Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2011 14:27 - В търсене на изгубените светини в Брезнишко и Трънско - част 1 – една разходка в околностите на село Гърло
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 19093 Коментари: 30 Гласове:
32

Последна промяна: 04.05.2011 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


След като първия ден се настанихме в бунгалата имахме половин ден на разположение и решихме да се разходим из околностите на Брезник, а следващите 2 дена да обикаляме из Трънско. Бях чела, че в околностите на село Гърло се намира единствен по рода си древен (подземен) античен кладенец, датиращ от 12 век пр.н.е., който е оцелял през вековете и решихме да го потърсим. Нямах време да чета информацията в нета, но бях разглеждала снимки в Гугъл Ърт. В началото объркахме разклона за Трънския път и се озовахме в село Бегунoвци.  
image

image

image

image
  Спряхме да разгледаме църквата им.  
image

image

image

image
image
  А след това пихме водица от стара, но подновена чешма до една много висока върба.  
image

image   Продължихме напред към следващите селца и техните обитатели.
 image

image

image
image
  Това, което ми направи впечатление е, че пролетта в Брезнишко и Трънско беше така осезаема. Накъдето и да се обърне човек вижда отрупани с цвят дръвчета. Докато в нашия край не беше така или по-скоро цветовете бяха вече прецъфтели. Със сигурност хората тук хапват много плодове, че и ракийца пийват :). Като влязохме в село Гърло минахме през новата част, след което последва стара махала, оформена по-скоро като вилна зона. Там паркирахме колата и продължихме пеша напред.   image

image   Една стара възстановена къща се кипреше под слънчевите лъчи.  
image
  Мястото беше доста оживено. Много от хората, които притежават вили тук бяха седнали на маса и си почиваха активно.  
image
  А мястото беше толкова спокойно и приветливо, огласяно от птичите песни. Красиви къщички радваха очите ни.  
image

image
image

image
 
Малко след като излязохме извън селцето вдясно на един завой видяхме старо гробище, обявено за паметник на културата.  
image
  Една голяма част от каменните кръстове бяха с много интересна форма – кръст, вписан в окръжност.  
image

image
Любомир Цонев е изследвал подробно района и дава много любопитни подробности в статиите си. За старинното гробище той пише следното: "Забележителното е, че кръстовете са обърнати с лице на запад, вместо на изток, както повелява познатата ни днес християнска доктрина. В литературата не можах да намеря никакви публикации за това романтично гробище, но няма съмнение, че е поне на няколкостотин години. "
 

image

image
  А имаше и такива, които приличаха на надгробните паметници, които видяхме в църквата в село Гумощник (Троянско).  
image
  Този кръст след време може и да го няма, като се има предвид, желязото, което със сигурност са се мъчили да вадят...  
image   Ето и други видове каменни кръстове.  
image
image
image
 
Много от кръстовете бяха обрасли с храсти и дръвчета или бяха налягали по земята, от където не се забелязваха и ако човек не знае за тяхното съществуване и не се оглежда не би могъл да ги види.
Продължихме по черния път в посока към водохранилището, изградено над река Конска.  
image

image
  Тръгнахме по стръмния път, който ни извежда над стената на язовира.  
image

image
image
  Минахме над стената като следвахме пътечката, оформила се в тревата. Бяхме така да се каже нарушители, защото имаше бариера с табелка, че е забранено преминаването през вододайната зона, но поради липса на друг път прескочихме бариерата.  
image
image   Напуснахме вододайната зона и язовира остана зад нас.  
image

image
  През всичкото това време се надявахме да срещнем пазача на язовира, но не се виждаше наблизо, за да го попитаме къде се намира кладенеца. А и никъде нямаше указателни табелки, нито една. Чудехме се накъде да вървим. Стигнахме до един каптаж и децата се измокриха там, че всичко беше подгизнало във вода. Чудехме се дали да се връщаме, но на мен много ми се искаше да го намерим този кладенец. И без това изминахме толкова път дотук. Една част от групата остана да ни чака близо до каптажа, а аз с още едно момче тръгнахме да видим накъде ще ни отведе пътечката.  
image
image

