Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2018 05:21 - Австралия - по следите на птицечовките
Автор: u4itel Категория: Туризъм   
Прочетен: 2726 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Австралия от моето невинно детство съвсем не бе с гледка  към операта в Сидни. Как се радвах на вечното лято и се чудех как ли им е до училище на децата. Гледах "Мога да прескачам локви" и историята на детето-инвалид Алън ме грабваше, той не бе тъжен въпреки недъга си. Но сега ще ви заведа насевер, в тучните хълмове и плато Атертън на щата Куинсленд, където ще потърсим птицечовки. Ще ви запозная с двама имигранти: белгиец, англичанка.
 Първо имигрантите. Тя е чаровна мулатка от Англия, която работи в далечния Бризбейн, а е дошла да види птицечовки около град Кернс, Куинсленд (срещат се в селцето Юнгабура). Работи като млада лекарка и работното й място е напълно законовоуредено, като че ли на британците имигрирането им е по-лесно. А сега за младия белгиец: на около 27 години и работи от 3 дни, през ум не може да ти мине да питаш дали работи с необходимата виза, обаче споделя, че работата си е намерил наскоро.
 Правила съм работна виза за азиатски и латиноамерикански страни и както навсякъде, си много зависим от работодателите: те могат да те "отзаконят", ако не са си свършили работата си. В Латинска Америка направо работодателите не искат да се помръдват или пък удължаването на виза го проточват и може да ти се наложи да напуснеш страната, за да влезеш пак и айде плащай астрономически суми наново. Затова може да си с някого - най-добре семеен партньор, и да се опитате да направите фирма или пък поне да удължите жителството, като единият се яви гарант на другия.
 А ето какви са съветите на белгиеца:
1. В Куинсленд има работа, винаги търсят млади земеделци - да берат чай или банани;
2. Изпърво не се ангажирайте с дълги договори за наем, потърсете си хотелче за "бекпекърс", най-изгодни са местата за къмпинг;
3. Все пак внимавайте: хотелиерите познават работодателите, но ако те са едни и същи лица, могат да Ви изгонят, без да Ви платят;
4. Наемете си кола или си купете - транспортът Ви излиза по-евтин; внимание: карайте отляво.
 Пазете се от растението гимпи-гимпи, ако сте в Куинсленд, то щипе повече от коприва и това трае с месеци. Прилича на черница и листата му са с формата на сърце. Носете със себе си обезкосмяващи лепенки за жени, които ще ползвате да измъкнете шипчетата.
 Не можете да хванете птицечовки: първо, незаконно е; второ, мъжкият има отровен шип, който може да Ви докара трайна екзема, даже за цял живот; но отглеждан в изкуствени условия, той си губи отровата, въпросът е че там той е в естествена среда и си има отрова.
 А ето птицечовки (по-късно мога да сложа повечко снимки от около Кернс):
imageimage image



Гласувай:
2



1. rosiela - Поздрави.
21.06.2018 20:46
Много ми е интересно, но и там не е лесно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506628
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031