Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 10:57 - Нашата нетрадиционна сватба
Автор: zvezdichka Категория: Тя и той   
Прочетен: 44236 Коментари: 56 Гласове:
19



Нашата нетрадиционна сватба се превърна в традиционна Боженска сватба или поне така я нарекоха местните жители. Ние с моя годеник решихме да сключим брак, облечени в народни носии. Идеята ни дойде от списание „Българе”, което редовно купувах миналата година (но за съжаление тази година спря да излиза от печат) и там в 3 последователни броя течеше реклама за провеждане на 1-я фестивал на народната носия през август 2008г. Идеята много ни допадна, но точно по това време бях на санаториум във Велинград и остана неосъществена. Но така се роди другата идея – да не бъда облечена в бяла рокля на сватбата си, а в народна носия. Така, че в края на януари преди на напусна София си поръчах носия в едно магазинче под Президентството. Предварително проучвах въпроса с ушиване на носиите основно по Интернет, но нямах голям избор. Много от шивачките са претрупани от работа, защото шият костюми за фолклорните състави. А и носията която поръчах, до последно не знаех какво точно ще стане с нея, защото контактувах със собственичката на магазинчето и имах обща представа, а така и не се срещнахме с моделиерката и не съм правила и проба дори. Това, което бяхме поръчали като носия беше дълга бяла риза със широки ръкави и по-богата шевица по ръкавите, бяла кюстендилска сая и престилка. Търсех място в Североизточна България, където да има ателие за шиене на носии, но не успях да открия такова, освен във Варна. /След като носиите ни вече бяха ушити открихме едно магазинче в Трявна, в което имаше страхотни неща, но жената не си беше направила реклама в нета./ След като разбрахме, че носията ми е готова започнахме да мислим какво да правим с носията на моя годеник.

image

Така, че се хванахме в ръце и започнахме сами да се трудим и да мислим по въпроса. Много интересно, когато човек се впрегне в дадена идея, за да я осъществи среща трудности, но и се учи на много нови неща. Започва да търси информация за шевици, изработка на беневреците, после пък наколенниците към беневреците и украсата им с гайтани и ширити. Аз си купих на старо една книга „Българско везмо” и там имаше кройки на беневреците. Елека и беневреците направихме сами и по-скоро моя съпруг имаше голям дял в оформянето им като такива. Ризата купихме от Самоводската чаршия в Търново, калпака от площадчето пред Александър Невски в София, от там намерихме и пафтите. А цървулките също са произведения на моя съпруг. Кърпата за глава ми също ние изработихме. Аз собственоръчно я бродирах :). Беше голямо удоволствие за мен и човек се запалва за някои неща или ги открива, заложени в себе си.
Между другото претърсвах Интернет за различни шевици и ме вълнуваше въпроса
, свързан с техния смисъл, защото те носят скрито закодирано послание. Но общо взето почти не намерих тази информация в нета. Такава красота е скрита в дрехата на древната българка. Многоцветната шевица е един мистичен език, кодово послание, което се предава и съхранява през поколенията. Тя е имала защитна сила и се е поставяла на места, които са открити и уязвими. Етнографът Ангел Гоев който изследва българската шевица споделя, следното:

“Ако се вгледаме внимателно в шевицата, ние ще видим, че тя е разположена на три места по дрехата - пазвения разрез, отворите на ръкава и долу – по полите, т.е. по отворите на дрехата. Според вярванията, дрехата предпазва човека от злите сили, но злото прониква през отворите на дрехата. Така че точно там, където е най-застрашено, жената е влагала тази защитна орнаментика. Смята се, че бродерията затваря в кръг отвора на дрехата и през този магически кръг не може да влезе злото.”

