Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2013 23:40 - За шипковия мармалад
Автор: zvezdichka Категория: Рецепти   
Прочетен: 13179 Коментари: 20 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Веднъж през живота си съм правила шипков мармалад и то с баща ми преди много години. И тази година се навих да се опитам да направя отново. Два дена брах шипки на Балкана. За ръцете какво да ви кажа – целите в белези, но това беше най малкото което преживях покрай този мармалад. Хамалогията е голяма. Имах рецепта за 12 кг. материал и бях решила първоначално да направя половин доза, но като се прибрахме в Русе и притеглих набраните шипки се оказаха повече от 12 кг.

 image

От предната вечер си нагласих и измих бурканчета. На другия ден почистих шипките от мустачките и дръжките им, макар, че се стремях да ги чистя още при беритбата. Изплакнах ги малко по малко и с помощта на геврира и хайде в тенджарата. Добре, че имах голям съд по ръка.


image

image 

Варих ги докато се развариха добре като се бъркат начесто да не загорят. Варих ги около 3 часа. След което започнах да ги прецеждам през геврир като наливам и вода в сместа. После ги преминавам през сито. Добре, че съпруга ми се включи, че доникъде нямаше да се справя. И през цялото време си на крака. Така деня отиде до 12 часа през нощта. На другия ден продължих с прецеждането на сместа този път обаче през тензух, защото все още имаше останали власинки.


image 

 

 И отново събрах сместа в тенджарата и на кутлона да изври и се сгъсти.

 

 
image

Обаче явно бяхме доста поразредили първоначално сместта, че няма изваряване. 7 часа и половина вря и накрая се изнервих и си обещах, че това ще ми е с правенето на шипков мармалад :).

 
image

image

И посред нощите пълних бурканчета.

 
image

image

Та това бяха моите перипетии относно шипковия мармалад :).

/п.п. и да споделя, че рецептата не ми влезе много в действие.../




Гласувай:
22
0



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, мила Цани! :)
16.11.2013 06:03
Беше ми интересно да прочета... Както всичко, което споделяш тук. Поздрави и благодаря за рецептата! :) Изглежда вкусен, а рецептата е, да го правят двама. :)
цитирай
2. zvezdichka - Здравей Наде :)
16.11.2013 06:45
malchaniaotnadejda7 написа:
Беше ми интересно да прочета... Както всичко, което споделяш тук. Поздрави и благодаря за рецептата! :) Изглежда вкусен, а рецептата е, да го правят двама. :)


Отдавна не бях публикувала тук, но просто реших да споделя. А определено е хубаво, когато има на кого да се опре човек! Поздрави и хубави почивни дни!
цитирай
3. lubara - Поздрави, zvezdichka!
16.11.2013 16:06
Здравей Цанка, това значи, че баща ми е бил страхотен майстор, нали?! А ти направо си избила рибата с тези 12 килограма. Но хубави шипки, ей! Поздрави, догодина ще правиш ли пак?
цитирай
4. magnoliya - Звездичке, и аз през лятото правих ...
16.11.2013 19:08
Звездичке, и аз през лятото правих сладка и конфитюри от кайсии, праскови и сини сливи. Ден и половина най-малко ти трябва за да се справиш сама, ако няма кой да ти помогне. Не зная навремето в консервните комбинати как са отстранявали власинките при приготвянето на шипковия мармалад, но беше перфектен.
Като узряха плодовете на тревистия бъз реших да направя сироп. Набрах ги и като започнах да ги отстранявам от дръжките, трябваше да ползвам неметална вилица. Нямах такава /пък как ли с нея щях да го направя, не мога все още да си представя/ и започнах с ръка. Два дни си играх, ръцете ми станаха тъмнолилавочерни, но после лесно се измиха с лимонена киселина. Направих го, но се зарекох повече да не се занимавам с такива дребни плодове.
Поздравявам те за интересния пост!
цитирай
5. anwel - поздравление за търпението и крайния резултат!!!
17.11.2013 10:29
Струвало си е труда! този мармалад е голям елексир! И наистина си прекалила с водата за разреждане при хващане на власинките- капва се, а не "налива" вода и затова толкова време си я изварявала.късмет си имала със съпружеската помощ :-))) Пиша така "компетентно" защото и у нас правихме шипков мармалад - Е, аз само ги набрах / само 3-4 кг/ и после наблюдавах процеса :-))) и окачествих с оценка "К" готовия продукт!!! Приятно ми бе да прочета нещо ново в блога ти!
цитирай
6. megg - Хей, Звездичке, отивам да си взема филийка! :)
17.11.2013 13:52
Изглежда вкусно и красиво. ( И - трудно. ) Но , как беше пословицата - " Око се плаши, ръка не се плаши." Пък и като имаш помощник, и като си видял как ...
Браво на вас!
Поздрав! :)
цитирай
7. ckarlet - Обичаме шипковия мармалад и е много ...
17.11.2013 17:44
Обичаме шипковия мармалад и е много полезен, но ми се вижда доста трудоемко. Браво на теб, Звездичка! Невероятна домакиня си!
цитирай
8. melsun - :)
17.11.2013 19:31
Мина ми тази година мисълта да се пробвам, защото имаше страшно много шипки, но както мина, така и бързо се разсея :))) Никога не съм виждала как се прави, но съм останала с впечатление, че е голяма хамалогия! И все пак един път през този ми живот трябва да събера смелост и търпение и да пробвам. Обожавам шипков мармалад, но не съм хапвала от много години, защото просто няма истински!

