Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2012 14:43 - За великденските празници, козунаците, хляба и копривата
Автор: zvezdichka Категория: Хоби   
Прочетен: 25478 Коментари: 37 Гласове:
26

Последна промяна: 19.04.2012 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Христос возкресе мили приятели!

Мир и светлина в домовете и искрена и чиста любов в сърцата ви!

 

Тази година боядисах яйчицата като отново изпробвах естествени бои. Определено боядисването на яйцата с лукови пера е най-ефикасно. Ако се варят с луковите пера стават кафяви, а ако се киснат сварени в луковата отвара се получават оранжеви. Също интересно се получава, ако предварително са загънати в лукови пера и след това вързани с чорап. Пробвах и с цвекло, но станаха бежови. Пробвах и с кукурума, но май не се получиха. Но общо взето си е доста изморително да се сварят отварите, яйцата, да се приготвят с различни видове листенца и т.н. След опитите с натуралните бои използвах обикновени бои. Но те много цапат. Някои от тези яйца сложих и  в питката и естествено боядисаха тестото...

 
image

 

Като преди боядисването направих малка подготовка. След работа в четвъртък минах по градските градинки и си накъсах различни тревички и листенца за украса. Така попаднах на една красива полянка с бяла булка, глухарчета и парички, която беше радост за окото. Сигурно съм била странна птица в очите на хората :).

 
image

image

 

В петък реших да правя козунаци. Но тъй като напоследък си месим предимно квасен хляб ми хрумна идеята да замеся козунаците с квас. Може би тук сбърках, защото цял ден чаках да втаса тестото и готовите козунаци, а те едва чуха. Но ги правих с мерак. И си мислех как ли са си правили козунаци в далечното минало нашите баби във времето, когато все още маята не е била така разпространена?

 
image

 

Козунаците не бухнаха и дори леко ги прегорих. На другия ден се бяхме разбрали с приятели да изкараме остатъка от почивните дни в едно диво и спокойно местенце в Стара планина. И бях взела от козунака и 2-та вида рула, които бях направила. И естествено, че те първо свършиха. И въпреки, че нямаха вид и не бяха мекички моите приятели много ги харесаха.

Плънката за козунака я направих от 3 различни смеси. Едната беше със стафиди, какао, захар и орехи, 2-рата – с парченца локум и орехи, а 3-тата – със сладко и орехи. Но и плънката за рулата много си я харесвам. Тя се състои от прясно мляко, захар, орехи, какао, канела. Като тази плънка я разделям на две части и правя 2 рула с различни плънки. В едното руло към сместа добавям конфитюр, а в другото руло – стафиди, напоени с коняк(ром). Отгоре поръсвам козунаците и рулата със захар, стафиди, и нарязани ядки – орехи, бадеми.


image

 

И за капак вечерта замесих една квасна великденска пита, която опекохме на следващата сутрин. Хляба също стана много вкусен.

 
image

 

/п.п. И в края на поста ще споделя и за хляба, който ядем напоследък. Преди около месец си направихме един експеримент. Когато си бяхме на село смелихме жито на яромелката. Пресяхме го и го смелихме отново и пак го пресяхме. Така получихме пълнозърнесто брашно. След това смелихме и царевица, и отново с 2 смилания и пресявания получихме чудесно царевично брашно без подобрители естествено. За бялото брашно все още не сме намерили мелница при която като отидем да си смелим на място брашното, но занесохме 2 чувала с жито и ни го смениха за бяло брашно. Така, че натуралните продукти за хляба са осигурени.

Тъй като за квасния хляб се изисква повече време за втасване (2-3 часа) това, което експериментираме напоследък е вечер да замеся хляба и да го оставя на студено, а сутринта докато се приготвям за работа го мятам във фурната и за около 40 минути е готов. И вместо да си правя сандвичи за работа си хапвам хрупкащо хлебче с шарена сол.
На снимката са 2 хлебчета – едното е пълнозърнесто, а другото царевично. Като царевичния хляб го замесвам с бяло и 1/3 царевично брашно. Така е за пълнозърнестия – смесвам го с бяло брашно. Но общо взето нямам мерки и всеки път е различно. Пека в тавичка поръсена с брашно. Някой път и в намазнена с олио тавичка, но кората става още по хрупкава и като изстине хляба е много твърда.

