Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 21:31 - Малките деца и приучаването към гърнето - колкото по-рано, толкова по-добре
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 23509 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2009 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Западната тенденция да се обучава детето на гърне след 2-годишна възраст се разпространява най-вече заради подкрепата и насърчението на педиатрите - хората, чиято дума е "закон". Проблемът с приучаването към гърнето тормози много родители докато децата не станат на 3-4, а понякога дори на 5 години. Как е възможно това да се приема без притеснения? Главната идея на педиатрите (и на компанниите произвеждащи памперси!) е, че децата не са физически, психически и емоционално готови да започнат да използват гърнето преди да станат на 2 години. И сега темата на поста - защо тези твърдения са пълни глупости.
Да започнем с връщане в недалечното минало - когато вие сте били деца. Тогава не е имало памперси. Пелените не са били еднократни и след всяко изхождане, майка ви е трябвало да пере пелената (за справка, попитайте родителите си). Всяко едно дете е било научавано да използва гърнето веднага като се научи да ходи. Идеята е била да се изчака докато детето може физически да отиде на гърнето. Дете на година и половина с пелена е било рядкост и то ако има някакво забавяне в развитието или заболяване.
Какво се случва сега? Обществото се модернизира, родителите работят и е много по-удобно да оставят децата по памперси, и то по цели часове без да ги сменят! Приучаването към гърнето и без това им се струва трудна задача, а и "Как ще го обясня на едногодишното дете?". Истината е, че детето на 1 годинка е достатъчно интелигентно да схване че от него се иска "да прави Това - Там" - в случая, да пишка и ака в гърнето. При това изобщо не е необходимо да се обяснява каквото и да било. Просто известно време когато детето пишка и ака, майката трябва да го държи над гърнето и веднага като проходи, детето ще знае, че се ака и пишка в гърнето. Без грам обяснения! Педиатрите и производителите на памперси се застъпват за емоционалната и физическата готовност и представят приучаването на дете под 2 години към гърне като насилствено, което, разбира се, не е така. Физически детето е в състояние да контролира пикочния си мехур едва няколко месеца след раждането си. Ако все пак се съгласим с това твърдение, как тогава ще обясним че всички ние сме били емоционално, физически и психически готови да ходим където трябва по голяма и по малка нужда на възраст 1 година? Защо нашите деца не са готови, а ние сме били? Няма никаква логична причина, дори нелогична причина няма.
Друг проблем с обучението на гърне в по-късна възраст е, че детето дотогава е свикнало да бъде мокро и да пишка и ака без да се налага да съблича дрешки, да търси гърнето (не че е голямо търсене като го оставяте на едно и също място всеки път), после да ги облича, да ви извика да му помогнете или да изхвърлите съдържанието... Е, нищо чудно че на 2 години никое дете няма да иска да ползва гърнето. Докато на 1 годинка детето все още не е развило желание за противопоставяне, няма проблеми с израстването от друг характер (общуване с други деца, ревност от братче/сестричка...и какво ли още не), е идеалното време да научите детето на гърне. След това, детето развива своето мнение и изобщо започва да общува и има съвсем други неща за които да мисли, а гърнето остава на заден план, ако не е отдавнашен навик (като храненето, дишането, спането...).
Списъкът на д-р Базелтон - педиатърът въвел термина "готовност" при децата ("Признаци, които показват че детето е готово да бъде научено да използва гърнето"), включва някои много интересни точки, според които детето или е готово или не е готово. Една от точките е "Детето започва да подрежда вещите по местата им", което предполага, че само ако детето подрежда нещата си, то знае къде се намира гърнето. Но също така намеква, че няма как детето да знае къде се намира гърнето, ако не изявява желание за подреждане (само за справка, аз започнах да си подреждам вещите като станах на 12). Едното просто няма връзка с другото. Детето знае къде е кошарата, играчката и др. много преди да изяви желание да ги подрежда. Следващата точка е "Детето става социално, иска да зарадва родителите си" - след година и половина, детето развива противопоставянето си, а не желанието да зарадва родителите си. Това желание е докато е на годинка, или чак след третата година когато е преминал периодът на "НЕ" и "Няма пък!". Трета точка е абсурдна - "Детето проявява независимостта си чрез употреба на думата НЕ"- как тогава ще го убедите да отиде на гърне, не е ясно. "Замърсените пелени предизвикват дискомфорт (сякаш преди да стане на 2 години, детето не може да изпита дискомфорт) и детето настоява да бъдат сменени - ако се е стигнало чак до настояване от страна на детето, по колко часа трябва да го оставяте с памперси без да ги смените?!
