Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 08:27 - Моите впечатления от фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2011 – част 2
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 13007 Коментари: 18 Гласове:
12

Последна промяна: 11.08.2012 13:33


/продължение/

 

Музиката около огъня беше представител на Тракия. Само дето не запомних имената им. Върти ми се нещо като оркестър Васильов, но те май бяха през 2009 г. на фестивала, но мисля, че присъстваха и на този. Имаше и други представители на тракийската музика.

 



image


Някои от тях свиреха в горичката и разиграваха хората, докато на сцената вървеше програма по регламент, където се представяха групи от цяла България с песни, танци, обряди. Недостатък беше, че нямаше микрофон и много хора не успяваха да чуят думите или песните на някои баби.

 


image

Много хубаво свирят и музикантите на Ямболските коледари. Ето и тяхно изпълнение на варненското хоро в малките часове на сцената в парка:

 


image

 

Страхотно свиреха и представители на Дунавския регион – Видинската духова музика ( дали бяха от с.Антимово, не зная). Жалко, че на тях не успях да направя нито един клип.

 
image

 

Вечерта след като свърши хорото около големия огън щафетата поеха зурните, но те изтеглиха хората към малката сцена, където мястото също беше осветено от високо издигнати прожектори. Каква свирня направиха само и тук успяхме да направим голяма част от клиповете.



Но действието се развиваше в малките часове след 12,30 вечерта и сравнително малко хора бяха останали след изтощителните танци около огъня. Но шоуто си струваше неспането :)
. Жалко само, че ги нямаше танцьорите от македонския край, които играеха изключително.

 
image


A тук свирят ширто! Много са добри!


 

Но и тук си поиграхме доста. Това, което мога да споделя, че никога в живота си не бях играла толкова много хора. След фестивала 2009г. като видях какви завъртяни наши хора играха гърците и холандците се запалих по народните танци. Изкарах до 3-то ниво и понаучих доста от нашите хора, но за съжаление след като започнах да ходя на седянка в Русе преустанових танците поради липса на време и тук на Жеравна си припомних много от тях. Някои бях позабравила, но човек като се хване на хорото бързо хваща стъпките. Докато траяха танците устните ни изгаряха за вода. Имаше чешмичка в близост до малката сцена, но неприятното е, че много често водата свършваше. А вечерта, когато играехме около огъня беше спряла точно, когато човек има най-голяма нужда. В последствие разбрах, че чешмата е от преливник и затова са проблемите със свършването на водата, но кмета на Жеравна обеща да се справи с този проблем за следващия събор.

Разказа ми не се разви в последователността на протичане на фестивала, но тук споделям моменти, които са ми направили впечатление. Естествено като се прибрахме в Русе следях нета и пресата за отзиви от фестивала, но това, което ми прави впечатление, че хората пускат снимки във фейсбука си примерно, но малко са тези, които споделят впечатленията си. Това и друг път съм го казвала и не искам да се повтарям, но точно това би докоснало някой друг. И как да разбере човек атмосферата, ако не е присъствал на фестивала. А с моя разказ, макар и малко късничко се стремя да пресъздам именно това, което мен ме е докоснало по един или друг начин.

Това, за което не споменах е, че една част от хората се бяха настанили в къщите за гости в Жеравна и околните села и градове в близост до Жеравна, но също така имаше и палатков лагер в близост до парка. Така, че тази година нашата компания предпочете палатковия лагер.

 
image

 

Имаше и чешма, и химическа тоалетна наблизо. Бяхме си напълнили голяма 10-литрова туба с вода и я ползвахме като чешмичка в близост до палатката. Удобството да си в палатковия лагер е, че можеш до среднощ да се забавляваш и да не се притесняваш за транспорта до някое село например.

На фестивала срещнахме и група Банско, която вече познавахме от фестивала през 2009г. За съжаление те нямаха предвидено изпълнение пред публика и тях успяхме да ги слушаме в малките часове в горичката, където се бяха събрали част от българите от Южна България. Само един техен куплет успяхме да заснемем, но той си беше като благословия към боровете в боровата горичка на парка.

 
image

image


image

 

 

Третия ден, когато фестивала вече беше към своя край видях и друг невероятен изпълнител на каба-гайдата, който познавах само от изпълненията на Гела – Янко Марангозов. Един потребител в YuoTube го беше нарекъл Паганини на гайдата и с право. Веднага го заговорих и се снимах с него. Попитах го и за другите от триото дали са на фестивала, но той ми спомена, че в момента и на Беглика има събор и те свирели там. (за надсвирването в Гела съм писала тук http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2011/09/08/nadsvirvaneto-v-gela-edno-ot-ocharovaniiata-na-rodopite.816269 )

 

image


image

 

Ето още една снимка на родопчаните.

 
image

 

И като споменах родопчани не мога да не отбележа и участието на Фолклорен ансамбъл “Златоград”. Там най-голямо впечатление ми направи усмихнатия барабанист, който свиреше с такъв кеф! Евала момче! Напълни ми душата! И гайдите също :). И родопчанките :).