Много заряд и радост за окото носи българската шевица. В последния момент след като не успях да си намеря нещо подходящо за дамска чантичка ходих да купувам ширити и си я ушихме от една стара тъкана кърпа. След като бяхме готови с облеклата започнахме да си търсим място за провеждане на сватбата. Отначало обиколихме цялото Арбанаси, но там не ни хареса. Много баровско е, с едни високи зидове са къщите, а също има и стари арбанашки къщи, но в много от тях се наблюдават арабски архитектурни елементи. Не можахме да познаем нашето място там, макар, че моите близки искаха да сме на Арбанаси, защото е близо до родния ми град. Така, че се отправихме към Боженци. Вече бяхме ходили там и много ни хареса. А и търсехме място, което да има дух и излъчване, в който се е запазило самобитното българско присъствие. И го намерихме в Боженци. Свързахме се с кметицата на Кметовци, която е кметица и на Боженци, и на още 14 села.Тя ни даде различни идеи, които приехме, защото бяхме далече от Габровския край и не познавахме хората, а и в началото нямахме визия за това как би протекла сватбата ни. Така, тя ни предложи извеждане на булката от Боженска къща на кон, а също ни даде координатите на оркестър с жива музика. Ние след като обиколихме селото си харесахме и ресторант-механата „Странноприемницата”, където цените бяха много приемливи. Наехме си къщата на „Иван Карадимов” от XIX в., която се подържа от музеите, в която да останем вечерта заедно с наши приятели от София. И извеждането на булката беше именно от тази къща. Тя е красива, с дърворезби по мебелите и таваните и пъстрите черги, застлани върху дървения под.

image
 

image 

image

Предварително бяхме се уговорили с музикантите и собственика на коня. Първоначално ни бяха предложили и двамата да бъдем качени на 2 кобили и след тях да вървят малките им кончета, но за съжаление се бяхме поохарчили за сватбата и предпочетохме варианта само булката да бъде изведена на кон.

В дена на сватбата когато пристигнахме в къщата, започнах да се глася  и ме беше обзела пред стартова треска, в резултат, на която се бях поизнервила, но бързо ми мина :). Кончето беше готово в двора на къщата, като бяха довели и кобилките с малките кончета. Музиката също беше налице. Кръстникът и кръстницата също, облечени в етно облекла, които се вписваха в нашите сватбени носии. Сватбарите започнаха да се посъбират малко по малко. Кметицата се беше обадила и на Габровската кабелна телевизия, така, че и репортерът им беше там. Дори ни взе интервю, докато чакахме камерата да дойде.

image


image

Естествено всичко не можа да мине по мед и масло. Имаше и малки издънки така да се каже, но някои от тях бяха по независещи от нас причини. Една от тях е, че моите приятелки, пристигащи от София им се счупи колата близо до Габрово. А и камерата беше с тях. Така, че кръстника отиде да ги вземе с неговата кола и малко закъсняхме с извеждането на булката. След като всички бяха налице младоженеца заедно със близките си, кръстниците и музиката дойде в къщата да ме „купува”. :). Аз като не съм запозната с някои неща, а и никой не беше ме инструктирал предварително, когато влязоха в двора и музиката засвири започна надиграването между моята майка и свекървата. Стоях отстрани, гледах и после взех, че се включих към ръченицата.

image

Добре, че кръстницата предвидливо ме придърпа и ме вкара в къщата, като каза, че не трябва да съм тук, а трябва да съм заключена J. Дотук добре, а моя възлюбен трябваше да ме купува, само, че по едно време като си погледнах в торбичката и гледам, че аз му пазя портофела… Аха… Прехвърлих му го, но добре, че кръстника е бил насреща да замаже положението. Брат ми и племенника ми ме пазеха на вратата. След като излязох от къщата кръстницата ме посрещна с очарователен букет. Не бях виждала по-красив букет. Страхотен беше. Такова настроение създава само. И не само той между другото. Много му се радвах през цялото време докато го държах.

image

След това ритнах менче с вода и хвърлих паничка с жито. После кръстника ме хвана под ръка и ме изведе по каменните стълби.

image

Последва качването върху коня, на който бях седнала настрана. Държах се здраво за двете страни на седлото на коня. През цялото време усмивката не слизаше от устата ми. Това беше един невероятен ден, богат на преживявания и ще остане незабравим за нас двамата. Много добре се чувствахме в тези дрехи. Въпреки, че беше топло, това не беше проблем, че бяхме с дълги ръкави, с кърпа или калпак, с вълнени чорапи дори. Друго е усещането да бъдеш облечен по този начин. Момчето, което водеше коня беше облечено в красива носия и беше много лъчезарно. Пътя до кметството беше дълъг, стръмен, постлан с калдъръм и за много от присъстващите беше изпитание, особено за онези, които си бяха обули високите токчета, но беше много живописен. След като пристигнахме пред кметството си направихме снимки с коня за сбогом и накрая той изцвили жално - изглежда търсеше своите другарчета кобилките.