image

image
  Но пътечката в един момент се загуби. Тръгнахме нагоре и излязохме на друга пътека.  
image

image   Но не виждахме никъде около нас това, което търсихме. А и се притеснявахме за другата група, дали са тръгнали... Децата бяха с мокри крака. И тръгнахме в посока към тях. Край нас имаше наистина приказни местенца, скрити от човешки поглед, като тази горичка, обрасла в бръшлян.Бръшляна беше обгърнал дърветата и се сраснал с тях.  
image

image
image

image
  И така за съжаление не успяхме да открием кладенеца, но разходката наистина си заслужаваше. Като се прибрахме в Русе погледнах Гугъл Ърт и прочетох някои статии и се оказа, че сме били много близо, само трябвало от каптажа да отидем още по-нагоре. Но предварително не бяхме планирали да ходим до Гърло и нямах време да се запозная по-подробно с обекта и неговото местонахождение. Но общо взето бързо се ориентирахме. И други обекти, които сме тръгвали да търсим в пущинаците сме се разминали със тях, като Алинския манастир например, но разходката наистина беше много, много приятна :).



Гласувай:
32



1. dmv - Браво хубав пост
04.05.2011 15:04
А относно Алинския манстир-прекрасно място,но въпреки,че съм ходил 2 пъти ,трудно се намира,трябва да се тръгне от село Плана-по-лесно е,иначе е приказен,църквата беше уникална има същата в Годечкия край..Поздрави
цитирай
2. bachym - Както казвахме като малки - смята се :)
04.05.2011 17:11
И ние така , онзи ден
Но , живот и здраве ще се върнем и ще го видим
:)
цитирай
3. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
04.05.2011 21:12
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. qbylkovcvqt - Привет! Такова старо гробище ...
05.05.2011 01:00
Привет!

Такова старо гробище има близо до реката, под пещерата Орлова чука. Вероятно го знаете. Има каменни паметници, които са два вида. Едните са прави/ правоъгълни под кръга на върха, а другите триъгълни, като с рокли, сякаш те са върху гробовете на жени, а другите на мъже. Тук не видях такива.
цитирай
5. marknatan - много красиво снимаш
05.05.2011 06:53
много красиво снимаш. снимките ти са наслада .

(вземи си един GPS,и си слагай координатите.Русе е далече. ти си профешънъл и снимките ти треп/б/ат. С молба да отидеш да снимаш българските(влашките) църкви в Карпатите.европейски съюз,някога български. след това се сети и за кръстовете, които си видяла тук,със западна ориентация ,и задължително разгледай блока на Тарбо )
цитирай
6. georgibogdanow - Отново приказка. . . И се потвърж...
05.05.2011 08:02
Отново приказка... И се потвърждава онова, че всеки човек вижда света такъв, какъвто е самият той като човек. Ако е позитивен - дори трънаците ще му се видят приятно и омайно място. Ако е озлобен и проклет - ще пише за проклетите буреняци, в които се е забил по погрешка в някакви забравени от всички места. Поздрави на цялата ви група и на теб, че сподели поредната приказка с нас, смирените читатели :)

Снимката с щъркелите ми е любима. Обичам ги тези птици... Много са български и някак по радичковски знакови!
цитирай
7. anris - И ние се позагубихме на място
05.05.2011 08:41
За съжаление никой от местните не пожела да ни заведе.Добре че намерихме едно младо момиче и братовчед и.Имат някакво странно отношение към мястото.Всеки мислят за иманяр или за обречен ако стигне до там.
Били сте на 20тина метра от храма.Под него има стара римска вила.Разчистихме мястото в което е била банята и мястото за палене на огън за отопление на басейна.Иначе храма ще ни надживее и нас.За всеки който ходи е добре да внимава, че има кърлежи.Ние си донесохме 4 броя.
цитирай
8. vladun - А ако бяхте продължили още един к...
05.05.2011 09:08
А ако бяхте продължили още един километър по асфалтовия път щяхте да стигнете до с. Муртинци - родното място на писателя Евстати Бурнаски...и на моя баща...Имаме къща в Муртиници, но рядко ходя там. Следващото село, където пътят свършва е Билинци, известен е билинският манастир...
Развълнува ме с публикацията си, благодаря ти!
цитирай
9. martiniki - изглежда като край, място, където човек може чудесно да се отпусне
05.05.2011 09:13
лъха спокойствие, забележително чисто е - във всеки един смисъл, много хубави снимки, щъркели и цъфнали дървета, зелено, зелено и синьо