 

 

В първия ден от фестивала на входа ни посрещнаха усмихнати баби, които бяха приготвили различни вкусотийки, но ние за съжаление бяхме закусили вече в палатковия лагер.

 
image

image

 

Там видях и „Фиданките” от Видин, за които вече знаех от Фейсбук, тъй като с едно от момичетата имаме сходни интереси от Виртуалната седянка.

 
image

 

На фестивала имаше достойно представяне на голяма част от занаятите, макар, че и много от тях липсваха.

 
image

image

image

image

image

image

image

 

Това, което забравих да спомена, е че почетен гост на фестивала беше министъра на вътрешните работи – Цветан Цветанов. Имаше много хора, които искаха да си направят снимка за спомен и човека в един момент сигурно се умори да се усмихва и не можеше да измине разстоянието от чешмичката до чорбаджийския кът, но не отказваше снимки. А какво да кажа за момчетата, облечени в черни и сиви фланелки. Те бяха плътно около него и го следваха навсякъде.

Имаше и пехливански борби, като играчите бяха много напористи и бяха равностойни и се налагаше да играят до спечелване на точка. Някои от по-едрата категория от време на време излизаха от тепиха и се срещаха очи в очи с публиката, която се мъчеше да се пази от тупаниците. А на едно момче от публиката до мен му се случи странна случка. Единия борец в суматохата беше грабнал крака му и го влечеше към центъра на тепиха, без да разбере, че е объркал играчите. Момчето явно доста се поизпоти в момента...

 image

 

Третия ден потока от хората беше значително намалял. Свободното снимане разрешиха едва 12 часа наобяд, когато на фестивала можеха да влязат и хора без носии и вход. Да забравих да спомена, че всеки, който прекрачи входа на фестивала заплаща 20 лв. вход и му дават медальон, който носи на шията си и през 3-те дена задължително. При всяко влизане на фестивала охраната беше бдителна и проверяваше дали хората имат медальон. И между другото забелязахме 3 вида медальони. Явно едните бяха за вип-гостите, които седяха предимно в чорбаджийския кът и те бяха доста по големи като размер и керамични, 2-рите - за хората, които имаха право да снимат и за третия вид вече споменах. Организатора на фестивала Христо Димитров обяви неговото закриване, давайки думата на някои от спонсорите и кмета на Жеравна като обеща догодина да бъде затегнат контрола върху снимането и поведе заключителното хоро.

 
image

image

 

Хубав човек е! Аз специално му се кефя, защото е човек с голямо сърце!

 

Ето и някои снимки с изглед към планината. Там беше и голямата сцена, където вечерите се представяха почетните гости – от ансамбъл „Пирин” , гостите от чужбина и ямболските коледари.

 
image

image

image

image

image


Обикаляйки по покрайнините на горичката видях едни варненци, които се снимаха в бойно снаряжение. Много готини бяха :)
.

 

image


image

image
 

 

Ето и още снимки от фестивала:

 

image


image

image

image


image

  

Мисля, че това е музикант от оркестър Васильов, но не съм много сигурна. Хванах го в много сладка поза :).

 

image


image

image

 

Виждайки свещенника се сещам да спомена, че имаше и кръщене на бебенце на фестивала.

След като изслушахме заключителните хора тръгнахме към Жеравна, че от 3 дена танци не ни остана време да се разходим из нея :).

 
image


image

image

image

image

image
 

В един музей улових една красива мома с нейния момък :).

 
image

image

image

 

Тук приключвам с разказа, снимките и клиповете. Повече клипове от фестивала може да видите в профилът ни в YuoTube. Със сигурност за много от нещата не съм успяла да разкажа. Иначе преживяването си струва и всеки, който би желал да опита може да заповяда догодина, когато ще се проведе 5-я фестивал на фолклорната носия в Жеравна! И само ще вметна нещо по повод запалването за фестивала. Когато тази година заведохме и нашите приятели на фестивала реакцията на едно от момчетата беше следната: “Какво направихте с нас...! Утре ако ми кажат, че се провежда фестивала в Жеравна паля колата и тръгвам :)”. Та така. Жеравна е една магия, празник на нашия уникален фолклор :)! Елате и вижте!

