Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2006 23:28 - Тракийски мистерии
Автор: zvezdichka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13389 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2007 07:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди известно време бях свидетел на филма “Тракийска мистерийна драма”, реализиран от Академия Орфика ( http://www.academiaorphica.org/index.html ). Спектакъла, заснет във филма беше нещо наистина уникално. Не бях наблюдавала досега подобно нещо. Той успя искрено да ме развълнува. Това беше преживяване, в което душата ми се потопи в древните мистерии, представени чрез магията на танца, чрез мистично звучащата музика, която идваше от много, много далечно време и така докосваше сърцето ми в един момент. Сякаш беше жива и говореше, пееше, редеше пъстроцветни звуци, като наниз от чудни слова, които не разбирах, но ми бяха някак близки, като нещо, което се излива и те изпълва в един момент, като нежна струна, от която излизат съкровени думи, които политат и се понасят с танца на младите жени, представителки на древните жрици Русалийки, танцуващи и  покланящи се пред Бога-творец, изобразен в образа на изгряващото Слънце, даряващо живот и радост на всяко живо същество на земята. Тези танци бяха пропити с много нежност и любов, някои от тях бяха бойни и страшни, тържествуващи и отразяващи победата на доброто над злото, трети изразяват начина на поклонение и смирение на девиците-жрици пред Всевишния Бог, владеещ над змея-хаос, изпълнени с веселие и хороиграние, показват триумфалното шествие на Божествения трон и Ковчега на Завета. В началото звучи песента на Орфей, представяща мистерията на сътворението, песен волнокрила и извисяваща се над водите, които се разливат и бучат страшно, ехтяща над планини и долини, достигаща до обиталищата на орли и соколи. Песен, която прославя силата на Древна Божествената Реч. След това следват танците на феите-русалийки, отдаващи себе си на танца, чрез който изразяват своята почит и поклонение на Всемогъщия Бог на когото служат и когото възпяват, пред когото се прекланят и отдават дарове за умилостивение на народа си. Представена е и мистерията на възкресението чрез внасяне на повития и “заспал” трак, който феите помазват с благоуханно миро и го оставят в ръцете на неговата любима. А тя милееща за своя любим го съживява чрез целувката на Любовта, вдъхвайки му от Дъха на Живота и го захранва с хляб, разчупвайки прясно омесената питка. В това време жриците русалийки се понасят вихрено в хоро, заобикаляйки младоженците и изразявайки открито радостта си чрез възклицания и гласолалии, в резултат на победата на живота над смъртта.

Помъчих се да изкажа нещо, което не може да се изрази с думи. То е мистерия, загадка, която не може да се обясни. Тя се преживява, тя въздейства. В нея всеки може да види различни неща. И се радвам, че имах възможност да се докосна да тази мистерия, макар и косвено, тя си беше достатъчно силна за мен и красива в същия момент. 

image

/п.п. в сайта на Академия Орфика има и кратък клип, който е по скоро в работен вариант и ако някой проявява интерес може да го прослуша/



Тагове:   мистерии,


Гласувай:
0



1. nio - Ако ти харесва темата за траките и ...
13.12.2006 07:23
Ако ти харесва темата за траките и ако не си гледала The holy city of Perperikon за Перперикон,можеш да си го дръпнеш от http://kolibka.com/mini/ на "Цивилизации".Има и други документални филми.
Лек ден.
цитирай
2. zvezdichka - Да, темата за траките
13.12.2006 07:45
ме интересува, защото не ми са безразлични моите древни корени и това, което траките са ни оставили като наследство. Благодаря за линка Нио. Нека и твоят ден да бъде слънчев и усмихнат :))).
цитирай
3. slavka - радвам се за вас
20.12.2006 11:47
много се радвам,4е още има хора които оби4ат корените си.дано не загубим интереса си към тях,защото ще из4езнем като нация.
цитирай
4. zvezdichka - Няма да позволя
04.01.2007 15:40
някакви анонимни да обиждат публично в моя блог. Нямам нужда от рецензии на чужди коментари. Всеки по добре да гледа в собствената си паничка и да насърчава с каквото може. Но определено, който има намерение да си изхвърля нервите, не и на това място.
цитирай
5. анонимен - Trak
16.01.2007 15:32
Za trakite ve4e znaem - te i nikoi drugi sa na6ite predci! Ne slu4ajno sa okazali takova silno kulturno i duhovno vliqnie varhu typite gurci. No kakvi sa tezi filmi po Kanala za nyakakvi prabylgari vsqka nedelia ot 15 4asa? Koj im razre6ava da mytqt glavite na horata? Naposledak mnogo se govori i za slavqnite. Kakvo, rusnaci li iskat da ni izkarat? Nqma da stane! Nie sme si traki.
цитирай
6. zvezdichka - Не съм гледала
16.01.2007 18:15
поредицата от филмите, за които говориш и не съм запозната с темата. Но съм на мнение, че всяко едно предаване, дали за траките, дали за славяни или прабългари намира своето място и има отражения върху нашата история и най-вече обогатява навярно и знанията ни... Е,навярно може да има изопачени истини, но за това не знаем или тепърва ще има да разбираме разни неща, в зависимост от откритията, които се правят по нашите земи... Те много неща със сигурност са преиначени в историята... Но съм на мнение, че е хубаво да дават такива филми по националната телевизия. А естествено, че траките са едни от най-древните племена, населявали нашите земи...
цитирай
7. анонимен - neka ima poveche takiva filmi
22.01.2007 18:06
za Trakia se znae malko bilo v kulturen, bilo vav filosofski plan. V stepenta na poznanie trakite sa bili mnogo na visoko nivo /za tova svidetelsvat neprekasnato uvelichavashtite se po broy sakrovishta/ i za sajalenie prevratnostite na istotiyata, izpalneni s i chrez choveshki greshki sa doveli do zagubvane na pamet, a vazvrashtaneto y e neobhodimo uslovie za razvitieto i napredaka na choveka v kulturen plan. Kulturata obhvashta vsichki sferi ot jivota ni: znanie -nauka i obrazovanie, izkustvo, estetika, zanayati, traditcii, obryadi, tcennosti i t.n.
цитирай
8. zvezdichka - Да ме извини анонимния,
02.08.2007 21:58
че изтрих злобния му коментар, но моят блог не е кошче за душевни отпадъци. Всеки може да плюе и философства... Но каква полза от такова поведение...
цитирай
9. анонимен - trakite i texniq jivot
21.01.2008 14:56
prosto iskam da nau4a ne6to

