Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07 00:27 - Едно дъждовно пътуване из Малешевска планина – Горна Рибница, Раздол – част 3
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 171 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 13.07 00:46


 Върнахме се обратно по мостчето и продължихме до следващото препятствие – брод, който трябваше да пресечем.От дъждовете реката беше станала буйна и се пенеше на места. Огледахме се има ли друго място, където може да пресечем рекичката и го съгледахме – поредното не много надеждно мостче.Но по добре през него, отколкото да гази човек реката. Съпруга ми ме предупреждава в движение да си пазя главата от клона надвиснал над моста.Прекосихме ливадата и тръгнахме по пътя нагоре, прекосявайки борова гора.

Пътя започна да става каменист и се редуваха широколистни дървета.На едно място се разклони и чудейки се коя посока да хванем тръгнахме по горния път през гората.Обръщайки се обаче видях и селото в далечината и констатирахме, че сме тръгнали в грешна посока.

Оказа се, че има още доста път докато стигнем до селото, а времето беше напреднало. Нито имахме къде да преспим, не си бяхме взели и храна с нас и решихме, че е най-добре да се върнем до колата, където беше целия ни багаж. Това ме разочарова, защото изминахме толкова много път, а не можахме да стигнем до селото. На връщане слънчо ни се усмихна за първи път през този ден и ни зарадва.

Обаче моят съпруг не се плаши от предизвикателствата и реши да продължим напред с колата, минавайки през реката. С джипа е лесно и бързо. За нула време стигнахме в близост до селото. Минавайки покрай дъбова гора няколко гъби в драките привлякоха вниманието ми.Веднага слязох от колата, продължавайки пеша, като се откланях ту наляво, ту надясно от пътя. И така докато стигна колата набрах една торба с гъби.След завоя се появи и селото. Село Горна Рибница е разположено по източните склонове на Малешевска планина на около 1000 м. надморска височина.

Името Рибница се свързва с екземпляр от „Рибния буквар” на д-р П. Берон, който бил донесен в селото. През 90-те години на ХІХ в. имотите на селото са изкупени от турския бей Бола Али бей Хайдуков от Пехчево и то става чифлик. Името си „Горна Рибница” получава с цел да се различава от с. Рибница, Петричко. През 1878 г. участва в Кресненско – Разложкото въстание с четата организирана от Димитър Икономов. Два пъти в селото е идвал Гоце Делчев. От 1897 г. по негово настояване е учреден комитет на ВМОРО. Главният поминък на населението е земеделие и животновъдство.Влизайки в селото се заредиха къщи, плевници, ливада, която навремето е била част от селската улица.

Кокошки се разхождаха свободно, пасейки трева, а кучета пазачи настървено лаеха срещу нас, пазайки кошарите.Личеше си, че има признаци на живот, но не се виждаха хора.Малко по нагоре от терасата на една нова къща ни помаха човек и ни покани да пием кафе. Приехме на драго сърце поканата му, а и ожидахме да се срещнем с хора сред това пусто място.

Каква панорама се разкри от терасата на бай Здравко.След като се насладихме на кафето и красивите изгледи решихме да разгледаме местната църква „Св.Атанасий“, която е обявена за паметник на културата.Църквата е завършена 1849 г., а е осветена около 1860г. Колоните са декорирани с цветна живопис, таваните са дървени и резбовани.Иконостасът е рисуван предимно с растителни мотиви.Навремето село Горна Рибница е кипяло от живот. Било е център на просветата с първото килийно училище, сформирано в областа и в селото са прииждали деца от съседните по близки и далечни селца да се учат на четмо и писмо! Учител в селото става даскал Димитър Георгиев Икономов, който е сред най-ярките звезди в небосклона на революционните, църковни и просветни борби в района на Малешевска планина. Известен е още като Поп Димитрето или Рибнишкия поп. Роден е през 1820 г. в Берово (дн. Македония). Още като младеж през 40-те годинина ХІХ век се преселва в Горна Рибница, където е сред най-образованите хора. Занимава се със шивачество, но освен това е и учител в килийното училище. Поради липсата на свещеник е ръкоположен. Той допринася много за пробуждането и развитието на просветното и църковно дело не само в Горна Рибница, но и в целия Кършияк, което му донася славата на народен будител. Първоначално училището се е помещавало в една стая от къщата на местен чорбаджия, където децата са се учили черковно славянско четмо и да си служат с калеми и плочки. Това е първото килийно училище в Мелнишката околия, открито през 1827 г. През 1861 г. училището приема нов тип обществена килия и се помещава в пристройката към църквата.След като разгледахме църквата и килийното училище решихме да се придвижим към следващите села в района – с.Раздол. Спряхме да хапнем набързо след като премина поредната порция дъжд.Там снимах и дива орхидея.


И още малко от дъждовните склонове на Малешевска планина.
Естествено не се върнахме по пътя по който дойдохме, защото разбрахме, че има много по-добър път, който не беше отбелязан на картата. Той ни отведе до един разклон на главния път , наречен „Студената вода“ и от там към село Раздол.Започна да се смрачава. Влязохме в местната кръчма и пих един чай, тъй като гърлото ми неистово се нуждаеше от топло питие. Разговорихме се с месните. От тях разбрахме, че на 25 май и в събота в селото имат събор по случай Спасовден, който празнуват в местността „Студената вода“ и ни поканиха да го посетим.

Малко снимки от селото на смрачаване.Един дъждовник правеше неистови опити да се скрие от камерата ми и успяваше :).Не остана време за селата Добри Лаки и Клепалото, т.че ги оставихме за друг път. Започна сериозно да се смрачава и трябваше да помислим за подслон за през нощта. Предвид лошото време и отдалечеността ни от големите градове решихме да спим в колата. В района, в който бяхме селския туризъм не е развит, т.че в интернет нямаше никакви продложения за къщи за гости. Както слизахме надолу към Струмяни решихме да отбием от главния път и да си потърсим място за паркиране. И го намерихме на един баир с невероятна гледка.Реших да оставя снимките за сутринта като се съмне. Но каква беше изненадата ми, когато се събудихме на другата утрин. Мъглата беше скрила в своята прегръдка красивите планински върхове.В ниското се виждаше покривчето на една самотна къщичка с пушещо коминче.А колата висеше над пропаста.Направихме си по едно чайче от лайката, която бяхме събрали и цвета от бъз и побързахме да се организираме към следващите села от Малешевска планина.

 

/п.п. информация за с.Горна Рибница съм черпила от статията на Генчо Терзийски :

http://infinite-past.blogspot.bg/2011/03/blog-post_7070.html /
Гласувай:
9
01. hel - Приятно пътешествие беше! Благ...
16.07 23:21
Приятно пътешествие беше! Благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3676372
Постинги: 486
Коментари: 6790
Гласове: 21156
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31