пълноценни(плътни, пълнопътни ;) празнични дни за вас!
цитирай
10. zvezdichka - Аз бях видяла
05.05.2011 14:47
снимки от манастира в нета и затова исках да го разгледам, но лаптопа не ни беше подръка тогава. А естествено като се прибрахме в Русе видяхме коя пресечка сме пропуснали.
Ето ти линк от описанието на това пътуване:
http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2010/06/20/krasotata-na-plana-planina-v-okolnostite-na-selo-alino.564557

dmv написа:
А относно Алинския манстир-прекрасно място,но въпреки,че съм ходил 2 пъти ,трудно се намира,трябва да се тръгне от село Плана-по-лесно е,иначе е приказен,църквата беше уникална има същата в Годечкия край..Поздрави


А в Годечкия край все още не сме ходили. Благодаря за коментара и поздрави!
цитирай
11. zvezdichka - Ако сте наблизо
05.05.2011 14:49
ще се върнете. Та човек не може да знае всичко, но като се интересува малко по малко попълва липсващите парченца от мозайката :).

bachym написа:
И ние така , онзи ден
Но , живот и здраве ще се върнем и ще го видим
:)


Благодаря, че сподели!
цитирай
12. zvezdichka - Имаш го Джули :)
05.05.2011 14:49
yuliya2006 написа:
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


И приятни почивни дни!
цитирай
13. zvezdichka - Здравей Славче!
05.05.2011 14:52
Срам за нас, но все още не сме се отбили до Орлова чука, въпреки, че пътя за Острица минава толкова наблизо. И не знаех за тези гробове. Но ще ми е интересно да ги видя. Благодаря ти за информацията!

qbylkovcvqt написа:
Привет!

Такова старо гробище има близо до реката, под пещерата Орлова чука. Вероятно го знаете. Има каменни паметници, които са два вида. Едните са прави/ правоъгълни под кръга на върха, а другите триъгълни, като с рокли, сякаш те са върху гробовете на жени, а другите на мъже. Тук не видях такива.


Хубави празнични дни!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря marknatan!
05.05.2011 15:00
Явно съм придобила усет и поглед с годините /снимам от 2006 г. любителски/. Засега обикаляме само в България. А и досега в полезренето ми не са ми попадали църквите за които говориш, т.е. непознати са ми. А ще разгледам блога, за който ми споменаваш, благодаря за което! А за GPS все още не сме правили планове със съпруга ми :).

marknatan написа:
много красиво снимаш. снимките ти са наслада .

(вземи си един GPS,и си слагай координатите.Русе е далече. ти си профешънъл и снимките ти треп/б/ат. С молба да отидеш да снимаш българските(влашките) църкви в Карпатите.европейски съюз,някога български. след това се сети и за кръстовете, които си видяла тук,със западна ориентация ,и задължително разгледай блока на Тарбо )


Приятни празнични дни!
цитирай
15. zvezdichka - Благодаря ти Георги!
05.05.2011 15:04
Твоят коментар винаги успява да достигне до вътрешноста ми и си много прав, че с каквито очи гледа човек това и вижда и изобразява. Радвам се, че и това пътешествие ти е харесало.

georgibogdanow написа:
Отново приказка... И се потвърждава онова, че всеки човек вижда света такъв, какъвто е самият той като човек. Ако е позитивен - дори трънаците ще му се видят приятно и омайно място. Ако е озлобен и проклет - ще пише за проклетите буреняци, в които се е забил по погрешка в някакви забравени от всички места. Поздрави на цялата ви група и на теб, че сподели поредната приказка с нас, смирените читатели :)

Снимката с щъркелите ми е любима. Обичам ги тези птици... Много са български и някак по радичковски знакови!


