Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2007 00:28 - Питката – начин на изразяване
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 22201 Коментари: 33 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес реших да споделя още едно нещо, което напоследък правя с любов и влагам частичка от себе си, като търся да говоря дори и чрез това, да изразявам състояния, поводи, причини и да доставям радост, откривайки красотата дори и в правенето на питка :))). Да, преоткривам го това удовлетворение – да доставям радост чрез това, в което ръцете ми са се вложили и са сътворили нещо, чрез което изразявам себе си по определен начин. Напоследък дори се радвам, когато имам повод да се изява по този начин. С мои приятели се събираме периодично на трапеза, като всеки донася по нещо вкусно, което е направил в къщи. А си имаме и като традиция някои неща да присъстват на нашата трапеза и едно от тях е питката. Затова и аз правя понякога питка, но я приготвям с много любов и желание, защото не е за мен самата, а за мои приятели. А и винаги е приятно да се събереш на хапване, пийване, с приятна компания, на сладкодумна приказка, да споделиш понякога дори и твои проблеми. Винаги храната е в изобилие и човек си хапва разни вкусотийки, а за десертите направо нямам дума. Почти винаги ще има някой, който да приготви и вкусна торта, че да си оближеш пръстите направо :).

Но думата ми беше за правенето на питка. Научих се да меся още по време на студентските си години, когато трябваше да тръгна за града, в който учех и за да имам разни нещица за хапване правех разни сладкиши, или питки, или тестени десерти. Но имаше един период в който много ме мързеше да меся след като завърших съответно... Само като си представя колко време човек трябва да вложи, за да замеси едно тесто, да го изчака да втаса, после пак замесване, леко втасване и изпичане. Трудоемко си е по принцип това действие и слава богу, че в днешно време не ни се налага всеки ден да мислим за приготвяне на насъщния, а всеки може да си купи хляб в магазина отсреща.
Но друг е аромата на прясно изпечена питка. Така приятно ухае, а за вкуса да не говоря. Не може да се сравнява с готовия хляб. Така, че човек в определени случаи може да поглези домашните си или любимите си хора като им приготви прясна, вкусна и ухаеща приятно питка :). А ако се постарае и да направи съответната украса става много приятно не само на този, който прави питката, но и за тези, за които е предназначена. Питка с послание – може и така да я нарека. Обикнах ги тези питки и всеки път ми е интересно какво ще се получи следващия път, каква муза ще ми дойде, какво ще успея да нарисувам, да напиша върху питката, при положение, че не ме бива много с рисуването :).
Тук представям и някои от питките, които съм правела и които съм успяла да щракна съответно... 