 

 image

 
image

image


Още малко за експериментите с квасния хляб. Дадохме квас на едно наше приятелско семейство, което си поддържа кваса и си пече хляб. Жената ни даде идея, когато месим хляб да слагаме семена микс, каквито имаме подръка. Така, че след като замесим тестото добавих сусам, маково семе и белени слънчогледови семки. Получи се много добър вкус :)
.


А ето откъде човек може да прочете повече за този хляб:
А ето откъде човек може да прочете повече за този хляб:

http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671

Така, че с холям кеф си хапваме квасния хляб, който замесвам само с квас, вода, брашно и сол.

Напоследък започнах и да екперементирам да шаря и квасния хляб. Ето това се получава в крайния вариант:

 
image

image

image

 

Това беше отклонението, в което споделих за хляба, който обичаме да хапваме с огромно удоволствие.

И като съм започнала с рецептите нека кажа и за една пролетна зелена салата. Тя копривата вече взема да поостарява, но миналата седмица си направихме салатка от коприва. Към нея добавих натрошени орехи, краставичка, доматче, зелен лук и чесън и я овкусих с олио(зехтин) и лимон(оцет).

image

По желание може да се обърка и с кисело мляко. Става по вкусна.

image

Да ви е сладко :))) ./




Гласувай:
26



1. diso - Яйцата ми напомнят тези, които боядисвахме с баба ми - заради листенцата
19.04.2012 15:26
Зеленото с паричка ли е правено? Много е ефектно.

Ние използвахме листа от магданоз, дамско сърце, кандилка и шушан и парчета от стари мрежести пердета(памучни или нещо подобно), които придаваха допълнителна шарения.

Благодаря за линка за хляба!
цитирай
2. pevetsa - ИСУС ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА ОТ МЪРТВИТЕ!
19.04.2012 15:29
За да живеят вечно, ония които вярват и изповядат, че ИСУС Е ГОСПОД!
Цане, благословени да сте с Иво, с ОБИЧ и ЗДРАВЕ, ВЯРА и НАДЕЖДА!
И бъдете част от СВЕТЛИНАТА!
цитирай
3. li4kata - Во истину воскресе!
19.04.2012 15:38
Работя във фирма, която произвежда и козунаци, но въпреки това тази година не донесох вкъщи нито един козунак, защото съпругата ми изяви желание да приготви домашен, при това за първи път. И стана! :-)) Чудесен беше! Ето и ти си ги сътворила с любов и желание и са станали вкусни!
А къде е ракийката на тази чудесна салатка? ;-))
цитирай
4. makont - Ох, Звездиче,
19.04.2012 17:34
както съм гладна, направо ми напълни окото. Много са си ти хубави козунаците. Явно и ти като мен си ги пекла в широка тава. Аз ползвам тази голямата, която си е към фурната и понеже им е много широко те се разливат на широко и не се вдигат добре, въпреки, че са втасали хубаво. Сега си знам урока, трябва в продълговатите тавички за кекс, така тестото ще отива нагоре и козунака ще има търговски вид. А за вкуса да не говорим. Моите бяха с 12 яйца, къде в купен козунак ще ти сложат толкова яйца. Питките са ти страхотни. Радвам се, че има хора като теб. Аз също изпитвам удоволствие да меся питки. Хубава вечер от мен!
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Воистину въскресе!
19.04.2012 19:03
Да си жива и здрава, Звездичке - вяшият Великден е радост за окото и за душата - Благодаря, че сподели! Питките са невероятни, а и козунаците и яйчицата. И ние винаги месим козунаци и цялата къща ухае на Великден - на свещенодействие!:) Но твоите хлябове - погачите и питките са вълшебни! Виж с квас не съм опитвала - имаме си стара рецепта - една копривщенска, друга цариградска.:) А коприва и днес готвих - с орешки - замразена от миналата година, но ще наберем пресна. Все едно сме ти били на гости! Благодаря ти - бъдете здрави, много щастливи и благословени! Благоденствие, обич, светлина и сполука за вас и дома ви!:)
цитирай
6. zvezdichka - Да с паричка е правено зеленото яйчице :).
19.04.2012 19:19
diso написа:
Зеленото с паричка ли е правено? Много е ефектно.

