Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2012 11:53 - Възстановка на Римски пазар на Сексагинта Приста – част 2
Автор: zvezdichka Категория: Регионални   
Прочетен: 13043 Коментари: 16 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

/продължение/

 

Легионерите се оттеглиха в своя стан и свалиха бойното снаряжение.

 
image

image

image

image

 

Някои си почиваха, а други продължиха с тренировките.

 
image

image

image

 

Трети пък бяха в очакване.

 
image

 

Бойното снаражения на легионерите беше перфектно.

 
image

 

А какви ботуши и сандали имаха само. Произведения на изкуството! 

 
image

image


image

 

Ето и други снимки от римския пазар:

 
image

image


image


image


image


image

image

 

Друго което можеше да види човек на Римския пазар е възстановка на кораб от типа пристис, който се предполага, че е използван от римската войска за транспортиране на войници и товари.

 
image

 

“В средата на 1 век при устието на р.Русенски Лом е разположена флотска база Сексагинта Приста, където са настанени шестдесет кораба от типа пристис. Базата е просъществувала около 30 години, след което името й е останало и за римския военен лагер, изграден по времето на император Домициан.

Последните археологически прочувания показват, че освен либурни в Дунавския си флот римляните са използвали и по-малки, бързи и леки кораби за патрулиране по крайбрежието на реката. Такива кораби са открити в Оберщим Германия. Размерите им са с дължина около 15-16 м. И ширина 2.70 м. И могат да съберат до 20 човека. Това са корабите, произлезли от елинистичните средизимноморски кораби пристис, адаптирани за речни условия.” (Копирано от информационен обект)

 
image

image

 

На крепостта са правени разкопки и е открито тракийско ямно светилище, функционирало от края на ІІ в. пр. н.е. до началото на І в. от н.е. В края на ІІ в.н.е върху централната яма от тракийското светилище е изграден храм на Аполон, функционирал до края на ІІІ в.

 
image

image

image

image

image

image
 

От музея бяха подредили и експозиция на оброчните плочки и посветителните записи, намерени на територията на крепостта и околности.

 
image

image

image

image

image


image

image

image


image

image

image

image

 

На римския пазар човек имаше възможност да опита и автентични римски ястия. След като се разгледахме крепостта и наблюдавахме възстановката решихме да се разходим към центъра.

Пред Съдебната палата имаше музикална инсталация на огледала, наречена "Танц в огледалото", където чрез система от 12 "звучащи” цветни огледала, зрителите имаха възможност да бъдат въвлечени в едно забавно аудио-визуално риалити, в което са едновременно и наблюдатели, и участници.
Бяха монтирани 12 огледала и когато човек застане до дадено огледало чува музика. При заставане пред следващото огледало музиката се променя и идеята на авторите на артистичната огледално-музикална инсталация е в зависимост от музиката, която чува или това, което е изобразено на огледалото и самия оглеждащ се да се включи в това, заемайки определана поза. Желаещи разглеждаха с любопитство огледалата, но малко се престрашаваха да правят определени пози :). Все пак човек се намира на центъра.
 

image


image

image

 

Времето беше слънчево и приятно за почивка в неделния ден.

 
image

image

image

 

За 17 часа имаше организирана друга възстановка в центъра на града – “Сатурналии”, но за съжаление я изпуснахме. После търсих в нета да видя снимки или поне клипче, но не намерих. Явно хората нямат навик да споделят впечатленията си от дадено събитие. А пресата обикновено копира един и същ текст.

1-я ден от фестивала – петък беше дъждовен. Но въпреки дъжда красотата на нашия център ме провокира да поспра и да направя няколко снимки.

 
image

image

image

image

image




Гласувай:
22



1. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 17:20
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛКО, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
2. minavamottuk - Разкошно
28.09.2012 18:06
струва си де се види ,дори по този начин ,може би ще продължат традицията и друга година ,и да имаме късмет да попаднем на живо,поздрав за теб ,разказвачке...
цитирай
3. tit - Благодаря!:))
28.09.2012 18:23
Напълни ми очите и мога да отбележа, дето със задоволство прочетох, че легионите са се оттеглили...от този наглед красив и миролюбив град!:))
цитирай
4. stela50 - Поздрави за хубавите снимки
28.09.2012 18:35
и споделено преживяване ...
Чудесен празник, идеи и изпълнение- присъствах с удоволствие.
Благодаря, Звездичке !
цитирай
5. zvezdichka - Благодаря ти Алекс!
29.09.2012 09:41
pevetsa написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛКО, БЛАГОДАРЯ!


