Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2010 22:15 - Размисли за фолклорното ни богатство – впечатления от Копривщица пее 2010 г.
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24846 Коментари: 38 Гласове:
30

Последна промяна: 24.08.2010 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В този разказ ще споделя някои от личните си впечатления от 10-я събор на българския фолклор, който се проведе в Копривщица в периода от 06 до 08 август 2010 г. Мотото на събора беше “Копривщица пее” и действително тези 3 дни бяха наситени с многообразие от фолкорни ритми и песни. Голяма част от участниците в събора бяха групи за изворен фолклор и тук човек с радост в сърцето може да каже: “Нашият фолклор е жив!”. Това уникално богатство, запазено през вековете радва душите на хората, жадни за народната песен, за магичните звуци на родопската каба-гайда или за мелодичните и нежни мелодии на свирката, наречена дудук от Видинско и Врачанско.

http://www.youtube.com/watch?v=ypnGW4lgllM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sFwxRB3Z4dg&feature=related

 
image

image

image
image

image

image
image
 
Но ако човек не се докосне до живото, непознато и многообразно звучене на българската благозвучна народна песен, няма как да открие тази жажда в себе си и да бъде движен от стремежа да открива повече за скритото и древно съкровище на чудните звуци, носещи се в песента, която може както да развесели, така и да разплаче душата на човек, заслушвайки се в конкретния изпълнител.  
Като пример мога да дам група “Гайтани” от Брезница, на които заснехме свободно изпълнение на поляната. Мен специално тази песен много ме докосна. И не само те...

http://www.youtube.com/watch?v=NEwVPhQY5hE&feature=related  

image

image
image

  Да, фолклорът ни е богатство и аз малко по малко започвам да откривам тази магия! И ако човек е запленен от магията, той я търси, защото се храни с нея, защото има нужда от нея. Думата “извор” за мен е мистична и дълбока дума и това, че тя е неизменна част от словосъчетанието “изворен фолколор” говори много. Звуци, които извират от дълбините на нашата древна страна и чрез тях можем да се докоснем до душевността на нашите предци. Магия е човек да открива автентичното, защото в него има скрита сила, която докосва човешката душа.  
image

image
image

image
  И за един извор е много важно да не пресъхва, а да се вливат нови, живителни сили в него. И това вливане човек може да наблюдава в лицето на децата, които видях на събора. Те са като малки слънчица, които греят и зареждат. И слушайки как едно дете, макар и първоначално притеснено и малко изплашено от многото хора, сцената, камерите и журито, но в един момент то започва да се раздава, като изважда това, което е заложено в него като глас и творческа способност, като любов към песента.  
image

image

image
  image
image
  Звънкогласното гласче запява на микрофона и удивлява слушателите и зрителите, като някои от тях дори просълзява.

http://www.youtube.com/watch?v=mup-zqcVsUA

Когато бабите и дядовците, майките и бащите предават пазената от векове традиция, тя заживява в тези малките и слънчеви деца, които с надежда гледат напред. Защото, ако в едно малко сърчице гори любовта към песента и фолклора, то той ще живее и ще се предава и занапред в бъдното поколение.
 
image

image
image

image
image

image

image

image

image

image

image

image
  А какво да кажа за красотата, с която се наситиха сетивата ми през тези 3 дни. Тези пъстроцветни носии с изящни шевици, с шарени престилки, с пъстри кърпи, с огромните пафти и красивите нанизи по шията, с преметнатите тъкани торбички през кръстта – цялото това богатство си беше дало среща на тазгодишния събор в Копривщица.  
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
  Колко много може да каже едно лице!  
image
image
image

image

image
image

image

image

image

image
  То може да те очарова, да предизвика искрената ти усмивка, да те зареди с прекрасни емоции.  
image

image
image

image
image   
image
 
  image   image
 
image

image  image
  
Интересно е, че и самия човек в даден момент остава учуден от своето излъчване. Например след като се снимах с тези две слънчица, после ги снимахме поотделно и като им показахме снимките те възкликнаха: “Колко сме хубави!”. Знаете ли какво ми беше в този момент... Просто човек остава безмълвен и се радва на мига, който е запечатал и е останал в него след това възклицание.  
image


image
 
image   Мога да споделя още много впечатления от събора, но за да не стане дълго моето повествование ще продължа в друга тема :).


