Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 13:50 - Хелоуин
Автор: van4eto55 Категория: Други   
Прочетен: 19313 Коментари: 5 Гласове:
3



Хелоуин  е празник, който се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин  и католическия Вси светии

По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "жертва" на техните шеги.

Произход на празника

Древните келти празнували своята Нова година - Сауин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ и до днес.

Любопитни факти
  • Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O"Lantern.
  • На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по-реалистични, което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследсвие на блъскане в предмети поради ограничена видимост.[1]
  • В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.
  • Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември.
  • В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.
  • По същото време с православния празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) по езически обичай хората се маскират и на Песи понеделник излизат кукерите (които са типично български-езически и нямат нищо общо с Вси светии, нито с православната вяра и църква). В българската народна традиция често пъти езически обичаи се смесват (погрешно, вероятно поради страх от църковни наказания) с християнството.





image





image




image





Гласувай:
3



1. martiniki - :)
06.11.2010 20:21
сладурана! поздрави на всички :)
цитирай
2. domashe - оооооооо
17.11.2010 18:44
богата и интересна информация!И малко страховита...
цитирай
3. анонимен - xeloin
31.10.2012 11:32
xeloin e edin mnogo mnogo xubav praznik. na tozi praznik decata 4ukat po vratite na xorata i kazvat pakost ili lakomstvo. a te kakto vinagi im davat lakomstvo za da ne 4istat posle.
цитирай
4. анонимен - vanesa
31.10.2012 11:42
vanesa e mnogo umno momi4e.
цитирай
5. анонимен - aleks
31.10.2012 11:45
aleks e mnogo umno momi4e.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: van4eto55
Категория: Други
Прочетен: 204235
Постинги: 26
Коментари: 75
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол