Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 13:20 - Хайде на пързалка или една зимна разходка в Лесопарк “Липник”
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17728 Коментари: 34 Гласове:
18

Последна промяна: 25.01.2010 13:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази събота ни хрумна импулсивно една малко щура идея - да отидем на пързалка и да поканя някои от русенските блогъри, който има желание и време да се повеселим заедно. Mrazekoff предложи да отидем на хижа Приста, че там имало голяма пързалка. За жалост повечето хора отказаха, поради обективни причини, че или са заети, или имат други ангажименти и се оказа, че кандидатите за пързалка сме трима. От rusaliq получих съобщение, че ще ходят на разходка в Лесопарка “Липник” в Николово, така нареченото Теке. Като се събрахме в неделя сутринта и обсъдихме накъде да поемем – дали към хижа Приста или към Лесопарка решихме да отидем на разходка в Лесопарка. Аз бях ходила веднъж там веднъж през пролетта и щеше да ми е интересно да го видя и през зимата :).
Та се отправихме в посока Николово. Намира се на 6-7 км. от Русе. Лесопарка се нарича Липник, защото се състои от липова гора. Освен това е оформено голямо изкуствено езеро, което в момента беше замръзнало.
image

image
От двете страни на пътя се кипреха зелени борове, облечени в белоснежна премяна.
image
Освен голямото езеро има и едно по-малко, в което има пътечка за минаване през езерото, оформена от каменни плочи. Интересното е, че се върви по водата. То се намира от лявата страна на пътя. Тук ще пусна и една снимка от пролетните, за да разберете визуално за какво става въпрос, тъй като в момента всичко е затрупано от снега.
image

image

image
image
Пътя минава по едно красиво каменно мостче, като от дясната му страна съзряхме една беседка, къдете се намира чешмичката с лековита вода по сведения от Стефчо. Там преди време е имало и красива бронзова статуя на момиченце, но е била открадната.
image

image

image
Паркирахме колата на паркинга, облякохме се солидно, взехме и нашата шейничка, с която се бяхме снабдили 2007г. по случай ходенето ни на хижа Дерменка по Коледа тогава и потеглихме на разходка.
image
Минахме край красиво оформена беседка, която се намира на паркинга.
image А това е входа на парка.
image
От лявата страна в самото начало се отбихме, за да видим чешмичката с девойката със сърничка. Много красива статуя. image
От мостчето едно момиченце като ме видя ме разсмя искрено с думите: “-Мамо виж там е джуджето на дядо Коледа :)”. Сигурно е заради атрактивната шапка, която сложих на главата си. Само се попитах, ако джуджето на дядо Коледа е голямо колкото мен, то колко голям ли ще е самия дядо Коледа :)?
image
Шейничката беше плътно с нас, само дето се оглеждахме за подходящо баирче.
image

image
И го открихме :). Някой преди нас се беше спускал с шейничка. image
Знаете ли, че въпреки възраста има неща, за които човек не остарява. А това са да се наслаждава като дете на снега, да се забавлява искрено и от сърце, да се радва и да върши лудории, и да крещи с цяло гърло, като се спуска от висок баир и не може да овладее шейната :). Та това бяха една малка част от преживяванията ни в този следобяд. Всеки от нас се спусна с шейничката по няколко пъти :). Мога да споделя, че мъжете се справиха по-добре от мен.
image

image
Аз освен, че всеки път виках много силно и нещо не ми се отдаваше управлението на шейничката и тя все ми бягаше, че на финала все се прекатурвах и политах без шейничка в снега.
image

image
Овъргаляхме се солидно в снега. image
Намокриха ни се и чорапите. На някои им влезе сняг и в гащите :). Но това е риска от забавлението. Въпреки, че не обичам да съм мокра, така се кефих на тази пързалка :). Ето и част от нашите емоции, отразени в снимките :) .
image

image

image

image
Накрая на пистата имаше импровизиран знак STOP, оцветен с червена боя.
image
А тук съм цялата в сняг.
image
Кой е следващият с шейната :)? image
След като се намокрихме солидно си изтръсихме снега от обувките.
image
 