Тагове:   фолклор,   богатство,


Гласувай:
30



1. strannica - :)
24.08.2010 22:31
Поздрави за разкошния пост!
Наистина беше невероятно преживяване.
http://strannica.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/10/koprivshtica-tri-dni-v-drugo-izmerenie.589475
цитирай
2. martiniki - страхотни!!!!
24.08.2010 22:33
браво, напълнихте ми очите -
още не съм чула нищо, но снимките са великолепни

браво!
цитирай
3. tota - Поздрави за постинга,Звездичке!
24.08.2010 22:48
Възхищавам ти се!! Какви багри, какви песни е съхранил народът ни и пренесъл през времето....Благодаря ти !
цитирай
4. mrazekoff - Значи, все още мъждука - българския фолклор....
24.08.2010 23:22
въпреки всичко , което му се стоварва върху него и атаките от всички страни и най вече от чалгата. От селата ми е надеждата за неговото запазване и от малките градчета.
Пазете го, съхранявайте го, търсете го, издирвайте го и го популяризирайте, но с мярка и нека той да върви от селото към града , а не обратно, защото това вече няма да е фолклор.
Красиви са нашите носии, песни , мелодии и танци. Красиво е на такъв събор и нека да има там фестивал - представяне - тържество на българския дух, а не конкурс - състезание с оценки и награди, защото по какъв критерий ще определиш коя песен е по-хубавата - родопската, или пиринската, северняшката, шопската , тракийската , или добруджанската.
Благодаря ти, че ни въведе в толкова красива атмосфера....
Желая ти много бъдещи успехи!!!!
цитирай
5. tit - Благодаря ти!:))
25.08.2010 03:48
Това, мъничкото слънчице /някъде по средата на снимките/ е трогателно!:)
Разказвай още!!!
цитирай
6. zvezdichka - Благодаря strannica!
25.08.2010 06:47
Наистина преживяването си заслужаваше! И човек натрупва толкова преживявания и впечатления в себе си, че не може да не се зарази да посети и следващия събор :). А ти си рекордьорка :). 10 събора не е шега работа! Моят беше 1-я.
Желая ти хубав ден!
цитирай
7. zvezdichka - Здравей Дорче!
25.08.2010 06:53
Да затова и "побързах" да пусна тема за Копривщица, защото откакто сме се върнали от отпуската, която беше само 1 седмица не ми остава време за блога. И тук съм за много малко, защото ми предстои втора седмица от отпуската и мислим да отидем и до морето :). Така, че със сигурност ще закъснея с другия разказ за Копривщица, но се надявам, че има още какво да кажа, особено за хора като теб, които не са успели да усетят атмосферата на събора.
Благодаря ти за коментара!
А ние наистина направихме много хубави снимки и клипчета дори. Купихме си нов апарат, че моя вече издаде фронта и взе да отказва от време на време. И много исках да покажа тази хубост в блога си :).
Желая ти усмихнат ден!
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря ти tota!
25.08.2010 07:02
В човек малко по малко започва да вкусва от дадена област и когато тя му се услажда, той търси да открива повече и повече за нея. Това правило действа и при мен :). Имахме желание да посетим събора в Копривщица, който се провежда на 5 години и дори мислехме да отидем на море през лятото, но плановете веднага се промениха, когато отпуската ми съвпадна с 1-вата седмица на август. И затова избрахме прохладата на Пирин, за да може на връщане да посетим и поляните на местността Войводенец, където се проведе събора.