Ние използвахме листа от магданоз, дамско сърце, кандилка и шушан и парчета от стари мрежести пердета(памучни или нещо подобно), които придаваха допълнителна шарения.

Благодаря за линка за хляба!


Играчка си е всяко едно яйчице да го завиваш с чорап или с мрежичка (в която са стоели картофите), но стават по хубавки и раздвижени. А сещайки се за различни видове листенца на път от работа минах по градските градинки и си набрах каквито намерих. После си ги топнах в оранжевата паничка :).
А да те питам "кандилка" и "шушан" сигурно са вид цветя, че не са ми познати?
А спомена за баба грее и му става мило на човек, сещайки се и за своята баба.

Благодаря ти за коментара Дисо!
цитирай
7. zvezdichka - Амин! Благодаря Алекс за благослова!
19.04.2012 19:23
pevetsa написа:
За да живеят вечно, ония които вярват и изповядат, че ИСУС Е ГОСПОД!
Цане, благословени да сте с Иво, с ОБИЧ и ЗДРАВЕ, ВЯРА и НАДЕЖДА!
И бъдете част от СВЕТЛИНАТА!


Благословен да е Господ Исус Христос и всички, които вярват във възкресението Христово!
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря Илия!
19.04.2012 19:29
li4kata написа:
Работя във фирма, която произвежда и козунаци, но въпреки това тази година не донесох вкъщи нито един козунак, защото съпругата ми изяви желание да приготви домашен, при това за първи път. И стана! :-)) Чудесен беше! Ето и ти си ги сътворила с любов и желание и са станали вкусни!
А къде е ракийката на тази чудесна салатка? ;-))


Вярно е, че е трудоемък процес, но както казва и Надето месенето е вид свещенодействие, удовлетворение, дори бих казала и радост да приготвиш великденския козунак за своите близки. Така, че поздравления за съпругата ти, че е замесила сама козунаците за Великден.
А относно твоя въпрос какво да ти кажа. Салатка обичаме, но за ракийка май се сещаме рядко. Ако сме се събрали дружината и има кой да викне наздраве (а там винаги има кой) обезателно, но когато сме сами със съпруга ми само понякога ни се припива, ама рядко :).
Поздрави!
цитирай
9. zvezdichka - Виж за това не помислих Майче - че човек може да е гладен, когато гледа поста...
19.04.2012 19:40
makont написа:
както съм гладна, направо ми напълни окото. Много са си ти хубави козунаците. Явно и ти като мен си ги пекла в широка тава. Аз ползвам тази голямата, която си е към фурната и понеже им е много широко те се разливат на широко и не се вдигат добре, въпреки, че са втасали хубаво. Сега си знам урока, трябва в продълговатите тавички за кекс, така тестото ще отива нагоре и козунака ще има търговски вид. А за вкуса да не говорим. Моите бяха с 12 яйца, къде в купен козунак ще ти сложат толкова яйца. Питките са ти страхотни. Радвам се, че има хора като теб. Аз също изпитвам удоволствие да меся питки. Хубава вечер от мен!