Има още много точки, като прилагам цял линк в края на поста. Забавлявайте се с написаните глупости от др. Базелтон, чиито статии промиха мозъците на САЩ и Западна Европа.
Защо се разви тенденцията да бъдат научавани децата на гърне след като навършат 2 години? Компаниите производители на памперси имат интерес. Ако една майка купува памперси 1 година и спре, те печелят някаква сума. ако същата тази майка купува памперси 3 години, печалбата на компаниите е тройно по-голяма. А сега си представете колко деца живеят само във вашия град, умножете ги по градовете и селата в цяла България и вижте колко печелят само българските производители на памперси, да не говорим пък за какви суми става въпрос в САЩ. Така е - интересa клати феса. Добре, но щом печелят тройно, какво правят с всичките пари? Част от тях отделят да платят на "специалисти" да напишат статии колко НЕ-готови са децата ни за обучение на гърнето. Например д-р Базелтон (и много други докато това не се превърне в част от образованието на педиатрите - добре, че още не се е стигнало дотам).
И сега - какво пък ако децата носят памперси с години? Не че нещо, просто детето на 2 години, вместо да тича, да се катери, да си играе и да се занимава с игри изискващи физическа актовност подобна на тази - тичане, катерене...то се опитва, затруднявано от един памперс (най-често пълен!), който променя походката към такава, която няма да бъде използвана в дългосрочен план, намалява бързината и увеличава вероятността детето да се спъне - вие няма ли да се спънете, ако току-що сте се научили да ходите бързо и между краката ви стои нещо огромно (от ваша гледна точка) и пълно (защото мама и тати ги мързи да го сменят - като няма да ви научат на гърнето, поне да не ви държат с мокри памперси), което ви пречи да си движите краката както трябва. Но това е само физическото развитие. А интелектуалното? Там е по-страшно. Детето на 1 годинка е напълно "готово" да бъде научено на гърнето, но след като подходящият период за това премине, и от мозъкът му не е било изисквано да се справя с развитието, мозъкът не намира за необходимо да работи бързо и качествено. Това е като обучението по математика (например) - след като мине периодът, в който мозъкът започва да възприема такава информация, но от него не се изисква да го направи, тази функция закърнява, а самият мозък решава, че не е нужно да поема информацията, за която иначе е готов. Чудили ли сте се защо възрастните хора не научават лесно чужд език? По същата причина - периодът за учене на такъв тип информация е минал отдавна (като сте били 5-8 клас).
За повече информация относно д-р Базелтон, идеите му и дупките в тях - http://www.bezpeleni.info/no_pampers6.htm


Тагове:   дете,   гърне,   възраст,   навик,   памперс,   мозък,


Гласувай:
0



1. ady - От личен опит
23.04.2008 22:09
Памперса е едно много улесняващо нещо, но и много вредно като такова нещо.
цитирай
2. анонимен - моля за сьвети за научаване на гьрне
28.04.2008 22:57
Сьгласна сьм,колкото по рано се махне памперса е по добре и за майката и за детето, но с близнаци е трудна работа, за сега само си играят с гьрнетата, та дайте и сьвети как моля.
цитирай
3. reason - за приучаване на близнаците :-)
29.04.2008 09:02
Зависи на каква възраст са. Ако са мънички още - около годинка, годинка и половина, по сигналите на тялото - като видиш че им се пишка/ака или като знаеш кога точно го правят (след ядене, като се събудят...), просто ги сложи на гърнето. Като се изходят десетина пъти, ще схванат идеята и като усетят че им се ходи, сами ще отиват там (но разбира се, е добре да им помогнеш със свалянето на дрешките). Ако по този начин не става, опитай да приучиш едното от децата да ходи на гърне, а после другото като го види (постарай се да го види :), и то ще поиска.