/ п.п. и още нещо искам да спомена - когато пуснах клиповете в YuoTube след извесно време забелязах, че част от тях, тези със зурните потребител от Vbox-а ги представя от свое име, но никъде не е упоменал източника. Написахме му един коментар, в който и го "похвалихме", че е събрал добра колекция, но той беше изтрит впоследстие... /




Гласувай:
12



1. alexs - "Жеравна е една магия, пра...
16.10.2011 11:05
"Жеравна е една магия, празник на нашия уникален фолклор :)! Елате и вижте!"
Благодаря много приятно ми беше Звездичке! А някоя следваща година ще отида да видя!
Поздрави и хубав ден!
цитирай
2. magnoliya - БРАВО!
16.10.2011 14:24
Благодаря ти за интересния постинг, беше ми приятно да съм там заедно с вас!
Варненското хоро е "Варненски ръченик", който си играе с лъжици /сигурно си го виждала, но в момента там сигурно не е имало представители на Добруджанската фолклорна област и затова са се хванали на хоро/.
Интересни са снимките от Жеравна, мечтая някога да отида там, да се разходя по улиците, по които някога е ходил Йордан Йовков - певецът на Добруджа.
цитирай
3. zvezdichka - Поздрави Алекс!
16.10.2011 16:53
Ще се радвам да се засечем на някое хоро например и да се запозная наживо с теб :).

alexs написа:
"Жеравна е една магия, празник на нашия уникален фолклор :)! Елате и вижте!"
Благодаря много приятно ми беше Звездичке! А някоя следваща година ще отида да видя!
Поздрави и хубав ден!


Хубав ден и за теб!
цитирай
4. zvezdichka - Благодаря ти Магнолия!
16.10.2011 16:58
Да, виждала съм такова изпълнение по ТВ, но не съм много запозната. Но знам, че съществува и варненско хоро :).
И ти желая по-скоро да се сбъдне желанието ти, защото Жеравна е уникална, а за фестивала какво да кажа! Аз написах много за него - по скоро за хората, които все още не са се докоснали до него. А наблизо са и Котел, Медвен, Ичера!

magnoliya написа:
Благодаря ти за интересния постинг, беше ми приятно да съм там заедно с вас!
Варненското хоро е "Варненски ръченик", който си играе с лъжици /сигурно си го виждала, но в момента там сигурно не е имало представители на Добруджанската фолклорна област и затова са се хванали на хоро/.
Интересни са снимките от Жеравна, мечтая някога да отида там, да се разходя по улиците, по които някога е ходил Йордан Йовков - певецът на Добруджа.


Поздрави!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Страхотни снимки и разказ, голяма ...
16.10.2011 18:46
Страхотни снимки и разказ, голяма си сладкодумница и така ни омайваш, че сякаш сме там. Точно днес си мислех по едно време за теб и твоето бяло гълъбче, чудех се де ли изчезнахте, оа то ето къде сте били. Мислех си, сигурно обикалят насам натам и като се застудее и си останат в къщи ще ни разказат интересни неща. Е, днес сърце ми падна на място, хубав постинг.
цитирай
6. yotovava - Пъстро и автентично
16.10.2011 19:06
:)))))))))))))))))

Валя
цитирай
7. zvezdichka - Ами ние лятото
16.10.2011 21:58
не сме се спирали :), ама не съм имала време да разказвам. Но малко по малко ще си дойде на мястото, че сега съм се запалила и по едни бродерии и не ми остава много време за писане :). Просто реших да започна с по-значимите места, които посетихме това лято. А на събора наистина имаше толкова много хора и се очаква да има интерес. А Иво още не му е дошло време за почивка, но като дойде зимата може би. А иначе сега сме се захванали и с ремонт в къщи и всичко е на полеви условия у дома.
А твоя коментар ме усмихма, за което ти благодаря Невенче :)!

kasnaprolet9999 написа:
Страхотни снимки и разказ, голяма си сладкодумница и така ни омайваш, че сякаш сме там. Точно днес си мислех по едно време за теб и твоето бяло гълъбче, чудех се де ли изчезнахте, оа то ето къде сте били. Мислех си, сигурно обикалят насам натам и като се застудее и си останат в къщи ще ни разказат интересни неща. Е, днес сърце ми падна на място, хубав постинг.


