Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2006 01:06 - За достойнството, свободата и ...
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1754 Коментари: 4 Гласове:
0



Напоследък мисля за достойнството, за това, човек да може да върви с високо вдигната глава. Но кога в действителност е възможно това? Власт и пари в състояние ли са да удостоят човека?
За мен специално достойнството е много повече от това и то не може да се измери с материално богатство. Достойнството е в пряка връзка със свободата. Свободата на избора! Свободата като вътрешно състояние на духа. Свободата, която ти дава сила да превъзмогнеш собствения си поглед за теб самия и да откриеш, че ти можеш, че си много повече, отколкото в момента мислиш за себе си. Свободата да казваш не, тогава, когато не искаш този свят да те моделира в собствен калъп, да ти налага своите критерии, да те ограбва малко по малко, да ти отнема мирът, да те прави малък и да те поставя в безизходица. Да, той непрекъснато се стреми да властва над човешките съдби и души и да се удоволства в това. Но ще позволиш ли планините в един момент толкова да наедряват и да те притискат? Ами в това се състои свободата – да осъзнаеш кой си в действителност, какво искаш от живота и да се противопоставиш.
Неуспехите и слабостите дори не бива да смазват Човека. А напротив, те трябва да го провокират да излиза от временните състояния, които гнетят душата му, да се ядоса дори на своята безпомощност и да избере свободата. А щом веднъж я е пожелал, той има устрема, подтика. Достатъчно е да направи своя избор и да се впусне смело в битката, битката, чийто край е от изключително значение за съдбата на човека. Да се въоръжи с търпение, да бъде наблюдателен, смел, сърцат, да се хване за надеждата, да прегърне вярата и да се учи да си служи меча, живото слово, което пронизва вътрешностите му и довежда до промяна на действителността. Да не се отказва от борбата, а да преследва победата. Тя е тази, която ще го окуражи, която ще го удостои, която ще го зарадва.
 
http://youtube.com/watch?v=G6UpAxjO0FM




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. piccola - изгряла рано...светеща....
29.12.2006 07:04
този постинг ме зареди с толкова много сила..и желание!
благодаря ти!

като осъзнаване на една вечна борба, като меч, който изглежда тежък, а всъщност е по силитите ти..можеш да го носиш, можеш да се биеш с него..с лекота!
цитирай
2. zvezdichka - Да, можеш
29.12.2006 07:42
стига да го осъзнаеш, да го пожелаеш, да го копнееш и да не спираш да го търсиш.
За моя живот от един момент нататък след като съм се осъзнала като търсещ човек, човек, който е познал вярата и е повярвал в Господа на Силите и живота му се е обърнал на 180 градуса така да се каже от изключително значение е била моята свобода. Да търся да я извоювам и да не се предавам. т.е. въпроса за свободата ме е вълнувал и продължава да ме вълнува живо през целият ми съзнателен живот.
цитирай
3. slavei - Звездичке, ясна...
29.12.2006 11:09
толкова добре си го написала, че можеш да насърчиш и най-отчаялият се човек! Браво!!!
А за свободата, само няколко думи, но мисля - те са напълно достатъчни:

" Истината ще ви направи свободни!" - а Истината е Исус Христос!

Бъди непресъхващ извор на радост и красота!:))
цитирай
4. zvezdichka - Благодаря piccola, slavei
29.12.2006 21:26
Важното е човек да осъзнава силата си и да я прилага в подходящия момент.
А радост за човешката душа е да открива красотата на всяко време и на всяко място както в най-дребните, така и в значимите неща. Красотата, която изпълва вътрешността му, която искри, която дарява... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816434
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031