Ако децата са вече на 2 годинки или повече...доста е трудничко тогава, защото това не им е навик и общо взето ще има да се позанимавате с памперси още известно време.
Двата начина да се научи дете на гърне е 1. Докато е на 1 годинка (без собствено мнение за функциите на тялото си и без особено желание да го изразява), му превръщате гърнето в навик, 2. Като стане на 2-3 години, изчаквате и се надявате то само да поиска след като му обясните за какво е гърнето (някои деца не искат докато не станат на 4, други като решат да се противопоставят на родителите...можем само да им съчувстваме). Ето защо този въпрос не бива да се оставя за след 18-месечна възраст - тогава детето развива мнение, желание за противопоставяне (на 2 години особено) и "какво по-добро от това да се противопоставя на мама и татко, които толкова искат от мен да ходя на гърне. Сега ще им покажа, че не могат да ми се наложат" докато на 1 годинка такива мисли не ни минават през главите, а ако се научим на гърне отрано, после това не е една от сферите, в които водим битка за надмощие, защото тя е станала част от ежедневието ни - като спането, храненето, играта...
По тази причина много американци държат децата си с памперси до 4-5 годишна възраст - докато не могат като на големи хора да им обяснят, че не могат да ходят на училище с памперси и се надяват децата да изберат правилното решение, а да зависиш от това какво ще избере детето ти не е добър възпитателен метод (нито за детето, нито за теб).
цитирай
4. verde - reason,
07.05.2008 17:28
Здравейте, написали сте чудесна статия! Целия блог е супер!
Напълно съм съгласна с Вас. Все още няма деца, но съм се нагледала на безумия покрай 2-ма малки племенници в дома на родителите ми, затова се информирам максимално по всички въпроси, свързани с отглеждане и възпитание на деца. Искам да имам дете и дано Господ ме дари скоро с това щастие. За всеки, който се интересува от ЕБХ (естествена бебешка хигиена) и още въпроси, свързани с правилното, природосъобразно и екологично отговорно отглеждане на дете, нека прочете книгата на Василена Доткова "Близо до бебето". Ето и 2 сайта:
www.blizodobebeto.com ; www.estestveno.com. Който иска повече информация, да се разрови в интернет. До преди година не бях чувала за ЕБХ и смятах, че памперсите правят лесен живота на родителите. Е, вече не съм убедена, че най-удобното за мама е най-полезно за бебето/детето и за околната среда. Поздрави на автора и на всички, които четат блога!
цитирай
5. анонимен - Не винаги важат правилата кога е ...
14.05.2008 23:39
Не винаги важат правилата кога е време.Мнението ми е,че около определена възраст на детето майката трябва да следи за"симптоми" че детето е готово.Но думи от рода на:"Ама вие още ли сте с памперси?" смятам са,меко казано,нетактични.На принципа съм"МАЙКАТА ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ" и нека някой вдъхне вяра на майките,че са СПОСОБНИ на всичко щом обичат детето си.
цитирай
6. анонимен - Донякъде анонимен 5 има право. М...
16.05.2008 15:43
Донякъде анонимен 5 има право. Майката трябва да се осланя на инстинкта си. Но често именно майката е повлияна не от инстинкта си, а от външни фактори като мнението на по-възрастните и по-опитни жени, мнението на лекаря (което не винаги е най-правилното), удобството на памперса, което е най-вече удобство за родителите, макар и доста скъпо. Нека майката сама реши кога да приучва детето към гърне, но да не чака прекалено. Моя много близка, майка на момченце свали памперсите, когато детето навърши 2,5 години, а вече тежеше над 15 кг. Приучването към гърне след това беше един кошмар и за двамата, пък и за цялото семейство. Но когато родителите на майката я подтикваха да приучва малкия към гърне, тя им обясняваше най-авторитетно, че тя най-добре знае кога детето е готово и не иска да го "измъчва" толкова рано! А мръсния памперс на кожата му сякаш е удоволствие, а не мъка?!?
