Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2008 23:23 - Източни Родопи III – Пътуване към пещера “Утробата”
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 20395 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

/ден 4-ти/

 image

Родопа планина – тя спечели сърцата ни с ведрината, която излъчва, завладя ни с несравнимата си красота и благост, с която ни приканва да навлезем в нейните предели, да бъдем нейни почетни гости. И ние смело се възползвахме от това скромно предложение, което беше желание и на нашите сърца. Така желанието на сърцата ни се сля с порива на планината магьосница, която същевременно е скрила и скътала несметни съкровища и богатства, пазеща ги ревниво от лоши погледи. И само този, в който се намира частица от планината, в който зрее откривателски дух, той наистина открива невероятни неща. Съзерцавайки природните забележителности човек се напоява с красота, която храни не само погледа, но и сърцето му почива си в тишината на места, които са трудно откриваеми, по които са вървели нашите деди, усмихва се на сладкопойни певци, населяващи тези предели.

Четвъртият ден от нашето пътуване бяхме запланували да открием пещерата с мистично име “Утроба”. По предварителни сведения в нета човек може да се обърка, че пътя е неоткриваем, но в действителност нещата стояха по различен начин от прочетеното... Тръгвайки от Кържали минахме през селцата Енчец, Дъждовница, Пъдарци, хижа Боровица, разположени по поречието на яз.Кържали, обвит като перелина от зелените върхове на Родопите. Ясни бели облачета плуваха на воля над язовира и придаваха мечтателност и ведрост на омагьосващия пейзаж. 
image

image



image
В околностите на село Дъждовница се издигаха стръмни скали като страшни пазачи на минало и настояще, криещи тайни и чакащи смелчаци, които имат хъс и желание да ги откриват. Ех, ние не бяхме от тях. Но имахме хъс за откривателство :)

image

image

image

image

image
Следвахме посоката и пътя, който се виеше като змия пред нас. Но естествено и язовира непрекъснато отклоняваше погледите ни и ние постоянно спирахме колата и заснемахме тази водна непреодолимост. Интересното и по скоро забавното в това наше пътуване бе, че постоянно се задминавахме с една кола, в която явно имаше и професионален фотограф, който всеки път смъкваше и носеше статива си, за да снима на различните места, където се откриваше гледка и това явно не му тежеше.

Ах, зеленото във всичките му вариации. Влюбена съм в него, особено в зелените полянки, които придават една мекота на пейзажа. Обичам да ги запечатвам, заедно с тъмно зелените борове и светлозелените широколистни дървета. Отминавайки хижа Боровица и след няколко завоя от дясната страна на пътя видяхме табела, изградена по проект на Европейския съюз. Но по скоро пред погледа ни се набиха многото коли, които бяха спрели преди нас в района на екопътеката, която щеше да ни отведе до пещерата Утробата. 
image

image

image

image
Да, има изградена ясно очертана екопътека в началото като черен път, а после като камениста пътека, на места застлана с масивни каменни плочи. Пътеката водеше нагоре и хубавото беше, че имаше изградени пейки и беседки, в които позадъханите туристи да отморят или похапнат, за да завъдят силици за върха. Ние естествено както и други наши пътувания не си давахме много зор. Качвахме се лека полека, разговаряйки, шегувайки се, а някои от нас бяха емнали и едно пакетче със семки :)
. Красиви цветенца ни се усмихваха навсякъде по живописната пътечка. Поглеждайки надолу се откриваше гледка към яз. Кържали и магичните Родопи. 
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Като понабрахме височина в далечината видяхме пещерата под формата на “цепка” - естествен вертикален процеп в скалата. Местността около пещерата е камениста. За да стигнем до самата пещера се качваме по стръмни отвестни дървени стълби. 
image

image

image

image

image
И като се качихме горе беше пълна с хора, които стоят и чакат слънчевото зайче, да се премести... Което затрудни и нас да направим снимки. Относно написаното в нета, че слънчевия лъч опложда олтара, т.е. че слънчевия лъч се премества постепенно към вътрешността на пещерата, оформена от траките във формата на вулва, но там е указано, че това става в дните на ранното слънцестоене, т.е. през месец февруари. А тези хора стояха заедно със семействата си и децата, за да наблюдават докъде ще стигне слънчевото зайче (слънчевият лъч), както самите те се изразиха и пречеха на идващите туристи да разгледат на спокойствие пещерата и да си направят някоя и друга снимка... Но както и да е. 
image

image

image

Странна е тази пещера и има повече от това, което някои празнодумци казват в пресата за нея и естествено ме ядосва мнението им, което те смятат за компетентно. В такъв смисъл, че за мен думата “утроба” е нещо повече от оргия, с което някои свързват името на пещерата. Но то е според погледа на човек... А утробата е свързана с начало на живота и може би поради тази причина древните са избрали този вид пещера за поклонение и свещенодействие, защото те са имали виждането за Нещата от Живота... Не може според мен думата “оргия” да се свързва с “тайнство” и “мистерия”. А напротив утробата е едно много специално място, която има своето предназначение...

От външната страна на пещерата в най-горния й край бяха издълбани 2 ниши в скалата. На връщане в самия край или начало на екопътеката, там откъдето тръгнахме имаше 2 огромни камъка, които явно се бяха търколили някъде от високите върхове. Но това, което не бях забелязала на отиване, че под долната страна на камъка под който бяха палили огън имаше също издълбани трапецовидни ниши. Такива се забелязваха и в далечината на съседния връх.
image

image

image

image

image

image

04.05.2008г.