image

image

image

image



Тагове:   начин,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ridiculous - Ммммм
26.02.2007 01:52
Вкусно!
цитирай
2. sad - ммм.. аве ей!
26.02.2007 02:20
кви са тия вкусни неща :-р
цитирай
3. pill - ***
26.02.2007 03:06
Малииииии
Как си ги опазила за снимка ;)
Браво на теб, постарала си се и дето каза точно защото си ги правила за приятели :)
Напомни ми за питките на баба ми, голяма майсторка беше.
Айде меда от мен, но втората погача е МОЯ :P
цитирай
4. zvezdichka - Вкусни са
26.02.2007 07:43
вярно, а особено ако е гладен човек и трябва да чака и останалите. Стаята така се изпълва с аромата на питката, че започваш и да си викаш: "Ама защо другите закъсняват. Защото съм гладен като вълк... :)))".
А човек като опитава различни неща, в един момент открива, че може да прави нещо при това красиво, че и вкусно на всичкото отгоре и се радва, когато може да достави тази радост за близките си хора :).
цитирай
5. piccola - изгряваща и лъчезарна,
26.02.2007 07:47
аромат и вкус на хляб, приготвен с любов!
няма по-любимо съчетание!
:)
цитирай
6. trevoga - въпросче
26.02.2007 08:44
Макар да съм в пореден период на злополучни опити да сваля някой грам, тази гледка нещо ме нахъси да се пробвам. Та кажи, ако не е тайна, фигурките отгоре от какво тесто ги замесваш, в каква пропорция?
цитирай
7. candysays - :-))))))
26.02.2007 10:47
Разкошни са!!! Прекрасен постинг, прекрасно описание, чак да усети човек аромата на току-що изпечената питка, напоена (от ръцете ти) с Любов... Ама че вкусно! Обожавам това ухание! Обожавам да ям такива неща!!! ;-))))*
цитирай
8. kardamom - да..
26.02.2007 12:08
прекрасни са.. браво на теб..
и аз мога да се похваля с проготвянето им.. дажи смятам да направя нещо такова тези дни.. но виж.. украсата ти е великолепна.. направо ме вдухновяваш.. благодаря ти, че споделяш с нас..
сигурна съм , че са страхотни..
цитирай
9. ady - Голяма си майсторица
26.02.2007 12:42
И аз меся, но такива красоти не мога да направя.Ммм дали довечера да не замеся една питка? Благодаря за споделеното и за идеята:))
цитирай
10. nio - От тия работи, после трябва човек да ...
26.02.2007 13:33
От тия работи,после трябва човек да си разширява вратите:-))
Виж от какво се нуждаеш
http://en.wikipedia.org/wiki/Breadmaker
Нищо не разбирам от готвене,но с това поне се прави бързо тестото,без цялата кухня да е нагоре с краката.Просто има програма само за месене.
цитирай
11. sad - звездичке..
26.02.2007 16:11
с тия снимки ще си докараш някои гости в къщата :)) :р
или ще те поканят на питка :))
цитирай
12. sashetu - ох...
26.02.2007 17:07
че вкуснооооооооо :))
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря ви за искрените
26.02.2007 18:40
коментари. Всички сте много мили и естествени и ме зарадвахте с включването си по вкусната тема :))).
Да необходимо е преди всичко желание и другото се получава...
И вярвам, че всеки, който иска му е нужно съвсем малко за да се запали и да се пробва. А окрасата ще се получи :))). Само импровизирайте :).
цитирай
14. zvezdichka - А trevoga за окрасата
26.02.2007 19:03
просто откъсвам една част от тестото за питката и започвам да оформям кръгчета и да ги разтягам, плета плитки и така, каквото ми дойде на ум... Разни фигурки :).
цитирай
15. zvezdichka - Благодаря за новостите nio,
26.02.2007 19:05
но аз предпочитам да действам с ръцете си, че те машините вече в много неща ни отменят, но някъде трябва да си пипне ръчичка все пак, за да се получи красивия ефект :). А за разширяването на вратите споко, движение му е майката и човек няма да има такива проблеми :))).
цитирай
16. zvezdichka - За гости sad малко
26.02.2007 19:12
не е подходящо, че живея на квартира и нямам възможност да събирам много хора, а и си имам една капризна съквартирантка в съседната стая, която на моменти може така да те изнерви, но иначе за питката аз съм насреща :))).
цитирай
17. wildroses - Ммм, че вкусна красота...
26.02.2007 19:30
Мен ме грабна...по- скоро ми идва аз да я грабна де ;) №1- гроздова питка..
Продължаваш да твориш вкусотии, Звезди!
цитирай
18. zvezdichka - :)))
26.02.2007 19:50
Благодаря ти wildroses. Знаеш ли, човек докосне ли се до красотата, той търси да я открива на различни места :))).
цитирай
19. comfy - Майсторка си!!!!!
26.02.2007 20:15
Така ми се иска да се науча и аз да правя хляб и такива питки... но все оставям това за по-нататък....
Поздравления, Звездичке! :)))*
цитирай
20. zvezdichka - Ако ти все още не
26.02.2007 20:24
си се научил, сигурно има кой да ти достави тази малка радост, а вярвам, че ти в друго си много по-добър и умееш да сътворяваш неща, с които да изненадваш приятно :))).
Поздрави и приятна вечер ти желая :).
цитирай
21. comfy - Благодаря, Звездичке, сигурно е така...
26.02.2007 20:55
Приятна вечер и на теб! ;)*
цитирай
22. tera - без да се
26.02.2007 22:21
фукам, ама и аз ги умея питките :))) Имам в тази връзка професионално питане. Аз правя рядко питки и като се захвана прелиствам разни тефтери и сглобявам рецептата от няколко други, защото едни са тип козуначени, други с много яйца и т.н. Затова, ако ти е възможно да ми пратиш на лични една универсална рецепта ще ти бъда много благодарна. Като гледам как си ги докарала на вид, сигурно и на вкус ги бива.
:)
цитирай
23. idan - ПИТКА. . . ОТ ЗВЕЗДИЧКА ОМЕС...
26.02.2007 22:57
ПИТКА...
ОТ
ЗВЕЗДИЧКА
ОМЕСЕМА
С ЛЮБОВ
ПОРЪСЕНА
С КЕФ
ИЗЯДЕНА
МММ...
цитирай
24. zvezdichka - Знаеш ли, че
26.02.2007 22:58
и аз съм го правела често този номер - да сглобявам разни рецепти, комбинации и т.н. А тъй като и друг може да прояви интерес към рецептата, ще я пусна тук на това място:
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. вода (но ако имам подръка прясно мляко слагам 1/2 ч.ч.мляко + 1/2 ч.ч. вода)
2 яйца (1-я жълтък отделям за намазване, като добавям малко олио към него, за да не се сгъсти)
мая - колкото локум
1 непълна с.л. сол
брашно колкото поеме
краве масло за намазване