цитирай
10. zvezdichka - Когато човек има интерес
28.01.2008 21:22
винаги можа да потърси информация и да научава нови неща. Това, което аз наскоро прочетох и научих за траките е от трилогията-книги на Д-р Стефан Гайд - "Тракийско писмо декодирано", в която се разкриват сензационни и ценни неща, свързани с нашите древни корени и с най-древната писменост, която е принадлежала на нашите предци и родственици, в която има скрити тайни...

Има толкова много източници. В Археологическия музей например в момента има експозиция на тракийски съкровища, които в неделя могат да се видят и безплатно. Има места-древни светилища, които чакат да бъдат посетени от нас. А човек има какво да види или преживее в едно пътуване. Съществуват различни начини, за да научим нещо ново за траките и да обогатим древната си културата щом имаме желание за това :).
цитирай
11. zvezdichka - Злобните коментари, които
24.02.2008 23:31
имат за цел да злепоставят когото и да било нямат място в моя блог.
А целта на темата ми е била да представя това, което ме е впечатлило, което съм видяла и което няма аналог в българската култура...
цитирай
12. анонимен - Zvezdichke. towa si e tvoia blog. ...
02.04.2008 20:14
Zvezdichke. towa si e tvoia blog. Davaj, na swoja teritorija si! Kojto pcuva - marsh! Moje samo da se hwali! Neka da e schizophrenno, no si e twoe! Badi zdrav i neka Gospod da te wrazumi! Neka da ne barza da izprati Mihail i Gavriil!
цитирай
13. zvezdichka - Анонимен, ако
05.04.2008 19:54
все още не си разбрал от написаното в моя блог, то нека ти кажа черно на бяло, че аз съм жена... :) Звучиш ми странно и искаш да се надсмееш, но това е твоето мнение, това виждат твоите очи... Но нали затова сме различни! Опеделено не обичам да контактувам с хора, които смятат, че света се върти около тях. И псуването не ми е присърце...
цитирай
14. анонимен - Ако някой не е гледал мистериите, непременно да ги посети
25.04.2010 17:09
Изкуството в днешно време рядко носи подобно преживяване -дълбоко, много дълбоко и чисто. Преживяване за всички сетива! И за сърцето.
цитирай
15. zvezdichka - Мистериите...
03.05.2010 15:06
Самите те са тайнство, до което човек се докосва и преживява. Радвам се, че си почувствал това, което и аз съм се опитала да опиша в моя пост анинимен. Тази чистота наистина липсва в нашето ежедневие, загубила се е, както и много други ценности в живота ни и само от нас зависи да ги пазим като зеницата на окото си...
цитирай
16. анонимен - Браво
10.01.2012 15:23
Братя Тракийци, синове на Македон и на Голямата Луна, последователи на Машината Бог, вий сте светлият лъч за всички непросветени люде що бродят по таз жалка земя. Поклон !
цитирай
17. анонимен - Трак от бежанарската махла Сливен/Чикаго.
20.01.2012 05:41
Може ли да ми каже някои дъде мога да гледам филма за мистериите.
цитирай
18. zvezdichka - Анонимен 17 виждам, че
18.10.2012 08:57
е издаден диск: http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=20807&cat=147
Така, че можеш да си го потърсиш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817058
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031