Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 00:17 - Разказ за една необикновена къща в Габрово, която посетихме на 09.07.2011 г. – част 2
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 10223 Коментари: 14 Гласове:
27

Последна промяна: 11.08.2011 00:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въпреки, че мястото беше невероятно за почивка (става въпрос за Соколския манастир-за него разказвам в предишния постинг   http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2011/08/08/za-etyra-i-sokolskiia-manastir-vkratce.798596   ) ние бързахме да се върнем в Хлебната къща, където от 18 часа щеше да започва замесването на хлябовете – основното събитие, заради което бяхме дошли в Габрово. И също така имахме голямо желание да се запознаем с Надежда Савова, след като изгледахме на Бъдни вечер по канал 1 филма „Къща на Надеждата”. Въпреки, че в самия филм не се споменаваше къде точно беше тази къща и кои са хората, впоследствие потърсихме информация и открихме, че става въпрос за Хлебната къща в Габрово. А самата Надежда я почувствахме много близка като разсъждения и поглед за живота. А когато открием наистина ценни хора имаме желание да ги опознаем отблизо и да се срещнем наживо с тях.   Като се върнахме в Хлебната къща първо започнахме с почистване на нощтвите и пресяването на брашната.

 image

image

image
  Имаше представители от предаването „Християнство”, които заснемаха с камера.

 image
  Ние бяхме занесли квас, който подхранвахме в движение на магистралата Варна – София и със сигурност сме представлявали интересна гледка за префучаващите автомобили.

 image   Докато съпруга ми сипваше брашното в кутийките с кваса, нашите приятели ми показваха какво е аморфа. Храст, който прилича на салкъм, но цъфти в лилаво с жълти цветове. Интересът ми беше по повод, че ни бяха дали мед, който имаше съдържание на аморфа и се чудех какво точно представлява.

 image

image
image   Снимахме и слънчогледите, които се бяха ширнали пред нас преди да потеглим за Хлебната къща в Габрово.

 image

image

При първото замесване на хляба смесихме основно бяло, пълнозърнесто и ръжено брашно. След това добавихме още няколко брашна, които едно момче от София специалист по брашната беше донесло за замесването. Да си призная някои от тях чувах за 1-ви път. А те бяха тиквено, сусамено, овесено, шипково, оризово, ечемичено и т.н.
Смесването на брашната:
image

image

image 
  В това време донесоха и един приятел на Надежда Савова, за който се грижеха децата, историята за когото ни разказа Надето. Имала е желание да купи таралеж за хлебната къща и точно на Спасовден видяла обява от Спас Спасов, който е продавал африкански таралеж и си е казала – това ще е той.  
image
  След като замесихме тестото с квас го оставихме да почине в нощтвите.
image

image
  Освен групата, която замесваше тестото имаше и друга група под ръководството на отец Сава от Плевен, която се беше заела да облагороди градинката в задния двор на къщата.

 image

image

Докато ние месихме нашия приятел се захвана да им помага и въпреки тежкия труд, който са положили не му е било тежко в действителност, защото беше впечатлен от хората, с които се е запознал и по специално от отец Сава. Дори ни разказа за малки чудеса, които са се случили по време на работния им процес. Едно от което е било, че по едно време комшията им е пуснал някаква еднообразна тежка техно музика. И докато са се майтапили, че съседа се грижи за музикалното им оформление отеца споменал, че не се е помолил и не е спряла. След няколко минути музиката наистина спряла и отеца е казал само: „Аз казах ли ви!”. Нашите прители от храм „Св.Николай” в Русе се включиха активно в почистване на градинката.
 
image
  Между другото Надежда Савова имаше като идея след като се почисти градинката да се обособи един малък кът, в който децата да засеят символично жито и да го поливат. Друга идея на Надето, свързана с децата беше да направят от тесто кукли и да разиграят куклен театър. А в къщата всеки, който имаше желание се включи в месенето. Накрая децата разделиха тестото на малки хлебчета, на които поставиха печати.

