Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2011 17:17 - Странджа магия или реалност - I - село Заберново
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 28706 Коментари: 34 Гласове:
104

Последна промяна: 09.02.2011 18:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   

В третия ден от пребиваването ни в Странджа след като разгледахме селата Кости, Българи, Кондолово и Визица се насочихме към Заберново. За тези китни селца моя съпруг писа в блога си.

  

http://whitepigeon.blog.bg/turizam/2010/12/20/strandja-magiia-ili-realnost-s-bylgari.654063

 

Какво да ви кажа за Странджа? Тя е толкова различна от другите планини, които познаваме. Странджа може да те очарова със своята мекота, с разнообразните архитектурни обекти, с които е богата, с многото малки параклисчета, съсредоточени в околностите на селата, със своите дъбови гори, като в нея се срещат и вековни дъбове, макар и по-нарядко. Но те са такава радост за окото. Бих ги нарекла – “Исполините на Странджа”, които като неми свидетели пазят своите тайни и нашепват чудни легенди, преминали през времената, за този, който има уши да чуе... А когато се срещнем очи в очи с кория – гора от вековни дъбове гледаме с възхищение и наслада. Такава гора видяхме при параклиса “Св.Илия” при село Кости, като от 14 вековни дъба бяха останали дванадесет. Това е информация от близките години, а какво е било едно време не мога да си представя...

 

image   

image


image

image

  Странджа крие своите съкровища вдън гори тирилейски. И откривайки ги човек може да ахне от изненада и почуда. Срещата ни с древността отваря нова врата в нашите същности – вратата на любопитството, очудването и стремеж към познанието. Такава бе срещата ни с параклиса “Св. Троица”.

 

http://whitepigeon.blog.bg/turizam/2011/01/19/strandja-magiia-ili-realnost-s-kondolovo-paraklis-quot-sv-tr.670255

  Различен и също много интересен беше и параклис “Св.Илия” край Визица, построен на много древно място, с останки от стар долмен, от което се открива панорама към зелените хребети на Странджа.

 
image


image

image

 
Тайнственото в Странджа, многобройните загадки, скрити тук я определят като мистична и свещенна планина.

  

Идвайки в Заберново първото нещо, което направихме е да разгледаме селцето. Оставихме колата в центъра и веднага очите ни се срещнаха с благия поглед на дядо Благо – псевдоним, под който пише Стоян Русев, роден и творил в Заберново.

  

image

  

За него съм писала в следния пост:

   

http://zvezdichka.blog.bg/drugi/2010/11/01/za-nepoznatite-strandjanski-buditelite-ot-zabernovo.628346

  

Срещу нас се извисяваше камбанарията на църквата “Св.Лука”. А самата църква е построена в края на 16 век. Беше ниска, вкопана наполовина в земята, поради забраната на турците за строеж на високи храмове. Стените са изградени е от ломен камък Тя една от най-старите църкви в Странджа.

  
image

image

 

 В началото е била построена без олтар. През 1825 г.руснаците идват в Заберново като една рота остава тук. Под ръково дството на командира си войниците използват варовит камък от Лозенград и са направили олтар, като от лявата страна са изписали годината 1825г. Забернци остават много благодарни   . 

  
image

image

 

На външната страна на църквата също имаше надписи.

 
image

image
 

image

 
image


В дясно от църквата се намира килийното училище, което е напълно възстановено.

  
image

image

 

Килийното училище събира около 15 ученика, които са седели на възгавници, пълни със шума, наречеби “проскефал”, смятали са със сметала и са пишели на восъчни дъски и пясъчници.

  
image

image

 

Другaтa магия в този край са къщите на Странджа. Уюта на едно село до голяма степен идва и от китните странджански къщички, които се отличават със своята простота и хубост.

 
image

image

image

image

image

image

image

 

image
 

Старите къщички съжителствуваха заедно със големи и съвременни къщи, някои от които имаха такива свежи елементи в архитектурата, че са наслада за окото.