Маята се разтвара в 1/2 ч.ч. леко затоплена вода + 1 ч.л.захар + 1 ч.л.оцет + 1 с.л.сол + 1 с.л. олио

Замесва се меко тесто от яйцето+белтъка, киселото мляко, маята /заедно със солта, захарта, оцета, олиото/ и водата и брашното. Оставя се да втаса, като отгоре тестото се намазва с олио, за да не хване кора. /Аз обикновено включвам фурната за 4-5 мин. да се затопли и след като я изключа слагам на топло тестото да втаса/. Замесвам леко тестото. Отделям една малка част от него за украса /тя е по-желание :)/
Използвам съд електрическа тенджара за печене, тъй като питката понякога се надига доста, който намазавам с олио или краве масло. Оставям питката в тенджарата да втаса, докато приготвям украсата. След като я поставя я намазвам с жълтъка. След като се надигне започвам печенето първо на загрята фурна, после намалям градусите. За да не се запече много отгоре постявам фолио след като придобие златист цвят, но все още не се е опекла отдолу. Пека около 50 минути приблизително. Когато питката се извади от фурната се намазва с краве масло, за да омекне, напръсква се леко с вода и се загъва с кърпа.
:))) /не съм много по рецептите, ако нещо не е ясно питай/

Добър апетит :).
цитирай
25. анонимен - Браво, душица!
27.02.2007 00:15
Първата е най скопосна. Поне така изглежда, а на вкус само мога да мечтая, защото никога не съм ги правила както трябва. Признавам, без бой!
Лека вечер!
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря ви sekira, idan
27.02.2007 00:28
поетични души :).
цитирай
27. анонимен - bravooooooooo
13.03.2007 15:51
az u4a ne6to podobno i mnodo se zaradvax kato vidqx izkusno napravenite poga4i velikolepni sa samo taka prigotveno r14no mirisa na prqsno izpe4en zlqb e neveroqten a ukrasata nqmqm dumi vil6ebna e dano i az se usivir6enstvam v pravneto na okrasa
цитирай
28. zvezdichka - Привет анонимен :)))
14.03.2007 00:28
Важното е да имаш желание и да правиш опити. Така постепенно ще се учиш и ще започнеш да правиш неочаквани за теб неща и украси дори. Аз просто съм се запалила в това и ми е интересно всеки път просто да експериментирам и украсата я правя в зависимост и от настроението или нещата, които ме вълнуват или имат връзка с мен по някакъв начин. Е не винаги, но в повечето случаи :).
Благодаря ти за емоционалното включване. Зарадвах ти се дори, че си естествен :))).
цитирай
29. анонимен - vapros
24.03.2007 10:36
Vsichko izglejda super samo spodeli ot kade go kupi:)
цитирай
30. zvezdichka - :)))
24.03.2007 14:09
Анонимен продуктите естествено, че са от магазина, а останалото е вече плод на моите ръце и въображение :))). Питката сама съм я замесвала и приготвяла.
цитирай
31. анонимен - sladka
06.04.2008 00:10
mnogo sa hubavi,a cvetat e prekrasen.super
цитирай
32. анонимен - Прекрасни са
15.04.2009 23:43
Прекрасни са!!!Браво!!!
Аз също се опитвам да правяпитки,но съм много далеч от теб.Украсата я правиш от същото тесто,а не е втасала.Как се получава.Много те моля обясни ми по-подробно за нея.
цитирай
33. zvezdichka - Украсата я правя
14.06.2011 18:58
от същото тесто, от което съм замесела питката. Отделям една малка част от тестото и докато питката втасва на топло започвам да късам малки парчета и да ги разточвам между пръстите си или на дъска или масата, докато се получи достатъчно тънка лентичка и си измислям за каква точно фигура да я направя. Може предварително на лист да си начертаеш, това, което искаш да направиш и на питката и следвайки модела, разточваш лентичка след лентичка и сглобяваш фигурата. Та това е накратко с украсата.
Има и една фигурка, която обичам напоследък да слагам на питките, само, че я няма на снимките по горе. Нарича се "цвят" и се прави като се разточи лентичката, след което се навива на спирала и в крайната част с ножа я набраздявам и се получава нещо като розичка. Има я на част от хлябовете в следната тема:
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2011/06/10/obredniia-hliab-sveshtenniia-hliab-na-bylgarina-chast-1.762890
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816447
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031