 image

image

image

  А най-важното от всичко беше, че хора се срещаха, общуваха помежду си, обменяха полезна информация от своя опит, други споделяха чудеса, които са ставали в Божието име и това е ценното. Да срещнеш съмишленици, които изразяват почитта си към хляба, като не забравят и думите на Христос: „Аз съм Хлябът, който е слязъл от небето!” 


image

image

image

image

image

image
  След квасните хлебчета замесихме и второ тесто с мая.  
image

image

image
  В това време се появи и хлебарят на хлебната къща Веселин Неделчев, който имаше ангажименти и не успя да дойде по рано.  
image

image
image
  Този човек е много ценен, защото ни разказа толкова разнообразни и любопитни факти от своя опит, свързани с печенето на хляба, замесването на тесто с квас, опалването на пещта, как се правят арабски питки, пърленки, украсата, че се прави от „умряло тесто” и т.н., които човек няма как да научи, ако не се срещне със специалист, който е готов да разкрие своите тайни и нещата, които е научил. Дори спомена, че са кандидатсвали по проект Хлебната къща да обучи двама сираци, в месенето на хляб и да продават ръчно направен хляб, опечен в пещ, но за жалост проекта не е бил одобрен. А колко хора биха предпочели да си хапват прясно омесен хляб... Всички слушаха с интерес.  
image

image
Той запали пещта, в която разгорявайки се започна да пукат дръвцата и съчките и ни разказа интересни подробности за пещта, горенето и жаравата.

 
image

image

image

image
  Междувременно метна една от питките, които бяха оформили децата и не спираше да говори. А ние или питахме, или слушахме и се наслаждавахме на пукането на огъня и аромата на прясно опечен хляб, който се разнесе в Хлебната къща. Ето и част от готовите питки: 

image
Отец Димитър благослови хляба в молитва и разчупихме черните хлебчета за да ги опитаме.  
image


image
  Времето неусетно беше отлетяло. А ние за съжаление бяхме поканени на още едно място – на седняка в севлиевското село Столът по същото време и започнахме да се стягаме за път. Между другото направих за тях една питка, която втасваще по път, защото юни месец на фестивала “Насред мегдана” в Арбанаси отново се беше събрало националната седянка, регистрирана във фейсбук и тогава специално им бях замесила хляб, но те толкова го харесаха, че не им даде сърце да го разчупят...

Това бяха нашите преживявания и моменти, които ще останат в нас, новите познанства и споделения опит. Много ни обогати тази среща. И знам със сигурност, че за в бъдеще ще има и нови такива :).

/п.п. след като се върнахме от Родопите потърсихме в нета филма, който предаването "Християнство" бяха направили за Надежда Савова и бяха пуснали миналата седмица и давам линк за хората, които имат интерес да разберат повече за нея и Хлебната къща, която е направила с голяма любов.
http://www.hristiyanstvoto.eu/pred-gost.php?n=301&
)



Гласувай:
27



1. whitepigeon - Слънчевото ми момиче, като най с...
11.08.2011 10:29
Слънчевото ми момиче, като най слънчевия хляб :-) :-)
цитирай
2. virtu - Много е приятно !
11.08.2011 10:42
Дайте и на децата да месят !
Усмивки към двама ви !
цитирай
3. juliet - Невероятно преживяване!:)
11.08.2011 11:34
Благодаря! Весел ден!:)
цитирай
4. zvezdichka - :)
11.08.2011 15:55
:-* :) :) :)
цитирай
5. zvezdichka - Здравей virtu !
11.08.2011 16:01
Хлебарят разказа една история с деца със сърдечни заболявания, с които са месили хляб - първи стъпки така да се каже. Толкова им е било интересно и са били така нетърпеливи, че докато втасал хляба са правили катми.
http://www.youtube.com/watch?v=t_PSODqXD_A
Благодаря ти :) !
цитирай
6. zvezdichka - Преживяването наистина
11.08.2011 16:03
си заслужаваше juliet! Толкова неусетно мина денят...

juliet написа:
Благодаря! Весел ден!:)


