Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 20:28 - Кукерски фестивал "Старчевата" в Разлог 2011 г.
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 35789 Коментари: 48 Гласове:
29

Последна промяна: 14.01.2011 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Тази Нова година присъствахме на кукерския фестивал “Старчевата” в Разлог на 01.01.2011 г. Началото на фестивала беше предварително обявен за 11 часа. Ние естествено не знаехме тази информация и подранихме малко. Видяхме как хората от Разлог се събират по квартали и поемаха към центъра на града с танци и музика.

 
image

 

Фестивала се провежда всяка година на градския площад, който предварително беше заграден с въжета, за да не влизат зрителите.

 
image

 

Полицейската охрана беше налице, но за качеството не искам да споменавам. Защото ние през цялото време спазвахме изискванията и не прескачахме въжето. Но постоянно имаше текучество от хора-зрители, които заемаха удобни позиции за снимане и гледане, но в полето, където се представяйха и участниците и по този начин пречеха и на останалите зрители, които стояха културно зад въжетата. А полицаите нищо не им казваха... Чак когато им направиха забележка от публиката, а и започнаха да пречат и на камерата, която заснемаше за БНТ-Благоевград се активираха и започнаха да разгонват нарушителите, но само за кратко. Нали знаете, че болшинството от българите сме си нахалнички и не обичаме да спазваме правилата...

 

Всеки квартал се представяше със своите носии, в които бяха облечени моми и ергени, с кукерите, които в Разлог се наричат чауши, със собствен оркестър, който по този край е изключително представен от зурни и тъпани и съответното хоро.

 
image

image

image

 

Фестивала откри кв.”Нов път” при Ромската махала.

 

image

image

image

В техните редици една баба Яга се мъчеше да изплаши малките деца.

 

image

 

След тях дойде ред на Долната махала при кв.”Хр.Ботев”.

 
image

image

image

 

Чаушите бяха във вихъра си, облечени в костюми, изработени от козя кожа. Играеха танци и подрънкваха с чановете, за да изпълнят ритуал за прогонване на злите сили. Някои от тях имаха специални коносовидни маски-шапки на главите си, завършващи с конска опашка и бяха много атрактивни.

 
image

image

image

image

image

image


image

 

Хубавото е, че и малките бяха заразени от традицията и взеха активно участие в събора.

 
image


image

image

image

image

image

image


image

image

 

Един от основните персонажи в този фестивал е мечкадаря с мечката.

 
image

image

image

image

image

image

image

 

Интересно явление в Разлог за нищо неподозиращите гости на града, които са 1-ви път посещават кукерския фестивал е така нареченото “мечка да те гази” за здраве :). Още в самото начало те посрещат тримца облечени като мечки и се втурват към любопитните, за да им дадеш по някоя паричка за здраве и берекет, както самите те се изразяват. Едно момче от нашите се заигра с тях, ама каква борба падна, ако знаете. Нашето ербаб момче обаче не се сдаде.

 
image

 

А тук фотоапарата ни улови как един юнак сбори мечката.

 
image

 

Друг често срещан персонаж са така наречените комити.

 
image

image

 

Тук се снимахме с един за спомен :).

 image

 

Ето и други интересни снимки :).

 

image


image

image

image

image

image

image

image

image


Някои от махалите проявиха изобретателност и тънък хумор, като освен обичайните моми, ергени и чауши представиха маскирани участници, които се придвижваха с различни движими превозни средства.

Така например Долната махала се представи с “красивите и грациозни гимнастички" от катедрата на НСА, както и водещата по-късно ги нарече гимнастичките от отбора на Нешка Робева, които бяха толкова усърдни с топката, лентата и основните им лозунги бяха:

 

“Лента, палка, бухалка,

всяка от нас е

ЯКА ТУПАЛКА”


image 

 



Представителите от Илийската махала на кв."Гоце Делчев", преоблечени като пирати бяха качили кризата на голям кораб, за да отплува надалеч от България.

 
image

 

„Пиратите държавата не ги лови, за да не ядът държавните пари”

 



Махала Сръбо на кв."Васил Левски" представи “лудницата”, в която се налага да живеят мнозина в нашата страна.

 
image

 

