Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 21:20 - За отец Стефан Стефанов – искрено и от сърце
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15169 Коментари: 21 Гласове:
24

Последна промяна: 14.10.2013 23:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Искам да ви разкажа за един Човек с главно Ч, човек, който прави невъзможното в България, за да бъде християнската вяра жива в сърцата на хората, човек, който живее с Божията Любов в сърцето си и с тази любов води и хората, които са му поверени или по-точно доскоро бяха. Този човек е отец Стефан Стефанов, който служи в храм “Св. Николай Чудотворец” в Русе, но тези дни се случиха неща, които наскърбиха много от хората, посещаващи този храм. Защото отец Стефан след като 30 години от живота си беше посветил на църквата и хората, които посещават този храм беше отстранен неправомерно от тази длъжност с решение на Епархийския съвет на Русенска епархия.

Отец Стефан познавам от неповече от 1 година, когато открих този храм в Русе и знаете ли какво намерих там? Там видях в действие Божествената любов, която няма как да не докосне сърцето човешко.

 

image


image

 

Там намерих общност от млади, по-големи и възрастни, която беше сполотена и задружна, общност от хора, която изпълваше храма на литургиите и след храма често се събираха, за да отпразнуват заедно своите празници - именни и рожденни дни, хора с открити сърца, които бяха наставлявани в тази любов именно от своя свещенник отец Стефан – Божи човек, който пламенно проповядваше словото Господно на разбираем български език, така, че да достигне до сърцето на всеки един, който присъства в храма. И това е радостното, че свещенника се грижи за своите енориаши именно, за да поддържа жив този духовен пламък – копнежът към Бога и неговото царство, защото всяка една негова дума не е празна. Това е нещото, което спечелва човек, когато видиш, че думите имат своя смисъл и сила, думите, които търсят да доведат човека до познание, смирение, покаяние, искрена и нелицемерна любов, което първите вярващи търсиха в своя път на вяра, но които днешния консуматорски човек е позабравил. Та този светъл човек, който дава мило и драго за хората, на които служи временно беше отстранен от своята длъжност, заради лакомията на външни за църквата хора, хора невярващи и твърдоглави, очите на които са вперени само в пари и имоти. И болното в случая е, че той не получи подкрепа от хората, които би трябвало да бъдат негова духовна опора.

 

За Отец Стефан свещенството е призвание! Той е от хората, които съвестно и с любов си вършат работата и не върши нещата между другото – за да бъде свършено и да се вземе съответната такса за църквата, а напротив, когато трябва да извърши кръщение или венчавка за него на първо място е важно хората да са наясно какво означава кръщението и каква е отговорността на човек пред Бог след като се кръсти.  Той събеседва подробно с тях по въпросите и е споделял, че някои са се изплашвали и не са го потърсвали повече, защото на много хора животът върви по течението и не са свикнали да се замислят за сериозните неща. А в много други православни църкви това е много удобен аргумент – незнанието, незаинтересоваността на хората. Важното е, че ще си платят за дадена услуга, но дали са наясно, в какво се изразява същността и че не е фиктивен процес. В това се състои разликата между истината и лъжата, между светлината и тъмнината, между верните и неверните, в делата, които вършат и плодовете, които дават. Дали са сладки и вкусни или са горчиви и стипцави...? А и думите на отец Стефан бяха: “Ние си поставяме за цел да правим нещата истински и смислени. И тогава, когато ги усетиш в сърцето си, с душата си и с разума си – истински и смислени - ти живееш в тях и чрез тях!”. А истинските неща няма как да не бъдат забелязани, защото те светят, те докосват, те имат сила да променят битието на човек, но е важно как застава в своята вътрешна стаичка и какво търси. И до голяма степен причината да се случват истинските неща в Русе се състои в отношението на Отец Стефан като духовен баща, който се грижи за просветлението на вярващите, дава им ежедневната духовна храна, от която има нужда т.е. словото на Истината, което покълва в сърцата на хората и именно чрез него и чрез причастието става възможна и промяната на човешкото сърце.