Благодаря ти! Хубав ден и за теб!
цитирай
7. compassion - Повече от час чета и гледам тук и в youtube
11.08.2011 18:45
вашето правене на хляб и си представям колко щастлива щях да съм там с вас. Изпратих линковете на дъщеря ми и след малко ще обсъждаме в скайпа идеята на Надежда и твоя ентусиазъм. Много ми харесвате на третата и четвъртата снимка. Като осветени отвътре, правейки чудо... Историите за пещта, таралежчето и саденето на семената в градината много са духовни всъщност. Зад всичко стои смисъл. Невероятна среща. Много искам, когато дойда в България, да се срещна с вас и с Надежда. Умирам за такива хора.
Прегръщам те нежно.
цитирай
8. magnoliya - Много . . .
11.08.2011 21:46
Много ми беше интересно!
А вие там сигурно бяхте на върха на щастието! Радвам се за вас и ти благодаря!
цитирай
9. alexs - Поздравления
11.08.2011 22:20
Остава и да опитаме от вкусните питки и хлебчета Звездичке!
цитирай
10. georgibogdanow - Здравей, Звездичка,
12.08.2011 14:15
в блога ти е уютно и приятно, както винаги, а от снимките се носи ухание на прясно изпечен хляб и зрели слънчогледи :).

Поздрави от мен и ще кажа отново онова, което неведнъж съм имал възможност да спомена - радвам се, че ти и съпругът ти редовно ни правите съпричастни на вашите пътеки в изследване на родното и неподправено красивото!
цитирай
11. zvezdichka - Благодаря ти Руми!
12.08.2011 14:48
Аз също бих се радвала да се срещнем наживо някой ден. А с Надежда не сме лични приятели. Запознахме се на тази среща, като се възползвахме от поканата, която ми бяха изпратили във фейсбука за това събитие , за което много се радвам между впрочем. И наистина хората, които бяха дошли на това място, повечето от тях, защото не ги познавам бяха хора с духовни търсения.

compassion написа:
вашето правене на хляб и си представям колко щастлива щях да съм там с вас. Изпратих линковете на дъщеря ми и след малко ще обсъждаме в скайпа идеята на Надежда и твоя ентусиазъм. Много ми харесвате на третата и четвъртата снимка. Като осветени отвътре, правейки чудо... Историите за пещта, таралежчето и саденето на семената в градината много са духовни всъщност. Зад всичко стои смисъл. Невероятна среща. Много искам, когато дойда в България, да се срещна с вас и с Надежда. Умирам за такива хора.
Прегръщам те нежно.


Прегръщам те и аз и ти желая хубави дни!
цитирай
12. zvezdichka - Беше много интересно
12.08.2011 14:50
като преживяване, а и като общение с хора, които имат светли мисли! Благодаря ти Магнолия!

magnoliya написа:
Много ми беше интересно!
А вие там сигурно бяхте на върха на щастието! Радвам се за вас и ти благодаря!

цитирай
13. zvezdichka - Ами за това трябва да се
12.08.2011 14:54
помисли и да се организира като събиране :). Че и пещ да има. Проблема е, че се намираме на големи разстояние едни от други. Ние и с русенци щяхме да излизаме някъде на пикник, но като с моя съпруг не можем да се спрем тези летни месеци и постоянно сме в движение :). Но ще го огранизираме събитието, може би есента.

alexs написа:
Остава и да опитаме от вкусните питки и хлебчета Звездичке!


Приятни почивни дни Алекс!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря ти Георги!
12.08.2011 14:57
Радвам се на твоето присъствие в блога ми! Вярно, че бях направила прекъсване от няколко месеца, но не мисля да спирам да публикувам! И колко хубаво си го казал отново "неподправено красивото". Май сме влюбени в него :))).

georgibogdanow написа:
в блога ти е уютно и приятно, както винаги, а от снимките се носи ухание на прясно изпечен хляб и зрели слънчогледи :).

Поздрави от мен и ще кажа отново онова, което неведнъж съм имал възможност да спомена - радвам се, че ти и съпругът ти редовно ни правите съпричастни на вашите пътеки в изследване на родното и неподправено красивото!


Поздрави и слънчеви почивни дни ти желая!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816990
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031