Май трябва да използваме хубавите дни и да се видим някой път на разходка ли или на кафе в парка :).
Поздрави на цялото ви семейство!
цитирай
6. zvezdichka - Не знам дали ще продължи тази традиция minavamottuk.
29.09.2012 09:45
minavamottuk написа:
струва си де се види ,дори по този начин ,може би ще продължат традицията и друга година ,и да имаме късмет да попаднем на живо,поздрав за теб ,разказвачке...


Ние специално сме фенове на нашите традиционални фестивали на народната песен и винаги, когато имаме възможност ги посещаваме, т.е. набелязваме си предварително поне 2 места, на които да отидем и съчетаваме лятната си отпуска със събора примерно :). Това го правим от 3 години насам. Но винаги ни е интересно, когато попаднем в различна среда от ежедневната, някоя възстановка, или някое автентично българско село и т.н.
Благодаря ти за коментара!
цитирай
7. zvezdichka - :)))
29.09.2012 09:47
tit написа:
Напълни ми очите и мога да отбележа, дето със задоволство прочетох, че легионите са се оттеглили...от този наглед красив и миролюбив град!:))


Привет Тит! Легионерите бяха голям трън в очите на някои блогъри, но самите момчета се бяха постарали. Просто човек сам избира в какво да си влага силите и когато прави нещо, важно е да го прави с желание.
Поздрави!
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря и аз Стела :) !
29.09.2012 09:48
stela50 написа:
и споделено преживяване ...
Чудесен празник, идеи и изпълнение- присъствах с удоволствие.
Благодаря, Звездичке !


Просто едно различно събитие за нашия град.
цитирай
9. vmir - Чудесно,неописуемо ме зарадва Звездичке,
30.09.2012 22:32
да видя какъв огромен път към самоуважението е извървял Русе.
Поздрави!
цитирай
10. sparotok - !
30.09.2012 22:47
Било е невероятно преживяване...блазе ти!
цитирай
11. vmir - Когато през последните години на комунизма
01.10.2012 06:05
в Мартен (дядо ми и баба ми живееха там, на няколко километра от Русе) раздадоха места за вили на мястото на римската крепост, хората там започнаха да говорят шепнешком, че при строежа на вилите са намерени изумителни неща, но не знаеха какви. Минавайки от там, виждах сечението на крепостната стена, прекъсната заради пътя и веднъж даже станах свидетел как камъче от крепостта се откъсна и търкулна надолу към пътя, оставяйки няколко метрова следа по снега след себе се. След това срещнах мой съученик от Русе, който ми каза, че въпросната местност била рай за иманярите и ми показа монети, кръстчета, върхове на стрели и други подобни дреболии, които се продавали толкова добре зад граница, че друг наш съученик бил забогатял от иманярските набези край Мартен. Дядо ми разказваше как войниците са използвали екипировката си за построяването на крепостта, а обясненията му бяха от позиция на пряк наблюдател. Беше сигурен, че името на селото (сега град) идва от името на командващия римския военен гарнизон Мартен, но не можеше да ми каже откъде знае всичко това. Тогава за история не се говореше извън скучните мъгляви теми за древната и настояща неразрушима българо-славянска дружба, а да се интересуваш от историята на римската империя по нашите земи се смяташе за опасна ерес. На подобни интереси се гледаше с подозрение като на занимание за социопати и агенти на идеологическата диверсия, които искат да разколебаят трудещите се маси в героичната им борба със световния капитализъм и последният му предсмъртен етап – “империализма”, който бяхме призовавани да вкараме в гроба и заровим завинаги, а не да го разравяме и вадим от там. Нямаше кой да ти каже тогава, че имало “Трети Рим”, правоприемници на Византийската империя и прочие “реакционни” “пропаганди” на загниващия и морално пропаднал Запад, който от завист искал да ни обърка и отклони от правия път към светлото бъдеще, гениално предначертан от най-великите учени в историята.

Сега даже не знам къде са разкопките, които си снимала, кажи ми, моля те къде са, навремето в Русе такива неща нямаше как да бъдат показвани.
цитирай
12. zvezdichka - Тази седмица в Русе е доста оживено.
01.10.2012 15:55
vmir написа:
да видя какъв огромен път към самоуважението е извървял Русе.
Поздрави!


