Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 13:41 - За българите в Албания в района на Голо Бърдо
Автор: zvezdichka Категория: Видео   
Прочетен: 6438 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Може би вече сте гледали тези клипове, но ще ги споделя с извадки от филма "Голо Бърдо - непознатите българи" , които са ме докоснали по един или друг начин.

 
Част1



“България тук е била 3 пъти. Сърбия я изгони, после Турция и така отиде. И си отиде и си избяга България... Ние останахме, останали са тук и наши хора. И езикът е останал така.

В Голо Бърдо са селата, които знаят български език.

Хората от Македония казват, че сме близки до тях. Македония ни казва: Вие сте македонци! А вие какво мислите? Според езика ние смятаме така: Когато слушаме български песни по радиото, много са хубави и са като нашите. Вашите песни са като песните от нашето село, а македонските - не. ”


Езика който се говори в Голо Бърдо е определя като бугарски. Езиковедите го причисляват към най-западно-македонските говори. На него се говори в семейството и в общността. Предава се единствено по устен път. Превърнат е в език за домашна употреба. Все още има възрастни хора, които не знаят албански, наричан от тях арнаутски. Единствения език , който са използвали е майчиният.


Налагането на исляма вероятно е станало доста късно след 2-рата половина на 18 век. Според данни от турските данъчни регистри от 16 век населението в целия регион е само християнско. Дори и мюсюлмани хората все още помнят, че предците им някога са били християни.


В някои от селата в Голо Бърдо освен мюсюлмани живеят и християни. В с.Клене християните са останали 2-3-ма души и те са най-възрастните му жители. В църквата се пазят стари църковни книги на кирилица, издадени през 40-те години в България. На Спасовден двама души посещават църквата - единия е постоянно живеещ в селото, а другия си идва през лятото.

 
Част 2

 

За съжителството между българи и мюсюлмани

На въпроса - А как си живееха? Отговора беше: "Радост, ядове, ядене, пиене, сватби... Раждане, смърт – всичко правим заедно! Никога не сме се карали един с друг. Ние сме били като братя и сестри!"

 

Невестинска носия от Стеблево

 

Традиционната песен от Голо Бърдо носи белези на архаичност, особено песните изпълнявани за различни обреди.

Една от любимите балади от село Стеблево е била “Митровата” и се е пеела само от мъже.

 
Част 3


Традиционния поминък е животновъдството и земеделието

Хората останали да живеят в Голо Бърдо не са много. Преди демократичните промени селата са били големи. Но след разпадането на кооператива масово емигрират в градовете. Пътя за Голобърдските села е черен. Зимата тук е много тежка. Падат големи снегове и на практика се прекъсва връзката със света.

Сиромашко място, планинско място. Хубаво е през лятото, но през зимата трудно се живее.

Едни села са се обезлюдили, други все още са относително живи, но по важното е, че общността на българите в Голо Бърдо я има, съхранила е езика и българската памет през времето.

"Има хора, които са избягали в града, но пак си го търсят селото. И аз да не съм жив децата ми имат памет! Защото аз имам деца. Баща ми и майка ми умряха, но аз ето къде съм. Моите деца няма да оставят мястото! Няма да оставят къщата..." - това сподели единствения жител на с. Вормица, който е останал сам със семейството си в селото, но не е пожелал да го напусне, докато другите жители на селото са избягали в градовете. Той е и единствения християнин на селото. Сам със семейството си ходи в църквата. На Великден приема свои приятели на гости, както християни, така и мюсюлмани. Работи за мюсюлмани и споделя, че много го обичат и той тях съответно.  


Филма е интересен, така, че който има отношение може да го изгледа.




Гласувай:
16



1. tota - Благодаря Мила Цанка!!
22.03.2013 23:48
За късчето от Майка България.... Очите ми се напълниха...
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря Ати за коментара!
23.03.2013 21:53
tota написа:
За късчето от Майка България.... Очите ми се напълниха...


Наскоро четох че в Етнографския музей в София щяха да прожектират етнографски филм за българите от Голо Бърдо. Нямам възможност да го посетя, тъй като сме далече от София, но ме заинтригува и потърсих информация и попаднах на тези клипове. Филма наистина ме докосна. Може и да съм го гледала и преди във времето, нямам спомени, но тъй като много ме впечатли и реших да го споделя , нищо, че е излязъл 2009 г.
цитирай
3. alexs - Поздрави Цанке! Трябва да п...
24.03.2013 11:00
Поздрави Цанке!

Трябва да пазим българското да не се затрие!
цитирай
4. injir - Българи са.
25.03.2013 10:09
Българи са.
цитирай
5. zvezdichka - Taka е Алекс! Трябва да пазим българското!
25.03.2013 15:09
alexs написа:
Поздрави Цанке!

Трябва да пазим българското да не се затрие!


И се радвам, че тези хора, които са останали извън пределите на България са опазили езика си, паметта си и много се зарадвах, че любовта към земята е жива и силна!
Поздрави!
цитирай
6. zvezdichka - :)
25.03.2013 15:11
injir написа:
Българи са.


Да njir, като се има впредвид, че някои възрастни жени, така и не са научили албанския. Радвам, се, че има хора, които да правят такива филми, защото сме далеч от тях и ако не бяха тези филми, нямаше как да разберем.
Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816653
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031