Ще ми е интересно да си напишеш рецептата за козунаците. Моите не успяха да бухнат, защото ги правих с квас, а по прицип, когато правя квасния хляб тестото не бухва нагоре, а се разлива.
Питките освен това са и много вкусни :). Радвам се, за това, което споделяш!
Благодаря ти!
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря от сърце Наде!
19.04.2012 19:48
malchaniaotnadejda7 написа:
Да си жива и здрава, Звездичке - вяшият Великден е радост за окото и за душата - Благодаря, че сподели! Питките са невероятни, а и козунаците и яйчицата. И ние винаги месим козунаци и цялата къща ухае на Великден - на свещенодействие!:) Но твоите хлябове - погачите и питките са вълшебни! Виж с квас не съм опитвала - имаме си стара рецепта - една копривщенска, друга цариградска.:) А коприва и днес готвих - с орешки - замразена от миналата година, но ще наберем пресна. Все едно сме ти били на гости! Благодаря ти - бъдете здрави, много щастливи и благословени! Благоденствие, обич, светлина и сполука за вас и дома ви!:)


Винаги имаш добра добра дума, с която да прегърнеш човек, а добрата дума наистина обгръща невидимо човек, насища и доставя радост! И за твоите рецепти ми стана интересно :). Аз да не чуя нещо все ми се иска да надникна в него :). Седмицата преди Великден си ходихме на село и си набрах много коприва, а и лопош също. Освен салатата, за която споменах по горе си направих и каша от коприва с орехи и зелена супа от лопуш. Много обичам зеленийка, ама май си ям самичка. И копривник направих, ама баничката я разделих на 2 и едната половинка беше без коприва :).
А реших да споделя, макар и сравнително късно, защото с желание съм ги правила всичките тези неща.
Бъди благословена във всички твои дела и все така щедра!
цитирай
11. milenamm - Браво! Всичко е прекрасно! Живи и ...
19.04.2012 19:59
Браво! Всичко е прекрасно! Живи и здрави бъдете и много щастливи :)!
Тази година и ние си направихме домашен козунак за първи път и стана хубав. Със сигурност ще пробвам да направя пак. И питки много обичам да меся, а вашите много ми харесват, чудесни са :).
цитирай
12. malchaniaotnadejda7 - 10. zvezdichka - Благодаря от сърце Наде!
19.04.2012 20:10
zvezdichka написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Да си жива и здрава, Звездичке - вяшият Великден е радост за окото и за душата - Благодаря, че сподели! Питките са невероятни, а и козунаците и яйчицата. И ние винаги месим козунаци и цялата къща ухае на Великден - на свещенодействие!:) Но твоите хлябове - погачите и питките са вълшебни! Виж с квас не съм опитвала - имаме си стара рецепта - една копривщенска, друга цариградска.:) А коприва и днес готвих - с орешки - замразена от миналата година, но ще наберем пресна. Все едно сме ти били на гости! Благодаря ти - бъдете здрави, много щастливи и благословени! Благоденствие, обич, светлина и сполука за вас и дома ви!:)


Винаги имаш добра добра дума, с която да прегърнеш човек, а добрата дума наистина обгръща невидимо човек, насища и доставя радост! И за твоите рецепти ми стана интересно :). Аз да не чуя нещо все ми се иска да надникна в него :). Седмицата преди Великден си ходихме на село и си набрах много коприва, а и лопош също. Освен салатата, за която споменах по горе си направих и каша от коприва с орехи и зелена супа от лопуш. Много обичам зеленийка, ама май си ям самичка. И копривник направих, ама баничката я разделих на 2 и едната половинка беше без коприва :).
А реших да споделя, макар и сравнително късно, защото с желание съм ги правила всичките тези неща.
Бъди благословена във всички твои дела и все така щедра!