image


image


image


image


image


image


image


image

След като се питахме какво ще ни трябва за ритуала, установихме, че сме забравили шампанското и бонбоните. Това беше другия гаф и се наложи моята приятелка да измине целия този стръмен път, за да ги донесе. Добре, че имаше музика, която да свири на живо и да тропнем някое и друго хорце. В Боженци имаше много чужденци и всички много ни се радваха и ни поздравяваха. Някои питаха дали сватбата е истинска…

Ритуала се състоя в ритуалната зала на втория етаж. Кметицата ни посрещна официално облечена. Ритуала много ми хареса. Слушах много внимателно думите, които изричаше. Определено имаше смисъл в тях.

image

След като ни обяви за съпруг и съпруга дойде ред да приемем поздравления от близки и приятели и много цветя. Всеки се заслади с шоколадови бонбони. След това последва хвърляне на късметчета и букета. Но за съжаление едно от момченцата уцели букета с ръка и той се разпиля. Направо ме заболя за тази красота. Направихме си снимки за спомен пред кметството. След това се отправихме към мегдана на селото и там тропнахме кръшно хорце около селския геран. После дружно се отправихме към лятната градина на ресторант „Странноприемницата”, потропвайки ръченица.

image
 

image


image

image

Преди да влезем в ресторанта окупирахме един красив розов храст, обсипан с червени рози и се наснимахме.

image


image

Гостите се настаниха, а ние влязохме последни, минавайки през бялото платно. Там разчупихме питката след което свекървата ни захрани с нея.

image


image

Настанихме се по масите и последваха наздравици, хапване, пийване, хора, наддиграване. Моите приятелки, облечени в специални и ефектни облекла ме изненадаха със специален поздрав, който се състоеше от 3 танца. Аз се включих в последното хорце. Свекървата също изпълни една народна песен като поздрав. Порциите бяха много големи и аз не успях почти нищо да хапна. След като се развихрихме на хората аз съответно отидох до къщата и си свалих вълнените чорапи, а цървулите замених със чехли. В края на празненството фотографа ни разходи из двора на ресторанта и ни направи страхотни снимки, за което сме му много благодарни.

image



image
 

image


image


image


image


image

Вечерта продължихме веселбата в къщата, която бяхме наели. Имаше и ефектна заря. Единствения проблем, че селото като цяло има проблем със водозахранването и в къщата, в която бяхме отседнали нямаше вода за къпане.

Денят на нашата сватба беше много специален и необикновен ден от живота ми, който ще остане в съзнанието ми и винаги обръщайки се назад ще ме зарежда и изпълва със хубави спомени. А датата беше 20.06.2009 г., като седмица по късно по Нова дадоха кратък репортаж от нашата сватба. Явно габровските оператори бяха предложили репортаж на НоваТВ.



Тагове:   боженци,


Гласувай:
19



1. mikaela19 - Поздравления за това. Малко са х...
03.09.2009 11:03
Поздравления за това.Малко са хората решили така да направят.Късмет,успех и много любов в живота ви:)
цитирай
2. dorichela - Дълги години семейно щастие ви ж...
03.09.2009 11:04
Дълги години семейно щастие ви желая!! :):):) Страхотна сватба!! :)
цитирай
3. benra - страхотно!
03.09.2009 11:10
ВЪзхищавам се на желанието ви да се доближите до корените и да съживите традициите.Реализирали сте го по страхотен начин! Пожелавам ви щастлив и интересен семеен живот!
цитирай
4. stix - :)
03.09.2009 11:11
Всяка сватба си е едно театрално представление...
Учудена съм, че има млади хора, които са се обърнали към националните ни традиции...

