Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 12:40 - Средновековен Червен, посрещаш първия сняг
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 29620 Коментари: 46 Гласове:
13

Последна промяна: 16.12.2009 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Въпреки, че в момента Червен е село, но по времето на Второто-българско царство то е било средновековен град и бил грандиозен по своите размери. Вярно е, че сме ходили по различни старини и крепости, но това, което видях като мащабност наистина ме изненада много приятно. Не очаквах, че града в далечното минало е бил толкова голям. В територията на крепостта видях наистина уникални неща. Още повече, че имаше възстановка на рисунки на някои от обектите и само за миг човек да се пренесе в онова време и попада в един приказен град.
image
Тръгнах нагоре по стъпалата, минавайки покрай непристъпните скални масиви, обградени от река Черни Лом, част от красивото Поломие.
image
Цялото село тук е заобиколено от такива недостъпни скали. Село Червен беше притихнало с белоснежни покриви, а пътя се виеше като змия покрай реката.
image

image
Средновековният град Червен е се е развил като важен военно-администратиовен, стопански и църковно-културен център на Второто българско царство. Той се състои от укрепен вътрешен град с две части, разположен върху висок скален рид, пазен от крепостна стена, подсилена с бойни кули и неукрепено подградие в подножието.
image

image
 

image

Крепостните стени на места достигат дебелина 3м.
image
Те следват извивките на скалния рид. Градени са от сравнително дребни ломени камъни, споени с бял хоросан, които са били типични за времето на Втората българска държава. В тях били наредени надлъжно и напречно дървени греди.
Първото нещо, което се изпречква пред очите на човек е източната крепостна стена с 3-те бастиона.
image

image

image
По високия склон имаше останки от зидове от жилищни сгради.
image

image
Това, което ми направи впечатление е големия брой на църквите, които видях в територията на крепостта – останки на общо 12 църки. Някои, от които са много интересни и наистина ще бъдат уникални, ако има възможност да се възстановят. Поне на рисунките, където правеха възстановка на различни обекти ми изглеждаха такива.
Тръгвайки по протежението на северната крепостна стена отминах останките на църква №6, църква №7
image

image

image

image
жилищни и стопански сгради и достигах до голям замък, принадлежал на червенски болярин,
image

image
бойна кулата, която е съхранена в много добър вид и е висока около 12м.
image

image
и митрополитска църка №2.
Основния център на града, заедно с феодалния замък е оформял така, нар. Цитадела, която е била солидно укрепена от крепостни стени и бойни кули.
image

image

image
Замъка беше изграден на уникално място и гледката която се разкриваше отгоре беше невероятна и внушителна. Страшно е дори да стоиш на ръба на тези скали. Възхитих се на мястото, което си е избрал болярина, за да живее!
image
В двора на замъка се намира църква №3,
image
жилищни помещения, а също и помещения със стопански и отбранителен характер.
image
Тази църква е разположена срещу входа на замъка и допълва и раздвижва линиите на сградите и стените около нея с полукръглия си план и полукръгли ниши. В двора се намира и водохранилище, издълбано в земята.
image image
При нападение стените и бойната кула в югоизточната част защитавали населението в замъка.
image
В източната част на Цитаделата се е намирал градският площад, с две големи църкви около него - църквите № 2 и № 4.
image
Митрополитска църка №2 е много красива на външен вид или поне това, което беше останало от нея.
image

image
Странно ми беше да стоя сама на това място, високо, много високо, вятъра свисти, навявайки снега, и аз застанала в останките на стара, много стара каменна църква.
image
Погалих камъка и се възхитих на извитите форми, които са постигнали древните майстори.