Има различни мероприятия. A и времето е неочаквано хубаво за разходки и срещи на открито :).
Поздрави!
цитирай
13. zvezdichka - Беше интересно като нетрадиционно събитие за града.
01.10.2012 15:57
sparotok написа:
Било е невероятно преживяване...блазе ти!


И имаше какво да се види.
Благодаря за коментара Павел!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря ти за коментара vmir!
01.10.2012 16:02
[quote=vmir] в Мартен (дядо ми и баба ми живееха там, на няколко километра от Русе) раздадоха места за вили на мястото на римската крепост, хората там започнаха да говорят шепнешком, че при строежа на вилите са намерени изумителни неща, но не знаеха какви. Минавайки от там, виждах сечението на крепостната стена, прекъсната заради пътя и веднъж даже станах свидетел как камъче от крепостта се откъсна и търкулна надолу към пътя, оставяйки няколко метрова следа по снега след себе се. След това срещнах мой съученик от Русе, който ми каза, че въпросната местност била рай за иманярите и ми показа монети, кръстчета, върхове на стрели и други подобни дреболии, които се продавали толкова добре зад граница, че друг наш съученик бил забогатял от иманярските набези край Мартен. Дядо ми разказваше как войниците са използвали екипировката си за построяването на крепостта, а обясненията му бяха от позиция на пряк наблюдател. Беше сигурен, че името на селото (сега град) идва от името на командващия римския военен гарнизон Мартен, но не можеше да ми каже откъде знае всичко това. Тогава за история не се говореше извън скучните мъгляви теми за древната и настояща неразрушима българо-славянска дружба, а да се интересуваш от историята на римската империя по нашите земи се смяташе за опасна ерес. На подобни интереси се гледаше с подозрение като на занимание за социопати и агенти на идеологическата диверсия, които искат да разколебаят трудещите се маси в героичната им борба със световния капитализъм и последният му предсмъртен етап – “империализма”, който бяхме призовавани да вкараме в гроба и заровим завинаги, а не да го разравяме и вадим от там. Нямаше кой да ти каже тогава, че имало “Трети Рим”, правоприемници на Византийската империя и прочие “реакционни” “пропаганди” на загниващия и морално пропаднал Запад, който от завист искал да ни обърка и отклони от правия път към светлото бъдеще, гениално предначертан от най-великите учени в историята.
Сега даже не знам къде са разкопките, ко
цитирай
15. zvezdichka - vmir не съм ходила все
01.10.2012 16:13
още в Мартен. Дори не знаех, че е имало там крепост. А времето за което разказваш сигурно и било доста отдавна.
Възстановката на римския пазар, за който аз пиша се проведе на крепостта Сексагинта приста. Тя има 2 входа. Единия е откъм паметника на моряка, а другия е като идваш от бул Придунавски и на кръстовището тръгваш по ул.Калоян и в самото начало на улицата свиваш вдясно. Там има табелка, която упътва къде е крепостта. А иначе разкопките за които стана въпрос, че е имало тракийско ямно светилище и храм на Аполон са точно до ДНА-то. Там мисля че 2005 година са разкрили крепостните стени, иначе си личи, че е било разбивано, т.е. било е място за паркиране или площадка.
цитирай
16. vmir - 15. zvezdichka - vmir не съм ходила все
01.10.2012 17:27
Благодаря ти, Звездичке!
Значи крепостта на “60 – кораба” e на стотина метра от самото пристанище (гледай ти - действащо пристанище на мястото на такова отпреди 2000 години и то на речен бряг, който на километри е еднакво удобен за пристанище!!!). Колкото до Мартен, там не съм стъпвал от 12 години, нито съм виждал някого от там, но до 1996 все още нямаше започнати никакви археологически разкопки въпреки, че сечението на крепостта се забелязваше очертано в ската отдясно на пътя към плажа до около 3 метра височина над нивото на пътя (над крепостта е много по-високо, може да достига и 20 метра височина), но ми е трудно да преценя доколко биха го забелязали хора, които не знаят за римския граничен гарнизон там, с приказките за който съм свикнал от малък.

Много се радвам, че на хората, които се интересуват от историята на Русе, вече не се гледа с присвити злобни очи като на гадни останки от погрешно недоубитата буржоазия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816493
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031