 

И ценното, което споделя отец Стефан е, че паленено на свещ не е магическо средство, за да се случи промяна в живота ни. А промяната в живота ни ще се случи тогава, когато вътре в нас се случи промяната, а тя в случая идва от Словото Божие, което е силно в нас и върши Божията правда, а не забранява!

За истинската същност на църквата, за вярата отец Стефан говори във филма на предаването “Християнство”. Изгледайте го:  

 

http://www.hristiyanstvoto.eu/pred-gost.php?n=300

 

Отец Стефан говори за потребителското отношение на много хора в днешно време към всяко едно нещо в живота им, в това число и към църквата. Такъв човек както отива в магазина да си купи хляб, олио, с тази нагласа отива и в църквата, за да се помоли за нещо конкретно от своя живот за днес, за ежедневието, за бита си. Но в неговите мисли няма място за царството Божие, за възкресението и в един момент църквата и вярата се битовизират и опошляват. И тази вяра е празна...

 

Основните моменти, които се открояват в литургията споделя отец Стефан и в филма на предаването “Християнството” се изразяват в следното: Грамотна проповед. Богослужението да се служи на разбираем език. Молитвите да се четат на висок глас, за да се чуват от всички, защото всички молитви са в множествено число и се отнасят за всички, а не само за свещеника. Църквата активно взема участие в тайството Евхаристията (Причастието), което е един от основните белези, човек да се причастява с тялото Христово и кръвта Христова, т.е. да пие от чашата на Живота, за да бъде едно с Христа и пиеейки от една чаша, той става причастен и със своите братя и сестри. В това се изразява и Божията любов, която е изляна в сърцата ни и е скрита същността на думата църква (еклесия от гръцки) - общност.

 
image

image

image

 

А за плода на Духа говори ап.Павел в посланието до Галатяни гл.5-22-23 стих:
“22. А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра,
23. кротост, въздържание. Против такива няма закон.”
И когато любовта бъде заменена с правила се обезмисля нейното действие. Тя се обезличава... И това може да се види в много храмове на България. Но когато любовта е жива, тя твори чудеса. Тя е извор непресъхващ, от който пият всички, които участват активно както в литургийния живот на църквата, така и извън нея. И трапезата е една от основните форми, в която се проявява тази любов и не само. Да се събират заедно вярващите, да се грижат един за друг, да споделят вярата си, да се зарадваш на брата или сестра си, да го подкрепиш в труден момент. Именно с това са съпроводени трапезите, които сплотяват хората от общността при храм “Св.Николай Чудотворец”.

  
image

image

 

И знаете ли колко боли, когато човек е възлюбил ценното, истинското, нематериалното и в един момент някой идва към него и иска да му го отнеме, иска да посегне на неговия духовен наставник, който се е грижил за благото на живота и душата му... Боли, кърви и тогава хората застават като един, издигайки своя глас в защита, отстоявайки правото си да бъдат истински християни, защото са едно в Христа, заедно със своя духовен баща и наставник, който ги е напътствал в Любовта и не ги е оставил гладни и жадни, голи и боси, защото се е грижил именно за тяхната духовна същност в Христа, за да се роди добрия плод на любовта, за който ни говори и Христос. И в тази връзка веднага след случилото се към страницата на храм “Св. Николай” се  сформира група във Фейсбук в подкрепа на отец Стефан. Много хора от близо и далеч изразиха своята любов и подкрепа към отеца, но знаете ли какво е странното. Още на 2-я ден имаше някакъв проблем (бъг) в страницата и не се виждаха старите мнения, а на следващия ден страницата беше изтрита по настояване на новия председател към храма. Ето това не ми го побра ума... Да зачеркнеш гласа, искреността на толкова хора, които познават отец Стефан и са изразили позитивното си отношение към него и неговата дейност. И кога човек трие нещо? Когато иска да го покрие, да не бъде явно... И защо? Може ли човек да скрие истинската Светлина? Защото можеш да изтриеш някого от дадена страница, но важното е, че не можеш да изтриеш Любовта, която има в сърцето си!

