Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 13:01 - Квасен хляб от лимец
Автор: zvezdichka Категория: Хоби   
Прочетен: 29377 Коментари: 28 Гласове:
28

Последна промяна: 08.10.2012 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В една от групите във фейсбук преди време едно момче беше споделило, че се е мъчило да меси на два пъти квасен хляб с лимец и не му е станал и така реших да опитам. Купих си Ѕ кг. просто за проба. В магазин “Здраве”, в който влизам от време на време ми казаха, че т.нар динкел е именно лимец, но беше внос от Германия. Нямаха български.

 
image

 

Брашънцето стоя известно време и чакаше ред. Една моя приятелка ми изпрати линк, в който се споменаваше, за конкурс за продукт от лимец. Организираха го от къща "Тепавицата" в Рабово, където гледат и лимец. За съжаление не можахме да отидем на това събитие, а и месец май вече бяхме ходили в посока към Източни Родопи, а лятото в плановете ни влизаше събора "Пирин пее" и реших да замеся едно хлебче и да изпратя снимки. И това стана в последния момент, защото все от нямане на време бях изключила за крайния срок. И тъкмо преди да тръгнем на нашата лятна отпуска видях, че е последн ден, в който мога да изпратя и снимки за конкурса. И заедно с гласенето на багажа месих и хляб :).

Ние по принцип редовно си месим квасен хляб, защото ни харесва и много ни кефи да си хапваме от него. Обикновено правим или бял, или царевичен, като смесваме бяло брашно с 1/3 царевично или пълнозърнест със същото смесване на брашната. Но тъй като сега изискването беше хляба да бъде от лимец го замесих само от брашното, което си бях купила. Квасчето беше втасало добре.

 

image

 

Направи ми впечатление, че брашното от лимец много прилича на пълнозърнестото, т.е. хлебчето стана много черно.

 

С половин килограм няма как да стане голямо хлебче. Замесих от вечерта малко хлебче и го оставих да си втасва през нощта.

 
image

 

На сутринта беше изпълнило тавичката.

 
image

 

Опекохме си го и си го хапнахме. Но ако зависеше от мен бих го смесила с малко бяло брашънце. Просто това беше един опит, провокирана от мъж, който беше споменал, че хлябът му от лимец не е станал. И ето и моя опит – успешен, макар, че ако беше с повечко брашънце щеше да е още по-хубав. Но и цената на брашното лимец беше много висока. А всичко стана от едно любопитство - дали ще стане хляба :).

 
image

image

 

 



Тагове:   квас,   хляб от лимец,   квасен,


Гласувай:
28
0



1. stela50 - Изглежда чудесно ...
08.10.2012 13:20
Поздрави !
цитирай
2. анонимен - Лимец
08.10.2012 15:11
А как приготвихте кваса?
цитирай
3. zvezdichka - Благодаря Стела!
08.10.2012 15:49
stela50 написа:
Поздрави !


Просто реших да споделя един опит :).
цитирай
4. zvezdichka - Здравей Анонимен!
08.10.2012 15:58
анонимен написа:
А как приготвихте кваса?


За приготвянето на кваса сваряваме хмелен чай и използваме част от него като добавяме брашно. Изчаква се няколко дена, като се следи дали бактерията е започнала да действа, т.е. дали започват да се образуват балончета. След това разреждаме сместа и прецеждаме листенцата на хмела. И започваме да захранваме с брашно и вода. Примерно 2-3 с.л. брашно и вода да се получи като за палачинково тесто гъстота. И се добавя брашно след като започнат да се образуват балончетата. Но процеса е описан подробно тук:
http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671

Това се прави, когато човек иска да си замеси хляб. След като си замеси хляба и няма да меся в близките дни примерно това, което е останало на дъното на съда (каничка, чаша или бурканче) се слага в хладилника. И когато решим да омесим отново хляб го изваждаме от хладилник и го събуждаме като започваме да му добавяме брашно и вода. Вече няма нужда да се вари хмелна отвара, а само се поддържа кваса, докато не се развали и не вкисне много и трябва да се поднови. Това е общо взето.
цитирай
5. sparotok - лимец
08.10.2012 17:54
Не съм ял хляб от лимец, но съм сигурен, че е вкусен, най-вече, ако е домашен:)