Тагове:   Родопи,   пещера,


Гласувай:
0



1. alexooo - ходихме на утробата през декември, ...
25.07.2008 12:26
ходихме на утробата през декември, в деня на зимното слънцестоене, точно когато слънцето "опложда" земята. мислех, че ще е пълно с хора, но бяхме само ние! иска ми се да имаше много повече посетители. интересно е!
цитирай
2. zvezdichka - Да интересно наистина
25.07.2008 22:36
Според информацията, която съм чела в нета деня на зимното слънцестоене е през февруари. Но и аз самата не съм много наясно. Сигурно и с много от хората е така. Пък и не всеки би тръгнал през декември или февруари да изкачва стръмен баир, за да се покачи високо горе на кацналата в скалите пещера :). За това се иска смелост, желание, щипка хъс и доза авантюризъм. Браво за инициативата от ваша страна!
цитирай
3. zvezdichka - И само да добавя
25.07.2008 23:26
още нещо. По повод на нещата, които не са ми особено ясни потърсих в Гугъла информация относно зимното слънцестоене и то наистина е 22 декември. Но както съм се убедила в нета информацията е много неточна и когато някой сбърка нещо, другия не си прави труда да го провери, а изпозва най-лесния начин - "копи пейст" и така информацията се предава верижно... Така, че и аз донякъде съм използвала такива данни, за неща, които не мога да предполагам естествено. Това, което аз мога е да виждам и преживявам, но често това не е достатъчно :).
Хубава вечер ти желая alexooo.
цитирай
4. alexooo - благодаря!слънцестоенето е на ...
26.07.2008 09:39
благодаря!
слънцестоенето е на 22 и 23 декември. сняг имаше, но не е толкаво трудно да се качиш до пещерата. някъде около 45 минути. с нас имаше и много деца. понеже земята е изместила оста си за изминалите 2500 години, когато утробата е станала светилище, сега лъчът не достигна до "целта" си. беше "по-къс" с около 1,5 метра. но самото преживявване да си там в този момент е доста странно. дори ми се иска 22-23.12 да стане нещо като Джулаята на брега на морето!
цитирай
5. zvezdichka - Хубава идея аlexooo :)
26.07.2008 22:21
Само дето мястото е малко и ако има много желаещи да наблюдават това явление ще бъде трудно, предвид навалицата от хора, с която ние се сблъскахме в пещерата. Но иначе идеята е много добра! Поздравления. Благодаря ти и за информацията, която даваш :).
цитирай
6. alexooo - да го напраявим на 22 и 23 декември ...
27.07.2008 11:36
да го напраявим на 22 и 23 декември тази година! между 11 и 12 часа
цитирай
7. zvezdichka - Това покана ли е?
27.07.2008 21:17
:)))
Благодаря за предложението, но ако зависеше само от мен... Като гледам на календара 22 и 23.12 са и работни дни, а шефа ми е един такъв особняк. Никак не обича да го питат за отпуска и много често отказва... Но обещавам да помисля сериозно. А Родопите си заслужава да се посетят отново :).
цитирай
8. анонимен - За фалоса
25.12.2008 18:07
Казвам се Наско Стоятов адвокат в гр.Кърджали.Хората знаят за "Утробата" но малцина са тези които знаят за"Фалоса".Ако се продължи по пътя след отклонението за пътеката за "Утробата" се стига до скъсания бент по който може да се мине на другата страна на реката и там високо на склона се издига висок каменен стълб"Фалоса".Мисля че двете природни образования а свързани. Такийските мистерии чакат да бъдат разгадани.
цитирай
9. анонимен - Благодарност
25.12.2008 18:35
С удоволствие чета и гледам твоите "пътеписи".Колко позивитизъм лъха от тях,колко любов към природата,какви слънчеви трептения които зареждат човек и го карат да забравя горчивините на живота.
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря ти Наско!
06.01.2009 22:23
за информацията, за която наистина нищо не бях чула. Вярна е приказката, че човек от човека се учи! И винаги ми е интересно да науча нещо ново :).
цитирай
11. zvezdichka - Благодаря ти анонимен!
06.01.2009 22:27
Пиша за това, което ме е впечатлило, до което съм се докоснала и към което имам отношение, т.е. не ме оставя безразлична, а напротив активира ме в различни посоки, кара ме да се замислям и да откривам нови неща дори.
цитирай
12. анонимен - Мнеакос
19.09.2009 16:19
В кърджалийско има много обекти за гледане.Влезте на пещера Утроба-стр.2-Алексови-снимки Източни Родопи-автоматично разглеждане.Голяма красота ще видите.20 минути е слайд-шоуто.
цитирай
13. анонимен - благодарим от все сърце за полез...
03.11.2011 12:46
благодарим от все сърце за полезната информация.Ще ходим по този маршрут а информацията ни бе противоречива, асега вече сме наясно какъв да бъде маршрута ни .
цитирай
14. zvezdichka - Радвам се, че
03.11.2011 17:01
съм била полезна с информация и снимки. Основно и за това и споделяме нашите пътувания, защото човек се учи един от друг. Вижда нещо уникално и красиво и пожелава да види на живо даденото място! Успех и се наслаждавайте на красотата на Източни Родопи!

анонимен написа:
благодарим от все сърце за полезната информация.Ще ходим по този маршрут а информацията ни бе противоречива, асега вече сме наясно какъв да бъде маршрута ни .

цитирай
15. zvezdichka - Благодаря за информацията
03.11.2011 17:03
и допълнението анонимен!

анонимен написа:
В кърджалийско има много обекти за гледане.Влезте на пещера Утроба-стр.2-Алексови-снимки Източни Родопи-автоматично разглеждане.Голяма красота ще видите.20 минути е слайд-шоуто.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5815915
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031