image

Може да ме радва факта, че творците са били неизменна част от нашата родина, знайни и незнайни, творили са, градила са и са извайвали красота. Вижта дебелината на зида само...
image
Всичко са правели с надеждата да бъде здраво и да просъществува, но факт е, че много малко е достигнало до нас като знание и възможности... Защото не сме съумели да го опазим... Градът е разрушен по време на османското нашествие през 1388 г. Близо до митрополската църква №2 се намира и църква №4.
image

image
И двете църкви правят впечатление с фасадите си, които са живописни с редуващи се пояси от камък и тухли, а украсата във високите части на стените е с цветни керамични орнаменти.
image

image
Западната крепостна стена на цитаделата, която разделя града на две части, е най-добре запазена. В северната й половина се издига кула, която е един от малкото запазени образци на българското крепостно строителство от XIV век. Кулата има четвъртита форма със страна 8,5 м и височина отвън 12 м. Построена е върху основите на подковообразна ранновизантийска входна кула.  image
В горния си край завършва с бойна площадка, заградена с парапет със зъбци. Под тази площадка се намира еркерно наддадено помещение, също пряко свързано с отбранителните функции на кулата.
image
 

image

В северозападния ъгъл на цитаделата в близост до бойната кула и срещу замъка била построена казармена сграда с обширни помещения за градския гарнизон.

image

От към западната крепостна стена в близост до кулата имаше оформен път с изсечени каменни стъпала, поради наклона на терена.

image

image

image

Там се намираше така наречената западна порта. Това, което ме впечатли са камъните от които са изграждани крепостните стени. Каква ли сила е била необходима, за да бъдат повдигнати и то на такава голяма височина тези огромни късове с правилна правоъгълна форма...
image
А тук от външната страна на цитаделата кулата се виждаше в истинската си височина. Това, което се забелязваше, че е градена от различни камъни, което свидетелствува за различни периоди на изграждане през времето.
Прекосява се малко дървено мостче и постепенно се навлиза в така наречения същински град.
image
Той е построен в ниската част на скалистия рид и вероятно там е живеел социалният елит на тогавашното общество. Тук се намират църква №10 и митрополитска църква №1.
image
Митрополитската църква № 1 е построена върху най-високата част на вътрешния град. Тя представлява голяма, триапсидна, кръстокуполна постройка със звънарница. Начина на строеж е редуване на пояси от камък и тухли и вграждане на декоративни керамични панички.
image

image

image
След това тръгнах по заснежена пътечка и тя ме отведе до следващата църква №5.
image

image

image

image
Това, което забелязвах в църквите в същинския град и около тях, че имаше много каменни гробове (саркофази).
image
Пред мен отново се разкри белоснежната пътека. Чудех се дали да продължа.
image
Вече се бях отдалечила значително от крепостта-цитаделата, а какво забелязвах: “Че тя не свършваше”. Но си казах: “Само да стигна до завоя, за да видя какво има след него и се връщам.” Между другото от отсрещния хълм все по отблизо се виждаха т.нар. богаташки къщи, които се кипреха важно, кацнали на ръба на скалистия венец. image
Пътечката съответно ме изведе до църква №11, която предполагам, че е била епископска резиденция, защото точно до църквата имаше снимка от такава или как би изглеждала във възстановения си вид.
image

image
Това, което ми прави впечатление, че около всяка църква има съсредоточени и постройки за живеене и около тях може би се е изграждала крепостна стена. Реших, че няма да рискувам повече в това студено време и е време да се връщам, а и краката ми бяха позамръзнали и крачолите ми се бяха понамокрили. Като се върнах разгледах отново картата на средновековен Червен и разбрах, че от средновековния град съм изпуснала само бронзолеярните и портата на крепостта. Но бях доволна от видяното и впечатлена от внушителните размери на средновековния град.


/п.п. Добавям тази снимка от нета, заради втория коментар на diso, тъй като аз не успях да снимам крепостта отгоре, но тя показва как изглежда крепостта, разположена върху грамаден скален рид и заобиколена и от 2-те страни от реката, нещо наистина уникално/
image