цитирай
7. анонимен - приучването на хриси
09.11.2009 18:34
още когато хриси стана на1.5год. реших да купя гърне.свалях гащите слагах гърнето в средата на стаята давах и да пие повече сокчета и след половин един час вече е направила аки и пиши.преди лягане процедурата е същата само че не и давам сокчета.напоследък почва да ми казва имам пишшш или имам аки и веднага отиваме на гърнето.само че в тази работа има и един досаден период.понеже вижда че когато е на гърнето й се обръща повече внимание казва че има пиш и аки през 10 минути но нищо по-добре да има от колкото да няма.
цитирай
8. анонимен - Не смятам, че винаги майката знае ...
10.11.2009 10:48
Не смятам, че винаги майката знае най-добре какво действително е полезно и добро за детето й. Или поне едва ли може да знае ей така, по инстинкт, без да се е осведомила, без да е чела, да се е интересувала. Понякога майките изпадат в крайности, като или изчитат всичко, което им попадне и приемат всеки съвет, или пък отхвърлят всяко чуждо мнение и не се интересуват от литература по въпросите за отглеждането на детето. Пример: моя близка смята, че знае какво е добро за детето й и не е прочела и 1 ред от някъде. Съвети не приема, защото тя "знае". И двете й деца (на 7 и 4 години) явно са алергични към нещо, защото периодично се обриват в големи червени пъпки, от които се изнервят страхотно. По нейна преценка те нямат нужда от тест за алергия, не било необходимо, защото видиш ли "дай сега пък да не си храним децата", "не мога да ги спра да ядат каквото им се яде", " толкова хора ядат чипс и шоколад, пият фанта, пък нищо им няма"...
Ядат и пият хората, но когато детето ти е на няколко години, постоянно обринато и от 1-годишна възраст почти не пие вода, а само безалкохолни напитки (предимно фанта и разреден с вода сироп, но не домашен), когато изяжда на ден по няколко шоколада, пакет бонбони, чипс, по няколко близалки, дъвче дъвки и все от този род "полезни храни", някак е глупаво да се оправдаваш пред себе си и пред другите, че е нормално да не вземеш мерки, да не свариш зелечукова супа за детето си, вместо да го тъпчеш с филии с пастет или лютеница (с нишесте и консерванти)....
Мама не винаги знае и понякога нехае! Така е и с гърнето!
цитирай
9. анонимен - otnosno temata
18.11.2009 18:45
zdr,az sam saglasna s mnenieto da se mahnat pampersite sled 2 godinki.Az imam sin na 1 i 9 meseca i vse oshte ne iska da se izhojda v gyrne.Opitvala sym po vsqkakyv na4in da go priob6tq kym tezi navici,no bez uspeh.Nadqvam se,4e s vremeto shte svikne,prosto trqbva malko tyrpenie.
цитирай
10. reason - Ако детето усети, че родителят не е ...
19.11.2009 18:36
Ако детето усети, че родителят не е особено сигурен, че това, което прави, е правилно, то няма да промени нищо в досегашния си начин на живот. Как го научихте да яде различни от майчино мляко храни? Не го изчакахте само да си ги поиска, нали? Просто му ги дадохте. И с гърнето е така. Просто решавате, че е време да се научи на гърнето и спирате да толерирате памперсите като нормална част от ежедневието. Изпишквате детето от време на време, като го сложите на гърнето, то няма да се разплаче без да е видяло друг път, че този номер минава. Любезност и твърдост - това е решението. На 1 година и 9 месеца детето вече е големичко. Тези неща с гърнето е по-подходящо да се правят преди детето да започне да разбира, че може да откаже нещо, само защото родителят го иска.
цитирай
11. анонимен - де да беше до 2
07.12.2010 21:15
Какво да обясня на сина ми, който е на 4.5 годинки и в групата му в детската градина има деца с памперси???! Това е то резултата от "изчакването" на д-р. Базелтон.
цитирай
12. reason - Съчувствам на децата. Обяснете на ...
11.12.2010 23:53
Съчувствам на децата. Обяснете на детето истината - родителите им не са ги научили на гърне, когато му е било времето, и сега имат трудности и вероятно изчакват възрастта, в която съзнателно трябва да обсъдят с детето защо трябва да използва гърне. Но докато децата са с памперси, те няма да се научат да контролират пикочния си мехур, а след време слабият контрол ще закърнее, защото не е необходим никому. Може би тези деца вече са в описаната ситуация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 619176
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031