Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 10:19 - Станчинарски игри в Петрич – Сурва 2010 година – част 2
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15733 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Приготвянето на костюмите на станчинарите се пази в пълна тайна както между самите участници в групата, така и между отделните групи в града. От предварително събраните птичи пера и животински кожи – овчи кози, заешки, свински – се ушиват маски, наречени “сурати”. Станчинарските сурати са няколко типа. Едни от тях са натуралистични, направени от естествени глави и кожи на животни - заек, прасе, мечка, козел, елен и др. Други представляват различни зооморфни маски от плат и кожи. Те са оформени с очи и уста, украсени с цветни вълнени прежди, ширити изрисувани с бои. Зъбите им се правят от разноцветни клечки, тиквени семки и най-често от обелен кромид лук, носовете се оформят от дръжки на кратуни, дълги червени чушки, обелени царевични мамули и др. По сурата висят най-различни дрънкулки – люти чушки, пуканки, пера от птици. Има сурати ушити от плат, на които най-отгоре се пришиват естествени глави на орел, петел и др. птици, а по плата се пришиват пера, които след това се боядисват с разноцветни бои.
image

image


image

image

image

image

image

image
В Петрич станчинарите са облечени целите в кожи обърнати с козината навън. През кръста са препасани с колани, на които са окачени звънци – джангърлаци, клюмби, в ръцете държат тояги или дървени саби, обуват гумени или свински цървули, които са с козината навън.
image

image

image

image
Другите участници в групите бяха: двама зурнаджии и един тъпанджия, баба и дядо, мечкар и мечка, булка, гяволии, арапи, пепелаш, магаре или камила, попове, доктор, диви и домашни животни и др.
image

image

image

image

image
Облеклото на “арапите” се състои от бели панталони и куртки или от цял гащеризон и желязна каска с два големи биволски или еленски рога отгоре. Лицето е омазано с олио, нацапано със сажди, тъй че блестят само зъбите, направени от кромид лук. Ръцете също са нацапани със сажди и вакса.
Като потърсих повече инфо за арапите от един разказ за Крали Марко разбрах, че черните арапи са наричали народните изедници с криви ятагани, които са поробвали млади невести и моми и лични момци и са ги водели със синджири. А също така са наричали и черните кукери.
Но като наблюдавах фестивала, видях, че тук в Петрич бяха на почит тези черни арапи, тъй като голяма част от младежите се бяха маскирали като такива. Облечени в черни дрехи, наметнали черни метала, надянали на главите си черни каски, от които се издигаха кози рога, много от които набити едно в друго се извисяваха високо, високо, намазани обилно с черна вакса по лицето, носещи тъмни черни очила.
image

image

image
Дяволите – “гяволите” – обличат син доков гащеризон (или ушит от кожа), на главата нахлузват доков сурат (сурат е от сура т.е. озн.лице) с големи рога от царевични мамули, обшити с плат. Отзад си пришиват волска опашка или нарочно направена такава от плат с топуз накрая. На гърба и на гърдите окачват огледала, а на двете рамена пришиват големи крила от птици. Винаги държат в ръцете си вила или маша – дюлаф.
image
Много интересен е образът на пепелаша – кюмюрджията, който се среща единствено в този район. Дрехите му са от дрипи, на кръста е привързана торбичка с пепел, лицето му е напудрено цялото с брашно, за нос е прикачена дръжка от кратунка, а очите му са изрязани от кора на тиква. В ръцете държи лък със специално пригодена стрела, която хвърля пепел, но не отлита лъка.
image
Станчинарите водят със себе си “магаре”, ”кон” или “камила” – двама момци, покрити с голям козяк или черга. Предният има сурат от кожа, а отгоре носят самар, върху който срещу заплащане возят хора от публиката – за здраве.
Имаше и различни маймуни, които са по скоро маски за Хелоин.
image

image
За да съставя темата си като история за станчинарските игри съм ползвала отчасти информация, публикувана от Десислава Генкова – Elrisha, която пък е взела съответния материал от книгата “Танцовият фолклор на Петрич”на проф. Николай Цветков
Не успяхме да видим целия празник, тъй като бяхме запланували да разгледаме Самуиловата крепост и Рупите и към 13 часа се оттеглихме от градския площад. По пътя заснех някои интересни моменти и сладки маскирани дечица:
image

image
 

image


image
 

image


image
 

image


image

image
 
/п.п. добавям още един линк на кукерите станчинари от групата на кв.Дълбошница, които по осведомление от местната преса са спечелили 1-во място
http://www.youtube.com/watch?v=HmIHQb9hTPQ&feature=related
/