 

 

image

image

 Ето и линк от новосформираната група във Фейсбук “Кампания в подкрепа на отец Стефан, след като предишната беше изтрита:

 http://www.facebook.com/#!/groups/191527537596106/193697350712458/

Та провокирана от тези събития реших да споделя всичко това в блога си. Знам, че много хора няма да разберат написаното от мен, но знам, че отец Стефан заслужава! И го правя искрено и от сърце!

/п.п. снимките, които съм приложила са от кръщене в Сяновския манастир/

Oще миналата година излезе становище на Окръжна прокуратура Русе, с което се снема несправидливото обвинението срещу отец Стефан. Мой е пропускът, че съм забравила да добавя този документ в постинга си. Ето го:

image
image



Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - християни
23.11.2011 22:15
Колко хубаво си го казала - можеш да изтриеш някого от дадена страница, но важното е, че не можеш да изтриеш Любовта, която има в сърцето си!

Аз нямам акаунт във фейсбук, но ще помоля приятелите си, които са активни във фейсбук да покрепят отец Стефан.

Хора като него трябва да бъдат подкрепяни!
цитирай
2. 4aiotgluhar4e - Благодаря ти, че сподели, Звездичке!
23.11.2011 22:36
Не вярвах, че са останали такива свещеници. Да е жив и здрав отец Стефан! На шефа му сметките винаги излизат и той ще се погрижи всеки да си получи заслуженото.
Аз не крия, че уважавам религията, но не уважавам църквата. Ето заради подобни безумия и за това, че толкова години само се борят за власт и имоти и не намериха начин да прикоткат в храмовете децата и младежите. Имам чувството, че на този истински свещеник някой е завидял. Няма да съдя, но знам, че накрая всеки си получава заслуженото.
цитирай
3. zvezdichka - Благодаря ти за коментара Павел!
24.11.2011 12:39
Да отец Стефан заслужава нашата подкрепа и я има, защото със своите дела я е спечелил. Спечелил е сърцата на хората, за които се грижи в храм Св.Николай и от коментарите в групата във Фейсбук за подкрепа на отец Стефан научвам, че има много хора и от други градове, които когато имат възможност идват на литургии в този храм именно заради отец Стефан. А също мога да заявя за себе си, че бях спечелена от откровенността и харизмата на този човек. И какво ще стане ако махнат един наистина буден човек, който не търси своето си, но Христовото...

sparotok написа:
Колко хубаво си го казала - можеш да изтриеш някого от дадена страница, но важното е, че не можеш да изтриеш Любовта, която има в сърцето си!

Аз нямам акаунт във фейсбук, но ще помоля приятелите си, които са активни във фейсбук да покрепят отец Стефан.

Хора като него трябва да бъдат подкрепяни!

цитирай
4. zvezdichka - Благодаря ти 4aiotgluhar4e!
24.11.2011 13:14
Да, има такива свещенници и хубавото е, примера, който те дават на младите свещенници и не само на тях, а на всички, които участват в живота на църквата Христова и ценностите, които посяват именно чрез словото, което проповядват, дори и в най-малките, които често присъстват в храма.
И в случая по важна е живата вяра, а не религията и когато тази вяра присъства в църквата, тогава и църквата има сила да устоява на изпитанията и злото на деня. А точно за такава вяра говори и отец Стефан във филма на предаването "Християнството".

Давам линк и към 2-я филм, който предаването "Християнство" пуснаха есента:

http://www.hristiyanstvoto.eu/pred-gost.php?n=307

А знам, че Господ гледа на сърцето на човек и със сигурност тази история много го наскърбява...
А отец Стефан е трън в очите на някои, именно с проявата на любовта в сърцето си, защото търсейки тази любов той общува и с вярващи от католическата и протестанска църква. Като прочетох статии днес на хора, които гледат на себе си като на съвършенни и безгрешни много се наскърбих. Но Господ гледа! И той въздава на човек!