Поздрави!
цитирай
6. katan - Хлябът от лимец е един от предпочитаните от мен,
08.10.2012 19:08
но си го купувам готов.
Синът ми си го прави в къщи. Опитвала съм неговия и мога да кажа, че вкусът му е по-добър от купешкия.
Поздрави за твоя красив и здравословен хляб, Звездичке!
цитирай
7. bven - И аз смятам да започна консумация на такъв хляб:)))
08.10.2012 20:15
Много е полезен твоя материал за начинаещи.
Поздрави, звездичке!
цитирай
8. yotovava - Ха така
08.10.2012 21:32
заинтригувахте ме и мен, аз поначало си правя хляба сама - имам си фурна, но по най- простата рецепта - мая, сол,вода и брашно :)))))))))
цитирай
9. gabar4eto - zdr
08.10.2012 21:40
Ceci-nqmash ravna na kvasenoqt hlqb
цитирай
10. mitkaloto - И аз не съм опитвал такъв хляб. По...
08.10.2012 23:20
И аз не съм опитвал такъв хляб.Поздрави!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Всичко е добре, но така и не разбрах ...
09.10.2012 00:11
Всичко е добре, но така и не разбрах дали е бил вкусен този хляб от лимец?
цитирай
12. martiniki - Чудничка!:)
09.10.2012 09:38
Такава весела питка, Звездичка! Виждала съм динкел-брашно, но още не съм купувала. Сега пека ръжен хляб, наскоро ми попадна такова брашно.
цитирай
13. zvezdichka - Поздрави Павел!
09.10.2012 11:09
sparotok написа:
Не съм ял хляб от лимец, но съм сигурен, че е вкусен, най-вече, ако е домашен:)

Поздрави!


Домашният хляб със сигурност е вкусен, а ние сме почитатели на квасния :). За лимеца не мога да изкажа утвърдителен отговор, защото само веднъж омесих и не сме хапвали много пъти такъв хляб. А аз обичам и да експерементирам, т.е. често пъти слагам и семена (сусамово, ленено семе) в хляба за по различен и добър вкус. Може би трябва да опитам отново, но засега ме спира цената на брашното - 8 лв. за кг. При по-добри дни може би. А и не знам също дали има различни разновидности на лимеца, защото това брашно, което аз си купих беше пълнозърнесто. А и както вече споменах ние пълнозърнестото го смесваме с бяло. Но ми хареса :).
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря, че сподели Катя!
09.10.2012 11:22
katan написа:
но си го купувам готов.
Синът ми си го прави в къщи. Опитвала съм неговия и мога да кажа, че вкусът му е по-добър от купешкия.
Поздрави за твоя красив и здравословен хляб, Звездичке!


Аз все още нямам натрупан опит с лимеца специално, но редовно си правим квасен хляб - бял, царевичен или пълнозърнест. Ще трябва да опитам отново някой път и с лимеца, но ми се иска да е български.
цитирай
15. zvezdichka - Опитай bven :).
09.10.2012 11:24
bven написа:
И аз смятам да започна консумация на такъв хляб:)))
Много е полезен твоя материал за начинаещи.
Поздрави, звездичке!


Със сигурност няма да съжаляваш.
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря за споделеното Валя!
09.10.2012 11:26
yotovava написа:
заинтригувахте ме и мен, аз поначало си правя хляба сама - имам си фурна, но по най- простата рецепта - мая, сол,вода и брашно :)))))))))


И моя хляб е по опростена рецепта, като маята съм я заменила с квас и добавям сол, брашно и вода :). А също и семена. Става по вкусен.
Поздрави!
цитирай
17. zvezdichka - Благодаря Нури!
09.10.2012 11:30
gabar4eto написа:
Ceci-nqmash ravna na kvasenoqt hlqb


Хареса ти квасният хляб :). И да спомена още една подробност за аудиторията. Имаме си като традиция като тръгнем нанякъде от вечерта замесвам хляб, сутринта го опичам и после цялата кола ухае вкусно от хляба загънат в кърпа. И наши приятели, с които се виждаме успяват да го опитат :).
цитирай
18. zvezdichka - Поздрави Митко!
09.10.2012 11:44
mitkaloto написа:
И аз не съм опитвал такъв хляб.Поздрави!


Ако някой път идваш към Русе обади се, може и да те черпим с квасен хляб :). Но по отрано, че кваса си иска свойта предварителна подготовка :).
цитирай
19. zvezdichka - Здравей Невенче!
09.10.2012 11:47
kasnaprolet9999 написа:
Всичко е добре, но така и не разбрах дали е бил вкусен този хляб от лимец?


Вече поясних в коментара на Павел, че е вкусен, но от един път човек не може да придобие поглед. А това беше само един опит. Много ни е скъпо това брашно и може би затова все още не съм повторила, но никога не е късно :). Просто реших да споделя тези снимки.
цитирай
20. zvezdichka - Благодаря Доре!
09.10.2012 12:09
martiniki написа:
Такава весела питка, Звездичка! Виждала съм динкел-брашно, но още не съм купувала. Сега пека ръжен хляб, наскоро ми попадна такова брашно.


Ние все още имаме от натурално пълнозърнесто и царевично брашно, което сами си бяхме смели със съпруга ми на село, само бялото си купуваме.
Поздрави и вкусни хлебчета да съпътстват семейството ти, приготвени с любов!
цитирай
21. goran - Истинска, жива питка :)
09.10.2012 14:25
Моите спомени за вкуса на квасения хляб от лятото са повече от положителни :)
Питката наистина беше чудно вкусна :)

За жалост още не съм се научил да меся хляб, но и това ще стане скоро :)

И хляб с лимец съм опитвал, но само купешки - вкусен беше, но не мисля че беше само от лимец. По-добре е човек сам да си го приготви :)

Звездичка, любопитен съм по колко купи брашното? В София ми казаха - седем-осем лева за килограм. А това е твърде скъпо.
цитирай
22. zvezdichka - Здравей :)!
09.10.2012 14:54
goran написа:
Моите спомени за вкуса на квасения хляб от лятото са повече от положителни :)
Питката наистина беше чудно вкусна :)

За жалост още не съм се научил да меся хляб, но и това ще стане скоро :)

И хляб с лимец съм опитвал, но само купешки - вкусен беше, но не мисля че беше само от лимец. По-добре е човек сам да си го приготви :)

Звездичка, любопитен съм по колко купи брашното? В София ми казаха - седем-осем лева за килограм. А това е твърде скъпо.