Раздвижването ни се отрази много добре. А и човек освен, че изразходва енергия и се намокря , мога да добавя, че и се сгрява много добре. После след като тръгнахме не усещахме никакъв студ. А и едно слънчице се беше показало следобяда.
image

image

image
Между другото забелязахме, че успоредно на пътечката имаше разринат път по който хвърчаха коли и джипове, в които имаше кандидати да посетят навярно някои от близките ресторантчета в Лесопарка. И после със сигурност щяха да се похвалят, че са ходили на следобедна разходка в Текето...
image
Дърветата бяха посипани със сняг.
image

image
image
Забавлявахме се както на отиване, така и на връщане :)
image

image

image

image

image
Оглеждахме се през цялото време дали няма да срещнем rusaliq, но не сме я познали сигурно :).
Покрай нас с бясна скорост профуча моторна шейна. Помня, когато ходихме на Дерменка с ратрага и видяхме трима с такива шейни в планината - как се кефеха само :).
image
В края/началото на парка се срещнахме и с мечките от зоокъта Станди и Бойка. Бойка беше по-палавото и любопитно мече и ни удостои с вниманието си, докато Станди лежеше лежерно в клетката. Но когато се появи, човека, който им чистеше съседната клетка и двете мечета се втурнаха към него и започнаха да го ближат с езиците си.
image

image

image
Накрая спряхме до голямото езеро и естествено пробвах дали леда ще ме издържи, като гледах, че и други хора смело се разкарваха върху него, а други ловяха риба.
image

image

image

image
Тук така се смяхме като забелязахме следната табелка.
image
Някой се беше помайтапил навярно с част от изличените от времето букви...
След което поехме през гората по пътя за Червена вода.
image