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lotos16 - Поздравления, Звездичке!
16.12.2009 12:50
А аз съм впечатлена от целия ти фоторазказ. По-късно ще разгледам пак и по-подробно.
цитирай
2. chinaware - Звездичке, Звездичке ,
16.12.2009 12:54
Как да ти кажа колко съм ти благодарна за това зимно - историческо великолепие .. ! ! ! Вероятно, животът няма да ми предложи възможност или време сама да разгледам и усетя тази невероятна част от нашата история.Не искам да разводнявам силния ти фотопис с шаблонни коментраи. Само ще споделя, че гледайки снимките от предишния ти фоторепортаж, мои приятели се влюбиха в самотната, заснежена, и безкрайно романтична къщичка. И тутакси пожелаха да живеят там .. .
Златен обектив, браво !
цитирай
3. ivo14 - Когато бях там през пролетта, беше ...
16.12.2009 12:59
Когато бях там през пролетта, беше много горещо, а сега предполагам че е доста студено...Но красотата изисква жертви!
цитирай
4. diso - Наистина добре разказано и показано :))
16.12.2009 13:24
Като си помисля, че толкова години съм живял зравнително близо, а не съм го посещавал досега.
цитирай
5. zvezdichka - Благодаря Павлинче!
16.12.2009 14:07
Той моя фоторазказ стана много голям, но предвид, че крепостта е разположена на една огромна площ няма как... А и аз съм си една подробна :).
цитирай
6. zvezdichka - Благодаря ти Юле!
16.12.2009 14:15
Радвам се, че ти харесва репортажа от мястото на събитието, погледнато през моите очи :). И тази къщичка, стояща в подножието на скалите наистина създава някаква романтика. Доколкото разбрах от съпруга ми някой е купил къщата, но е искал да строи нова, а не са му разрешили и наистина имаше стоварени материали до оградата, защото има изискване да се запази облика на къщата, може би защото е близо до крепостта, а тя е обявена за архитектурен резерват.
цитирай
7. zvezdichka - Със сигурност ще
16.12.2009 14:25
отидем и някой път, когато няма сняг и може да се видят повече подробности а и да посетим и местата, които не съм видяла. Прочетох че има и някаква скална църква отсам реката.
А със сигурност беше студено, но и беше особено да си сам в това време горе. Дори и малко страшничко на моменти. От съседния хълм се чуваха изстрели, вероятно на ловци, кучетата лаеха от селото, а и времето беше едно мрачно.
Добре дошъл в блога ми ivo14.
цитирай
8. zvezdichka - Taкa e diso,
16.12.2009 14:33
много често, когато сме близо до някои места не ни остава време да ги посетим или не са провокирали интерес в нас. И при нас има много такива. Но когато нещо попадне в полезрението ти, то и отпосле се провокира интереса.
Благодаря за коментара :).
цитирай
9. mrazekoff - Това, което си направила е...
16.12.2009 17:48
един истински подвик в мирно време.
Само като знам, колко е студено горе и незащитено от вятъра плато, да отидеш и да снимаш, да проучиш толкова много неща, си е един подвиг.
Благодаря ти, че си превъзмогнала тези неприятни моменти и ни представяш снимките, гарнирани с точен анализ.
Желая ти успехи в бъдещите работи и по-малко такива неприятни метеорологични несгоди....:))
цитирай
10. katan - Постънгът е много хубав!
16.12.2009 19:56
Ще прочета и разлгледам на спокойствие всичко и ще пиша отново, ако ми позволиш:).
цитирай
11. zvezdichka - Aми честно да си
16.12.2009 22:30
призная Стефчо, аз не предполагах, че крепостта е толкова голяма. И след като обиколих цитаделата и отначало предполагах, че това е крепостта, но като виждах различни подканващи ме елементи - я някое мостче, я снежна пътечка и нали съм любопитна и тръгвам смело напред. Иво ми се обади точно до митрополитската църка 1 да ме чуе как съм и къде съм и аз му викам, че съм накрая на крепостта, но после разбрах, че съм била на 2/3 от нея :). Тази крепост ме смая с размерите си! А докато обикалях студа не го усещах много, само на моменти. Иначе имаш право, че горе така навяваше и вятъра свистеше покрай мен :).
Благодаря ти!
цитирай
12. zvezdichka - Така е Кате,
16.12.2009 22:38
темата стана голяма, защото и крепостта е голяма :). Но за да я опиша обстойно и прикрепя снимков материал към нея и става малко трудно за четене...
Спокойна вечер!
цитирай
13. diso - Донякъде напомня меандъра и ска...
16.12.2009 22:40
Донякъде напомня меандъра и скалите около Царевец.
цитирай
14. zvezdichka - diso добавих една
16.12.2009 23:19
нова снимка от нета, с която исках да ти покажа орлов поглед на крепостта. Тя е много по-голяма от Царевец и това, което прочетох от нета също е, че бойната кула в Червен е една от автентичните и успели да се запазят до наши дни, а Балдуиновата кула в Царевец е правена по образец на Червенската. Просто давам някои подробности, които вече съм научила. Но може да се каже, че напомня наистина, но ако възстановят църквите, замъка и част от постройките определено Червен ще бие Царевец смятам аз :).
цитирай
15. an200 - Чудесен фоторепортаж!)
16.12.2009 23:25
Поздравления!)Има друга атмосфера, когато е снежно...
Аз пък бях там на Великден.Можеш да погледнеш.;)
http://an200.blog.bg/turizam/2008/04/05/na-velikden-v-cherven.180189
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря Ани!
16.12.2009 23:41
С удоволствие ще погледна, но по скоро утре, че сънчо вече ме кани в покоите си :). А със сигурност изглежда различно през различните сезони и това не е чудесно!
цитирай
17. lubopitstvo - Доста
17.12.2009 08:41
авантюристичен дух...:)
Ходила съм там преди две години през един топъл есенен ден :)
Поздрави! :)
цитирай
18. mrazekoff - Това, ме изненада и.....
17.12.2009 08:49
zvezdichka написа:
нова снимка от нета, с която исках да ти покажа орлов поглед на крепостта. Тя е много по-голяма от Царевец и това, което прочетох от нета също е, че бойната кула в Червен е една от автентичните и успели да се запазят до наши дни, а Балдуиновата кула в Царевец е правена по образец на Червенската. Просто давам някои подробности, които вече съм научила. Но може да се каже, че напомня наистина, но ако възстановят църквите, замъка и част от постройките определено Червен ще бие Царевец смятам аз :).