:) Аз ти благодаря, Звездичке! Хлябовете ти са като обредни!:) Това други хора вкъщи го умеят. Лопош, лапад ли е? При нас лапад има по-късно. Нали е високо и е студено още.:) Хубаво е да си споделяме рецепти. Но аз не съм такъв майстор по месенето като теб.:) Виж баничката - с лапад, със спанак, с кисело зеле, но с копривка не съм пробвала. По красота този постинг ми напомня мартеничките, които беше изплела!:) Така грее. Радостна вечер и до скоро!:)
И друго - на това бяло цветенце - "булка", ние казваме "конски зъб", което винаги ме е възмущавало!? Доживях, да чуя истинското му име! Благодаря ти!:)
цитирай
13. diso - Звездичке :))
19.04.2012 21:48
Кандилката е цвете, доскоро известно ми като "кошничка", а на латински - аквилегия:
http://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a
А шушанът е плевел и полезна храна - като лапада и глухарчето, например:
http://www.google.bg/search?q=%D1%88%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a
цитирай
14. bilingual - :)
19.04.2012 22:00
наистина възкресе!
здраве и благополучие!
цитирай
15. анонимен - иванова
19.04.2012 22:08
Благословено да е вашето семейство. Тази година така се случи,че празнувахме два
пъти Великден.Далеч сме от Родината, но спазихме традициите.Месихме козунаци и т.н. .Поздрави и Бог да е с вас!
цитирай
16. malchaniaotnadejda7 - :) пс
19.04.2012 23:00
Цани, извинявай - чак сега се сетих!:) Предполагам, говориш за лобода - много съм умна, няма що!:))) Умна съм като захарно цвекло, т.е. "чукундур". Лобода - от нея стават супички и какво ли не! Какъв лапад - за лапад е рано!:))) В Копривщица лапад берем ранното лято. Къде е Вени - Късна Пролет да помага?! Благодаря за хляба - прочетох! Моите домашни козунаци са със суха мая на д-р Йоткер. Цариградската рецепта е безкраен ферман и е с прекалено много жълтъци, но ще ти я напиша. Лека вечер и до скоро!:)
цитирай
17. shining - Браво!!!
19.04.2012 23:08
Христос воскресе! :)))
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря Милена!
20.04.2012 12:37
milenamm написа:
Браво! Всичко е прекрасно! Живи и здрави бъдете и много щастливи :)!
Тази година и ние си направихме домашен козунак за първи път и стана хубав. Със сигурност ще пробвам да направя пак. И питки много обичам да меся, а вашите много ми харесват, чудесни са :).


Радвам се, че има хора, които продължават традициите :).
Всичко добро и за теб и семейството ти!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Страхотна си домакиня, нямам думи. ...
20.04.2012 12:39
Страхотна си домакиня, нямам думи.....Живи и здрави да сте всички в къщи!!!
цитирай
20. zvezdichka - Благодаря Наде :)!
20.04.2012 12:52
Наде за украсата на хлябовете които правя импровизирам, като използвам понякога и снимки на обредните хлябове.
А лопуша мисля, че е лапад. При нас вече го има.
А цветето така го помня от детството си още "бяла булка" :).
цитирай
21. zvezdichka - Благодаря Дисо!
20.04.2012 13:14
diso написа:
Кандилката е цвете, доскоро известно ми като "кошничка", а на латински - аквилегия:
http://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a
А шушанът е плевел и полезна храна - като лапада и глухарчето, например:
http://www.google.bg/search?q=%D1%88%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a


Кошнички имам и в моя двор, но по това време на годината само листата са се раззеленили :). А за шушана прочетох, че имал отровен двойник "БУЧИНИШ", който ние много често ме срещали по пътищата и ни е правил впечатление по миризмата, а също става и много голямо - колкото човешки ръст че и горница. Съпруга ми много обича луканки и суджуци, ама от онези побелелите и миризмата на това храстче му е напомняла за миризмата на суджуците :). Така научих нещо ново.
цитирай
22. zvezdichka - Благодаря Анита!
20.04.2012 13:17
bilingual написа:
наистина възкресе!
здраве и благополучие!


Здраве, щастие, радост и много любов в дома ти!
цитирай
23. zvezdichka - Благодаря Иванова!
20.04.2012 13:22
анонимен написа:
Благословено да е вашето семейство. Тази година така се случи,че празнувахме два
пъти Великден.Далеч сме от Родината, но спазихме традициите.Месихме козунаци и т.н. .Поздрави и Бог да е с вас!