Поздрави! :)
цитирай
9. zvezdichka - Здравей Любо :)
17.11.2013 20:44
lubara написа:
Здравей Цанка, това значи, че баща ми е бил страхотен майстор, нали?! А ти направо си избила рибата с тези 12 килограма. Но хубави шипки, ей! Поздрави, догодина ще правиш ли пак?


Какво да ти кажа. Догодина със сигърност няма да е, защото ще ни остане мармалад. Ние не сме от много ящните на сладка и мармалади. А и има много зависи. Зависи дали годината ще е добра за шипките, защото миналата например нямаше щипки, а повече глог. Но тази беше богата. Също за да се заеме човек с такова предизвикателство не трябва да е на работа или най-малкото трябва да си има баба в къщи, която да помага. За мен засега е такава година, че съм свободна и имах възможност да опитам. И да ти призная рецептата ми беше за 12 кг., а моя милост беше набрала 18 :). Поувлякла съм се в беритбата от желание за мармалад и после ми дойде в повечко... И сигурно имаш спомени от баща си и неговия майсторлък :).
Поздрави и от Балкана. Каква луна имаше снощи. Ама и хубаво време случихме.
цитирай
10. zvezdichka - Здравей Магнолия!
17.11.2013 20:51
magnoliya написа:
Звездичке, и аз през лятото правих сладка и конфитюри от кайсии, праскови и сини сливи. Ден и половина най-малко ти трябва за да се справиш сама, ако няма кой да ти помогне. Не зная навремето в консервните комбинати как са отстранявали власинките при приготвянето на шипковия мармалад, но беше перфектен.
Като узряха плодовете на тревистия бъз реших да направя сироп. Набрах ги и като започнах да ги отстранявам от дръжките, трябваше да ползвам неметална вилица. Нямах такава /пък как ли с нея щях да го направя, не мога все още да си представя/ и започнах с ръка. Два дни си играх, ръцете ми станаха тъмнолилавочерни, но после лесно се измиха с лимонена киселина. Направих го, но се зарекох повече да не се занимавам с такива дребни плодове.
Поздравявам те за интересния пост!


Трудоемко е приготвянето на зимнината, но пък е хубаво, когато мазата на човек е пълна :). Благодаря за споделеното! Винаги, когато човек е действен и вложи усилията си някаква трудоемка дейност,това не е комфортно за тялото му за дадения момент, но хубавото е,че когато зора отмине остават само спомените. А и усилията и труда не са напразни. И човек набира опит и се учи и усъвършенства :).
Поздрави!
цитирай
11. zvezdichka - Здравей Андрей!
17.11.2013 20:59
anwel написа:
Струвало си е труда! този мармалад е голям елексир! И наистина си прекалила с водата за разреждане при хващане на власинките- капва се, а не "налива" вода и затова толкова време си я изварявала.късмет си имала със съпружеската помощ :-))) Пиша така "компетентно" защото и у нас правихме шипков мармалад - Е, аз само ги набрах / само 3-4 кг/ и после наблюдавах процеса :-))) и окачествих с оценка "К" готовия продукт!!! Приятно ми бе да прочета нещо ново в блога ти!