А махала Вароше при кв.”Св.Св.Кирил и Методий” представи колата на Бойко Борисов с неговите гардове, които непрестанно трябваше да го пазят от БТВ репортерите и Общинската полиция, която брани народа.

 
image

image

image

 

Ето и игривите момци и моми от махала Сръбо.

 
image

 

Начело на Махала Вароше вървеше усмихнат разложец, заедно със своето дете и жена. Малкия беше толкова сладък и само чакаше баща му да му викне с традиционния диалект: “Ела, Ела тук. Рипни. Рипни.” И малкия скокваше и почваше да скача неудържимо :). И по някое време му захлупваше и шапката на главата.

 
image

image

 

А това, което ми направи впечатление в носията на жена му и на други момичета е, че бяха облечени в традиционни пирински носии, но които са мъжки по мое наблюдение.

 

image


image

 

Много усмихнати лица срещнахме на фестивала. Да му е драго човек да ги наблюдава отстрани.

 
image

image

image

image

image

 

А когато дефилето на махалите приключи се заформи обща веселба под звуците на зурните и тъпаните. Всички се бяха хванали на хорото. Кмета на Разлог също беше неизменна част от празника.

 
image

image

image

 




Малчуганите скачаха и се радваха.

 
image

image


image


Нашите приятели си направиха снимка за спомен.


image 


Като заключение искам да направя сравнение със празника "Сурва", който наблюдавахме миналата година на 01.01.2010 г., т.нар. Станчинарски игри в Петрич.

http://zvezdichka.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/19/stanchinarski-igri-v-petrich-surva-2010-godina-chast-1.475416

 Тук отделните махали минаваха и се представяха с танци и свирни и всички бяха усмихнати и доброжелателни. А в Петрич имаше обявена награда за най-добре представилия се квартал и от там произтичаха и много недоволства спрямо оценяването и справедливо спечелената награда. Там също имаше премного маскарадна нотка, което на мен специално не ми хареса. 

Но като цяло хубавото на тези фестивали е, че традицията се продължава и възрастните дават тон и на младото поколение. И всяка следваща година повече млади хора се включват във кукерския фестивал "Старчевата", като си правят я костюм от кози кожи, я някоя народна носия. А ако знаете какъв подвиг е човек да бъде облечен като чауш... Вонята на пръч се усеща отдалече и особено, ако си сложиш и маската на главата дишането със сигурност е затруднено. Аз не опитах, но явно следващия път ще направя опит :). Но нека смелчаците се увеличават и да представят достойно традициите на своя град!

Поздрави на всички участници във фестивала!
 

/п.п. Искам да благодаря и на нашия приятел Камен, който ми даде разрешение да използвам част  от неговите снимки, които да си призная станаха по-хубави от нашите :)/




Гласувай:
29



1. pevetsa - Шарено веселие и страхотно наст...
14.01.2011 20:32
Шарено веселие и страхотно настроение, Благодаря!
цитирай
2. анонимен - от Войводата
14.01.2011 21:10
Невероятна представяне на празника. Голямо БЛАГОДАРЯ на авторката. Желая й винаги да има такава възможност за посещения на такива Български обичаи и винаги така добре да ги отразява.
цитирай
3. qbylkovcvqt - Цанеее :), това е краят на мъжките ...
14.01.2011 22:15
Цанеее :) , това е краят на мъжките обредни празници - не ти трябва да се пъхаш в тия кожи :), почакай до Лазарските - тогава ти е ред. Сега нека мъжете подскачат и се правят на страшни ;)...Виждам, че и тази година сте я посрещнали неповторимо и незабравимо! Нека така в здраве и смях да ви върви и занапред!

