Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 00:54 - В търсене на изгубените светини в Брезнишко и Трънско - част 2 – Билински манастир
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 14422 Коментари: 20 Гласове:
15

Последна промяна: 24.10.2011 00:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


/п.п. Въпреки, че е есен реших да ви покажа моите пролетни снимки и местата от Брезнишко и Трънско, които видяхме в този край и за които започнах да разказвам в началото на май, но прекъснах в един момент. Дори за известно време бях поизоставила блога си, като само поддържах  активност,  пускайки по 1-2 постинга на месец.  Но реших, че наистина има какво да ви покажа и да разкажа и се завръщам отново на това място, надявайки се да бъда по активна и да се срещам с вас, някои от които не съм посещавала много отдавна :). /

След като не успяхме да намерим античния кладенец в село Гърло 
http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2011/05/04/v-tyrsene-na-izgubenite-svetini-v-breznishko-i-trynsko-chast.741056 решихме да посетим още една забележителност – Билинския манастир, в близост до село Гърло, откъдето имаше отбивка за селата Муртиници и Билинци. От центъра на село Гърло хванахме левия път, който ни отведе в село Билинци.  
image

image
  Това, което забелязах относно архитектурата на повечето къщи в Трънския и Брезнишкия край са къщи от типа, които много често срещахме по селцата и разглеждахме с интерес.  
image
  След като стигнахме село Билинци паркирахме колата в края на селото до едни плодни дръвчета и тръгнахме по долния път, където имаше указателна табелка за манастира.  
image

image

image
  Къщичките от отсрещния склон бяха скрити от чужд поглед зад дръвчета и храсталаци, с които беше обрасла земята.  
image
  Следвахме черния път, посипан с дребни камъчета, който ни отведе до борова гора.  
image

 
image   Започна се едно стръмно изкачване нагоре, като този път не беше проходим за кола и до манастира човек може да стигне единствено пеша. А с нас имаше и малки деца, но те се държаха стоически и преминаха заедно с възрастните т.е. с нас целия преход до манастира.  
image

image

image
  Само да предупредя, че манастира не се намира на близко разстояние (на около 1 км е). Но пътя както и при село Гърло беше много живописен и е приятно човек да се разхожда из дебрите планински, огласяни от птичите песни, съглеждайки красивите цветенца край пътя.  
image

image

image

image
  След като преминахме боровата гора навлязохме в букова, която все още в края на април не се беше разлистила, но тук там имаше цъфнали храсти, които напомняха за пролетта.  
image

image
  Пътя наистина беше дълъг и ми беше много интересно местата на които са съграждали манастирите в древността – на диви и пусти планински места - в усмотение. Явно с цел са правени така, като се има предвид и трудните времена през вековете на робство, когато турците съзнателно са унищожавали българските църкви и манастири. А Билинският манастир “Св. Архангел Михаил”. е основан през ХVІ в., а е възобновен през 1855 г. Църквата пази ценни стенописи от ХVІІ в. През ХVІІ и ХVІІІ в. манастирът е имал голямо културно влияние и връзки с руски и атонски манастири, а в края на ХVІІІ в. в него е функционирало килийно училище. Това е по данни от нета. Доста време изкачвахме стръмния път нагоре и се чудехме дали ще открием все пак манастира, когато пред нас в далечината се показаха манастирските стени. Интересното също, което забелязах за това местенце е, че когато преминавахме през буковата гора не видяхме цъфнали плодови дръвчета, а точно там имаше нацъфтели няколко. Явно са садени преди много, много години за нуждите на манастира.  
image

image
 
 
Точно пред манастира се намираше стопанска постройка, която беше пълна със строителни материали явно за предстоящ ремонт и място за преспиване, макар, че условията не бяха особено добри, т.е. не беше особено чисто там. Но това беше и единствената постройка, която видяме отворена тук.  
image

image

image
  Иначе стените бяха много интересно направени.  
image
  Манастира беше построен върху наклонен терен и стените му заграждаха черквата и жилищните и стопанските постройки на манастира в правилен четириъгълник. И въпреки, че имаше много порти, които старателно обиколихме нито една от тях не беше отворена.   image
image