Искам да те поздравя с предстоящия ти имен ден, защото няма да съм в нета и да ти пожелая да бъдат все така отворени сетивата ти към красивото и стойностното в живота и това да дава добри плодове! Бъди здрав и обичан! Желая ти светли и празнични дни! И творческо вдъхновение също!
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря anris!
05.05.2011 15:11
Това е ценна информация, която споделяш. Да жалко, че всички туристи се поставят под този знаменател и така няма информация за едно наистина уникално място в България. Похвално е това, което сте направили. Поздравления за което!

anris написа:
За съжаление никой от местните не пожела да ни заведе.Добре че намерихме едно младо момиче и братовчед и.Имат някакво странно отношение към мястото.Всеки мислят за иманяр или за обречен ако стигне до там.
Били сте на 20тина метра от храма.Под него има стара римска вила.Разчистихме мястото в което е била банята и мястото за палене на огън за отопление на басейна.Иначе храма ще ни надживее и нас.За всеки който ходи е добре да внимава, че има кърлежи.Ние си донесохме 4 броя.

цитирай
17. zvezdichka - Благодаря vladun,
05.05.2011 15:14
че сподели! Относно Билинци ходихме и потърсихме манастира. Но не знам кога ще имам време да напиша за него. Хубаво е човек да се завръща понякога в дома на баща си!

vladun написа:
А ако бяхте продължили още един километър по асфалтовия път щяхте да стигнете до с. Муртинци - родното място на писателя Евстати Бурнаски...и на моя баща...Имаме къща в Муртиници, но рядко ходя там. Следващото село, където пътят свършва е Билинци, известен е билинският манастир...
Развълнува ме с публикацията си, благодаря ти!


Поздрави!
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря Доре!
05.05.2011 15:19
И на нас много ни хареса, че е тихо, спокойно и красиво място. И това, което забелязвам, че човек има значителен дял в облагородяването на даден район и не само. Облагородяването е творчески акт и е процес, който произтича преди всичко вътре в човек!

martiniki написа:
лъха спокойствие, забележително чисто е - във всеки един смисъл, много хубави снимки, щъркели и цъфнали дървета, зелено, зелено и синьо

пълноценни(плътни, пълнопътни ;) празнични дни за вас!


И как хубаво си го казала само :). Наистина ще бъдат пълнопътни дни за нас. С новата-стара дружина ще изкараме този уекенд в околностите на Трявна. Само времето ще видим как ще е :).

Празнични дни и за теб мила!
цитирай
19. georgibogdanow - Zvezdichka,
05.05.2011 22:51
сърдечно ти благодаря за красивото пожелание!
цитирай
20. pevetsa - Отново по пътеките бях с вас
07.05.2011 08:14
Отново по пътеките бях с вас, и отново се обогатих с красота и тайнството на България.
Благодаря и весел Гергьовден!
цитирай
21. alexooo - Хубаво е, когато в секция "...
07.05.2011 10:23
Хубаво е, когато в секция "Туризъм" на блог.бг има хубави постинги като твоя. Омръзна ми да гледам всякакви други глупости тук, само не и туризъм. Бих те помолил, ако желаеш, да публикуваш постингите си и в alehooo.com. Поздрави!
цитирай
22. zvezdichka - Благодаря Алекс!
09.05.2011 14:08
Наистина ни беше весело и зелено, и малко мокро :).

pevetsa написа:
Отново по пътеките бях с вас, и отново се обогатих с красота и тайнството на България.
Благодаря и весел Гергьовден!