  
image

image

image


 image
 

Но живот на тези къщички им дават именно хората с големи сърца. Сърдечността, която откриваме в лицето на тези обикновени обитатели на Странджа стопля душите ни. Този ден нямахме планувана нощувка в къща за гости, защото в този регион почти не се срещат такива. Намеренията ни бяха да преспим на палатка като се върнем при параклиса “Св. Илия” край село Визица, където да посрещнем изгрева. Но те се промениха впоследствие. Обикаляйки улиците на Заберново се запознахме Тодор Горов бившия кмет на селото, който беше поседнал с пухкавия и ленив котарак на пейката пред къщи.

  
image

 

Заприказвахме се за селото, за неговите околности, за живота на самия човек. За сетен път осъзнавам, че хората, с които се срещаме не са случайни. Бих казала, че са много хубави хора. А и чичо Тодор Горов - наследник на буден род ни разказа толкова интересни неща за селото и неговата история.

 

И въпреки, че го мъчеше артрита и ходеше с бастун се съгласи да ни заведе до параклиса “Св. Георги”, който много искахме да видим и го разпитвахме къде се намира. Заберново е много древно село. Заселва се 1660 г. Писателят Стоян Русев, смята, че името на Заберново произхода от Заберган – хан на българите кутригури (550 – 558). Заберган с войската си е извършвал преходи из целия Балкански полуостров, до Цариград, и дори е бил заплаха за император Юстиниан І през 558 – 559 година. Друго предположение за  произхода на името на селото е свързано със Заборна– от тракийски езиков корен “берна”= пълен, изобилен.
Преди заселването на това мястo селото е било в местността „Юртя", 2 км на север, а след това в м. "Тулпан" — на същото разстояние в южна посока. Селото се установило на сегашното си място преди повече от 250—300 години. В него се влели жители от две села: едното било разположено в коритото на р.Велека при вливането на притока й Младежка река. Причината да се изселят от Велека била голямата смъртност, причинена от маларията. Тук е имало 3 извора и те са задоволявали изцяло нуждите на хората. Другите заселници идват от Ропотамо, нападнати от кърджалиите около 1885 г. и се заселват в едно село между Писменово и Ясна поляна. Но ново нападение ги кара да търсят друго място и те идват към Заберново. Харесват мястото и се заселват там.

Около селото има 8 параклиса, от които ние успяхме да посетим два и то със любезното съдействието на чичо Петър Горов, за което сме му безкрайно благодарни.

В околностите на селото има и множество тракийски и антични паметници – долмени от Х в.пр.Хр. и могилни некрополи. За долмените четох от пътеписите на Любомир Цонев, но ние тях не сме ги търсили, защото ако не ти ги покаже местен човек, те са трудно откриваеми. Имаше табелка за долмени в съседното село Калово и се помъчихме да ги намерим, но безуспешно. А и не искахме да губим от ценното си време в обиколки по горите, защото ни чакаха още много други интересни селца.

Качихме се в колата и се върнахме в началото на селото.

 
image

 

Спряхме до селските гробища, където чичо Тодор видя кон да пасе.

  
image

 

Помъчихме се да го изкараме, но той беше толкова плашлив, че като хукна и не се видя накъде пое. Там чичо Тодор ни показа дървото цер – разновидност на дъба. И то бяха многогодишни церове.