Този пример може да бъде последван, ако се тиражира в медиите :)

Пожелавам ви дълги години щастие и много дечица... :)
цитирай
5. elineli - Хубост!!!
03.09.2009 11:28
И българщина и дух!Нека Бог ви даде от всичко.И по много! :)))
цитирай
6. bambola - Страхотно и великолепно,
03.09.2009 11:33
настръхва ми косъма само като гледам снимките...
Желая ви много радсот по пътя ви :)
цитирай
7. zvezdichka - Човек трябва да
03.09.2009 19:29
има отношение и да не е безразличен към родното. Ако то не извира отвътре няма как да се получи магията и си напълно права, че са малко хората, които избират нетрадиционното mikaela19, но важното е, че се срещат сред "масата"!
Благодаря ти!
цитирай
8. zvezdichka - Сватбата наистина
03.09.2009 19:34
ще остане запомняща :) dorichela. И най-важното е, че имахме личен дял в нея и поради тази причина ни е скъпа!
Благодаря ти за пожеланието!
цитирай
9. zvezdichka - Така е benra,
03.09.2009 19:43
човек трябва да търси да се доближава до корените и рода си, да ги преоткрива и това, което е скрито като информация в тях и бих казала като сила и красота...
Благодаря ти!
цитирай
10. zvezdichka - За да бъде последван
03.09.2009 19:52
един пример човек трябва да бъде запален, трябва му една искрица, която да се възпламени и да събуди интереса... И не се учудвай, че има хора, които търсят да се връщат към корените си. Това е нещо нормално и има смисъл, защото в него има скрото толкова много... Просто погледа на човек трябва да се е обърнал в тази посока stix...
Благодаря ти за пожеланието :) !
цитирай
11. zvezdichka - :)))
03.09.2009 19:59
И на теб Господ да ти даде поглед, с който да проникващ в скритото и необикновеното, защото то е някъде около нас!
Благодаря ти elineli!
цитирай
12. zvezdichka - :) Благодаря ти bambola!
03.09.2009 20:06
Невероято беше усещането и за нас в този ден и не само в него! Когато човек даде живот на нещо, в което открива смисъл, то оживява и озарява :).
Поздрави!
цитирай
13. candysays - Честито, Звездичке, честито!
03.09.2009 21:33
Да сте живи и здрави и много щастливи! При това - дълги години заедно! :)))
Моята собствена сватба е след месец и няколко дена, така че съпреживях още повече емоциите - на една вълна сме.. :)
Е, моята сватба, живот и здраве, ще е напълно традиционна и класическа, но.. всекиму според вкуса - чудесно е да има разнообразие!

Още веднъж - поздравления, поздрави и сърдечни пожелания за всичко най-добро! Ти си много красива булка.. и българка най-вече :)
цитирай
14. boyana - Вие сте най-красивата булка и мл...
03.09.2009 22:00
Вие сте най-красивата булка и младоженец,които съм виждала!Много да се обичате и да ви се родят дечица!
цитирай
15. basta - :)))
03.09.2009 22:39
живи и здрави, Цане и Иво!
щастие и Любов да ви съпровождат по пътя ви :)
помниш ли моята сватба...9 години минаха, ей, не е малко време...
напоследък се бях сетила за тебе...
поздрави!
цитирай
16. esen - Прекрасни сте!
04.09.2009 01:55
Желая ви дълъг и щастлив семеен живот!
Пълна да е къщата ви с любов и деца!!!
Поздравления!!!
цитирай
17. buboleche - браво!
04.09.2009 10:18
много ви се радвам, че сте измислили и осъществили всичко така. Снимките са просто страхотни. Много щастие ви желая и съм сигурна че този ден наистина ще е незабравим. Дано повече двойки в България се решат да направят такава сватба. Поздравления!
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря candysays!
05.09.2009 10:50
Емоциите са част от приготовленията, няма как. Аз се чудех ще успея ли да си завърша кърпата за главата и докато я бродирах, често Иво заспиваше преди мен и ми викаше "след сватбата никакво бродиране... :))) Ще обръщаш внимание на съпруга си." Това е в кръга на майтапа, но всяко нещо си иска своето.
И аз ви желая успешни приготовления и дълъг и щастлив живот и най-важното очите ви да са обърнати един към друг, към вашите вътрешни светове, които да преливат един в друг.
Поздрави!
цитирай
19. zvezdichka - Много си мила boyana :).
05.09.2009 10:55
Благодаря ти за пожеланието! Красотата е може би израз на вътрешното състояние на човек и мога да заявя, че и много се обичаме с моя съпруг и той ми е голяма подкрепа в живота, въпреки, че неменуему се появяват трудни моменти.
Хубав и усмихнат ден!
цитирай
20. zvezdichka - Благодаря ти Веси!
05.09.2009 11:03
Да спомням си я и годините наистина не са малко. Ние сме добре, държим се един за друг и си помагаме взаимно. Надявам се и вие да сте добре.
Поздрави и от двамата!
цитирай
21. zvezdichka - Благодаря ти Злате за хубавите пожелания!
05.09.2009 11:06
Хубав ден и приятна почивка ти желая!
Поздрави!
цитирай
22. zvezdichka - Идеята за сватбата беше
05.09.2009 11:14
спонтанна и двамата я прегърнахме веднага. По принцип обичаме да посещаваме различни кътчета, в които се е запазила уникалната архитектура на селцата, историята, свързана в тях, а също ни интересуват и нещата, които са съпътствали бита на българина. Имаме желания за в бъдеще да си направим битова стая в къщи, в която да съберем различни старини и неща, които ги няма вече в нашето ежедневие. А и по носии сме се заглеждали също. И така естествено си узря и идеята за сватбата ни :) A впослествие идва и по големия интерес и търсенето за нещата, които ни бяха необходими за целта - като облекла и т.н.
Благодаря ти за пожеланията! Хубав ден buboleche :).
цитирай
23. анонимен - : )
05.09.2009 13:47
Прегръщам те.

