Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2007 00:02 - Етрополски манастир и басейна на село Чифлик през моя поглед
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 19619 Коментари: 16 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image
През почивните дни предприехме пътуване из непознати за мен местности в Тетевенският балкан. Красиви гледки ни следваха през целия път. Зеленината превземаше очите ми. Толкова свежест и красота очароваше погледа ни. Слънцето грееше с топлината си над нас, пухкави облаци се усмихваха закачливо от високото синьо небе, а Балкана приветстваше своите нови гости, жадни за скритата му красота... Необикновена е нашата страна и какви кътчета е скътала само - автентични, напоени с атмосферата на отминалите дни, които са напоени с тишината и спокойствието, присъщо на живота на нашите деди... И самите места нашепват за тези отминали моменти, за забравени времена, които човек не може да срещне в своето забързано ежедневие, а само, ако успее да се откъсне от него и да се потопи в една различна среда... Такава среда аз намерих в Етрополският манастир. 
image

image
В началото имахме проблем с ориентацията или по точно с намирането на манастира, тъй като имаше някои подробности, с които не бяхме наясно. Например, че има две селца с името Рибарица, в близост едно до друго, което е много подвеждащо за този, който не е наясно с факта... Така, че бяхме подминали табелката за манастира и се озовахме в съседното село Емна. Но като спряхме да попитаме едно момиче, което вървеше по пътя успяхме да се насладим на гледката, разкриваща се пред очите ни. Зелени поляни, огрени от слънчевите лъчи, на места обрасли с гъста растителност и гори, високи склонове и върхове, издигащи се над това китно място. 
image

image

image

image
След като се върнахме в съседното малко селце “Рибарица” намерихме и отбивката за манастира. Пътя до там е асфалтиран, което е хубаво между впрочем. Като пристигнахме се оказа, че за да преспи там човек трябва да се е обадил предварително, но имаха свободна стая и ни настаниха. Аз не забелязах и други гости между впрочем. Стаите не блестяха с лукс за цената, за която се даваха. Това, което предлагаха бе легла, стол, баня и тоалетна. И специфичен мирис на дърво, който се наслоява в дрехите ти дори... Останах озадачена, че в банята имаше подвижна душ-слушалка, а нямаше чучур, от който да тече водата. А в тоалетната казанчето капеше неприятно и мокро :). Но за една вечер се издържа. По важно е това, което изгражда манастира като атмосферата, която цари в него, тишината която го обгръща, зеленината, която е навсякъде около него, полянката покрита със свежа, зелена тревичка, каменните зидове, белите стени, дървените дограми, чардаците, симпатичните коминчета. 
image

image

image

image

image

image
Обитателите също бяха много интересни. Освен мъжа и жената, които явно се грижеха за манастирската обител ни посрещнаха две кучета и една котка. Едното сиво, пухкаво и толкова добричко, че като ни видя веднага завъртя опашка. А другото толкова диво горкото, че само да се озовем в двора или да излезем от стаята и то като почне да лае, ама изважда един гръмогласен лай, а то едно мъниче ли беше... Викаха му Сава, но то нещо не рачи да ни запознае. Виж котарака е друга работа. Веднага усети луканката и непоканен в стаята се вмъкна, че и на стола започна да ровичка и да си търси храна, но горкия изяде един ритник /не от мен обаче/ и от тогава заставаше само на входа на външната врата... Вечерта и една дойна крава се прибра, която подрънкваше със звънкогласно звънче и пасеше от тревата в манастира. Каква беше моята изненада на сутринта, когато се събудихме и хвърлихме поглед през прозореца. Какво да видим: две майки свини и много на брой мъничета около тях ровеха задълбочено в задния двор пръста и изобщо не ни удостоиха с внимание :). Имаше едно прасе дори и в двора на манастира... 
image

image
Сутринта пийнахме по едно кафенце от кафе автомата, разгледахме старата църква, която между впрочем беше в ремонт и състоянието в което се намираше в момента не беше особено добро. За съжаление много от уникалните стенописи бяха унищожени от течове най вероятно, но в момента тя се и реставрираше, тъй като я подготвяха за нейната 150-годишнина. Отвън е доста внушителна и красива. След това се разходихме до близкото Аязмо и потеглихме в посока Тетевен. 
image

image
Крайната точка към която се бяхме запътили беше басейна в село Чифлик, намиращо се близо до Троян. Това, което ми направи впечатление бяха невероятно красивите местности, през които преминавахме. Интересно, че селата се оказаха много дълги и трудно може се ориентираш кое село пресичаш в даден момент. Но и са много живописни.
image
 В едно такова село срещнахме един самобитен старец -пастир на кон. Много му се зарадвах. В София няма къде да видиш подобно нещо... 
image
Само с едно изсвирване и овцете веднага тръгнаха към него. Странно ми се видя. Пастир на кон и с цървулки обут... 
image

image
По пътя задминахме и много кончета със самари, които използваха да теглят големи дървета. 
image

image
Тетевен също се намира на много красиво място, заобиколен от буйно обраслите върховете на Стара планина, тучни поля, отвесни скали и буйна река. 
image