......- Смятам, че ако се направи възстановка на църквите и замъка, Червен ще стане една дестинация, която ще носи само полза за България, но оправданието е както винаги - няма средства....което е много жалко... или поне да се направи възстановка, с визуални средства - това няма да е толкова скъпо....
цитирай
19. zvezdichka - Привет lubopitstvo :)
17.12.2009 11:59
И двамата сме така и сме голям тандем :). Радвам се, че си тук, но бих се радвала и някой път да се видим също така...
Хубав ден ти желая!
цитирай
20. zvezdichka - Да добре би
17.12.2009 12:02
било, ако се осъществи тази идея Стефчо. Аз просто изказах предположение на мен как би ми харесало, а иначе не съм запозната с бъдещите проекти относно крепоста. Но определено липсата на средства си е първопричина да не станат нещата или да не се развият в благоприятната посока...
цитирай
21. gothic - бях там миналата година през май ...
17.12.2009 15:41
бях там миналата година през май месец. тъпа моя грешка ме остави без снимки, но бюх снимал на 90% същите неща както и ти. Кулата отвън, служеща за фон на разцъфналите дръвчета беше уникална. но и през зимата е много красиво...Благодаря ти :)))
цитирай
22. katan - Прочетох и разгледах с удоволствие!
17.12.2009 17:52
Невероятен постинг си сътворила, мила Звездичке!
Много труд си положила, за да ни представиш тези исторически факти за Червен!
А и снимките, които си направила са толкова красноречиви!
Наистина си е някак странно и величествено да стоиш там, горе и да се докосваш до историята!
Строителството в този средновековен град много прилича на строителството в Царевград Търнов.
Но няма и как да е по друг начин!
Ако може да се говори /а защо да не може?!/ за архитектурна школа по времето на Второто Българско царство - то строежите в Червен сигурно биха били сред най-добрите образци !
А и струпването /небезразборно/ на толкова църкви го прави един безспорен духовно-християнски център.
Мисля си, че не случайно до скоро съществуваше Доростоло-ЧЕРВЕНСКАТА епархия, която беше разделена незнайно защо на Силистренска /Доростолска/ и Русенска.
Но това са си само мои размишления, които не се базират на нищо, освен на написаното и сниманото от теб.
Снимките ти са наистина много впечатляващи!
И този път /особено на втората снимка!/, сниман от високо и виещ се край реката ми се стори иреален...
Леката снежна покривка сякаш подканва всички, от които зависи ЧЕРВЕН да покаже истинския си блясък и историческа стойност да го почистят и покажат, че и "ние сме дали нещо на света..."
Че нашият Ренесанс е започнал няколко века преди Европейският, но... това е друга тема.
Поздрави и много успехи във всичко, което вършиш безкористно и с добро сърце !
Хубава вечер и сърдечни поздрави!
цитирай
23. zvezdichka - На всеки може
18.12.2009 12:28
да се случи такова нещо gothic, но човек се учи от грешките си! И всеки сезон има своята красота и ни я предлага, а ние я откриваме :).
Добре дошъл в блога ми!
цитирай
24. zvezdichka - Благодаря ти Катя, че
18.12.2009 13:06
умееш да вникваш в това, което четеш и за труда, който си вложила, за да ми напишеш този хубав коментар! И мисля, че разсъжденията ти са в правилната посока, защото и аз така виждам нещата: "Ако може да се говори /а защо да не може?!/ за архитектурна школа по времето на Второто Българско царство - то строежите в Червен сигурно биха били сред най-добрите образци !"
На мен също ми направи впечатление големия брой църкви и както и ти си се изразила - небезразборно - и си мисля, че не е било случайно. Което отново свидетелствува, че вярата на нашите царе, боляри и обикновени хорица е била от значение и са изразявали своята почит именно чрез църквите, които биха били обявени за произведения на изкуството, ако са оцелели до наши дни... А гледката наистина си заслужава отгоре!
И с чисто сърце се присъединявам към твоя призив: "Леката снежна покривка сякаш подканва всички, от които зависи ЧЕРВЕН да покаже истинския си блясък и историческа стойност да го почистят и покажат, че и "ние сме дали нещо на света..." Че нашият Ренесас е започнал няколко века преди Европейският, но... това е друга тема."
Благодаря ти още веднъж, че размишлява в моя блог. Беше ми приятно да те изслушам :).