image

image
image

image

image

image

image
Тук спряхме за кратка почивка.
image

image

image

image

image
На тръгване залеза ни изпрати, заедно със Стефчо :).
image



Гласувай:
18



1. lubopitstvo - Браво на децата :)
25.01.2010 13:35
Налудували сте се на воля :)))
цитирай
2. mrazekoff - Бравоооооо,
25.01.2010 13:45
чудесен зимен ден с настроение, това сме ние сериозните блогъри от Русе и русенско:))))))
Благодаря ти, Цанке за хубавото представяне на картината на прекрасния зимен ден и доброто настроение.
Желая ти много подобни прекрасни изживявания и отразяването им в блога ти!!!
цитирай
3. martiniki - Супер сте
25.01.2010 13:46
голямо забавление е падало, личи ви - детска радост! :))
цитирай
4. zvezdichka - Ами сега ни се
25.01.2010 13:49
падна и се възползвахме :). Времето беше слънчево и не много зъбато, а и пързалка си намерихме, въпреки, че променихме маршрута :).
Поздрави lubopitstvo!
цитирай
5. zvezdichka - Вярно е Стефчо
25.01.2010 14:01
най-сериозните :). А и добре си прекарахме. А и имахме възможност да си използваме шейничката, че на Нова година я бяхме взели с нас, но за жалост времето беше пролетно, а миналата година бяхме на хижа Безбог и имаше солидно количество сняг, но тогава си я бяхме забравили...
Благодаря за пожеланията :). Ние където и да отидем, все хубаво си изкарваме :).
Хубав ден ти желая!
цитирай
6. zvezdichka - Да Дорче
25.01.2010 14:05
посмяхме се от сърце за много неща :). А е много готино да се пързаляш с шейничка, нищо че си нахвърлил годинките :). Никога не е късно човек да се повесели :).
Поздрави!
цитирай
7. ninaantonova - Страхотни снимки, приказка!
25.01.2010 14:36
Явно добре сте си изкарали, радвам се за Вас, важното е да има инициатива и желаещи за красиво изживяване. Чудесен постинг, разказ-приказка за нас, онези, които си стояхме в къщи, и ни се даде възможност да станем съпричастни с Вашите изживявания, макар и виртуално. Благодаря, радвам се за Вас. :)
цитирай
8. zvezdichka - :)
25.01.2010 14:46
Да, важно е да има инициатива и желаещи Нинче :). А ако няма ние със съпруга ми си осъществяваме често различни инициативи и хич не ни е скучно :). Но по весело е, когато има и други желаещи наистина!
Благодаря ти за коментара!
цитирай
9. анонимен - Поздравявам ви за лудориите!
25.01.2010 14:52
Поздравявам ви за лудориите!
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря pek :)))
25.01.2010 15:14
В определени моменти човек се нуждае от разпускане, а какво по хубаво от една малка лудория :).
цитирай
11. gorivo - Ей , ама наистина сте се забавлявали :):):)
25.01.2010 15:46
Много се радвам за което :):):) Страхотно е било , а и незнаех , че езерото така е замръзнало :) Но наистина страхотно представяне на пързалянето и красотата , която ви е заобикаляла :)
Ще взема да ви предложа с an200 да сте представителите на Русе в блог.бг :):):)
Много усмивки ви желая :):)
цитирай
12. an200 - Чудесен постинг!!!)))
25.01.2010 17:18
Браво на вас!!! Настроение струи от всяка снимка!!!
Да сте живи и здрави!!!
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря Иво :)
25.01.2010 18:18
Наистина си изкарахме страхотно и се посмяхме, и подивяхме :). И аз се изненадах, че е толкова замръзнало, докато водата, която е до чешмичката и беседката не беше замръзнала, дори се изпаряваше.
А всеки има свой принос и представлява с едно или друго Русе. И най-важното е, че сме силни, когато сме заедно и когато сме повече! А аз май посъбрах опит относно организирането на срещи :).
Надявам се, че и ти си отпразнувал важния случай и си го споделил в близките си хора! Да е живо и здраво детенцето и да радва вуйчо си през целия си съзнателен живот!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря Ани!
25.01.2010 18:21
Ние не се отказваме толкова лесно и като се навием нещо го правим :). А самото пързаляне е много емоционално и доставя страхотно настроение :).
Поздрави!
цитирай
15. gorivo - О,определено отпразнувахме :):):)
25.01.2010 19:28
А засега важното е че всичко е наред и с мама , и с бебо :):):)
А иначе аз не съм забравил и ще звънна тези дни :)
цитирай
16. tit - Много се радвахме,
25.01.2010 20:09
като ви гледахме как се забавлявате!:))
Хубвво е, когато има сняг!:)
И хубаво време!
Поздрав!:)
цитирай
17. zvezdichka - :)
25.01.2010 20:24
Хубаво е, когато всичко мине добре наистина и са здрави майката и бебенцето!
А не се и съмнявам за отпразнуването :). Ние също не сме забравили :). До скоро Иво!
цитирай
18. zvezdichka - И твоя коментар
25.01.2010 20:28
ме усмихна tit :))). Да хубаво човек да може да се възползва от всяко едно време - дали е хубаво или лошо, дали е сняг или слънце :).
Поздрави!
цитирай
19. diso - Искам и аз
26.01.2010 08:05
на пързалкатааааа:(
цитирай
20. zvezdichka - Ами diso за
26.01.2010 10:41
пързалка ти е необходимо да е понатрупал сняг и шейничка. При вас като гледам постовете ти май още не е подходящо за пързалка, но при нас има доста снежец :). А е много хубаво с тези шейнички и какви скорости развиват само :).
Поздрави!
Иначе днес в Русе е много, много студено, но и много красиво - всички дървета са облечени в прелестни премени от бял скреж, но и като си помисли човек колко убийствена може да бъде тази бяла красота...
цитирай
21. mmmmmmmmm - Прекрасна
26.01.2010 13:02
разходка!:)С весела компания,която не се бои от студа!:))
Пак да се съберете и де се веселите!:))
Слънчеви поздрави!:))
цитирай
22. zvezdichka - Времето тогава
26.01.2010 13:14
беше омекнало, а и ние изчакахме обяд да се покаже хубаво Слънчо :). А знаеш ли как загрява човек като се спусне от баирчето :). А за веселото беше весело :).
Благодаря Мариянка!
цитирай
23. yuliya2006 - ВЛЮБИХ СЕ В ТОЗИ ПОСТИНГ! И ЗНАЕШ ...
26.01.2010 23:06
ВЛЮБИХ СЕ В ТОЗИ ПОСТИНГ!
И ЗНАЕШ ИСКАМ ГО?