Пак ще направим, живот и здраве, ще се радваме на нови срещи :).
А брашното от лимец половин кг. беше 4 лв., т.е. 8 лв. излиза кг., което за нашия джоб е скъпичко.
цитирай
23. alexs - Поздрави Цане! Не знам дали е м...
09.10.2012 15:36
Поздрави Цане!
Не знам дали е много вкусен но със сигурност е много полезен лимеца ....
Ето тази статия за ползите за здравето и историята на лимеца...
http://bilki.bg/index.php?m=1&ws_m=3726C
цитирай
24. zvezdichka - Благодаря ти за статията Алекс!
11.10.2012 11:58
alexs написа:
Поздрави Цане!
Не знам дали е много вкусен но със сигурност е много полезен лимеца ....
Ето тази статия за ползите за здравето и историята на лимеца...
http://bilki.bg/index.php?m=1&ws_m=3726C


Със сигурност е полезен, но гледам, че нашия българския лимец е с много по-добри качества, но по магазините предлагат внос.
цитирай
25. audan - За квасеца
15.10.2012 12:18
Чувал съм, че квасецът бил просто брашно и вода, пък всисването идвало само. Предполагам, че и млечно-киселата ни родна бактерия е самесена ;)
Други ползват настойка от кисели плодове (богати на витамин С - аскорбинова к-на) - шипки, трънки, диви ябълки или круши ... Изборът бил тайна на домакинята.

После само добавяли брашно и вода. А вместо хладилник, ползвали мазета- зимници.

Лимецът не приемал торове и хербициди, което е идеално, ако е вярно.Това обяснявало ниските добиви,а оттам и високата цена.
Аурата му била златиста...

Всичко това пише на етикета на купешкия хляб с лимец. Но не изглежда толкова тъмен. Сиреч - смесват брашното.
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря ти за коментара audan!
17.10.2012 13:09
audan написа:
Чувал съм, че квасецът бил просто брашно и вода, пък всисването идвало само. Предполагам, че и млечно-киселата ни родна бактерия е самесена ;)
Други ползват настойка от кисели плодове (богати на витамин С - аскорбинова к-на) - шипки, трънки, диви ябълки или круши ... Изборът бил тайна на домакинята.

После само добавяли брашно и вода. А вместо хладилник, ползвали мазета- зимници.

Лимецът не приемал торове и хербициди, което е идеално, ако е вярно.Това обяснявало ниските добиви,а оттам и високата цена.
Аурата му била златиста...

Всичко това пише на етикета на купешкия хляб с лимец. Но не изглежда толкова тъмен. Сиреч - смесват брашното.


Ние специално кваса го правим от хмел. И много му се кефим на квасния хляб, затова и често си месим.
За купешък хляб с лимец не ми е идвало и наум да си купя :). А че ниските добиви оправдават високата му цена съм напълно съгласна с теб. Но и явно малко са смелчаците в България, които са склонни да отглеждат лимец. Моите поздравления за рабовци, които засяха нива и в село Лимец. Чета от време на време фейсбука им. Но са ни е много далечко пусто тези Източни Родопи, а в магазините предлагат основно внос.
цитирай
27. prarodinata - Тази есен ожънах първата се реколта ...
24.10.2012 12:17
Тази есен ожънах първата се реколта от лимец. От 5-6 квадрата излезе 1 кг. зърно, което е стандартен добив. Лошото е, че тази есен е много суха и не е подходяща за сеитба. Може би ще се наложи пак да сея напролет, но за предпочитане е есенната сеитба. Дано да завали най-накрая!
Успех!
цитирай
28. zvezdichka - Благодаря, че сподели Мартине!
28.10.2012 16:35
prarodinata написа:
Тази есен ожънах първата се реколта от лимец. От 5-6 квадрата излезе 1 кг. зърно, което е стандартен добив. Лошото е, че тази есен е много суха и не е подходяща за сеитба. Може би ще се наложи пак да сея напролет, но за предпочитане е есенната сеитба. Дано да завали най-накрая!
Успех!


Не знаех, че си посял лимец. Много се радвам за което. А и трупаш опит. Ако се видим някой път наживо може да споделиш :). Аз бях чела основно за прозводителите на лимец от село Рабово.
А дъжда наистина се забави тази година... И е необичайно топло за сезона, но това сигурно е в минус за земеделските стопани.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4052968
Постинги: 487
Коментари: 6797
Гласове: 21222
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30