Желая ти спорен ден и те прегръщам!
цитирай
25. katan - Аз се радвам,че те намерих!
18.12.2009 13:51
Че намерих в твое лице един истински съмишленик!
Спорен и прекрасен ден, Звездичке!
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря ти мила!
18.12.2009 13:54
В теб има ценни неща, а те трябва да се пазят и да се споделят! А нали и това се опитваме да правим :).
:)))
цитирай
27. анонимен - Много ми хареса постинга ти!
18.12.2009 17:47
С голямо удоволствие се разходих с теб - страхотен гид си! Не знаех за тази крепост (даже ме е срам от това), а сега вече съм горда че я има! Много ти благодаря! Наистина оценявам труда ти да направиш това пътешествие за нас!
цитирай
28. hel - За пръв път чувам за тази крепост и ...
18.12.2009 19:10
За пръв път чувам за тази крепост и съм много впечатлена. Направила си чудесен постинг!
цитирай
29. zvezdichka - Радвам се, че
18.12.2009 22:29
моя постинг е предизвикал в теб тези усещания! Аз по принцип съм много бавна в писане, но този материал го пуснах по скоро :).
И благодаря за оценката :).
цитирай
30. zvezdichka - Благодаря hel!
18.12.2009 22:31
Мен също успя да ме впечатли и затова реших да покажа моите впечатления :).
цитирай
31. mmmmmmmmm - Благодаря за
20.12.2009 11:43
снежната разходка из този непознат за мен край!
Добър гид си и ми беше приятно!:)))
Поздрави!:))
цитирай
32. zvezdichka - :)
21.12.2009 13:49
Човек има много непознати места, които му предстои да открива! Важното е да му доставят радост и да открива повече в тях!
Радвам се, че ми беше гост Мариянка :).
цитирай
33. анонимен - Знаете ли, че...
18.01.2010 04:33
...участъкът на р. Русенски Лом, включващ Червен, е под защита на ЮНЕСКО? Би било добре да е под защита на българските боляри, но те са заети с други неща...
...Червен е едно от малкото места в България, където има скорпиони.
...микроклимата в каньона на Червен е уникален и няма много общо с климата в равнината наоколко. За справка - няколкото излекували се от аспираторни заболявания английски семейства, вече живеещи в Червен.
...по-голямата част от българите не знаят къде и какво е Червен.
...Червен почти напълно отсъствува от туристическите маршрути на българските туроператори (опитайте в Интернет). От Русе тръгват автобуси с чужди туристи, но за В. Търново (110 км), а не Червен (28 км)
цитирай
34. zvezdichka - За много от
19.01.2010 12:21
нещата, които изброяваш анонимен не бях чувала. За Червен се заинтересувах едва след като го посетих и ме заинтригува мащабността на крепостта. А е жалко наистина, че туроператорите нямат апетит към този обект, тъй като гледката отгоре е наистина нещо уникално, а и целия комплекс също. А избора е за Търново, тъй като там има и много други обекти, които да се видят, но мисля, че това не трябва да е причина да се изолира Червен от туристическите маршрути. Но за жалост се търси финансовата изгода преди всичко...
цитирай
35. анонимен - Поздравления!!!
15.02.2010 16:15
Карате мн. българи да се чустват горди с историята ни,а мен още повече защото това е родното ми село :)
От мен само едно голямо БРАВО за постинга!!!
цитирай
36. zvezdichka - Селото ви е
17.02.2010 21:12
много красиво анонимен и мястото на което се намира е много атрактивно и привлекателно за окото! Благодаря ти за коментара!
цитирай
37. анонимен - Само да добавя и още нещо, това е р...
20.02.2010 17:02
Само да добавя и още нещо,
това е родното село на баба Тонка мн. малко хора занят за това.
цитирай
38. zvezdichka - Не знаех за
20.02.2010 20:33
тази подробност, но веднага потърсих информация с Гугъла и вядах, че там сведенията са протеворечиви. Според някои е родена в Червен, а според други в Русе. Но това е история и кой може да каже каква е истината, като ние не сме й съвременници...
цитирай
39. анонимен - невероятно!!!!
05.09.2011 17:00
Браво звездичке невроятни снимки !!!Снимките ти предизвикват одивление и ни карат да се гордеем че е имало велика България!!! А ние сме нейни потомци!!
цитирай
40. zvezdichka - Благодаря за коментара анонимен!
11.09.2011 20:07
Радвам се на разсъжденията ти, защото наистина има толкова много скрито в нашата история, което заслужава да се гордеем с нашите предци!