Късмет и усмивки!
цитирай
4. magnoliya - Чудесен празник!
14.01.2011 22:36
Благодаря, че ни направи свидетели на този шарен празник! Снимките са много хубави, не се притеснявай, едва ли някой е забелязал разликата между твоите и на Камен!
цитирай
5. zvezdichka - Въпреки, че беше
14.01.2011 22:42
студено и по едно време така замръзнах стоейки на едно сенчесто място постоянно си потропвах стъпката от тяхното хоро и когато се представяше предпоследната махала се хванах на хорото и се сгрях много бързо :).
И целия площад беше препълнен. Освен местните явно имаше и много други гости, че и от чужбина, че излезе едно момиче и ни честити новата година на английски :).
Поздрави Алекс!
цитирай
6. zvezdichka - Драго ми е Войводо
14.01.2011 22:46
да бъдеш гост на блога ми :). Благодаря ти за пожеланията! Надявам се да бъдат споделени :).
Ама калапака от Банско много ти ходеше. Само за една пушка трябваше да помислим и червен пояс да се запасва и си почти готов за Жеравна ;).
цитирай
7. zvezdichka - Идеята ти не
14.01.2011 22:53
е лоша Славче :). Само, че има един проблем. Вече не съм мома и май ще се размина с лазаруването ;). Иначе бих се радвала да видя лазарки на живо!
А за Новата година си беше приятна изненада за нас, защото бяхме с хора, които не познавахме и аз специално не знаех как ще се получи. Но си изкарахме много хубаво и весело. Не ни беше скучно, въпреки, че нямахме връзка със света - имам предвид телевизор :). А може някой път да организираме пътуване до Елена заедно с тях и да ги запознаем с русенските блогъри :).
Поздрави! И благодаря за пожеланието!
цитирай
8. zvezdichka - Просто мястото, което
14.01.2011 22:58
бяхме заели беше на сянка, а нашия апарат е силен на слънце :). Така е станаха, но на Камо са по-арки и ясни :). И имаше много добри попадения!
А празника наистина беше много шарен :). Взех да обиквам тези багри :). А още повече се кефя, когато видя момиче стройно, изправено, вървящо с достойнство, игриво, а имаше много примери от пиринките разложчанки :).
Благодаря ти за коментара Магнолия!
цитирай
9. sparotok - Ех, напълни ми очите с красота и д...
14.01.2011 22:58
Ех, напълни ми очите с красота и душата с радост!