И на такива места човек няма как да се зарадва гледайки тази хубост, слушайки звуци, които са били далеч от неговото ежедневие. Мога да кажа, че този събор се превърна в празник на народната музика. Веселбата е присъща на нашия народ, а той е умеел да се весели още от заника на годините, като съдим по мелодичните звуци на българските инструменти, които са запазени и до днес. Така, че хората развеселяваха и наши и чужди гости. Ако знаеш японците как тропкаха с кеф нашите хора :).
Поздрави!
цитирай
9. zvezdichka - Въпреки, че със
25.08.2010 07:14
сигурност кризата притиска и много от участниците в събора и сигурно е имало хора, които не са успели да го посетят, то фолклора ни живее! И си мисля, че не само в селата. Мисля, че трябва да тръгне още от семейството. Ако бащите и майките предадат тази любов към българската народна песен на децата си, това със сигурност ще дава добри плодове в тях. Защото песента е лек! Човек може да пее и когато е весел, дори и когато е натъжен.
И когато човек посети такъв събор, той се докосва до живото му въздействие и не може да остане безразличен към този дух, който витае там! Но за да е жив Духа на народното творчество той трябва първо да бъде жив в нас самите, за да го пазим и да го запалваме в нашето настоящо и бъдещо поколение!
Благодаря ти за коментара Стефчо!
Ползотворен ден ти желая!
цитирай
10. zvezdichka - Мисля, че се
25.08.2010 07:18
досещам tit кого имаш впредвид. Много е сладко и не само то :). Но някои дечица са толкова миловидни, особено, когато са облечени в народна носия! Слънчица са!

А за разказването не мога да обещая кога. Тук съм за кратичко... След отпуската живот и здраве може би.
Поздрави и успех Тит!
цитирай
11. martiniki - :)
25.08.2010 08:54
бях за два дни, ако слизате на юг, вижте морето на Дюни, под охраняемия плаж, там е неоковано в залив, вдига високи вълни с бели гребени, като табуни белогриви коне, които препускат насреща и потъват в пясъка на брега...не става за плуване - има скали по дъното, но за гледане е невероятно, снимах го, но няма как да се усети тази мощ от телефонските снимки

снимките, които сте направили с новата снимачка са невероятни - такъв колорит от хора и настроение скоро не съм виждала, направени са с око и усет
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Хора като тези са цяло богатство за ...
25.08.2010 15:33
Хора като тези са цяло богатство за една нация, колко хубаво е, че си ги снимала за да ги видим тук, разкошни снимки.Поздрави!!
цитирай
13. mileidi46 - Mnogo se zaradvax..kato vidqx postinga ti..i klipovete ot Vidinskiqt krai!!!
25.08.2010 16:32
Blagodarq ti! Ne znae6 kolko mnogo me zaradva|| Ubix se da otkriq klip s duxovata muzika na s, Antimovo Vidinsko...razbrax 4e sa vzrivili publikata nakraq!! 6te buda mnogo blagodarna ako mi dade6 link...az s latinizata ne moga da otkriq :(((((
V tozi orkestur sviri moqt brat,i 6te buda 6tastliva da go vidq!!!Da se fukam tuk v Italiq!!:))
Blagodarq ti za prekrasnite podareni migove!!!
цитирай
14. katan - България ще я има!
25.08.2010 16:47
Благодаря ти за прекрасното съчетание от звуци, багри и обич, с които е изпълнен постинга ти, мила Звездичке!
Благодаря и за снимките на приятелчето:), без тях нямаше дае същото!
Да, фолклорът ни е богатство и магия!
А вие сте пили от мистичния извор!
Благодаря ви, че го споделихте с нас!
цитирай
15. nadagr - И аз напълних очите си
25.08.2010 18:45
и сърцето си с Българско!
Благодаря ти!
цитирай
16. cornflower - Прекрасен постинг!
25.08.2010 21:13
Благодаря ти за усърдието да пресъздадеш атмосферата на Копривщенския фолклорен събор!
Напълних се с красота!
цитирай
17. zvezdichka - На юг мислим
25.08.2010 22:59
да отидем Доре към Синеморец, като плановете са 1-во да минем през някои селца на Странджа планина :).
Благодаря за инфото! Надявам се и ние да открием нашия плаж :).
А хубавото на новия апарат е, че има повече функции. Може да прави клипчета със звук и да снима портрети-лица с приближение. Установихме, че така се получават уникални снимки!
цитирай
18. zvezdichka - Богатство са Невенче
25.08.2010 23:05
и хубавото е, че са се стекли от градове и селца от цяла България, за много от които чувах за 1-ви път. Но никога не е късно някое селце да попадне в полезрението ти, заедно и с талантливите му обитатели :).
А снимките ни след едноседмичната отпуска бяха толкова много, че цяла седмица и горница не можем да си ги разгледаме, за да подберем папки с избрани... А като се върнахме в къщи бяхме толкова уморени, а се връщаме от почивка :). Наложи се да си починем от почивката :). Но въпреки умората човек се зарежда с толкова красота и впечатления!
Поздрави!
цитирай
19. zvezdichka - Привет Милейди :)
25.08.2010 23:27
Бях забравила, че си от Видин. Фолкора от вашия и Врачанския край е много различен и мен специално ме е докоснал. Още от миналата година, когато бяхме на Жеравна и наблюдавахме обряда "Калушари" на групата от Хърлец, Врачанско много силно ми подейства. Но тази година ги изпуснахме, че закъсняхме за откриването, а те са били първи. Но Видинчани се представяха на другия ден и успяхме да им направим доста клипове. На някои села, които наблюдавах 2-я ден съм пуснала в youtube, където се регистрирахме под името whitepigeonbg и имам и 3 клипа на село Антимово :). Давам ти линкове, за да им се насладиш и да откриеш и брат си, ако го е хванал обектива :). Много са добри музикантите!