image

image
  Дори и табелката „Дръпни най-много до три пъти” остана безмълвна....  
image
  Иначе си личеше, че върху манастира е работено. Бяха възстановени стените с красиви арки и мозайки, като централната мозайка изобразяваше Богородица със Господ Исус Христос.  
image

 
image
image

image

 
image
image

image
  Явно имаше още неща за доизкарване, но жалко, че манастирските порти бяха затворени и не успяхме да влезем и да разгледаме вътрешността му с църквата и манастирските сгради, като се има предвид, че човек изминава доста дълъг път до манастира...
image 
  На тръгване от манастира забелязахме една каменна чешма, която навремето си е била голяма красавица, но не беше съхранена за поколенията.  
image

image
  В последствие като се прибрах в къщи потърсих повече инфо за манастира и това, което разбрах не ме зарадва особено. Аз дори бях чула тази новина по телевизията, но тогава все още манастира не е попадал в полезрението ми. Последните години е правена реставрация на иконите в църквата от един монах заедно с 2 момичета, но това което бяха публикували в пресата е много стряскащо. Ще цитирам някои факти от нея. “Монах Партений, заедно с две момичета, които приютил в Билинския манастир прерисували стенописите на светата обител, защото фигурите им се видели дебели и грозни. Така женските образи по стените на храма, включително и Дева Мария станали тънки и стройни католически мадони. Всички изображения са „реставрирани” в ярки бои, които са попили в стените и са унищожили оригиналните образи Според запознати новият вид на светата обител е скандална и е в пълен разрез с канона.

image

image

Една от манастирските сгради пък се оказа разрушена напълно, а с материал от нея бил вдигнат зид в двора. Отшелниците замазвали с кал стените в старата църква, а олтарът направили от дървени клечки.
На стряскащия вид на фреските попаднали случайни посетители, който направили снимки и изпратили сигнал до Регионалния исторически музей в Перник. Василка Паунова - временно изпълняващ длъжността директор, веднага е пратила сигнал до Инспектората за опазване на културното наследство към министерство на културата и до Националния институт по паметниците на културата. Сигнал е подаден и до полицията.   Не знам каква е причината тази обител да стои затворена, но определено това не е в плюс на тези, които имат желание да посетят отдалечения от селото манастир...

/п.п. последните 2 снимки са от нета/



Гласувай:
16



1. martiniki - добре си решила!
24.10.2011 09:12
Страхотни намирачи сте вие, беше ми приятно и интересно)
цитирай
2. toninabog - Много тъжно
24.10.2011 10:57
Жалко е ,че манастира или това което е останало от него е в това положение. Лъха тъга,беднотия и за съжаление не е изолиран случай.
цитирай
3. zvezdichka - Привет Доре!
24.10.2011 11:53
martiniki написа:
Страхотни намирачи сте вие, беше ми приятно и интересно)


И още ще показваме :).
Хубава седмица ти желая!
цитирай
4. zvezdichka - Здравей toninabog!
24.10.2011 11:59
Жалкото в случая беше, че манастира беше заключен и човек няма достъп до него. А върви по стръмен път нагоре в планината, за да стигне до него... Но манастира не изглежда запустпял, а напротив, по него си личи, че е работено. А колко по-тъжни места от това има, от които лъха безхаберие, безстопанственост, безжизненост, но 3-тата част ще бъде за именно такова място, когато му дойде времето...

toninabog написа:
Жалко е ,че манастира или това което е останало от него е в това положение. Лъха тъга,беднотия и за съжаление не е изолиран случай.


Благодаря ти за коментара!
цитирай
5. ckarlet - Големи пътешественици сте, Зве...
24.10.2011 13:29
Големи пътешественици сте, Звездичка! С интерес следя всички твои постинги и открития.
Поздрави!
цитирай
6. zvezdichka - Това е целта
24.10.2011 13:33
Скарлет със снимките, които публикувам в постинга си :). Зарадва ме твоя коментар! Благодаря ти!
А относно пътешествията - наистина откриваме приказни местенца, където и да отидем и ми се иска да разкажа за тях :).

ckarlet написа:
Големи пътешественици сте, Звездичка! И така хубаво разказваш, че човек се пренася на мястото, където се били.
Поздрави!