Благодаря!
цитирай
10. zvezdichka - :)))
14.01.2011 23:04
Шарен и пъстър свят, различен от нашето обикновено ежедневие и много красив, както споделяш и ти Павел!
Радвам се, че ти харесаха снимките :).
цитирай
11. martiniki - толкова цвят и слънце
15.01.2011 09:26
в зимата - носи невероятно настроение, снимките на децата ме очароваха, писах ти миналата година, че кукерите са един от ужасните ми детски спомени,така ме плашеха като тръгнеха да обикалят по къщите в януари, спираха колите на пътя с огромни пръти и взимаха откуп, за да ни пуснат,баща ми пък все се вреше да го гази мечка
цитирай
12. zvezdichka - И аз бях много
15.01.2011 11:14
приятно изненадана, че имаше толкова много дечица. А те са толкова сладки, особено облечени в народни носии! Дори водещата обявяваше класаци за възрастта на най-малките участници. По спомени се сещам, че имаше 6-месечно бебе участник и детенце на 1г и 3 м. :).
Ти имаш твоите спомени със срещата с кукерите Доре, ние сега ги събираме. Но това, че толкова млади хора участваха в този фестивал си мисля, че е прекрасно, защото така те продължават традицията. Може би малките не го осъзнават, но вярвам, че с годините то се гради в тях и като пораснат те ще го търсят!
А баща ти сигурно е знаел какво означава да те гази мечка и я е търсел :).
Поздрави Доре и благодаря за коментара!
цитирай
13. lubara - Поздрави, zvezdichka!
15.01.2011 12:34
Чудесно сте си изкарали. Винаги е хубаво да опознаваш нови места и обичаи.
цитирай
14. zvezdichka - Поздрави Любо!
15.01.2011 15:04
Да право думаш и ние наистина сме заразени от това да откриваме нови и нови места и традицинните им обичаи, свързани с тях! А и си изкарахме много добре :).
цитирай
15. zelas - Толкова снимки, толкова настро...
15.01.2011 17:36
Толкова снимки, толкова настроение. Браво Звездичке! Благодарим!
цитирай
16. gzahariev - Прекрасно!
15.01.2011 18:23
Много интересно и вдигащо настроението!
цитирай
17. zvezdichka - :)
15.01.2011 18:43
Постарах се да отразя събитието в снимки :). Това, което за сетен път установявам, че хората рядко споделят впечатления и много обичат копипейста. Потърсих просто отзиви за фестивала, но един и същ текст прочетох в няколко сайта и се отказах...
Поздрави Пламене!
цитирай
18. zvezdichka - Радвам се, че
15.01.2011 18:45
ви е хаесало gzahariev :). И на живо си струва да се наблюдава.
цитирай
19. razkazvachka - дребосъците в носии са големи сладури:)))
15.01.2011 19:22
веселба е било - за душата, не за показ
нека им е хубава годината, а и на Вас, които сте се радвали и сте ги снимали:)))
цитирай
20. zvezdichka - Да наистина
15.01.2011 19:44
са много сладки. А от серията с дечицата на 2-рата снимка има едно детенце най-малкото, облечено в пиринска носия, с калпаче, пояс и елече и хубави бузки пред клекналия мъж - направо му иде да го схруска човек. Така се е опулило с очички :))).
Нека бъде razkazvachka и благодаря!
цитирай
21. yuliya2006 - ФАНТАСТИЧНО!!! ИСКАМ РАЗР...
15.01.2011 21:22
ФАНТАСТИЧНО!!!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
22. zvezdichka - Имаш го Джул!
15.01.2011 21:39
:)
цитирай
23. анонимен - zvezdichka--вчера също бе много интересно
16.01.2011 01:03
трябваше да си и днес/вече вчера/на международния фестивала ,,старчевата,,и да видиш и от други райони на българия.имаше от сливенско,старозагорска,карловско,павел баня,пернишко,сапарева бяня,македония,кюстендилско.... и да се наслаждаваш и на други традиции и обичаи
цитирай
24. zvezdichka - Да анонимен,
16.01.2011 15:12
съобщиха за този фестивал, като бяхме на 01.01.2011 г. в Разлог и знаех, че ще е интересен, защото ще има представители от различни региони, но за съжаление вашия край ни е много далече. И комбинираме пътувания, когато се съберат повече почивни дни или отпуската.
Иначе бих се радвал, ако някой направи репортаж на събитието :).
Благодаря ти за коментара!
цитирай
25. lotos16 - Благодаря, Звездичке!
16.01.2011 21:54
Напълни ми се душата. Какъв шарен и красив празник! А малките сладури - толкова са хубави в носиите...
цитирай
26. zvezdichka - Така е Павлинче :)
16.01.2011 22:11
И днес по ТВ даваха репортаж от Разлог и Камен Воденичаров ги беше поканил в студиото си и си потропнах в ритъм от хорцето им :). Заразително е!
А малките са наистина големи сладурковци!
цитирай
27. анонимен - Горда съм, че съм от този край!!!
17.01.2011 10:22
Неописуемо е чувството да бъдеш облечен в една от тези народни носии и да озаряваш с красивите и цветове. Дано се запази традицията и всяка година да има повече участници и зрители....:)
цитирай
28. анонимен - Браво
17.01.2011 13:58
Нещо позитивно ,от България.
Красота която сме забравили .Усмихнатите хора са най доброто .
Писна ми от негативизма .
цитирай
29. zvezdichka - Съгласна съм
17.01.2011 14:58
с теб анонимен 27! И ние също сме го изпитвали и го виждаме и по съборите, които успяваме да посетим! Дано се съхрани!