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
24. chinaware - Обожавам снежната ти приказка . . .
27.01.2010 08:55
Като че ли си снимала в страната на чудесата . . Толкова зимно очарование на едно място...
Само шейничките ви кой знае защо приличат на лопатки и не знам как не сте излитали от трасето често, често :)
Блазе ви прекарали сте си чудесно !
цитирай
25. li4kata - :-))
27.01.2010 23:03
Ако бях и аз с вас с тия мои патерици щях да приличам на скиор :-)))
цитирай
26. zvezdichka - :)
28.01.2010 09:26
Да, Джули, щом ти е харесал :). Вземи го за твоята шарена колекция :).
Поздрави!
цитирай
27. zvezdichka - Привет Юле :)
28.01.2010 09:36
Зимата придава една различна окраска, а и богатството от дървета - все пак е гора, посипани с пухкав сняг засилва ефекта от зимната приказката :).
Благодаря ти за коментара!
А за шейничката наистина е като лопатка и е много хвърковата :). Имаше си и особености за управлението - дали да се наклониш напред, за да я намалиш скоростта или да дадеш назад тялото си, за да полетиш, но на мен много не ми се удаде управлението, докато Иво и Стефчо се справиха перфектно :).
Поздрави!
цитирай
28. zvezdichka - Не знаех li4kata...
28.01.2010 09:41
Но съм минала по този път и знам, че е много неприятно и болезнено, не само обездвижването...
Желая ти бързо възстановяване!
И не допускай отчаянието да се доближава до теб. Нека Надеждата бъде близо до теб и Господ да ти дава сили в изпитанието, в което си в момента!
цитирай
29. teachme - Колко мило...
28.01.2010 20:51
че ми припомни тези познати от детството места, ходила съм много пъти там:) я...и мечките още ги има:) всичко си е като някога:)
Чудесни снимки, а вие сте като радостни дечица...
"Ах, каква пързалка има, Анче, тази зима..."
Благодаря ти!!!
цитирай
30. zvezdichka - Благодаря teachme!
28.01.2010 22:33
Радвам се, че те е зарадвала познатата панорама. Vmir изрази подобно мнение, че сякаш времето в Русе е спряло :). А пързалката дава възможност на душата на човек да се поразпусне :). Усетихме го лично.
Аз само не можах да разбера за това Анче, за което спомена... Това дали е просто лаф или става въпрос за някое действително Анче :).
:)))
цитирай
31. teachme - Зарадва ме...
29.01.2010 20:40
и още как:) отдавна не съм лудувала така на сняг...
последно с ученици преди няколко години:)
А за Анчето специално постинг посветих, защото си го знам наизуст и ми е любимо зимно стихотворение:)
Come and seе:) Поздрави!
цитирай
32. zvezdichka - Да, благодаря ти
29.01.2010 21:58
мила teachme! Много ме зарадва с това стихотворение! Страхотна емоция и настроение носи, а и дечицата са толкова сладки :). И как само огласят пързалката, където лудуват на воля :).
Желая и на теб весело настроение в почивните дни!
цитирай
33. cinderellathespy - Хубаво сте си прекарали!-:)
30.01.2010 12:34
Верно си е, че тук при нас в североизточна България паднаха големи снегове! Аз пътувам всеки ден от Разград до Исперих - когато паднаха температурите снега по дърветата замръзна - бяха като вълшебни....
цитирай
34. zvezdichka - Да беше много
30.01.2010 20:54
хубаво на пързалката cinderellathespy :). И е невероятно да се наслаждаваш на тази зимна приказка, която е толкова красива, стига да не ти е много студено :).
Благодаря за коментара!
Сигурно не е лесно всеки ден да пътуваш, особено в тези минусови температури. Дано поне ти е топло.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816858
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031