П.
цитирай
24. zvezdichka - Благодаря ти мила :-*
05.09.2009 16:38
Ти имаш голям дял да се появи тази тема тук. Аз също те прегръщам!
цитирай
25. анонимен - От П. : Радвам се и
05.09.2009 22:11
дано отново ти е приятно /дори да не е супер често/ пак да ни докосваш с това което споделяш тук!

Ето тая снимка ми направи впечатление но не разбирам какво точно се случва : )

http://zvezdichka.blog.bg/photos/8593/original/IMG_2266_obr_.jpg

цитирай
26. esen - Още веднъж поздравления!
06.09.2009 16:43
Имате незаменими снимки и преживявания! И всичко е толкова чисто и истинско като в приказка!
Тук ще се връщам да се зареждам със светлина! Благодаря ти!!!
цитирай
27. zvezdichka - :)))
07.09.2009 09:19
Ще се опитам П. А тази снимка е подготовка за хвърляне на букета :). Тъкмо виках на моите приятелки да бъдат в готовност.
Успешна работна седмица ти желая!
цитирай
28. zvezdichka - Благодаря ти Злате :).
07.09.2009 09:25
Радвам се, че те е докоснало и си го усетила!
И нека всеки дава своя принос, за да показва своята светлина и тя да огрява и околните :). Защото във всеки има зрънце и е важно да го откриваме и развиваме, за да израства красиво цвете, а може би и дърво със сладки плодове :).
Хубав ден и успешна работна седмица и за теб Злате!
цитирай
29. compassion - Прекрасни сте!
07.09.2009 09:51
Направете съвместния си живот също така красив!
Дано любовта ви разцъфтява щастливо!
цитирай
30. panazea - Много си хубава!Честито! Да сте живи и здрави!
07.09.2009 18:04
Прекрасна свадба. Ще мога ли да включа линка към бъдещата електронна енциклопедия.
цитирай
31. zvezdichka - :) Много хубаво
07.09.2009 20:46
пожелание :).
Благодаря ти Руми!
цитирай
32. zvezdichka - Благодаря panazea.
07.09.2009 20:49
Щом имаш желание да популяризираш този вид сватба, да направи го :). Ще ми е интересно да видя твоя труд.
цитирай
33. panazea - Вече е записан ! Благодаря !
08.09.2009 14:51
Потърси из своите постинги . Изпрати ми няколко линка. После пак . Така ще се попълва енциклопедията . Привет!
цитирай
34. tota - Поздрави!
19.09.2009 22:16
Много красиво! Нашенско! Здраве и щастие в съвместния Ви път!!
цитирай
35. zvezdichka - Ще погледна, но
23.09.2009 15:35
тъй като нещата, които пиша са предимно неща, преживени и почувствани с душата ми и ще ми е трудно да направя подбор. Но ще помисля panazea.
цитирай
36. zvezdichka - Да, наистина е
23.09.2009 15:38
нашенско :), а че е красиво спор няма. Много красота има закодирана в дрехите и бита на българката като цяло, важното е да я откриваме и тачим!
Благодаря tota!
Поздрави и от мен :).
цитирай
37. mamas - Уникални сте!
23.09.2009 20:00
ХвалА на такива българи!
цитирай
38. zvezdichka - :)))
23.09.2009 21:28
Благодаря ти mamas! Много си мила. Важното е човек да открива своята уникалност и да я развива!
Поздрави :).
цитирай
39. ani101 - Страхотни снимки! Поздравле...
23.09.2009 23:40
Страхотни снимки!
Поздравления.