цитирай
30. zvezdichka - Така е анонимен 28,
17.01.2011 15:01
усмихнатите хора провокират усмивката на човек, но не всеки носи позивитивното в себе си. То е до нагласа и убеждение!
цитирай
31. анонимен - до zvezdichka
17.01.2011 20:31
ако искате да видите снимки от фестивала ,старчевата, в рзалог на 15.01.11 г.влезнете в сайта razlog.bg/това е сайта на общината/ ili в razlog.info.там има много богат снимков материал на който да се наслаждавате
цитирай
32. анонимен - най добре влезнете във facebook...
17.01.2011 20:49
най добре влезнете във facebook--община Разлог там има много,ама много снимки от карнавала
цитирай
33. ckarlet - Много весел и интересен постинг, ...
18.01.2011 10:03
Много весел и интересен постинг, Звезичка!
А малките са много сладки. Без тях празникът нямаше да е толкова хубав.
Поздрави!
цитирай
34. zvezdichka - Благодаря ви анонимен 31 и 32!
20.01.2011 14:45
Наистина са много интересни снимките :). И гостите на фестивала го правят много по-богат и разнообразен!
Благодаря за информацията!
цитирай
35. zvezdichka - Така е Скарлет, малките
20.01.2011 14:47
наистина правят празника много красив :). А и те тези, които за в бъдеще ще се включват активно в тези фестивали!
цитирай
36. vanex - 1
20.01.2011 20:54
еее звездичке,с този пост си станала още по-голяма ЗВЕЗДА, поздравления ?:))
цитирай
37. zvezdichka - :)))
20.01.2011 21:34
Ласкаеш ме vanex. Просто показах пъстрия свят на Разлог, такъв какъвто го видяхме на 01 януари 2011 :).
Но ти благодаря за коментара!
цитирай
38. harvi - Много са сладки малките :))
21.01.2011 23:14
Носиите са много красиви и интересни! Но това, което истински ме изуми, беше броят носии - колко много носии - всеки беше в носия, от малка до голяма! А на момичетата им стояха добре мъжките носии :)
Само от едно нещо ми стана мъчно - колко много козички са били убити и одрани, за да се направят кукерските костюми :(
Иначе си личи прекрасното настроение на празника! Поздрави!
цитирай
39. анонимен - разложанин 31,32
21.01.2011 23:48
zvezdi4ke--влезни в същите сайтове да видиш бабин ден как се празнува в разлог
цитирай
40. анонимен - bravos
24.01.2011 14:19
super predstaviane na moia grad ! edin ot malkoto dradove deka moze a se vidi krasotata na bulgaria !!!
цитирай
41. zvezdichka - Да Ева, това, което
24.01.2011 15:11
забелязвам, че разложци са задружни в празниците си! И представят града си достойно! Което пък доставя радост на наблюдаващите :).
И настроението наистина е налице :).
Поздрави!
цитирай
42. zvezdichka - Влязох анонимен
24.01.2011 15:19
и действително снимките освен, че са много и са хубави отразяват и настроенито в този ден, което личи и по усмихнатите лица :). А и толкова сладки дечица има снимани! Благодаря ти за инфото!
А си мисля, че няма да е лошо да обменим координати и другия път като дойдем във вашия град да се запознаем наживо с някои ваши традиции и с техните представители :).
Поздрави!
цитирай
43. zvezdichka - Ние където и да
24.01.2011 15:22
отидем анонимен 40 обичаме да разкажем и да покажем мястото, хората с които сме се запознали и традициите, до които сме се докоснали!
А красотата е навсякъде, стига да има отворени очи да я види човек!
Но Разлог представя достойно традициите си! Поздравление за което :).
цитирай
44. анонимен - да zvezdichka--нямаш никакви проблеми
25.01.2011 19:16
нямаш никакви проблеми,даже ще видите и много други неща които са традиционни и са истински а не като някои други които само се хвалят а в деиствителност нямат нищо свое,а само крадат от другите и се бият по гърдите ,че е тяхно.само ,че го правят много искуствено и ако имат изгода
цитирай
45. zvezdichka - На нас ни е интересно
25.01.2011 21:35
да се срещаме с местни и да научаваме интересни неща за техния бит и култура :). Така, че ще ти бъда благодарна да ни бъдеш гид - не знам дали ще дойдем тази година, но със сигурност може да се навием за Пирин пее :). Песните от вашия край много ни харесват :). Много са живи!
цитирай
46. анонимен - САМО, ЧЕ ПИРИН ПЕЕ Е ПРЕЗ 2012 Г. ТОЙ ...
28.01.2011 20:17
САМО,ЧЕ ПИРИН ПЕЕ Е ПРЕЗ 2012 Г.ТОЙ СЕ ПРОВЕЖДА ПРЕЗ 2 ГОДИНИ.МИНАЛАТА ГОДИНА БЕ ПОРЕДНИЯ
цитирай
47. zvezdichka - Да зная :)
28.01.2011 23:01
Ние тази година успяхме да дойдем за последния ден от събора, но хванахме много малко и заключителния концерт. И тъй като се намираме на голямо разстояние от вашия край все още не сме планираме тази година дали ще идваме за 2-ри път, но по скоро не. Защото искаме да се разходим и към Родопите и да посетим гайдарското надсвирване в Гела. Но определено ни хареса Пирин пее и затова сигурно ще го посетим целия следващия път, ако е рекъл Господ де. Всичко се случва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816653
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031