Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2012 14:30 - Странджа магия или реалност – В царството на зелениката
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 9820 Коментари: 10 Гласове:
27

Последна промяна: 13.06.2012 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Фестивал на Зелениката - Странджа 2012



Втория ден от Фестивала на зелениката беше посветен именно на зелениката. Сборния пункт беше в землището на село Българи в местността Св.Троица. Рано сутринта на 26 май 2012 г. посрещнах изгрева в местността Чардака в село Стоилово, където се беше установил палатковия лагер.

image

image

След което накладох огъня, за да се доизсушат обувките, с които газихме река Велека миналия ден.

image

Напуснахме благополучно лагера като преминахме и препятствията по пътя – а именно черния път така се беше разкалял, че някои от колите бяха закъсали, други с голям зор преминаваха из големите локви, образували се от дъжда, който се изваля предишния ден.

image

image

image

Не успяхме обаче да си направим правилна сметка за големите разстояния от село Стоилово до село Българи и закъсняхме за предварително обявения час 10,30 с повече от 1 час. Основната група вече беше потеглила. И тук не липсваха хора, но явно те бяха повече мераклии за масите, музиката и кебапчетата, които се предлагаха на открито в местността.

image

Потеглихме по пътя, като настигахме и отминавахме и други закъсненли туристи.

image

image

По пътя се отклонихме в гората и видяхме и цъфналата зеленика.

image

image

image

Беше в ограничени количества, защото явно цъфти в по-ранен период. Прегазихме една рекичка – по програма беше обявена, че е “Трионски дол” и успяхме да настигнем основната група, но за съжаление изпуснахме лекцията на ботаника.

image

image

image


Групата беше солидна като размер и непрекъснато се налагаше началника на парк Странджа да спира групата, за да се посъбере на едно място и да даде напътствия групата да не се разкъсва, защото пътеките, по които ходим не са маркирани и не е шега работа човек да се загуби в непроходимите гори на Странджа.

image

image

image

А ние вече се познавахме с водачите, тъй като Иво беше асистирал с държането на въжето предния ден при газенето на Велека сега отново му гласуваха доверие като началника на парк “Странджа” го помоли да върви най-отзад и да упътва закъснелите.
http://whitepigeon.blog.bg/turizam/2012/06/07/strandja-magiia-ili-realnost-neveroiatnoto-prikliuchenie-s-d.964963
След широкия черен път свърнахме в гората, където продължихме с прегазването на река Трионски дол в немаркирани територии от Странджа.

image

И тъй като тук съществуваше реална опастност за закъснелите туристи да се отклонят от правилната посока направихме ограничителна линия от клони и стрелка също от клони. Впоследствие разбрахме, че един човек се е ориентирал за посоката и ни настигна.
Имаше хора, които помагаха на прекосяващите реката, без да се страхуват от намокряне.

image

image

image

Реката не беше дълбока, така, че хората се справиха без проблем с прегазването на рекичката и нейните разклонения.

image

След което поехме в гората.

image

Вървяхме в стегната колона, като се стремяхме да не се отклоняваме от групата.

image

image

По пътя човек се наслаждава на красивите дарове на природата.

image

image

image

Директора ни показа някои от вечно зелените растения на Странджа като „дафне”, като спомена, че е слабо отровно.

image

Групата продължи да се движи през вековни дъбови гори, като от време на време излизахме на открито.

image

image

image

В края на прехода навътре в гората съзрях вековни исполини, които ме изпълниха с радост.

image

image

image

image

image

Като пристигнахме в местността „Св.Троица” една част от хората вече се бяха наредили за курбана, който се прави за здраве и благоденствие.

image

image

Така, че и ние опитахме от вкусно приготвената супа. Послушахме и от странджанските ритми.

image

В близост до масите видях един красавец, изправил гордо снага и пазещ в тайна историите, които са се родили на това място.

image

Беше на възраст 550 г. Разговаряйки със служителите от парк „Странджа”, разбрахме, че е тяхно дело ограждането на вековни дървета с дървена ограда и обозначаването им с информационна табела като природна забележителност, което дава наистина ценна информация на посетителите на Природен парк „Странджа”, а по този начин се опазва и природното богатство на нашата страна. Много се зарадвах и на японците, които бяха проявили интерес към Странджа, към нейните природни забележителности, селищата в региона и към нематериалното богатство на Странджа, което е ревниво пазено от местните жители.
Накрая се отправих и към параклиса „Св.Троица”.

image

image

image

Бабата, която се грижеше за параклиса ми спомена, че е много стар и тя дори не знае коя година е създаден. В близост до параклиса имаше друга постройка с турски керемиди. Разбрах, че когато се устройват празници в местността тук на място се приготвят и курбаните за съответния празник.

image

С това приключи втория ден от Фестивала на Зелениката, който беше наситен със слънце и хубави преживявания.  И това, с което искам да завърша е, че много от хората, с които се запознахме на преходите не бяха за 1-ви път тук. Но докоснали се до Странджа, до звънкогласните странджански песни и мелодии, до личността на хората, които работят в природен парк "Странджа", до тяхната всеотдайност и любов към запазване на тази необятна красота, на вековните гори и природни забележителности, вдъхвайки живот на дадено място, в което историята се е наплъстявала през вековете, пазейки традициите и духа на Странджа, тези хора увличат и обикновените посетители и туристи и те отново и отново се завръщат тук до следващия Фестивал на зелениката. В мен останаха незабравими преживявания и чудесни впечатления най-вече от топлотата на странджанци като цяло. И това, което бих искала да им пожелая е да пазят Странджа в сърцата си, за да живее и хубавее и да разказва своите истории, легенди и предания на бъдните поколения. А за нас остава да ги преоткриваме.