Поздрави!
цитирай
7. hadzapi - Билинският манастир пътят е лек, ходили сме там,
24.10.2011 15:52
много е приятен. Но... сега като гледам по снимките, които сте направили, това при малката постройка отстрани, където са рязани дървета, тогава ги нямаше, всичко беше малко по-прибрано. Иначе и тогава манастира беше затворен.

В Трънско има интересни места. Едно от тях е и Трънският манастир, който ни предстои да отидем някога до него, както и музеят на киселото мляко в едно от трънските села. :)
Има и други кътчета там, особено пътя за село Косово откъм Кюстендилската част, точно покрай границата, когато минавахме направо никой отдавна не беше минавал от там. Дават го асфалтов, но на места го нямаше вече асфалта, на всичкото отгоре премествахме и паднало дърво, кой знае откога беше паднало. :)

Да си откривате все такива местенца. Това е страхотно преживяване, и ние го правим, обичаме да ходим по места, където малко хора ходят. Много са.


цитирай
8. iliada - Привет, Звездичка!:)
24.10.2011 16:01
Хубав постинг .Надниквайки тук си припомних ,че имам и аз нещо за споделяне със снимки от това лято!Ще го направя скоро!:)
Усмивки!
цитирай
9. zvezdichka - Благодаря ти за споделеното
24.10.2011 16:02
от пътищата на България hadzapi! Действително има много такива места и ние с моя съпруг постоянно ги откриваме. Но право казваш, че човек трябва да ги търси. И със сигурност на такива места е много красиво и в човек остават различни преживявания от покоряването им примерно, защото много от тях са откъснати от нормалните пътища на България, поради която причина са се обезлюдили...

Ние не успяхме да видим Трънския манастир, но пак имаше какво да видим и ще разказвам малко по малко за тези места. В музея на киселото мляко също не сме ходили, но посетихме музея на бусинската керамика и останахме очаровани. Искам и за нея да разкажа в някой пост. А към Кюстендил все още не сме ходили, макар, че това лято посетихме китното родопско Косово :).

hadzapi написа:
много е приятен. Но... сега като гледам по снимките, които сте направили, това при малката постройка отстрани, където са рязани дървета, тогава ги нямаше, всичко беше малко по-прибрано. Иначе и тогава манастира беше затворен.

В Трънско има интересни места. Едно от тях е и Трънският манастир, който ни предстои да отидем някога до него, както и музеят на киселото мляко в едно от трънските села. :)
Има и други кътчета там, особено пътя за село Косово откъм Кюстендилската част, точно покрай границата, когато минавахме направо никой отдавна не беше минавал от там. Дават го асфалтов, но на места го нямаше вече асфалта, на всичкото отгоре премествахме и паднало дърво, кой знае откога беше паднало. :)

Да си откривате все такива местенца. Това е страхотно преживяване, и ние го правим, обичаме да ходим по места, където малко хора ходят. Много са.



цитирай
10. zvezdichka - Здравей Илиада и
24.10.2011 16:04
ти благодаря! Да, споделяй, а ние ще четем :).

iliada написа:
Хубав постинг .Надниквайки тук си припомних ,че имам и аз нещо за споделяне със снимки от това лято!Ще го направя скоро!:)
Усмивки!


Усмихнат ден и от мен :).
цитирай
11. georgibogdanow - zvezdichka,
24.10.2011 17:12
твоите постове понякога ми носят усещането, че някоя добра, неназована фея, ме хваща за ръка и ме води на приказни места... :)

Не "предавай" блога си, важен е за много хора, убеден съм в това. Не са малко местата, където можем да прочетем а красотите на България, придружени със снимков материал, но при теб всичко е написано ненатрапчиво, без излишна претенциозност, с много чувство, любов и разбиране!