Да, наистина си е струвало, въпреки, че имах много неясноти относно приготвянето. Но какво съм направила. Може би следващия път ще бъде по добре :), ако се навия случайно. Може би трябва човек да опита с по-малко количество като теб, няма да му се увиди. А разреждахме за да минава по лесно през ситото течността, но кой да предвиди, че после трябва и да извари :). А какво ще рече оценка "К"? Благодаря за споделения опит!
цитирай
12. zvezdichka - :).
17.11.2013 21:04
megg написа:
Изглежда вкусно и красиво. ( И - трудно. ) Но , как беше пословицата - " Око се плаши, ръка не се плаши." Пък и като имаш помощник, и като си видял как ...
Браво на вас!
Поздрав! :)


Ако имаш път през Русе може и да опиташ :). А наистина си права. А и желанието и любопитството също са голям мотиватор в живота на човек. Да опита, да види какво ще стане. А помощника се върна от работа и вместо да легне да си почине остана на крака заедно с мен до 12 посред нощите, за което бях истински благодарна.
Благодаря ти!
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря Скарлет!
17.11.2013 21:05
ckarlet написа:
Обичаме шипковия мармалад и е много полезен, но ми се вижда доста трудоемко. Браво на теб, Звездичка! Невероятна домакиня си!


Не знам как ми дойде наум за този мармалад, при положение, че не ядем много сладка. Но спомена, че веднъж сме правили и че е бил много хубав този мармалад ме провокира да опитам отново.
Поздрави!
цитирай
14. zvezdichka - Здравей melsun!
17.11.2013 21:09
melsun написа:
Мина ми тази година мисълта да се пробвам, защото имаше страшно много шипки, но както мина, така и бързо се разсея :))) Никога не съм виждала как се прави, но съм останала с впечатление, че е голяма хамалогия! И все пак един път през този ми живот трябва да събера смелост и търпение и да пробвам. Обожавам шипков мармалад, но не съм хапвала от много години, защото просто няма истински!

Поздрави! :)


Наистина си права, че по магазините човек рядко може да открие истинска храна, освен ако не си я приготви сам. И наистина е трудоемък процес, но си заслужава. И вкуса е уникален. Но ако решиш на опиташ трябва да се въоръжиш с търпение, с помощник, ако има желаещи и със свободен ден, а може би два :).
Поздрави!
цитирай
15. anwel - А какво ще рече оценка "К"? :-)))
17.11.2013 21:38
"А какво ще рече оценка "К"? " Казано на кратко - много добро! Качествено!!! Сигурно си забравила или не помниш, някогашните оценки за качество при социализма - имаше такова понятие, такава оценка - "К" за високо качество.та и аз малко на шега, но като гледам какво имаш в купата -няма начин да не е качествено !!!:-)))
цитирай
16. pevetsa - Ех, Цане :(
19.11.2013 10:26
Точно за шипковият мармалад стана дума снощи, че няма в Берлин, хей така, да сложиш на палачинките, ...
Поздрави и прегръдки за теб и Иво, майсторката и помагача :)
цитирай
17. zvezdichka - Благодаря, че сподели!
20.11.2013 00:19
anwel написа:
"А какво ще рече оценка "К"? " Казано на кратко - много добро! Качествено!!! Сигурно си забравила или не помниш, някогашните оценки за качество при социализма - имаше такова понятие, такава оценка - "К" за високо качество.та и аз малко на шега, но като гледам какво имаш в купата -няма начин да не е качествено !!!:-)))


По малка съм била по това време и нямам спомен за това.
цитирай
18. zvezdichka - Здравей Алекс!
20.11.2013 00:21
pevetsa написа:
Точно за шипковият мармалад стана дума снощи, че няма в Берлин, хей така, да сложиш на палачинките, ...
Поздрави и прегръдки за теб и Иво, майсторката и помагача :)


Надявам се да сте добре там! Благодаря за поздравите :). Ще предам. Поздрави и на Ивето и на малчуганите! Живи и здрави бъдете!
цитирай
19. makont - Звездиче, ти си едно малко ЧУДО!
20.11.2013 20:15
Аз пък се специализирах във сладко от смокини и вишни, но чак до шипки, не, такова съвършенство още ми е далечно. Прегръщам те сърдечно!
цитирай
20. zvezdichka - Здравей Майче :)
21.11.2013 16:25
makont написа:
Аз пък се специализирах във сладко от смокини и вишни, но чак до шипки, не, такова съвършенство още ми е далечно. Прегръщам те сърдечно!


Хубаво е човек да понаправи някои запаси от зимнина, за да има какво да сложи на масата в студените зимни дни, а и при срещи с приятели в планината примерно :).
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3793455
Постинги: 487
Коментари: 6795
Гласове: 21182
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031