Поздрави!
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря Валя!
16.10.2011 21:59
Наистина има много красиви неща на фестивала! И важното е, че човек натрупва впечатления и спомени!

yotovava написа:
:)))))))))))))))))

Валя

цитирай
9. ckarlet - Трябваше да разгледам и продълж...
17.10.2011 12:04
Трябваше да разгледам и продължението! Истинско удоволствие, Звездичка!
Родолюбка си ти! Поздрави!
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря ти Скарлет!
17.10.2011 14:50
Радвам се, че хареса репортажа ми от Жеравна :).

ckarlet написа:
Трябваше да разгледам и продължението! Истинско удоволствие, Звездичка!
Родолюбка си ти! Поздрави!


Поздрави!
цитирай
11. rumyeah - Благодаря и аз...
17.10.2011 20:17
за прекрасния разказ - не само усетих магията, но и (естествено!) сериозно се заканих да сваря и аз догодина да присъствам...
цитирай
12. zvezdichka - Със сигурност
18.10.2011 12:21
няма да сбъркаш, ако избереш да присъстваш на фестивала догодина. Така, че започвай от сега подготовка с носиите, които са задължително условие за присъствие :).

rumyeah написа:
за прекрасния разказ - не само усетих магията, но и (естествено!) сериозно се заканих да сваря и аз догодина да присъствам...


Благодаря ти за коментара rumyeah!
цитирай
13. анонимен - Ямболски Коледар
05.12.2011 18:55
Благодаря ви че Сте Вкарали И Наши Изпълнения Беше Многу Хубаво и Тази Година От Както Христо Димитров Откри Фестивал в Жеравна Ние Всяка Година Сме Там...! от 2008г Беше Първия Фестивал... От година На Година Става Все По Хубав И По Хубав Фестивал... Благодаряви Все Пак Че Има Хора Които Зачитат Българския Фолклор!! а За Варненското Хоро Тук В Ямбол Го играем На Хоро Ръченица Със Лъжици!! :) И 2012година Ако Някои Иска Да По играем Някое Хора Нека Само Ме Потърси!! :) Милен Се Казвам Аиде и Лек Ден! :)
цитирай
14. zvezdichka - :)))
07.12.2011 20:43
анонимен написа:
Ямболски Коледар
Благодаря ви че Сте Вкарали И Наши Изпълнения Беше Многу Хубаво и Тази Година От Както Христо Димитров Откри Фестивал в Жеравна Ние Всяка Година Сме Там...! от 2008г Беше Първия Фестивал... От година На Година Става Все По Хубав И По Хубав Фестивал... Благодаряви Все Пак Че Има Хора Които Зачитат Българския Фолклор!! а За Варненското Хоро Тук В Ямбол Го играем На Хоро Ръченица Със Лъжици!! :) И 2012година Ако Някои Иска Да По играем Някое Хора Нека Само Ме Потърси!! :) Милен Се Казвам Аиде и Лек Ден! :)


Зарадвах се на коментара ти! А и наблюдавам изпълненията ви. Бяхме на фестивала и 2009 г. в Жеравна и на Копривщица също ви гледахме. Така, че следващата година ще се обадя да се запознаем и на живо :). Чувала съм за това хоро с лъжиците, а и някой друг от блога беше коментирал.

Благодаря ви за коментара!
цитирай
15. анонимен - magi
08.02.2012 14:28
Чакам с нетърпение седмицата след Голяма Богородица,за изживея отново магията в Жеравна!!!
цитирай
16. zvezdichka - Taka е Маги!
12.02.2012 00:20
анонимен написа:
Чакам с нетърпение седмицата след Голяма Богородица,за изживея отново магията в Жеравна!!!


Човек, който се е докоснал до фестивала и е усетил магията я очаква с нетърпение. Да сме благодарни на Христо Димиртов и ансамбъл Българе за това, че са съумели да реализират този фестивал и го превръщат в една от традициите на България, в която много българи намират наистина неща, които си струват да се изживеят!
Благодаря ти, че сподели!
цитирай
17. анонимен - Звездичка, моля те поправи фами...
07.08.2012 11:57
Звездичка, моля те поправи фамилията на Янко, гайдаря от с. Борово. Пише се Марангозов (тур. marangoz – майстор дърворезбар, дърводелец)! Благодарности и сърдечни поздрави!
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря Анонимен за коментара и информацията!
11.08.2012 13:35
анонимен написа:
Звездичка, моля те поправи фамилията на Янко, гайдаря от с. Борово. Пише се Марангозов (тур. marangoz – майстор дърворезбар, дърводелец)! Благодарности и сърдечни поздрави!


Поправката е направена :).
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816747
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031