  

image

 
image

 
/следва продължение/


   



Гласувай:
104



1. pevetsa - Благодаря ти Звездичке за споде...
09.02.2011 17:57
Благодаря ти Звездичке за споделеното си преживяване. Благодаря ти и за родолюбието, което с Иво ни зареждате, да сте Благословенни със ЗДРАВЕ, и никой никога да не сложи прът в колелото на вашата каруца, по друмищата на БЪЛГАРСКИЯ РАЙ!
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря ти Алекс,
09.02.2011 18:09
за доброто, което е вложено в сърцето ти, за любовта, с която гледаш на този свят и хората, които живеят в него! Действително нашата страна е надарена от Бога стига човек да има очи за това и да я обикне с искрено сърце! Ако има обич в душата му, където и да отиде човек ще намери за какво да се зарадва. А когато сподели радостта си, така може да запали и други да я потърсят!
Вярно е, че много хора обикалят България, но малцина споделят впечатленията и преживяванията си, а определено има полза от споделянето :).
Поздрави на всички в къщи!
цитирай
3. magnoliya - Чудесни сте!
09.02.2011 18:22
С богатия снимков материал и интересните пътеписи ни водите из най-прекрасните и недостъпни места на нашата любима България. Благодаря, винаги влизам тук с интерес и излизам с голямо удовлетворение! Лека вечер!
цитирай
4. zvezdichka - :)))
09.02.2011 18:32
Усмихна ме Магнолия! Благодаря ти за милите думи! Когато моя съпруг ми предложи да напиша за Заберново, си казах ама аз сега не съм на вълна Странджа. Но човек има способността да се потапя и да се връща отново там. Така, че се постарах, седнах и написах впечатленията си от това малко селце, макар и да ми отне време. Има и още за него, но във 2-рата част :).
Поздрави!
цитирай
5. tit - Разкошен край показваш
09.02.2011 19:25
чрез твоите снимки!:))
Не съм била никога там...изглежда много българско!:)))
Поздрав!
цитирай
6. mrazekoff - Цанке, никога не съм ходил в Странджа,
09.02.2011 19:49
но за мен този край е символ на България.
Заслушай се в прекрасните песни на този край. Заслушай се в прекрасния мек диалект от Странджа, загледай се в скромните къщички, вникни в добродушните характери склонни да прощават. Загледай се в хората влюбени във всичко наоколо - от земята през животните до дома.
От всички краища на България за Странджа ми е най-мъчно, защото тези хора са изстрадали много.
Именно затова мисля, че те са символ на българина. Що се отнася до силата на българина - виждаме я при нестинарските игри....
Прекланям се пред този велик народ - народът от Източна Тракия - Странджа....
Благодаря ти, че ни въвеждаш в толкова красиви и тайнствени места!
Желая ти още много прекрасни отразявания на обиколките ви в България!
цитирай
7. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
09.02.2011 21:21
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
8. zvezdichka - Ние също бяхме
09.02.2011 21:56
очаровани от Странджа Тит! И въпреки, че бяхме решили да отидем на море в края на август, то 4 дена ни бяха достатъчни за морската шир, а останалите 5-6 дена избрахме да поскитаме из Странджа :). И не съжаляваме за този избор, защото обиколихме много от селцата на Странжда и сякаш попаднахме в един различен свят :).
Поздрави и весело настроение в празничната вечер :)!
цитирай
9. zvezdichka - Благодаря ти Стефчо!
09.02.2011 22:09
Наистина всичко е така, както го описваш! Скромността и простотата е характерна не само за къщичките, но и за многобройните параклиси, с които е осеяна Странджа.

mrazekoff написа:
но за мен този край е символ на България.
Заслушай се в прекрасните песни на този край. Заслушай се в прекрасния мек диалект от Странджа, загледай се в скромните къщички, вникни в добродушните характери склонни да прощават. Загледай се в хората влюбени във всичко наоколо - от земята през животните до дома.
От всички краища на България за Странджа ми е най-мъчно, защото тези хора са изстрадали много.
Именно затова мисля, че те са символ на българина. Що се отнася до силата на българина - виждаме я при нестинарските игри....
Прекланям се пред този велик народ - народът от Източна Тракия - Странджа....
Благодаря ти, че ни въвеждаш в толкова красиви и тайнствени места!
Желая ти още много прекрасни отразявания на обиколките ви в България!