Поздрави!
цитирай
12. magnoliya - Поздрави . . .
24.10.2011 21:48
Поздрави за постинга!
Беше ми много приятно да се разходя с теб по пътеките на България, да се насладя на интересни неща, които никога няма да видя на живо.
Благодаря ти, желая ти всичко най-хубаво!
цитирай
13. zvezdichka - Здравей Георги!
25.10.2011 12:57
Благодаря ти за оценката! Ценя твоето мнение, ти го знаеш!
Относно блога - имах отлив от него поради фейсбука донякъде и други женски неща, с които се захванах, но видях, че като го оставя на заден план пропускам да разкажа за ценни места и красиви мигове от нашите пътувания и реших да бъда по-активна тук.

georgibogdanow написа:
твоите постове понякога ми носят усещането, че някоя добра, неназована фея, ме хваща за ръка и ме води на приказни места... :)

Не "предавай" блога си, важен е за много хора, убеден съм в това. Не са малко местата, където можем да прочетем а красотите на България, придружени със снимков материал, но при теб всичко е написано ненатрапчиво, без излишна претенциозност, с много чувство, любов и разбиране!

Поздрави!


Поздрави и красиви есенни дни ти желая!
цитирай
14. zvezdichka - Вярно е Магнолия
25.10.2011 13:00
че има места, които човек надали ще посети. Но има хора, които обичат да бъдат откриватели и ние сме от тях. Обичаме нашата страна и да откриваме незнайни и красиви местенца в нея и ще ви ги показваме, доколкото успяваме с времето :).

magnoliya написа:
Поздрави за постинга!
Беше ми много приятно да се разходя с теб по пътеките на България, да се насладя на интересни неща, които никога няма да видя на живо.
Благодаря ти, желая ти всичко най-хубаво!


Благодаря ти за топлия коментар!
Поздрави и уютно да е в душата ти!
цитирай
15. ognena71 - Поздрави за постинга, разходих се и ...
27.10.2011 02:27
Поздрави за постинга, разходих се и аз. Никога не съм ходила , може би някой ден и аз ще отида! Лека вечер от мен.
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря ти Огнена!
29.10.2011 11:38
Хубаво е когато човек открива нови и непознати за него места от нашата китна страна, така, че смело напред и следвай поривите на сърцето си!

ognena71 написа:
Поздрави за постинга, разходих се и аз. Никога не съм ходила , може би някой ден и аз ще отида! Лека вечер от мен.


Приятни почивни дни и се наслаждавай на красивата есен!
цитирай
17. alexs - Още веднъж приятно ме изненадваш ...
29.10.2011 15:05
Още веднъж приятно ме изненадваш Звездичке! Браво! Твоите постинги са пример за мене!
Поздрави!
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря Алекс!
31.10.2011 15:51
alexs написа:
Още веднъж приятно ме изненадваш Звездичке! Браво! Твоите постинги са пример за мене!
Поздрави!


Просто понякога представяме по слабо познати места, а новото винаги е интересно за читателя!
Поздрав есенен :)!
цитирай
19. lyuliak - Страховити снимки...
27.11.2011 00:33
Сякаш ще слязат от оголените стени и ще тръгнат срад нас.. светиите. Да видят къде сме отишли, щом се оставили църквите в това състояние ?

Неотдавна бях чела как в обсадения комунистически Ленинград умиращи от глад хора са срещали по улиците двама старци в средновековни дрехи, които ги утешавали "малко остана, потърпете". След време хората посетили някои църкви и видели, че това са образи на свети Николай и още един светец. Че те някак са се явявали за да утешават и подкрепят.
цитирай
20. zvezdichka - Ние до църквата
28.11.2011 13:40
не можахме да стигнем, защото беше оградена от високи дувари, а външната врата беше заключена. Впоследствие като търсих информация в нета намерих и тези 2 снимки от вътрешната страна на църквата... И наистина е потресаващо, че не са запазили и реставрирали старите стенописи, а са наложили своя си поглед...

lyuliak написа:
Страховити снимки...
Сякаш ще слязат от оголените стени и ще тръгнат срад нас.. светиите. Да видят къде сме отишли, щом се оставили църквите в това състояние ?

Неотдавна бях чела как в обсадения комунистически Ленинград умиращи от глад хора са срещали по улиците двама старци в средновековни дрехи, които ги утешавали "малко остана, потърпете". След време хората посетили някои църкви и видели, че това са образи на свети Николай и още един светец. Че те някак са се явявали за да утешават и подкрепят.


Благодаря ти за коментара lyuliak!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816476
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031