image

image

image
Прекосихме и красивата Рибарица от която ни приветстваха вили, хотели, къщи за гости. Тази местност е уникална и заслужава да се посети. Особено е приятна за отдих и релакс. Небето също беше невероятно красиво. Толкова много и различни облаци го изпъстряха, че непрекъснато примамваха погледа ми. 
image

image

image
Накрая успешно пристигнахме в басейна на село Чифлик. Водата беше чиста и много приятна. Хубаво му става на човек да се бухне в топлата минерална вода и да се плиска на воля, че дори и да плува. 
image
Големината на басейна е такава, че позволява на човек да плува спокойно, въпреки, че имаше и наплив от хора през този топъл, слънчев ден. Не ни беше и скучно. По едно време се появи една весела компания, която започна да си прави шоу във водата, като се хвърляха по всевъзможни начини във водата и бяха толкова шумни и благозвучни, че нямаше как да не привлекат вниманието върху себе си. Дори по едно време към тяхната група се присъединиха и други младежи и правиха композицията тройна гъба, като смелчаците за третия етаж бяха най- малко. Абе весели хора с други думи казано... 
image

image
Така, че ако имате път към Троян можете да се отбиете до това местенце, където човек да си направи плаж на едно красиво място, заобиколено от борови гори и чист планински въздух. Дори и дъжд да завали водата е толкова топла, че е сигурно скривалище от неприятно студения дъжд :). 
image

image

image



Тагове:   Чифлик,   моя,   манастир,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не мога да повярвам!
13.06.2007 10:27
Та това си е България. Ти като че ли не си излизала от града до сега и за първи път виждаш каква е страната ни:)
цитирай
2. zvezdichka - Aнонимен като е
13.06.2007 10:57
България, това означава ли, че тя не може да ме радва и очарова. Такава съм си аз и всяко едно пътуване може да ме впечатли, независимо в коя част на България е или е извън страната ни... Има толкова неща, мънички и незабелижими, които могат да въздействат на човек, а какво да кажем за величието и красотата на нашата самобитна природа, която си е уникална и ни е дар. Не случайно и много чужденци идват тук, за да се насладят на това, което все още човешката ръка не е успяла да унищожи и преобрази по свое подобие...
цитирай
3. dana55 - Отново красиво, красиво!
13.06.2007 17:08
Браво!Чудесни снимки!
цитирай
4. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
13.06.2007 19:37
Oт три години вече не съм я виждал. Блаодаря ти, че ми показа част от нея.
цитирай
5. zvezdichka - :)
14.06.2007 00:05
Благодаря dana55! Красиво е наистина в нашия Балкан!
цитирай
6. zvezdichka - Анономен 4 не ми
14.06.2007 00:07
стана ясно кое не си виждал от 3 години? Планината ли...?
цитирай
7. esen - Всички твои постинги и снимки ми се иска
14.06.2007 02:14
да мога да запазя във фаворитите си!
Благодаря, че те има Звездичка!:)))
цитирай
8. zvezdichka - :)
14.06.2007 07:36
Просто споделям впечателения, овкусени с малко емоции и преживявания. Благодаря ти Злате!
Хубав ден ти желая!
цитирай
9. zari - Недалеч е и село Лесидрен!
14.06.2007 13:08
А до него язовир Сопот! Красота! 3 планине се събират! Невероятно е!
цитирай
10. zvezdichka - Там не съм
14.06.2007 13:36
ходила, но сигурно си заслужава! Благодаря ти за информацията Зари!
Усмихнат да ти е денят :).
цитирай
11. mimoza92 - Благодаря за красивата разходка
17.06.2007 04:16
Благодаря за красивата разходка
цитирай
12. zvezdichka - Красотата е
17.06.2007 23:13
тази, която ни спечелва и изпълва сетивата ни с радост! Жадно поглъщащите очи!
Добре дошла Мимоза!
цитирай
13. анонимен - Страхотно
08.05.2008 16:32
Имам една малка забележка селото не е Емна, а Ямна. Иначе отново страхотно.!!!
цитирай
14. zvezdichka - Да наистина,
15.07.2008 22:13
миналата година по това време бях на това красиво и обагрено със зеленина място. Хубави спомени :). А забележката е точна.
цитирай
15. анонимен - Звездичка .. чудесни снимки!!!
22.04.2012 16:12
Обожавам красотите на България, дано да имам възможност да обиколя всяко малко кътче :) Благодаря и аз за чудесните снимки ... радвам се на хора, които оценят нещата, които не се купуват с пари, а обогатяват душата и сърцето ти :) Хубав ден :)
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря ти анонимен за милите думи!
17.05.2012 14:20
анонимен написа:
Обожавам красотите на България, дано да имам възможност да обиколя всяко малко кътче :) Благодаря и аз за чудесните снимки ... радвам се на хора, които оценят нещата, които не се купуват с пари, а обогатяват душата и сърцето ти :) Хубав ден :)


Където и да успееш да отидеш се наслаждавай на красотата, която откриваш в нашата прекрасна страна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816206
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031