И хората, с които се запознахме и в Кости, и в Българи, и в Заберново, и в Калово и т.н. наистина са много добродушни и се раздават. Толкова благи спомени имам от тях :). И действително много са страдали. Тези земи най-късно са освободени от турското подтисничество, като много хора са се изселвали, когато селата им са попадали в Турско, или Гръцко. Така е и с гърците, живели в Бродилово и Кости, на които дедите да израснали в българските земи, а през 1913 г. те са били принудени да напуснат къщите си. Но всяка година на Св.Константин и Елена са се завръщали в тези земи, които те са наричали Родината, за да почетат паметта на дедите си и да вземат участие в нестинарските танци...

А тайнствеността и загадката в Странджа могат да се срещнат толкова начесто, защото Странджа е планина, изтъкана от мистичност!
цитирай
10. zvezdichka - Да, Джули
09.02.2011 22:11
имаш разрешението ми :).
Поздрави!
цитирай
11. ckarlet - Колко общо откривам, че имаме с теб, ...
10.02.2011 09:38
Колко общо откривам, че имаме с теб, Звездичка! И на теб ти харесват нещица от Родината ни точно както и на мен!
Поздрави за хубавата разходка!
цитирай
12. sande - Хубав, разкошен пътепис за този интересен и непознат за много от нас край ...
10.02.2011 10:05
Харесва ми, че сте включили лица и разкази на местни хора, това, според мен, дава нов колорит на описанията и историите. Не давам съвети, защото никой не ги обича, но забелязвам, че когато се дава думата на местни хора, разказаното става по-автентично, по-живо, по-колоритно и по-убедително.
Поздрави за пътешествениците!
цитирай
13. zvezdichka - Да, Скарлет
10.02.2011 12:26
това е свързано с обичта ни към нашата страна :).
Благодаря ти!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Новите къщи са в тон със старите, ...
10.02.2011 12:31
Новите къщи са в тон със старите, това е много хубаво, защото се запазва духа на селото. Много ми хареса всичко, пак ни разходи на интересно място. Поздрави за хубавите снимки.
цитирай
15. zvezdichka - Основната информация
10.02.2011 12:33
съм черпила от чичо Тодор, който беше писал история за селото и вечерта ни разказа много неща. За някои съм правила и справки с нета. Но определено информацията е автентична и някои неща от разказаните няма къде да ги прочете човек :).
Ти си много наблюдателен човек Сашо! Благодаря ти за коментара!
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря ти Невенче!
10.02.2011 12:37
Направи ми много приятно впечатление, че някои хора имат вкус и така са си изпипали детайлите на къщите, че няма как човек да не насочи очите си към тях и да не ги хареса :). Което си е хубаво си е хубаво :).
Поздрави!
цитирай
17. harvi - Бях изненадана от българския дух по тези земи.
10.02.2011 21:45
Тези селца носят нещо много истинско, земно и силно, нещо, което все повече ми липсва. Много ми хареса килийното училище и това, че са го възстановили и опазили за новите поколения - трябва да се пази историята. Там по тези земи имаш сигурно усещането, че вървиш след някой древен жител, а тези вековни дървета нашепват старинни приказки :)) Разходката ви е била страхотна, а тези хора сигурно ще ги помните цял живот :) Поздрави!
цитирай
18. vesela85 - Толкова много красота е събрало ...
10.02.2011 23:34
Толкова много красота е събрало това село накуп, че за миг си помислих защо това не е мойто селце!
цитирай
19. martiniki - моят край
11.02.2011 05:48
благодаря ви, че пак ме разходихте из Странджа, така близка на сърцето ми
писала съм я преди години

Девствена, тайнствена още.
Неизследвана. Ненаранена.
Сини, дълбоки нощи.
Не планина - Вселена!

Тракийски оброчища, веди,
самодиви и вражалици -
тук е последно убежище
на оцелелите хора-птици.

Хора вият до изгрев,
вият венец за луната,
на земята я свалят и в добите
доят от лунната крава мляко.

Древна, добра магия,
прави ми планината
от ръката и ненаситно пия,
зло да не позная нататък.

