Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2008 23:48 - Земя на вкаменени фантазии, лековити извори и тракийска история - част II
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5559 Коментари: 4 Гласове:
2



Потеглихме по пътя към Старосел. Целта ни беше да посетим още една тракийска могила, известна като тракийски култов храм. Разглеждахме  картата на Средна гора, за да видим каква друга забележителност може да посетим. И неочаквано погледа ни беше привлечен от един баир, на който се виждаше нещо. Погледнахме с бинокъла и съзряхме интересни каменни композиции.
      image
Така, че спряхме колата и потеглихме през поляните и къпините, за да разгледаме тази местност. Интересно, че на картата нямаше нищо означено, но нали очите ни са широко отворени, все нещо ще се изпречи пред нас и ще ни прошепне: “Ела и виж”. Изкачихме баира и сякаш попаднахме в някаква приказка, в която героите бяха вкаменени. Зарадвахме се като деца, започнахме да се снимаме с тези древни камъни и се мъчихме да отгатнем кой на какво ни прилича. Заиграхме се с тях. Веднага си помислих, че местност от вида е много полезна за деца с богато въображение, а също така тя е подходяща за развиване на такова. Приятна е и за срещи с приятели, които имат намерение да седнат, починат и похапнат сладко. Става за игра на стражари и апаши, а за криеница няма нужда да споменавам... Там съзряхме митични създания, страховити глави на старци, които разпалено обсъждаха важни въпроси, имаше и грамадна глава на воин със отличителен белег на челото за знатна принадлежност с взор устремен отвъд. 
      image

      image

      image

      image

      image
Странно, че в дадена фигура различни хора могат да видят различни образи. Така например една можеше да се оприличи на ракета или меч или духовник, с качулка на главата от типа на католиците, обърната с гръб. Точно срещу него имаше камъни, подредени в кръг, които ми заприличаха на олтар. 
      image

      image

      image
Имаше кръвожадни крокодилски челюсти, хипопотам, конче, приличащо още на голям охлюв, което беше готово да го яхнеш.
      image
 
      image

      image
Там някъде стояха прегърнати мъж и жена, допрели челата си в своята свидна рожба. 
      image
Великаните явно бяха хапнали сладко и се бяха заиграли някъде, но хлябът им стоеше обърнат с главата надолу нарязан наполовина :).
      image
Сизиф се опита да подпре скалата или по скоро да я пребори :)))
      image
Така се увлякохме и заиграхме, но камъните нямаха свършване. А часовника тиктакаше и ни напомни, че бяхме тръгнали за Старосел така, че напуснахме с усмивки това приказно местенце.

       image

      image

Големи кафеви табелки веднага ни ориентираха за посоката на тракийския култов център в така наречената “Четиньова могила”, намираща се в околностите на село Старосел. Платихме вход от 3 лв., но тук гробницата беше осветена. 
      image

      image
Тя е наречена гробница-хероон с внушителна ограда от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входа и на тази гробница беше очертан с красив фриз. 
      image

      image

      image
А вътрешното помещение представляваше кръгла камера с вградени колони и цветни орнаменти, като в горната част беше изписан през определено разстояние и знака-йероглиф с формата на буквата Т, обозначаващ Тракия, за който човек може да прочете подробности в книгите на Д-р Стефан Гайд – “Тракийското писмо декодирано”. Гробницата беше укрепена с дървени греди, за да бъде предпазена от събаряне. 
      image

      image
След като разгледахме гробницата и заобиколихме могилата в задната част е открита вкопана вана, която е служела за производство и съхранение на вина. 
      image

      image

      image

      image
Тръгнахме по обратния път за Старосел. Вдясно видяхме табела за още една могила, наречена “Хоризонт”. Тя е в много интересен стил. Изградена е от 6 лицеви колони с капител и 2 странични колони в ранен дорийски стил. 
      image

      image

      image

     image

      image
Това е уникален тракийски храм, който се различава от старогръцките храмове, които са заобиколени с колони от всички страни. Погребан е обожествен тракийски владетел, но впоследствие по религиозни или политически причини храмът е бил осквернен, ограбен, разрушен и засипан още от древността. Пред входа на гробницата имаше едно куче, което го беше страх от посетителите. А ние имахме кокали от пиленцето на грил, което бяхме дояли през деня и му ги хвърлихме. На излизане от гробницата кучето не само, че вече не го беше страх от нас, а радостно мяташе опашка и се закачаше с муцунка с видимо весело изражение на лицето.

      image




Гласувай:
2



1. анонимен - БЛАГОДАРЯ!!!
19.03.2008 12:38
Пожелавам ти да откриеш и споделиш на търсещите още много такива прекрасни преживявания, докосвания и прозрения!

И все така да е топло сърцето ти, и широка душата ти за приятелите!

Павлина
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря ти мила!
19.03.2008 23:59
Приятелството е ценен дар, когато е поставено на основата на истинските и сърдечни взаимоотношения и то дарява човек с много топлота и взаимна обич.
А в човек винаги отекват различни емоции, преживявания и той има нужда да ги споделя. Това направих и с тази тема :).
цитирай
3. goran - Любопитно, много любопитно :)
12.11.2012 21:20
Все се каня да прочета по-старите ти постинги и все не успявам, но явно е време да ги подхвана бавничко от първия напред, по ред :)

А книгите на Д-р Стефан Гайд – “Тракийското писмо декодирано”.?? - имаш ли я в електронен вариант?
цитирай
4. zvezdichka - Аз съм отдавна в този блог.бг :).
16.11.2012 14:08
goran написа:
Все се каня да прочета по-старите ти постинги и все не успявам, но явно е време да ги подхвана бавничко от първия напред, по ред :)

А книгите на Д-р Стефан Гайд – “Тракийското писмо декодирано”.?? - имаш ли я в електронен вариант?


И доста съм изписала, при положение, че последните години не съм много активна. Но човек има предел. А и времето му е ценно.
А не съм чувала да я има в електронен вариант "Тракийското писмо декодирано".

/п.п. И мисля, че в този постинг никъде не съм указала, че така намереното от нас светилище е именно "Гарванов камък", затова го вмъквам в този коментар. Просто го открихме години след това като име :). /
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5810022
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21678
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031