4aiotgluhar4e написа:
Не вярвах, че са останали такива свещеници. Да е жив и здрав отец Стефан! На шефа му сметките винаги излизат и той ще се погрижи всеки да си получи заслуженото.
Аз не крия, че уважавам религията, но не уважавам църквата. Ето заради подобни безумия и за това, че толкова години само се борят за власт и имоти и не намериха начин да прикоткат в храмовете децата и младежите. Имам чувството, че на този истински свещеник някой е завидял. Няма да съдя, но знам, че накрая всеки си получава заслуженото.

цитирай
5. martiniki - познавах тук
25.11.2011 14:38
един такъв свещеник - отец Иван, той ни венча и кръсти сина ни, беше добър човек, духовник - духовник е дума, която казва много...почина преди десетина години, имаше нещо мътно около смъртта му, нещо тъмно;
в наше време църквата е на поповете - поп отдавна звучи негативно, народът му е придал такъв нюанс с многото си народни приказки и истории за алчни и лакоми люде в расо - моята представа е такава - попът от днес е като карикатура на Илия Бешков, но не толкова безобиден
радвам се,че прочетох за такъв човек като вашия отец Стефан - светъл лъч са такива божи служители
успех на начинанието ви
цитирай
6. zvezdichka - Благодаря ти Доре
25.11.2011 22:18
за това, което си споделила! Да, колко е хубаво човек да попадне на духовен човек, свещенник в истинския смисъл на думата, духовник, както си се изразила, който не търси своето си, а търси да дава на хората, да ги наставялява в пътя господен, да им бъде пример, който да следват, да ги вдъхновява дори. Има такива свещеници, макар, че са единици, но жалкото е, че мнозината не са събудени за Любовта, нямат тази нагласа да търсят да съграждат Божия образ на първо място в себе си, а после и в братята и сестрите си, защото именно светлостта на Божия образ в човек ни води в това да възлюбим един или друг човек.

martiniki написа:
един такъв свещеник - отец Иван, той ни венча и кръсти сина ни, беше добър човек, духовник - духовник е дума, която казва много...почина преди десетина години, имаше нещо мътно около смъртта му, нещо тъмно;
в наше време църквата е на поповете - поп отдавна звучи негативно, народът му е придал такъв нюанс с многото си народни приказки и истории за алчни и лакоми люде в расо - моята представа е такава - попът от днес е като карикатура на Илия Бешков, но не толкова безобиден
радвам се,че прочетох за такъв човек като вашия отец Стефан - светъл лъч са такива божи служители
успех на начинанието ви


Прегръщам те!
цитирай
7. lyuliak - подкрепа и от мен !
27.11.2011 00:26
Много хубаво го каза, как хората отиват "да запалят свещ" или да се помолят точно както за всяка друга нужда. И лошото е не в нещата, които искат - обикновено за здраве или избавление от някоя беда, ами в това, че необщувайки със отсрещната страна, с Божите служители, те не чуват какво им говори Господ. /Само Той ги чува какво Му говорят... и действа според Любовта си, и "отговорите" Му са най-доброто за нас, ама няма кой да ни ги преведе. /

В комeнтарите горе усещам нещо, което и мои познати най-често мъже, са споделяли - че не вярват на свещениците, и дори не се и опитват да потърсят такова общуване. От едно време са наплашени с фалшивостта на вярата, и дори сега при "свободата" не пробват да прекрачат прага на старите си представи.

Обаче има нещо което Христос казва дори за фарисеите: - "според думите им вършете, но според делата им не постъпвайте". Сиреч, ако някой попита неидеалния свещеник в църквата си кое е грях, кое е добро, доста вероятно е да получи правилния отговор. Но и това рядко се прави...

