Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 22:51 - Мартенски приключения из Еленския Балкан - част 2
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 11321 Коментари: 20 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
Красотата беше навсякъде около нас.  
image

image

image

image
image
  Достигайки самия връх видяхме антени на GSM-оператор и установихме, че са на Виваком.  
image   “Ура” чу победоносно върха :).

image

  Дотук добре. Но се питаше в задачата: А сега накъде? Кой път да хванем? Нямахме голям избор. Знаехме, че ще е стръмно, поглеждайки от сателитната снимка на Гугъла, но че ще е повече от стръмно не бяхме предполагали... В началото бяхме загряли и много от нас съблякоха якетата си, но влизайки в гората стана сенчесто. Това, което забелязахме, че целия връх беше осеян от големи иманярски изкопи...  
image

image
  Двама смелчаци вървяха напред и проправяха пътека, а ние ги следвахме неотлъчно. Търсехме пътеката да минава покрай дървета, за да има в какво да се хванем, подхлъзвайки се надолу.  
image

image
image
  Въпреки, че зимата сме си правили преходи от време на време през нашите пътувания за първи път ми се случваше нещо подобно. Толкова стръмно, че коленете ти се подкосяват. И като гледа човек снимките не личи това, за което разказвам в действителност. А на Гугъла няма как да видим това стръмно, гледайки снимани горите отгоре. Но нали сме си идейни продължаваме да вървим напред към целта и да следваме нашите водачи, които припваха като сърнета и се налагаше да поспират и да ни изчакват.   
image   Е, така си почиваха, а ние вървяхме къде мълчешком, къде смеейки се, къде оплакващи се или извикващи изведнъж от непредвидимото подхлъзване.  
image

image
  Особеното беше, че там където вървяхме нямаше и следи от животни... Можете да си представите колко стръмно беше щом и животните не уважаваха тези баири. На места идваше равно и ние тъкмо да се зарадваме, че зора е свършил и идва другото стръмно, но съпроведено с много камъни.  
image
image

image

image
  Не питайте как се слиза надолу. На места изключвах апарата, защото непрекъснато човек се подхлъзва и пада в снега. При първото падане се засмях и казах на компанията: “Ха, намерих си 5 лв.” Но докрая на пътуването мога да ви кажа, че станахме богати :). И най-важното, че не бях сама. И така докато се питахме “Има ли още много до манастира?” и “Дали не се вижда асфалтирания път?” въпросите ни оставаха без отговор. Следващото състояние, през което преминавахме бяха песните, като започнахме с:   “...И Балкан ти роден, хей, Балкан ти наш,
колко мъки знаеш,
колко тайни криеш,
хей, Балкан ти роден наш!....”
  После преминахме през нашия новогодишен химн:   “Що по двори одиш, Бачо Никола -         Бачо Никола, жалба голяма, Цигара пушеш, нагоре гледаш -         Бачо Никола, жалба голяма, Нагоре гледаш към планината -         Бачо Никола, жалба голяма, Към планината, към Заногата -         Бачо Никола, жалба голяма, към Заногата, към двата бука -         Бачо Никола, жалба голяма, към двата бука, към Главечето -         Бачо Никола, жалба голяма...”   И накрая:   “Пред нас са блеснали житата
окъпани от топъл дъжд
и ний вървим, вървим, вървим, вървим нататък,
и няма край, и няма край на шир и длъж.
Ехо! Ехо!
Безкрайна шир и длъж...”
И наистина нямаше край нашето спускане надолу :). Но и настроение не ни липсваше.

