока, при това май не само едно, да видим: Доколко рококото е напълно отделен стил, следващ във времето барока, е спорно. Има разбиране, че Рококо е вид барок, но силно олекотен. Между другото, видно е дори за окото на неспециалист в областта на архитектурата, че между двата стила има много, ама много общо. Същото око на неспециалиста, например, няма да може да схване разликата между късния барок и ранното рококо. Освен това, всички тези стилове, за които пишеш, не се изчерпват само с архитектурата и строителството: барока, готиката, класицизмът са целу културни епохи, които имат свои разновидности в музиката, литературата, театъра, модата, бижутерията и т.н. Например, би било добре, ако беше споменал две-три думи за бароковата музика; за бароковите композитори /Хендел, Бах, Вивалди, Албинони.../. Барокът е големият стил на контрареформацията-той е свързан неразривно с католическата църква. По този въпрос няма две мнения. Именно защото това е културният код на контрареформацията, на католицизма; на Австрия и Испания, затова барокът не се радва на популярност в Нидерландия; защото последната е ярък представител на реформацията, на протестанството, на бюргерството и еснафщината. Такива ми ти работи.
цитирай
30. nkf - Аз съм много боса по тези стилове. ...
23.12.2020 13:08
elizabethborislavova написа:
Аз съм много боса по тези стилове. Някъде ще си запиша това.

Ти само по това да беше боса, с халва да те нахраним и с мед да те намажем. Ти си босичка комай по всичко.
цитирай
31. barin - Здравей, Мартине. И аз виждам пр...
23.12.2020 13:16
Здравей, Мартине. И аз виждам прилики между барок и рококо, но не знам защо го отчитат навсякъде като различен. Поне така ми казаха една група, с които коментирах преди да напиша темата. За музиката и другите изкуства можеше да напиша, но темата стана и без това много дълга, а и в заглавието има дума"архитектурен". В Нидерландия ходих няколко пъти, но не обърнах внимание на сградитедали има барокови. Благодаря за коментара, весели празници!
цитирай
32. nkf - Да, разбира се, разлики между барок ...
24.12.2020 16:36
Да, разбира се, разлики между барок и рококо има; но, както казах, въпросът е спорен и има разбиране, че рококото е развитие на барока в една по-лека и цветна форма. Личното ми мнение на неспециалист - това, което съм приел за себе си, без да настоявам, че съм прав - е, че рококото наистина е един вид късен барок. Наистина неспециалист не би могъл да направи разлика между ранното рококо и късния барок. Да не говорим, че има множество примери за архитектурна и стилова еклектика - и тогава дори специалистите биха били безпомощни в точното определяне на стила. Ще добавя, че дори и да има в Нидерландите барокови сгради, това не значи нещо особено. Става дума, че всеки архитектурен стил е елемент от културния контекст на дадена епоха. Това включва и политиката. Барокът е стил на католицизма, контрареформацията и Свещената римска империя и всичко останало, което е свързано с тази епоха. Нидерландите /Холандия/ се появява на политическата карта като отрицание и в битка и с католицизма, и със Свещената римска империя, и ... следователно с барока.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645077
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031