Времето тук е спряло,
дъх да поеме, да вдъхне
ненарушената цялост
и да продължи пътя си.



Чезне далечна в ранна омара,
тънка мъглица обвива я в дим...
Странджа ме чака - майчица стара.
Всички пътища не водят към Рим.
цитирай
20. zvezdichka - Така е Еви,
11.02.2011 14:33
тези селца са се запазили автентични и са така привлекателни със тези странджански къщички!

harvi написа:
Тези селца носят нещо много истинско, земно и силно, нещо, което все повече ми липсва. Много ми хареса килийното училище и това, че са го възстановили и опазили за новите поколения - трябва да се пази историята. Там по тези земи имаш сигурно усещането, че вървиш след някой древен жител, а тези вековни дървета нашепват старинни приказки :)) Разходката ви е била страхотна, а тези хора сигурно ще ги помните цял живот :) Поздрави!


И не само килийното училище, но и църквата и параклисите в околностите на селото пазят. Виж за долмените не четох хубави неща от пътеписите на Любомир Цонев, в смисъл, че някои от тях са унищожени поради глупост и поради факта да се "направиш на мъж"...
Но вековните дървета така ме впечатлиха! Невероятно е, че част от тях са се запазили до наши дни!
А чичо Тодор няма как да го забравим просто... И сме благодарни, че се срещнахме и запознахме с него! Познавайки хората от селото той извика и жената, която държи ключовете от църквата и килийното училище /мисля, че се казваше леля Нанка/ и така успяхме да ги разгледаме. Защото в други села нямахме тази възможност...
Благодаря ти за коментара!
цитирай
21. zvezdichka - :)))
11.02.2011 14:37
vesela85 написа:
Толкова много красота е събрало това село накуп, че за миг си помислих защо това не е мойто селце!


Красотата на Странджа ми липсва. И тук в блога обичам да се отбивам с блога на
http://kostadinovd.blog.bg/
за да се насладя на красотата, на странджанските къщи, която той създава, благодарение на четката и таланта си!
А кое е твоето селце?
цитирай
22. zvezdichka - Много е хубаво стихчето Доре!!!
11.02.2011 14:41
Написано с много любов! И всяка една дума е на мястото си и те пронизва! Невероятно е!
Благодаря ти, че го сподели!

martiniki написа:
благодаря ви, че пак ме разходихте из Странджа, така близка на сърцето ми
писала съм я преди години

Девствена, тайнствена още.
Неизследвана. Ненаранена.
Сини, дълбоки нощи.
Не планина - Вселена!

Тракийски оброчища, веди,
самодиви и вражалици -
тук е последно убежище
на оцелелите хора-птици.

Хора вият до изгрев,
вият венец за луната,
на земята я свалят и в добите
доят от лунната крава мляко.

Древна, добра магия,
прави ми планината
от ръката и ненаситно пия,
зло да не позная нататък.

Времето тук е спряло,
дъх да поеме, да вдъхне
ненарушената цялост
и да продължи пътя си.



Чезне далечна в ранна омара,
тънка мъглица обвива я в дим...
Странджа ме чака - майчица стара.
Всички пътища не водят към Рим.