image

image

После някой от групата сподели, че още докато сме били на върха и като сме видяли от къде трябва да се спуснем му е дошла на ум мисълта да звънне на нашите хора с колите и да се върнат да ни приберат, но мисълта, че цял ден ще има да ни бъзикат го е отказала от тази спасителна идея :).
Интересно, че след няколко стръмни височини започнаха да се появяват и следи от диви животни, което естествено ни зарадва. С нас беше и един тинейджър, на когото майка му доста се притесни като заяви, че иска да дойде с нас. И специално за нея майтапчиите бързаци-нашите водачи естествено, докато ни изчакваха да слезем от горе направиха следи от мечка.  
image

image
  И най-важното е, че после като ги показвахме на компютъра майката наистина се върза и много се изплаши.  
image   Наслада за окото беше червения плод на вечно зелените храсти, които растяха в гората.  
image
  Най-хубавото обаче беше, че на всеки зор в един момент му идва края. Така и на нашето стръмно му се виждаше завършека. Изглежда след като се бяхме спуснали от стръмния баир дойде ред на нещо като черен път.  
image

image
  Разкриваше се гледка към отсрещните склонове на Еленския балкан.  
image

image
  Ето една част от стръмното, с което се преборихме геройски и без жертви :). В края на пътуването бях много благодарна, че се разминахме с травми с краката и коленете, защото имаше реално такава опасност при паданията...  
image
  Явно този път водеше до Плаковския манастир. Но нашите хора ни чакаха на Къпиновския и ние търсехме сгодно място да се отклоним отново от равното, за да стигнем до Къпиновския манастир. И така дойде отново следващото стръмно :).  
image

image
  Виждахме вилите през дърветата с приближение на апарата.  
image
  Тук докато си викахме в гората съзряхме две сърнета, които хукнаха нагоре по склона, изплашени от нашето присъствие. Да обаче нашите викове бяха дочути от другата част от нашата дружина и като се почна едно дружно ехтене: От края на гората долитаха настойчиви викове: “Мамо, мамо...”, които вятъра отнасяше надалеко. В миг всеки се завтече към своето дете или към своята майка и баща. Срещата беше толкова вълнуваща. Ако си спомняте филма “Боговете сигурно са полудели”, каква радост беше обхванала децата, когато бащата-бушмен се прибра при семейството си, нещо подобно се получи и при нас :). Като в кошер.  
image

image
  А в снега срамежливо се показваше минзухар.

image

image
  Това беше едно наистина незабравимо приключение, което ще запомним с най-топли чувства :). Със сигурност малко са смелчаците, които биха предприели този маршрут. А и ние може би за в бъдеще няма да повторим този преход... Но той си беше и средство за изпитване на нашите възможности и физически сили! Така е, като сме си ИДЕЙНИ :).

/п.п. В заключение мога да споделя, че на никого не пропоръчвам нашия маршрут, понеже ние вече сме го опитали и затова го споделяме и с вас! За да не ни споменавате после със зло, че сме подвели някого нарочно :)./



Гласувай:
27



1. kasnaprolet9999 - честита пролет, минзухарчето е ...
28.03.2011 11:10
честита пролет, минзухарчето е страхотно, копнах си го, бъдете все така задружни и успешни в покоряването на всякакви трудности.
цитирай
2. pevetsa - Направо ме побиха тръпки, музиката ...
28.03.2011 11:11
Направо ме побиха тръпки, музиката е прекрасно дпълнение към снимките, в които личи трудният преход.
Смелчаци сте, поздравления!
цитирай
3. zvezdichka - Честита пролет Невенче!
28.03.2011 15:23
Радост за окото са цветовете на пролетта :).
И благодаря за пожеланията!
Пролетно да е и в теб!
цитирай
4. zvezdichka - :)))
28.03.2011 15:25
Справихме се Алекс, благодаря ти!
Трудностите не бива да плашат човек, а напротив да го амбицират, макар, че често в живота виждаме друго... Но нали са затова, да ги преодоляваме!
цитирай
5. lubara - Поздрави, zvezdichka!
28.03.2011 18:16
Важното е, че всичко е свършило добре. Имам такова преживяване, под хижа Ехо.
цитирай
6. sande - Браво,спретнали сте си не само интересно пътешествие, но и сериозно и даже ...
28.03.2011 18:28
... опасно изпитание.
Музиката е доста трилърска, но подсилва чувството за предизвикателство и авантюра.