Както и о. Стефан е казал - инерцията...
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря ти за
28.11.2011 14:21
подкрепата и коментара lyuliak! Това, за което говориш в началото на коментара си са думи на отец Стефан, които аз съм използвала от филмите на предаването Христоянство и които съм чула в негово присъствие, за да обрисувам истинския образ на този отец! Защото той има подкрепата на обикновените хора, за които се грижи в църквата, но няма подкрепата на висшия клир в лицето на русенския митрополит... И не е изгубил връзка с хората, за които се грижи, но е постоянно сред тях и ги учи на Божиите повеления.

lyuliak написа:
подкрепа и от мен !
Много хубаво го каза, как хората отиват "да запалят свещ" или да се помолят точно както за всяка друга нужда. И лошото е не в нещата, които искат - обикновено за здраве или избавление от някоя беда, ами в това, че необщувайки със отсрещната страна, с Божите служители, те не чуват какво им говори Господ. /Само Той ги чува какво Му говорят... и действа според Любовта си, и "отговорите" Му са най-доброто за нас, ама няма кой да ни ги преведе. /

В комeнтарите горе усещам нещо, което и мои познати най-често мъже, са споделяли - че не вярват на свещениците, и дори не се и опитват да потърсят такова общуване. От едно време са наплашени с фалшивостта на вярата, и дори сега при "свободата" не пробват да прекрачат прага на старите си представи.

Обаче има нещо което Христос казва дори за фарисеите: - "според думите им вършете, но според делата им не постъпвайте". Сиреч, ако някой попита неидеалния свещеник в църквата си кое е грях, кое е добро, доста вероятно е да получи правилния отговор. Но и това рядко се прави...

Както и о. Стефан е казал - инерцията...

цитирай
9. zvezdichka - продължение -
28.11.2011 14:29
Отец Стефан е различен от много други православни свещенници и може би затова е трън в очите им и затова е предприета тази кампания срещу него. Но е много буден човек и винаги има мнение за нещата, които стават в нашата страна и е активен. Тази събота присъствах на литературно четене с Теодора Димова, като главната тема върху която се проведе дискусията беше благотворителността. Ето и мнението на отец Стефан, който винаги намира точните думи:
http://www.youtube.com/watch?v=fuCWODFhJWY

И е жалко, когато наистина се осуети дело, което е Божие, защото когато искаш да възпреш даден човек, който възпитава друг човек в любов към Бога какво правиш??? Но тези въпроси нека си ги зададат някои от нашите висши духовници...
цитирай
10. zvezdichka - И ИСКАМ ДА
28.11.2011 14:34
ЗАЯВЯ НА ХОРА, КОИТО НЕ СА ПОЗНАЛИ ИСТИНСКОТО ДОВЕРИЕ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНО ЛЮБОВТА МЕ Е ПОДТИКНАЛА ДА НАПИША ТОЗИ ТЕКСТ. ОТЕЦ СТЕФАН НИКОЙ НЕ Е ПОДТИКВАЛ В КАКВОТО И ДА БИЛО ДЕЙСТВИЕ.
НО КОЙТО НЕ Е ПОЗНАЛ ЛЮБОВТА НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕ!!!
цитирай
11. ckarlet - А аз ще кажа, че и ти си със златно с...
28.11.2011 18:28
А аз ще кажа, че и ти си със златно сърце, Звездичка!
С такава човешка топлина си споделила всичко преживяно!
Такъв човек като отец Стефан трябва да се подкрепи!
цитирай
12. zvezdichka - Благодаря ти
29.11.2011 19:21
за подкрепата Скарлет!