анонимен написа:
Браво звездичке невроятни снимки !!!Снимките ти предизвикват одивление и ни карат да се гордеем че е имало велика България!!! А ние сме нейни потомци!!

цитирай
41. alexs - Много хора не знаят за Червен Жалко. ...
09.05.2012 14:20
Много хора не знаят за Червен Жалко....
Има няколко постинга написани за Червен но твоя е НАЙ-ХУБАВ! :))
Показала си го в цялото великолепие Звездичке!
Бях го посетил преди 30 години, а сега благодарение на теб отново се върнах там. Поздрави за чудесния Постинг!
цитирай
42. анонимен - Аз съм родом от там и много се радвам, ...
26.09.2012 00:17
Аз съм родом от там и много се радвам, когато има заинтересовани хора за това сравнително малко селце изпълнено с много красота
цитирай
43. zvezdichka - Благодаря ти Алекс!
29.09.2012 10:08
alexs написа:
Много хора не знаят за Червен Жалко....
Има няколко постинга написани за Червен но твоя е НАЙ-ХУБАВ! :))
Показала си го в цялото великолепие Звездичке!
Бях го посетил преди 30 години, а сега благодарение на теб отново се върнах там. Поздрави за чудесния Постинг!


Определено ме впечатли крепостта и многото църкви, които са били на територията й! И въпреки, че не можах да го видя в цялото му великолепие поради валящия сняг пак имаше много какво да се види :).
цитирай
44. zvezdichka - Благодаря Анонимен 42!
29.09.2012 10:10
анонимен написа:
Аз съм родом от там и много се радвам, когато има заинтересовани хора за това сравнително малко селце изпълнено с много красота


Селцето действително е много красиво с този каньон, който го заобикаля и му придава наистина уникалност, а крепостта се намира на страхотно място!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817203
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031