Гласувай:
27



1. stela50 - Невероятно преживяване ...
13.06.2012 16:46
И походът, и зелениката , и вълшебните звуци
на народната музика ...
Хубав разказ и снимки , правят ни съпричастни
на вълнуващото събитие сред природата на Странджа .
Поздрави чудесния постинг !
цитирай
2. makont - Красота,
13.06.2012 17:24
останах без дъх, Звездиче!
цитирай
3. zvezdichka - Благодаря Стела!
13.06.2012 18:04
stela50 написа:
И походът, и зелениката , и вълшебните звуци
на народната музика ...
Хубав разказ и снимки , правят ни съпричастни
на вълнуващото събитие сред природата на Странджа .
Поздрави чудесния постинг !


Хубавото на това събитие и нещо наистина ново за нас и не чак толкова (защото и ние ходим по диви места) - бяха преходите, организирани от парк "Странджа". Защото те бяха на места диви, които не са маркирани, а особено 1-я ден, когато газихме и пълноводна Велека в дъжда и беше наистина едно невероятно и непознато за нас приключение. И както спомена заместник директора на парк "Странджа" най-краткотрайния преход се оказа и най труден, но така човек калява волята си и опитва силите си. Става въпрос за 1-я ден, за който само съм дала линк. Но втория ден прехода беше много лек и приятен и най-важното в слънце и отново останаха в нас хубави впечатления :). А Странджа винаги има с какво да изненада човек!
цитирай
4. zvezdichka - Дива красота Майче!
13.06.2012 18:11
makont написа:
останах без дъх, Звездиче!


Неподправена и уникална. Наситихме с нея тези 9 дена и в Странджа, и в Най-Източни Родопи, диво, диво - без интернет, телевизия, телефони често пъти, срещи с планински хора, чисти и неподправени, гостоприемни и раздаващи се.
Благодаря ти!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Такова цвете до сега несъм виждала ...
14.06.2012 23:52
Такова цвете до сега несъм виждала като зелениката, страхотно изглежда, копнах си го за спомен, вероятно е и лечебно, ти знаеш ли нещо за неговити свойства. По-надолу видях и напръстник, той е отровен, но в малки количестваго използват за лекарства за сърце във фармацевтиката. Много хубани са станали снимките, благодаря за разходката.
цитирай
6. zvezdichka - Зелениката вирее в Странджа
15.06.2012 14:28
kasnaprolet9999 написа:
Такова цвете до сега несъм виждала като зелениката, страхотно изглежда, копнах си го за спомен, вероятно е и лечебно, ти знаеш ли нещо за неговити свойства. По-надолу видях и напръстник, той е отровен, но в малки количестваго използват за лекарства за сърце във фармацевтиката. Много хубани са станали снимките, благодаря за разходката.


и може да се види месец май, когато е нейния цъфтеж. Ние за съжаление, както описах и в поста си изпуснахме лекцията на ботаника за зелениката, защото закъсняхме с около час и половина, но пак е похвално, че успяхме да догоним групата :). А това цвете го снимах, но не знаех как се казва. Благодарско за инфото!

А за зелениката давам инфо от Уикипедия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0
цитирай
7. ckarlet - Винаги и с удоволствие разглеждам ...
17.06.2012 17:49
Винаги и с удоволствие разглеждам постингите ти, Звездичка!
Поздрави и от мен!
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря Скарлет!
19.06.2012 13:48
ckarlet написа:
Винаги и с удоволствие разглеждам постингите ти, Звездичка!
Поздрави и от мен!


За съжаление на мен не ми остава време да посещавам блоговете и гледам да понапиша поне за 1/3 от местата, които успяваме да видим.
Желая ти хубав ден мила!
Поздрави!
цитирай
9. alexs - Браво ! Въпреки, че съм близо до тези ...
26.06.2012 16:55
Браво ! Въпреки, че съм близо до тези места ......И аз има какво да видя и да науча!
Какви локви имаше, а сега каква суша и жеги е тук , земята е напукана докато на север днес валят дъждове
Поздрави!
цитирай
10. zvezdichka - Здравей Алекс!
27.06.2012 14:12
Забелязала съм, че местата, които са близо до нас все не ни остава време да ги посетим. И при нас е така.
А при нас захладня тези дни, иначе и тук жегата ни мори. За сега остават само комарите, които само ако излезеш да си полееш цветята и се нахвърлят върху теб и те правят на решето...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817374
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031