http://www.youtube.com/watch?v=FTGC-8MdoRQ

http://www.youtube.com/watch?v=X0Eb87DXHoQ

http://www.youtube.com/watch?v=xnNHrnV5UVM&feature=related

Много всеотдайни бяха изпълненията и на млади и на стари :).

Иначе съм пуснала клипове на селата Гъмзово и Брегово също.
Благодаря ти за коментара Милейди! Радвам се, че съм успяла да те зарадвам :).
цитирай
20. zvezdichka - Да Кате, България ще я има!
25.08.2010 23:38
Но това зависи и от всеки един от нас! Тези багри и звуци няма как да не докоснат човек, който е чувствителен към красотата. И ние много се зарадвахме, че можахме да посетим този събор.
А относно снимките сме снимали и двамата и тъй като сме едно цяло решихме да се представяме с едно лице пред света. А и в youtube си направихме регистрация с това име, но засега май основно аз пускам клиповете там :). Иво лятото е много заангажиран и не му остава почти никакво свободно време освен, ако не си даде такова за почивките ни :).
Поздрави! И благодаря ти за коментара!
А красотата, която съм споделила не върви да остане само за нас или за компютъра ни. Редно е повече хора да видят и да се зарадват :).
цитирай
21. zvezdichka - Много Българско Наде :)
25.08.2010 23:42
и наистина радва! Толкова многолика е нашата страна! Какво разнообразие от носии има само. А за песните какво да кажем...
Благодаря ти, че коментира постинга ми!
цитирай
22. zvezdichka - Благодаря ти Люба!
25.08.2010 23:50
Наистина е радост да се докоснеш до българката - древна и съвременна, която пази традициите си и ги предава на тези малките и сладки дечица. А аз имах желание да споделя някои част от моите впечатления и хубавите снимки и затова побързах да напиша този пост, въпреки, че реално имам време колкото да вляза и да отговоря на коментиралите. Извинявам се, че няма да мога да успея да ви прочета, но се надявам след като се завърна от морето да успея...
Поздрави!
цитирай
23. goran - Цанка, браво че си успяла да отидеш:-)
26.08.2010 19:43
Прекрасен постинг с великолепни снимки - браво на фотографа. Лично на мен ще ми бъде много интересно да разгледам още снимки и видео от Копривщица:-)
цитирай
24. anallizator - Докосва не ами хваща за гърлото р...
27.08.2010 22:02
Докосва не ами хваща за гърлото разказът ти, благодаря ти, че ме "заведе "там!
цитирай
25. ninaantonova - Звездичке, благодаря ти!
28.08.2010 21:11
Толкова много цветове, шаренийка има, толкова усмивки и радост в очите на всички тези участници, че човек остава захласнат, като че ли е присъствал на този събор. Нека пребъде, за да останат традициите на нашите деди и за напред. Толкова много млади хора, означава, че българския дух го има и, че младото поколение ще е онова, което ще възроди България. Прекрасен постинг. Още един път ти благодаря. Хубава вечер. :)
цитирай
26. aqualia - Красота!
31.08.2010 00:26
Красота! И пак красота!
цитирай
27. compassion - Изпълни душата ми
07.09.2010 12:41
радвах се, а накрая до плач ми дойде.
Родни мои, никога няма да ви откъсна от сърцето си!
цитирай
28. chinaware - Красота ,
16.09.2010 08:51
За която ти благодаря, макар и късно.....
цитирай
29. edinman - Как съм пропуснал
24.09.2010 07:34
това вълшебство?
Багри,усмивки и звуци предизвикващи прекрасни емоции и настроение!
И гордост!!!Благодаря !
цитирай
30. zvezdichka - Благодаря ви за коментарите!
17.10.2010 22:38
@goran със сигурност ще пусна няколко постинга със снимки и впечатления от събора, а относно видеото имаме много клипове от събора, включително и заключителния концерт в YouTube под името whitepigeonbg. Ето един линк:
http://www.youtube.com/watch?v=tasN2b2x_yU&feature=related