А когато човек го боли душата няма как да не изплаче... Този постинг беше като вик, който се изтръгна от мен!
цитирай
13. vahisht - Чест Ви прави..
08.12.2011 08:11
публикацията, но поражда и доста въпроси....
Не мога много добре да си спомня някои от правилата-така наречения "Устав на Българската Православна Църква", но от това което си спомням, смятам, че енориашите са тези които имат решаваща роля при смъкването или поставянето на духовното лице от тяхната епархия. Вие в началото споменавате, колко сплотени и задружни са били хората от тази епархия....къде е причината тези същите хора, да не изразят своята подкрепа в полза на отец Стефан.
"""И болното в случая е, че той не получи подкрепа от хората, които би трябвало да бъдат негова духовна опора."""
Не е желателно да ми отговаряте, публично, ако го сметнете за необходимо.
Също никъде не упоменавате, какви са причини за това решение на Епархийския съвет на Русенска епархия.
Всички ние можем да Ви помогнем символично в това дело като ви подкрепим с подписката си, и най-вече духовно, но единственно хората от Вашата епархия са тези които с действията си(в случая с пасивноста си) са "допринесли" за отстраняването на този действителен божи служител.
Нека Бог, Ви помогне в това благородно дело!
Поздрави!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря vahisht!
08.12.2011 12:51
vahisht написа:
Чест Ви прави..
публикацията, но поражда и доста въпроси....
Не мога много добре да си спомня някои от правилата-така наречения "Устав на Българската Православна Църква", но от това което си спомням, смятам, че енориашите са тези които имат решаваща роля при смъкването или поставянето на духовното лице от тяхната епархия. Вие в началото споменавате, колко сплотени и задружни са били хората от тази епархия....къде е причината тези същите хора, да не изразят своята подкрепа в полза на отец Стефан.
"""И болното в случая е, че той не получи подкрепа от хората, които би трябвало да бъдат негова духовна опора."""
Не е желателно да ми отговаряте, публично, ако го сметнете за необходимо.
Също никъде не упоменавате, какви са причини за това решение на Епархийския съвет на Русенска епархия.
Всички ние можем да Ви помогнем символично в това дело като ви подкрепим с подписката си, и най-вече духовно, но единственно хората от Вашата епархия са тези които с действията си(в случая с пасивноста си) са "допринесли" за отстраняването на този действителен божи служител.
Нека Бог, Ви помогне в това благородно дело!
Поздрави!


Ще се помъча да ви отговоря на въпросите. Хората от епархията подкрепят отец Стефан и искат той да се грижи за душите им. Това което има предвид "И болното в случая е, че той не получи подкрепа от хората, които би трябвало да бъдат негова духовна опора." става въпрос за клира и по точно за русенския митрополит Неофит. Ще приложа отговора на Пламен Сивов във групата във Фейсбук за подкрепа на отец Стефан, който дава отговор на въпроса относно действията или по скоро пасивността на Русенската митрополия, но в следващия коментар, че системата ми изрязва отговора като много дълъг. Иначе тези обикновените хора от църквата "Св.Николай Чудотворец" са активни и търсят отговор от митрополита за разрешаване на положението, в което се намира временно отстранения от длъжност отец Стефан, застъпвайки се за него, но лошото е, че няма кой да ги чуе...
цитирай
15. zvezdichka - продължение...
08.12.2011 12:58
vahisht копирам един въпрос и съответния отговор от групата във фейсбук, които дават яснота по въпроса, който съм описала:

"Vassil Gounev
Моля да бъде извинен ако задавам въпроси на които вече е отговорено...
Има ли публикуван официален документ на Русенската Митрополия, в който да са изредени и обосновани мотивите за това решение ?
Има ли публикуван някъде отговор на о. Стефан ?
Благодаря предварително !"

"Plamen Sivov
Ситуацията е следната: в митрополията постъпва писмо, в което "тъжителите" излагат своята версия за един граждански спор, в който е намесен о. Стефан. В писмото не се предлага отстраняването на отеца - последното е решение на Епархийския съ...вет (разбирай - митрополита). Решението не е публикувано никъде - в Русенска митрополия нямат подобна практика. Затова и не могат да бъдат прочетени мотивите, което пък затруднява каквато и да било ответна реакция - било от самия отец, било от хората, които искат да го защитят. Междувременно, има написани 2 писма до митрополията - едното е подписано от известни личности (да кажем условно - интелектуалци и църковници), а другото произлиза от богословските среди. И двете не са обявени публично като "отворени писма", защото се изчаква (правилно, според мен), официалния отговоро на митрополита. Изчаква се вече повече от две седмици. Отец Стефан също има какво да каже по въпроса, но и той изчаква (разбрах от разговор с него). Изобщо, всички чакаме :-) - Годо, сигурно."