Гласувай:
6



1. tit - Отнова ще те поздравя!:))
20.01.2010 12:13
Интересно ми е - не съм ходила на такъв празник!
Дечицата са мнго забавни!:))
Дано съхранят традицията!:)))
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря ти tit!
20.01.2010 12:39
И ние бяхме така и интереса ни заведе в Петрич навръх Нова година :). А и не бяхме посещавали този район и да го разгледаме също. Бояхме се само от дълбок сняг и неразринати пътища, защото 2 месеца предварително бях организирала престоя ни там, но то пък времето ни изненада и си беше направо пролетно :). Само дето мъкнахме с нас в колата една лопата ,за да не останем в преспите, но като се има предвид, че от Русе тръгнахме в сняг :).

А децата са много естествени и големи сладури. Само да има човек око за тях може да хване много хубави моменти. А ме изненадаха някои от малките участници, които така тропкаха някои от техните хорца :). Евала. А и на самите тях им беше много интересно. Но дано има хора, които да им разказват за това, което е било и същината на празника, за да остане в тях това знание!
цитирай
3. martiniki - :)
20.01.2010 15:16
Много хубави снимки, видях и бебето как гледа близкостоящия кукер, изобщо децата са доста озадачени и не знаят да плачат ли или да си затраят ;))

успех с твоя труд!
цитирай
4. voinov50 - Цанииии :))))))))))
20.01.2010 19:30
Още красоти...

Арапи - араби.
Егюпци - египетци.

Чувал съм от старите хора да казват: " црън арапин ".
А и днес можеш да чуеш в Петрич: "егюпци" - което е равнозначно на цигани. Там се използва масово, вероятно е свързано с едно от преданията, в което се говори, че циганите преди де се преселят в Европа, са живяли в Египет - така гласи една тяхна легенда.

Поздрави за поста!
цитирай
5. zvezdichka - Благодаря martiniki!
20.01.2010 21:55
Права си за децата, особено ако не са подготвени за случая :).
цитирай
6. zvezdichka - Ти винаги си
20.01.2010 22:02
пълен с информация Цецо и научавам нови неща. Не бях чувала за егюпци. А и за повече от нещата за които съм писала също нямах понятие, но след като прочетох и се запознах, че и за някои неща търсих допълнителна информация и научих много нови думи, че и тяхното значение.
Благодаря ти!
цитирай
7. voinov50 - :)))))))))))))))))
21.01.2010 19:50
;))))))))))))))))))
цитирай
8. zvezdichka - :)))
21.01.2010 21:29
Спокойна вечер ти желая!
цитирай
9. panazea - Звездичке,
22.01.2010 14:51
Много са хубави! Моля, да включа твоя линк в блога,където пиша! Поздрав!
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря ти Тони!
22.01.2010 22:05
Аз също си ги харесвам, защото са уникални и няма къде човек да ги види. А няма проблеми, нека повече хора ги видят и им се зарадват :).
Поздрави и приятни почивни дни!
цитирай
11. анонимен - егюпци
20.08.2010 16:25
Само да те поправя, аз съм от Петрич и не им казваме Егюпци, а само гюпци (може би по-отдавна са им казвали така), както и да е. Радвам се, че ти е харесало в Петрич дано догодина да дойдете по-голяма компания (а може би и да сте маскирани :P)
цитирай
12. анонимен - за арапите
25.05.2011 15:38
аз имам да добавя още нещо за арапите.рогата им не са само от елен и от бивол.
аз го знам защото всяка година участвам в станчинарските игри облечен като арап и каската ми е от овенски рога.
цитирай
13. анонимен - също така някои от черните кукери ...
25.05.2011 15:43
също така някои от черните кукери нслагат на каската си конски опашки или перуки
цитирай
14. анонимен - някои арапи...
25.05.2011 19:42
някои арапи слагат на каските си чушки,пуканки или коледни герлянди.
цитирай
15. zvezdichka - Благодаря за
01.06.2011 11:39
допълненията анонимен!
цитирай
16. анонимен - много е хубаво
25.10.2011 11:04
много е хубаво
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5835447
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21682
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930