Сигурно и сватбата е била неповторимо преживяване :)
цитирай
40. zvezdichka - Благодаря ani101!
24.09.2009 09:59
Да, снимките ще ни говорят за този ден! А преживяването си остава в нас :).
Хубав ден ти желая!
цитирай
41. temenuga - Честито - и за щастливата новост в ...
26.09.2009 12:53
Честито - и за щастливата новост в живота ти, и за неповторимия дух на събитието, почувствано, преживяно и от мен - докосваш дълбоко Българското у мен!
Да сте винаги токова влюбени, и още дори, защото любовта не е даденост, тя расте и се обогатява, знаеш!
Истинско взаимосподелено щастие ви желая!
цитирай
42. zvezdichka - Благодаря temenuga!
26.09.2009 13:09
Много хубаво си го казала и дълбоки думи изрекла. Наистина няма по-хубаво нещо от взаимосподеленото щастие и се надяваме любовта в сърцата ни да е жива и да ни учи да се обичаме и да поглеждаме един в друг по-нов начин всеки ден!
Бъди щастлива!
цитирай
43. ninaantonova - Боже, за първи път виждам такава сватба!
30.09.2009 17:35
Първо честито, покрай радостта си от това, че си се върнала, не забелязах този постинг, за което моля да бъда извинена. Но се радвам безкрайно много за теб, мила, радвам се, че си намерила своята половинка, човека когото обичаш, и който щее е до теб винаги. Искрено Ви пожелавам щастлив живот, много красиви мигове, спокоен и попътен вятър, много радост, усмивки и слънчеви дни. Пожелавам Ви цялото щастие на земята. Прегръдки топли от мен за двама Ви. :)))))))))))))
цитирай
44. zvezdichka - :)))
01.10.2009 11:55
Хей Нинче, благодаря ти за пожеланията и топлите прегръдки! Няма нищо по хубаво човек да открие своята половинка, двамата да си имат доверие и да се допълват взаимно, държейки се един друг, подкрепяйки се в трудни моменти, окрилени от усмивката и любовта на любимия и любимата си :). Дай Боже всекиму такава радост!
Прегръщам те и ти желая слънчево настроение!
цитирай
45. анонимен - Ей, браво бе!
02.11.2009 17:38
Много хубаво!
Да сте здрави! :-)

