Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 01:41 - Размишления на журналистката Яна Добрева
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5782 Коментари: 2 Гласове:
20

Последна промяна: 25.01.2016 01:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
/Споделени мисли от нейно интервю: Яна Добрева: Не знаем кои сме – затова сме толкова нещастни/

„Всичко, което не ми хареса в Канада, сякаш се „прибра” малко след мен и в България: моловете, колцентровете, на които разговаряш с машини и не чуваш човешки глас или пък слушаш заучени отговори, многото работене и многото говорене за пари, големите разстояния, трафиците, Хелоуин, отчуждението.

Тези американизирани работи не са част от нашата народопсихология и нямат нищо общо със същността ни. Просто прекопирахме неподходящи чужди модели и загубихме оригинала – себе си. Промените се случиха много бързо и ние не бяхме адекватни на тази скорост. Превърнахме се в изгубени същества, в хора без лица.

Като цяло сега сме просто маса, която обслужва вътрешни и външни интереси. Вероятно затова сме толкова нещастни – защото не знаем кои сме. Никой не може да бъде щастлив, ако не познава себе си. Проявихме стремителна склонност да плагиатстваме, а не да създаваме. Изгубихме спонтанността си.

У нас имаше нещо красиво детско, някакво такова първично балканско, но силно, гостоприемно и топло, щедро и очарователно.

....

Вярвам, че има значение какво правиш, а не къде го правиш. Вероятно в Ню Йорк ще си по-преуспял, отколкото в София, но истинският въпрос е дали заниманията ти са изпълнени със смисъл. В днешно време преуспяването означава пари, власт, собственост и престиж.

Но земният ни живот е само мъничка част от безкрайното ни съществуване – пътуване, за което няма как да опаковаме в куфари нито банковите си сметки, нито имотите и социалните си достижения. И излиза, че е съвсем просто – същественото е не какво получаваме, истински същественото е какво даваме.

....

Не вярвам, че е възможно да се преселиш в друга държава в зряла възраст и да надникнеш в нея надълбоко. Не си израснал там. Не си част от въздуха, от обичаите, от хората, от най-тънките и неуловими нюанси на езика. Нямаш род там. Нямаш история. Чужденец си. Винаги си привнесен. Но това съм аз. Нямам аспект „чужбина”, както би казала астрологията. И не вярвам в глобализацията на днешния свят. Предпочитам близостта до корените. Пък и съм на друг етап от живота си.

Превземането на големи върхове престана да бъде сред приоритетите ми. Интересува ме съсредоточаването, смирението, дълбоката мъдрост на живота и смисъла на съществуването ни. Ако това е духовно израстване, то се разкрива само в тишина.

....

Целта на световния ред е да зароби всеки човек, да го чипизира и обезобрази, да изтръгне от корен душата му, затова няма смисъл да живеем с илюзии – уви, злото ще се развихря все повече. Но ако сме будни и съзнателни за събитията, ние можем да противостоим. 

Днес битките са индивидуални. Всеки ден избираме на чия страна да положим себе си – на страната на злото или на страната на доброто. Трябва да се учим да преминаваме през срещите си със злото с още повече добро. Трябва да полагаме усилия, за да трансформираме живота. Трябва да осветяваме тъмнината със светлина. Каквото и да има да преживяваме още на този свят като човечество, едно е сигурно – Светлината ще е крайният победител.

Защото тя е факт. А тъмнината е просто неосветена светлина. И не твърдя, че в тъмното не е страшно. Но вярвам, че светлината е във всеки един от нас.

 

Кои са 5-те най-важни неща, от които зависи емоционалният ни баланс и душевният ни комфорт, които обобщено сме свикнали да наричаме щастие?

 

- Бих казала така:

  1. Да сме благодарни за всеки миг от живота си.
  2. Винаги да се изправяме, дори и след най-лошото падане.
  3. Да носим отговорност за мислите, думите и делата си.
  4. Да помним, че мирът и покоят в душите ни не зависят от външните обстоятелства.
  5. Да държим здраво Бог за ръката.”

 

 

 

Яна Добрева

Ето и цялото интервю.
http://glasove.com/categories/intervyuta/news/yana-dobreva-ne-znaem-koi-sme-zatova-sme-tolkova-neshtastni

 

image


image

image

image




Гласувай:
20



1. krumbelosvet - Прекопирвачите бяха малцинство.
25.01.2016 17:48
Но "силните на тоя свят" наложиха копирането за норма.
"Да помним, че мирът и покоят в душите ни не зависят от външни обстоятелства." Уви, зависят, а ако "външното обстоятелство" е световна война, зависят смъртоносно. Ако пропагандата на егоизъм, престъпност, разврат, извращения е засегнала децата ни (и много деца, някои вече пораснали, действително е засегнала) как да има мир за душите ни?
Някои ясновидци смятат, че всяка вярна и добра мисъл не остава без следа във всемира. Само ако това е вярно, обикновените хора в победена и унищожавана България могат с нещо да променят съдбата на народа. За личната съдба винаги има много възможности.
цитирай
2. jelezov - Благодаря, че чрез този пост се з...
26.01.2016 02:09
Благодаря, че чрез този пост се запознах с интересен и умен човек. Ще прочета цялото интервю.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5818553
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031