цитирай
23. veneiaeia - Чудесна разходка!
13.02.2011 11:30
Отново се разходих заедно с тебе, Звездичке.
Благодаря!
цитирай
24. katan - Поздрави за двама ви, мила Звездице!
15.02.2011 12:46
Чудесен постинг, с който ме върна в младостта ми.
Странджа е магия! Видиш ли я веднъж се връщаш пак и пак ...
Старите къщи са си все същите като от моето време там.
Радвам се, че намерих време да се отбия при теб и в ... моята младост.
Благодаря ви!
цитирай
25. zvezdichka - Да, Странджа е
15.02.2011 22:44
невероятно място за разходка :), като изключим нахалните мухички в дъбовите гори. Радвам се, че ти хареса veneiaeia!
цитирай
26. zvezdichka - Право казваш Кате, че
15.02.2011 22:48
Странджа е магия! Така те заинтригува и знам със сигурност, че ще се върна отново тук някой ден. А къщичките са толкова уютни, семпли и красиви :).
Хубаво е, човек да се върне там, където му е било приятно и където е оставил скъпи спомени от младостта си.
Поздрави!
цитирай
27. compassion - Много обичам природата, Цане
22.02.2011 17:44
и сигурно след три-четири години ще заживея в някое българско село да ми е чисто и светло на душата (както се чувствам всеки път от твоите постинги)
цитирай
28. анонимен - Магията на Странджа!
22.02.2011 19:13
Благодаря, звездичка.))
цитирай
29. zvezdichka - Топлина лъха и
25.02.2011 12:28
от коментара ти Руми! И на нас не ни е далечна идеята да заживеем някога на село...
Благодаря ти!
цитирай
30. zvezdichka - Да анонимен 28,
25.02.2011 12:29
магията на Странджа има толкова много измерения!
Благодаря ти, че беше тук и коментира!
цитирай
31. marknatan - цер на латински значи дъб, та дъба е ...
05.05.2011 07:34
цер на латински значи дъб,та дъба е разновидност на цера

и виж църквата дето войниците на московците си направили олтар, като изписали годината 1825г. и Забернци им останали много благодарни ,тва от рушняците ли го научи или от Забернците. Защото на стената на църклвата си показала вграден камик с надпис 1830 г.Да не би и на олтаря московците да са си издраскали годината на черковноруский за доказ

Защото войната е от 1828-1829 и нема как рушняшки полк да е бил тук в 1825 г

Като Варна е независима и свободна до 1831 г ,ама освободотелите не им требвала и я върнали на Османците,широкая диша славянская,нема да са като стиснатите империалисти бритабците,дето още се запинят за Гибралтар и не го врачат на Спаина . Дошел тука императора всеросийски ,батюшката де,ма тва е монголско,видел що видел Варна,ама си и я повратил на турците защото целта им с тази война била изпълнене-да дадат свобода на гърци и сърби с мир подписан къде ,къде в Одрин,на един хвърлей оттук,хе,хе,хе, ма те не освободили от тука до устието на Днестър,ми дарили гърци и сърби ,като баш славянски братоци. Нема да правиш тва дето е било силистренски санджак свободно,я Пръвом ред на другите български земи да се нагласят ,че като бутнем колодата всичките да ги приберат. така първо след като освободили Сърбия и Гърция,после дали свобода на Молдава и Влашко,и така вече решили като се намърдат в издълбаното и да са си у дома . Ама Йок. Ингилизите и Френците им разбрали замислите и им набили шутовете в Кримската война
Е тогава чак се сетили,че те били освободители на Славяните

А пък и селото било от 300 г . и чакало рушняците да им направят олтар и цръква. неще гнило има,ма ти го разбра от аритметиката нъл тъй .Случайно да знаеш Има ли Кирил и Методий внутре и от кога

и кво ще кажеш за церовете ,и тука церове и у софийско церове,па то било на латински дъб

как ли е дъб на тракийски
цитирай
32. marknatan - за снимките .... ти си знаеш
05.05.2011 07:35
за снимките .... ти си знаеш
цитирай
33. marknatan - поправи си горите тирилейски на ...
05.05.2011 07:38
поправи си горите тирилейски на тилилейски,и после този коментар го изтрий,че некой ромски фен ще ги земе за тиролски и ще влезат ,като доказ на отворената ромска теза сос се церовете
цитирай
34. zvezdichka - Благодаря ти
27.05.2011 14:32
за информацията Марк!
Не съм историчка, а данните за историята съм ползвала и от нета, и от разказите на местните хора.
И цера е разновидност на дъба, като се различават по листата. Чичо Тодор ни ги показа. А на тракийски как е - нямам представа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817261
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031