Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 23:17 - Тайнственият мост над река Веселина
Автор: boom1 Категория: Туризъм   
Прочетен: 9772 Коментари: 3 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image
image

В началото на май 1996 г. край “Капиновския манастир” се провеждаше мотосъбор. Мястото е много красиво за което говори и факта, че съвсем близо има още един манастир “Плаковския”. Река Веселина която минава съввем близо до “Капиновския манастир” има много красиво корито и няколко метров водопад. И понеже е близо до Велико Търново мястото е наситено с много легенди и предания, най вече от средновековното II-ро Българско царство.

image

 

Поради всички тези дадености това място е любимо на вички мотористи в България и всяка година там се провежда тридневен мотосъбор. Аз и моя колега Юлиян с който тогава бяме заедно сме запалени мототуристи и веднага тръгнахме на една обиклолка из околностите.

 

 Най напред тръгнахме с моторите по асфалтовия път който води от манастира към стената на язовир “Йонковци”, целта ни беше да се качим на по-високо място за да огледаме околността. След десетина километра пътят свърши с един затворен портал, на които имаше табела, че достъпът е забранен и ние разочаровани се върнахме в обратна посока. Карахме съвсем леко по пътя който се вие покрай река Веселина, когато съвсем случайно зърнхме в дясно през храстите и дърветата в коритото на реката някаква постройка. Спряхме и слязохме по дву метровия склон за да огледаме, и пред нас се разкри голям стар мост с един свод, който си стоеше, на пръв поглед съвсем безпричинно по средата на реката. Мостът беше напълно запазен ако изключим подхода към него от западната страна, който или е отнесен някога от реката или е разрушен от строителите на асфалтовия път. От източната страна мостът продължава в добре укрепен със зид път който завива под прав ъгъл в южна посока. Точно там, на този завой които е на 2-3 метра от моста направихме  най-интересното откритие. В скала с височина около 2 метра намерихме изсечен надпис с старобългарски букви. На това място изглежда е имало нещо подобно на кът за почивка, като най-вероятно под самия надпис е имало кладенче което почти си личи, но е затлачено с пръст и шума. Бяхме много зарадвани от това откритие и след като направихме снимки отидохме в манастира да попитаме дали знаят нещо повече за този мост и надпис. Оказа се, че някои от монасите знаят за моста но мислят, че е римски, а пък за надписа никой нищо не знаеше.

 

След като се прибрах в София се опитах да разчета написа по снимките които бяхме направили. Много от думите се разбираха, но повечето не личаха добре и реших да потърся специалист за помощ. Но така минаха няколко години като винаги когато имах възможност разпитвах за този мост, прочетох доста книги и никъде не намерих нищо за него.

image

 

През 2002 г. с Юлиян отново отидохме до моста и направихме още и по-добри снимки, като внимателно почистихме наслоенията от мъх върху някои части от надписа. Така успяме да резчетем почти целия надпис. Проблем се оказа началото на надписа в което е написана датата, по това време цифрите са се пишели с главни букви и поредния номер на буквата в азбуката е означавал и съотвтната цифра. Така дата е изписана: А.Ж.П., което ние го разчетохме като 1716 г., но тъй като е възможно в тогавашната азбука да е имало още едно “Е”, може да бъде и 1817 г., но това могат да решат само специалистите. А самият надпис гласи (старобългарските букви които ги няма в днешната азбука са заменени):

 

 
image

 А. Ж. П.

ДА СА ЗНАЙ КОГА
СТАНА МОКАЯТ
СТОЯНЪ ГАБРОВАЛ
ИЯТА НАПРАВИ
ПУТЪ И МОСТA ..
МИНУВАЙТЕ И ПОМЕ
НУВАЙТЕ А НЕ ………

 

Не знам дали този исторически обект има някава голяма ценност (все пак може и да е известен на специалистите), но при всички случаи, ще бъде интересен на обикновенния турист, мостът е доста голям, сводът е с радиус около 4-5 метра, а ширината му 2.00-2.50 метра. Близо до надписа има и други знаци, както и последната дума или думи на надписа не се четат. Надявам се  някой да намери повече информация около датата на построяване, посоката на пътя, личноста на майстора (или поръчителя) на моста Стоян Габровлията, това ще е интерено на всички които се интересуват от история.

image

Тези които искат да разгледат тази забележителност, ще трябва да отидат до “Капиновския манастир” и от там да тръгнат в посока стената на язовир “Йнковци” по асфалтовия път. Мостът се намира на около 5 км. от манастира, в ляво на около 10 м. от пътя, в коритото на река Веселина. Коритото на реката е силно обрасло с храсти и дървета и през през пролета и лятото мостът се забелязва трудно.


Мартин Милев / София, Август 2002 г.





Гласувай:
12



1. anwel - Браво на вас!
23.09.2014 12:39
поздравленията са за настойчивостта при търсенето на повече информация за този наистина заслужаващ внимание обект - мостът! Едно не става ясно - датата под постинга е от 2002 година, а е поместен сега?! Имали някакво развитие случаят от 2002 година до сега? След като има мост значи имало е и път, а този път е водел на някъде? Но дори и пътят да остане неизследван, този мост заслужава укрепване и направа на лесен достъп до него като туристическа атракция и архитектурен паметник - свидетелство на майсторлъка на предците ни. Аз имах случай с откриването и разгадаването на старинен надпис на камък и накрая успях да намеря хора , които го разгадаха. За това можете, ако Ви интересува да погледнете в моя блог. Споменавам за това, като искам да Ви подкрепя в усилията Ви ако все още искате да направите този мост достояние на на хората като обект за туризъм и за историята.
цитирай
2. marknatan - Надписа от твоите снимки е чист и ...
17.04.2015 22:47
Надписа от твоите снимки е чист и четлив и очерка е много хубав Поздрави

А ПСИ П ( 1780 г)

ДА СА ЗНАЙ КАКь
СТАНА МОКIЯТЬ
СТОIAНЬ ГАБРОВА/Л/
НАТА НАПРАВИ
ПУТЪ И МОСТ/А/
МIНУВАЙТЕ И ПОМЕ
НУВАIТЕ А НЕ КЛНI/ТЕ /( НЕ КЪЛНЕТЕ б.а)
Скалата е правена замазка , укрепвана е и крайни букви са замазани леко, но личат ( в скобте)
цитирай
3. kagami5 - Открих някаква диря
05.12.2015 17:24
http://www.geni/people/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/4383620355310128524
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boom1
Категория: Туризъм
Прочетен: 30831
Постинги: 2
Коментари: 4
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031