цитирай
23. zvezdichka - Здравей Алексо!
09.05.2011 14:11
Радвам се, че ти е харесал този пътепис. За съжаление почти не ми остава време за нета и няма да мога да публикувам и в сайта ти. Но ако искаш да копираш някоя тема и ти се занимава можеш само да ми пишеш на лични.

alexooo написа:
Хубаво е, когато в секция "Туризъм" на блог.бг има хубави постинги като твоя. Омръзна ми да гледам всякакви други глупости тук, само не и туризъм. Бих те помолил, ако желаеш, да публикуваш постингите си и в alehooo.com. Поздрави!


Поздрави!
цитирай
24. demograph - Браво!
11.05.2011 08:42
Снимките са разкошни. Църквичките са страшни. Кръстовете са още по-вълнуващи! Ще се заровя в надписите. Със сигурност приличат на тези върху камъка на Добринище. Радвай се на живота и на красотите на България. Да си жива и здрава да запечатваш такива моменти дълги години. А от снимките на паметниците трябва да направим виртуален албум - "Малките тайнства на България". Да започваме.
цитирай
25. sande - Поздрави, Звездичке, за интересния, много живописен пътепис из този забравен български край...
11.05.2011 19:53
От вас се убеждавам, че селският туризъм е истниския туризъм, а не новите градски курорти, които са еднотипни, често скучни и привличащи туристи повече за алъш-вериш, търговийка, чалга и мешана скара.
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря ти demograph!
13.05.2011 12:41
за коментара, пожеланията и изразеното мнение. От известно време погледа ми е попаднал върху тези стари паметници, които запечатвам, когато ги откривам. Досега предимно съхранени в някои къщи-музеи или в дворовете на църквите. Много са интересни, освен че са стари върху много от тях има изображения, които също ме вълнуват. Те за мен са своеобразен език, начин на изразяване на информация. Силна съм в снимането, но в разчитането съм слаба :). А и камъка ми е слабост.
А относно това, което ми предлагаш - да направя виртуален албум на тема "Малките тайнства на България" какво точно имаш предвид - именно за тези малки елементи, които понякога са незабелижими за нашите очи или за нещо друго? Аз съм замислила нещо подобно, но засега събирам подбрани снимки в папка, с цел да ги пусна някой път.

demograph написа:
Снимките са разкошни. Църквичките са страшни. Кръстовете са още по-вълнуващи! Ще се заровя в надписите. Със сигурност приличат на тези върху камъка на Добринище. Радвай се на живота и на красотите на България. Да си жива и здрава да запечатваш такива моменти дълги години. А от снимките на паметниците трябва да направим виртуален албум - "Малките тайнства на България". Да започваме.


Поздрави!
цитирай
27. zvezdichka - Просто много от
13.05.2011 12:47
хората имат изразени стеоретипи за почивка и за едни селския туризъм се изразява в настаняване в прилична къща за гости и да се наредят богати трапези в механата - ядене и пиене и активна почивка. Но ние не сме от тях. Обичаме хубавите къщи с механите, но гледаме да използваме пълноценно времето си, за да опознаем повече от забележителностите на мястото, което сме си избрали като дестинация. Та затова и нашите пътувания са разнообразни и активни, в смисъл че не успяваме да си починем през тези почивни дни и се прибираме в Русе уморени от пътя, но заредени с друг вид храна :).

sande написа:
От вас се убеждавам, че селският туризъм е истниския туризъм, а не новите градски курорти, които са еднотипни, често скучни и привличащи туристи повече за алъш-вериш, търговийка, чалга и мешана скара.


Благодаря ти за коментара!
цитирай
28. анонимен - FNUDCyBtJqRBL
24.05.2011 02:41
ThereВ’s a secert about your post. ICTYBTIHTKY
цитирай
29. zvezdichka - До анонимния:
26.05.2011 14:51
Аз не съм английско говоряща, моят език е българския и отговарям на български. Много ми е странно, човек, който коментира на английски как чете и разбира постингите ми... Но тъй като сте злоупотребили с моето отсъствие от блога и сте ми напълнили блога с куп излишни коментари съм забранила временно коментари от анонимни и трия коментарите ви от темите си...
цитирай
30. priqtel12 - Дааа...
18.07.2011 01:32
красивите снимки ни я разкриват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816350
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031