цитирай
16. vahisht - Благодаря, за отговора....
08.12.2011 22:04
От това което прочетох, аз съм твърдо убеден, че отец Стефан ще продължи своето благородно дело, практически няма сила която да го раздели от енориашите му и смятам, че проблема сега е как митрополита ще излезе от тази ситуация в която е въвлечен. Всеки може да се заблуди в преценката си (когато тя е прибързана) .....дори и самия митрополит.
Желая Ви всичко най-добро!
Поздрави!
цитирай
17. zvezdichka - Дано Васко,
09.12.2011 14:09
vahisht написа:
От това което прочетох, аз съм твърдо убеден, че отец Стефан ще продължи своето благородно дело, практически няма сила която да го раздели от енориашите му и смятам, че проблема сега е как митрополита ще излезе от тази ситуация в която е въвлечен. Всеки може да се заблуди в преценката си (когато тя е прибързана) .....дори и самия митрополит.
Желая Ви всичко най-добро!
Поздрави!


разумен коментар! Харесва ми много!
цитирай
18. анонимен - голямата заблуда
18.08.2012 15:47
Превъзнасяният от всички вас измамник Стефан Стефанов, известен повече като отец Стефан, е измамил и ограбил умиращ човек! По-точно, измамил е човек на смъртно легло, измъкнал му е пълномощно, което му дава право да се разпорежда с апартамента му в центъра на Русе, който апартамент е пордал на любовницата си и негова съучастничка буквално един ден преди нещастникът да издъхне! След което му е откраднал скъпия раптоп, бордеро за платен джип на стойност 40000 евро, наличните пари, банкови и лични документи и всичките му лични вещи! И всичко това е направил, като отишъл да изповяда умиращия! ПРЕСТАНЕТЕ! ПРЕСТАНЕТЕ да защитавате един МАРОДЕР! Ето, поради тази причина измамникът, облечен в расо е отстранен като председател на Настоятелството!
цитирай
19. zvezdichka - 18. анонимен - голямата заблуда
21.08.2012 21:22
анонимен написа:

...



Mного е лесно човек да обижда и хули като анонимен... Защото се скрива зад безличието и си излива злобата. Но защо трябва човек да бъде безличен? Няма ли смелост да застане зад името си и тогава да продължи да хапе... А Господ ни е създал да бъдем личности!
цитирай
20. jabalka - Поздрави и от мен zvezdichka !
07.02.2013 17:43
От Далече съм и не познавам отец Стефан! Но със сигурност познавам отци и духовници които чрез вяра и духовна подкрепа на енориашите си продължават да служат на Бог , като духовни наставници на хората! Свещениците са Свещенослужители и зная, че което Бог завърже тук на земята - остава завързано и на Небето! В този смисъл то не може да бъде прекъснато! Подкрепете и Вярвайте !
И ако е Богуугодно- то ще успее!
Най- добри пожелания от мен!
цитирай
21. zvezdichka - Благодаря за коментара jabalka!
08.03.2013 13:07
jabalka написа:
От Далече съм и не познавам отец Стефан! Но със сигурност познавам отци и духовници които чрез вяра и духовна подкрепа на енориашите си продължават да служат на Бог , като духовни наставници на хората! Свещениците са Свещенослужители и зная, че което Бог завърже тук на земята - остава завързано и на Небето! В този смисъл то не може да бъде прекъснато! Подкрепете и Вярвайте !
И ако е Богуугодно- то ще успее!
Най- добри пожелания от мен!


Отец Стефан е от онези духовни отци, които търсят да сбират папството си, да се грижи за него, да го наставлява и да посажда семената на вярата в душите. Беше несправедливо обвинен и отстранен от поста, именно заради любовта, която има в сърцето си - защото когато един свещенник се поздравява в името на Бога и с други свещенници от други дениминации, това явно не се харесва, когато посява любов в сърцата на хората и търси общение не само на служба, но и след това, търси хората да се организират в общност, да си помагат, да се виждат и споделят вярата и любовта си - това също явно е трън в нечии очи...
Но важното е какъв е в Божиите очи и как Господ гледа на делата му!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816997
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031