Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 08:38 - „Лили рибката“ – джендър-кино за шарани
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1414 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 12.02.2018 08:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Анастас Добрев

„Лили рибката“ е не просто джендър-филм, както писаха някои, а потресаващо бездарно детско кино с претенцията да възпитава в сексуална и малцинствена толерантност и политкоректност. От цялата тази либерално-педагогична каша се е получило едно голямо нищо, понеже от идеологически клишета не става филм, още по-малко детски.

 

image

 

Филмът уж разказва историята на свенливо момченце, което се превръща в момиченце, всички му се подиграват, а родителите му не го разбират. Когато някой го погледне в очите, Дани се превръща в Алекс и обратното. Вътре има широкоскроени синеоки цигани и прости, тесногръди селяни, добра, но нерешителна учителка, недокрай разбираща двойнствената природа на своя ученик/чка с полово неутрално име Дани/Алекс, брутален училищен директор, неспособен да проумее смущенията в обърканата детска душа, нарцистичен психиатър, който разглежда „казуса“ като възможност за постигане на пари и слава. Авторитетите са подиграни, половата неопределеност – възпята. Малцинствата – праведни, мнозинството – вулгарно. Филмът е правен с мисъл за възрастните, или по-скоро като отмъщение към тях. Тонът е обвинителен, прокурорски: зад всяко смутено дете стои един лош родител. Без фини нюанси.

 

За децата този филм е отегчително скучен, дълъг и неразбираем. Режисьорът залага на елементарни внушения – момченцата, които се чувстват като момиченца, циганите и родителите, разтерзани от вина спрямо децата си, са добрите. А ония, които обиждат „женчовците“, не харесват циганите и шамарят отрочетата си – прости и лоши. А най-нетолерантният измежду лошите – училищният директор, даже си пада и малко нещо обратен. Дори в детските приказки има повече въображение и дълбочина.

 

За монотонното звучене допринася и режисьорското решение във филма да се чува само един глас – този на разказвача, с незначителни изключения. Да озвучиш Татяна Лолова с лепкав и превзет мъжки баритон, като от реклама на мобилен оператор, си е конщуство. Но вероятно авторът смята, че така допринася за „толерантното“ и „полово неутрално“ звучене на филмото му произведение.

 

Специалнте ефекти и рекламни похвати, чрез които режисьорът и автор на телевизионни реклами Ясен Григоров се е опитал да компенсира плоския сюжет, само засилват чувството за страшна шарлатания. И вината за това не е на актьорите.

 

„Лили рибката“ е бездарна джендър измишльотина за шарани. Въдица за конформистите от нов тип, които вярват в „либералното образование“ и „шведския модел“, във възпитателната теория за „детето-цар“  и в „разбиването на социалните стереотипи“. Нескопосан манифест на  неолиберални утописти, вярващи в безпределната свобода на индивида, извън всякакви обществени условности, до степен, че на моменти вярата им се родее с диктат. В очите плуват рибки – в буквалния и преносния смисъл. 

 

Филмът така и завършва, лозунгаджийски: „Всички деца са като Алекс и Дани, всички деца трябва да могат да устояват на погледа на хората, с които се срещат по пътя си. Трябва да бъдат силни и самоуверени. И кой трябва да ги научи? Разбира се, че ние, големите. Възрастните. Но ни е трудно, нали? Защото самите ние не сме научени. Ние сме недоверчиви и слаби, защото такива са били майките ни и бащите ни. Но Алекс и Дани ще променят света! Гледайте ги смело право в очите!“.

 

Всичко това щеше да е много смешно, ако не се целеше в децата. А те не могат да разпознаят евтината идеологическа пропаганда от забавлението. Затова отговорността ляга изцяло върху родителите. 

 

 image

 

 

 

 

 




Гласувай:
4



1. elianna - Лудост.
12.02.2018 08:41
Кликнете върху снимката за да видите цялото изображение.
И режисьорът е баща на две деца в тийн-възраст. Думи нямам. Май това "раздвоено" детенце е едното от децата му.
цитирай
2. elianna - Оказа се, че
12.02.2018 08:45
Сектата на джендърите не е никак безобидна!
цитирай
3. elianna - Брей колко широко скроени са тези цигани:)))
12.02.2018 08:47
100% политкоректен сюжет! Учителите са тесногръди, лекарите са егоцентрици, борещи се за слава и пари, традиционното семейство са простаци. И на децата не им остава нищо друго да се доверяват само на циганите, а всички други - учители, лекари, учени, родители да не слушат и да не взимат пример. Направо какотопия!
цитирай
4. elianna - Предположение защо циганите са "добрите" във филма?
12.02.2018 08:48
През Средновековието са ги избивали, при Хитлер са ги душали в газовите камери, сега така не може, понеже вече всички са хуманни и ако ще избиват някои, то ще е далече от очите на обществото. Затова плащат за разни програми, ромско включване и други такива, с надеждата, че ще си останат у нас и няма да им се изсипят на тумби, на тумби и да им изкрадат жицата и капаците. Та филмът сигурно е финансиран и по тая линия.
цитирай
5. elianna - лили педерибката
12.02.2018 08:49
Мулти-култи-джендър авторчето го размазаха с правата лопата в главЪта! Но пък може да е на късмет и да му се появи още една гънка до единствената която има, та в резултат на това да проумее какви мулти-култи-джендър-бендър нелепици се опитва да пробутва на българите! Аре чиба, ходи да си пробутваш мантрите на промитите скандинавци! Тука ше си умреш гладен, ако с такива джендърски буламачи мислиш да правиш пари!
цитирай
6. bojinkata - Част от финансирането на филма е ...
12.02.2018 11:29
Част от финансирането на филма е държавно, т.е. от нас!!! А другата част - ?
цитирай
7. morskipesni - Otvratitelno!
12.02.2018 15:17
Bylgaskoto kino taka ili inak e nqkyde do 1995, ottam nasetne, samo vkisnala boza.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172728
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031