@anallizator това, кето ни е родно и е част от нашите корени няма как да не ни докосне! И си заслужава човек да отиде там.
цитирай
31. zvezdichka - Нинче наистина
17.10.2010 22:40
радостта присъстваше не само в очите на участниците, но и на тези, които бяха дошли да ги наблюдават. Аз особено бях изумена от чужденците, които видях на събора и от тяхната радост и отношение към нашите танци, песни и носии. Ако видиш някой да носи тениска с името "България" със сигурност той е чужденец!
А и младите наистина много радват :).
Благодаря ти за коментара!
цитирай
32. zvezdichka - Красотата ще
17.10.2010 22:41
спаси света aqualia :). Нека пребъде красотата на българския дух!
цитирай
33. zvezdichka - Благодаря Руми!
17.10.2010 22:45
Любовта ти не те оставя безразлична към твоята родина и корени!
цитирай
34. zvezdichka - Благодаря ви chinaware и edinman!
17.10.2010 22:47
Красотата и вълшебството не ни оставят безразлични!
цитирай
35. анонимен - поздрави и молба :)
08.01.2011 23:44
Здравей, звездичка, страхотни снимки си сложил! И аз бях в Копривщица тази година за първи път и направо ми се напълни душата от кеф да гледам и слушам как истинското богатство на България е още живо! А вечерите бяха невероятни, такива купони, такива песни и танци, едно уникално изживяване!!

Ако правилно съм направила връзката, ти си добавил и клипчета от Копривщица в Youtube и на едно от клипчетата ме има и мене докато танцувам (двора на едно заведение). Клипчето се казва "Копривщица пее 2010 - зурни в ресторанта". Има ли начин да ми го изпратиш? имейла ми е susi_gron_2010 в яху (нарочно не го изписвам целия заради спамаджиите ;) ) Много ще съм ти благодарна ако ми го изпратиш или се свържеш с мене тъй като това ще е един невероятен спомен от това изживяване в Копривщица :)))

Благодаря предварително и продължавай да споделяш българската магия :))))
цитирай
36. zvezdichka - Здравей Сиси!
10.01.2011 23:04
Радвам се, че Копривщица е заела своето място и в твоите преживявания :). А там наистрина имаше толкова очарователни неща.
Относно молбата ти да ти изпратя клипа, не успях, защото е по голям от 10 МБ. Ако искаш можеш да ми изпратиш скайпа си. А ако не искаш да го виждат всички можеш да се регистрраш в блог.бг и да ми пишеш на лични.
цитирай
37. анонимен - :)
12.01.2011 23:31
Благодаря за отговора :) А мога ли да те помоля да ми изпратиш едно празно съобщение на горния имейл, за да мога да ти пратя на мейла моя скайп - мисля, че така ще е най-лесно и бързо, а и на този етап нямам желание да се регистрирам на още едно място :)))
Мерси предварително и поздрави !!!
цитирай
38. zvezdichka - Изпратих ви
14.01.2011 22:36
съобщение на мейла.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816661
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031