\m/
//
цитирай
46. zvezdichka - :)
05.11.2009 21:55
Благодаря zlika! Радвам се, че те е впечатлила нашата сватба.
цитирай
47. priqtel12 - Щастие е човек да прави нещата по своя си начин, да може да осъществи някоя своя мечта.....
21.11.2009 23:44
Виждам , че ти си от тези щастливци!
Желая ти и занапред много щастливи мигове и кураж да отстояваш своето!!!
А снимките са чудесни!!!
цитирай
48. zvezdichka - Благодаря ти Иве :)
23.11.2009 15:03
Много хубаво си го казала: "Щастие е човек да прави нещата по своя си начин". Наистина човек не трябва да бъде като мнозинството, което прави нещата, защото така трябва, а да търси своя уникален начин и да го преживява :).
Благодаря ти за пожеланията!
цитирай
49. katan - С много голямо закъснение -
08.12.2009 10:29
Честито и от мен!
Да сте живи и здрави и все така влюбени!
Ти сияеш като ЗВЕЗДИЧКА!
А този цъфнал трендафил, пред който сте се снимали нека да пръска аромат през целия ви живот, а пътят ви да е осеян с цветя и рози!
Уникална сватба!
Все едно бях в едно отколешно време, което пО ми допада от сегашното...
Преди повече от 36 години исках и аз такава сватба, но тогава това се смяташе за много екстравагантно...
Но ти си осъществила мечтата ми! Благодаря ти!
И ти пожелавам много щастие и "ситни,дребни дечиня":)!
цитирай
50. zvezdichka - Благодаря ти
09.12.2009 21:17
мила Кате за искреното пожелание и думичките, които си наредила като орисница :). Там до трендафила, където съм сама го викам да дойде при мен и съм нетърпелива нещо. Фотографа беше много добър и ни направи много хубави снимки и на една от тях го викам да дойде. Може да я сложа някой път като аватар, макар, че и феичката ми харесва :).
А относно пожеланието за "ситни,дребни дечиня" само да вметна, че моя род по принцип се води "Могилите", защото сме едри и големи, така да се каже планини хора и може би и дечицата Дай Боже да дойдат ще бъдат по големички :). Но това е в кръга на майтапа. Благодаря ти още веднъж за пожеланията мила!
цитирай
51. katan - zvezdichka -
10.12.2009 15:31
Когато писах пожеланието за "ситни,дребни дечиня" се усмихнах!:)))
Като гледам твоя бой, едва ли биха били "ситни и дребни", но такава е приказката!:)
Пожелавам ти ги от сърце - левенти момци и тънки тополи моминки!:)
цитирай
52. zvezdichka - :)
11.12.2009 13:01
Дай Боже Кате! Благодаря ти от сърце!
Как хубаво си се изразила само. Знаеш ли, че някои думи сигурно след време ще изчезнат от нашия език. Ние и сега сме ги позабравили, а те са толкова благозвучни :).
цитирай
53. mitkaloto - Красота, красота, красота. Поз...
26.02.2012 14:10
Красота,красота,красота.Поздрави!
цитирай
54. zvezdichka - Благодаря ти Митко!
02.03.2012 19:07
mitkaloto написа:
Красота,красота,красота.Поздрави!

цитирай
55. higiasql - поздравления за чудесната идея. ...
27.11.2012 23:42
поздравления за чудесната идея. пиша ви с молба за съдействие- прочетох че съпругът ви е направил цървулите, ако имате кройка да ми я изпратите. подготвям си едно малко сурвакарче на 1г.и 6м. и майсторите чийто координати открих в нета отказват да ми направят такива малки. разгледахме носии в музея, събрахме достатъчно плат, гайтани и шевици, остана само калпаче и цървулки. благодаря ви преварително. поздрави теди theodora_hristova@abv.bg
цитирай
56. zvezdichka - Благодаря Теди!
07.12.2012 10:14
higiasql написа:
поздравления за чудесната идея. пиша ви с молба за съдействие- прочетох че съпругът ви е направил цървулите, ако имате кройка да ми я изпратите. подготвям си едно малко сурвакарче на 1г.и 6м. и майсторите чийто координати открих в нета отказват да ми направят такива малки. разгледахме носии в музея, събрахме достатъчно плат, гайтани и шевици, остана само калпаче и цървулки. благодаря ви преварително. поздрави теди theodora_hristova@abv.bg


По принцип съпруга ми направи цървулите от снимка. Няма специална кройка, а мери по краката ни. А и имахме останало парче свинска кожа и с него ги направи. Не сме професионалисти и нямаме материали за направата на цървулките. Но ще му покажа вашия коментар.
Иначе искам да ви поздравя, че сте се заели с инициативата да изработите детска носия! Ние също се запалихме да възстановим една женска носия, но малко бавно стават нещата, но нямаме бърза работа.
Ппоздрави и успех!

/п.п. ще ми е интересно да видя мъничето, облечено по начина по който го описвате :)/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816504
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031