Поздрави!
цитирай
7. zvezdichka - Поздрави Любо!
28.03.2011 22:05
Да и аз за това се благодарям, защото наистина имаше оплаквания при слизането, а и нямаше как да е иначе. Но Иво ми е разказвал подобни впечатления за 1-я му път, когато е ходил към Ехо сам, когато все още се познавахме повече виртуално.
цитирай
8. zvezdichka - Здравей Сашо!
28.03.2011 22:10
Определено имаше тръпка и най-вече настроение! А и това се яви нещо като бойно кръщение на групата, че по Нова година не бяхме правили такива изцепки :). Но винаги е различно и най-важното, че е хубаво, въпреки, че ни е било трудно. Иначе като се съберем отново ще има да си спомняме за онова спускане...
А при избора на музиката търсех драматизма :).
Поздрави пролетни и от мен!
цитирай
9. ckarlet - Страхотна почивка и разтоварване ...
29.03.2011 08:11
Страхотна почивка и разтоварване сте си направили, Звездичка!
Поздрави!
цитирай
10. zvezdichka - Почивката наистина
30.03.2011 13:28
си я биваше! Бяхме много задружни и весели и хапването беше на ниво! Имаше и какво да се види! И емоции не ни липсваха :). Така, че сме доволни :).
Поздрави Скарлет!
цитирай
11. kaprizna - Великолепен постинг!
31.03.2011 22:55
Сполучливи снимки сте направили! Поздрави!
цитирай
12. amore - Гласувам за красотата във всичките ...
01.04.2011 12:06
Гласувам за красотата във всичките й форми, и съм сигурна, че когато започнеме по-често да я откриваме в себе си и около себе си - наистина ще й позволим да спаси света! Сърдечен поздрав!
цитирай
13. kostadinovd - Прекрасни снимки от Еленския край .
01.04.2011 12:09
ПОЗДРАВИ !
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря ти kaprizna!
01.04.2011 14:19
kaprizna написа:
Сполучливи снимки сте направили! Поздрави!


Снимките станаха, защото и Слънчо ни се усмихна в този ден, за разлика на останалите.
цитирай
15. zvezdichka - Красотата отдавна
01.04.2011 14:21
е спечелила сетивата ми и най-вече истинското ми Аз, което макар и позаспало понякога дълбоко в мен търся да откривам доколкото успявам...

amore написа:
Гласувам за красотата във всичките й форми, и съм сигурна, че когато започнеме по-често да я откриваме в себе си и около себе си - наистина ще й позволим да спаси света! Сърдечен поздрав!


Благодаря ти amore! Твоите постинги също ме докоснаха!
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря ти!
01.04.2011 14:23
kostadinovd написа:
ПОЗДРАВИ !


Поздрави и от мен :).
цитирай
17. mrazekoff - Имало е изпитание
03.04.2011 22:15
повече на психиката, отколкото на физиката:) Не е шега това "преходче" през зимата. Колкото и дружелюбно да изглежда, планината си е планина и с нея шега не бива.
Както се казва всичко е добре, когато свърши добре. Радвам се, че е минало всичко благополучно.
Дано в следващите преходи времето да е много по-пролетно и благоразположено към вас:) !
цитирай
18. zvezdichka - Прав си Стефчо, че
21.04.2011 12:45
с планината шега не бива, но ние все пак бяхме в Еленския балкан, който е по мек , а и месец март беше все пак. Но винаги човек трябва да има едно наум. А иначе всички се държаха стоически и ни беше забавно между другото.

Извинявам се за късния отговор. Просто рядко влизам в блога напоследък...
Благодаря за коментара!
цитирай
19. priqtel12 - Е, бpаво на смелчаците!
18.07.2011 01:07
Беше ми много интересно да разгледам снимките и да прочета твоето описание.
Поздрави!
цитирай
20. zvezdichka - А колко пъти
29.07.2011 12:25
я споменаваме тази разходка, особено като направим някой нов маршрут, който сме си харесали и в Гугъл Земя и предлагайки на нашите приятели се майтапим, то това ни остава :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5843333
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21683
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930