Забелязала съм, че голяма част от хората, които са далеч от родината обичат и спазват традициите, но си трябва и закваска - човек да е видял, да е обикнал и да е научен или най-малкото да търси да възражда, да се завръща в бащиното огнище и да поддържа жив този огън, който често пъти няма материален израз! Поздравявам ви, че пазите традициите и Бог да ви пази!
цитирай
24. zvezdichka - :)
20.04.2012 13:27
malchaniaotnadejda7 написа:
Цани, извинявай - чак сега се сетих!:) Предполагам, говориш за лобода - много съм умна, няма що!:))) Умна съм като захарно цвекло, т.е. "чукундур". Лобода - от нея стават супички и какво ли не! Какъв лапад - за лапад е рано!:))) В Копривщица лапад берем ранното лято. Къде е Вени - Късна Пролет да помага?! Благодаря за хляба - прочетох! Моите домашни козунаци са със суха мая на д-р Йоткер. Цариградската рецепта е безкраен ферман и е с прекалено много жълтъци, но ще ти я напиша. Лека вечер и до скоро!:)


Тъкмо се зачудих къде е това нависоко, но не посмях да попитам , защото те свързвам със София. А сега виждам и друго. Невероятно селце, пазещо българския дух и занаяти и фолклорната песен! Какви фестивали стават там на поляните на Войводенец, чакаме 2015 г. :))).
Лободата не знам какво точно е.
Хубав ден ти желая и пролетно настроение, въпреки студената пролет!
цитирай
25. zvezdichka - Воистина Возкресе!
20.04.2012 13:29
shining написа:
Христос воскресе! :)))


Благодаря shining!
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря Невенче!
20.04.2012 13:31
kasnaprolet9999 написа:
Страхотна си домакиня, нямам думи.....Живи и здрави да сте всички в къщи!!!


Бях понастинала малко след празниците, че ме заваля дъжд снимайки една дъга и не се преоблякох, а реших, че ще изсъхна на огнището, но сбърках. Но човек така се научава. А и хремата отмина :).
Поздрави!
цитирай
27. malchaniaotnadejda7 - 24. zvezdichka - :)
20.04.2012 13:53
zvezdichka написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Цани, извинявай - чак сега се сетих!:) Предполагам, говориш за лобода - много съм умна, няма що!:))) Умна съм като захарно цвекло, т.е. "чукундур". Лобода - от нея стават супички и какво ли не! Какъв лапад - за лапад е рано!:))) В Копривщица лапад берем ранното лято. Къде е Вени - Късна Пролет да помага?! Благодаря за хляба - прочетох! Моите домашни козунаци са със суха мая на д-р Йоткер. Цариградската рецепта е безкраен ферман и е с прекалено много жълтъци, но ще ти я напиша. Лека вечер и до скоро!:)


Тъкмо се зачудих къде е това нависоко, но не посмях да попитам , защото те свързвам със София. А сега виждам и друго. Невероятно селце, пазещо българския дух и занаяти и фолклорната песен! Какви фестивали стават там на поляните на Войводенец, чакаме 2015 г. :))).
Лободата не знам какво точно е.
Хубав ден ти желая и пролетно настроение, въпреки студената пролет!

Цани, Копривщица винаги е била град-република, дори в пределите на Отомания се е ползвала със специален статут и църквите по време на турското робство са строени високо над земята.:)

(Бооже, как реагирам!? - извинявай! - май наистина съм копривщенка - докачвам се на "селце" - голяма веселба!:)))) Цани, разбира се, че Копривщица е мъничка. И разбира се, че когато пише Кървавото писмо, Каблешков изрича:" Сега, когато ви пиша,... тук, в село..." - :) перефразирам... Не ме свързвай със София. :))) Физически - да, цял живот съм тук, от 2 годишно, но съм копривщенка и по баща, и по майка - само баба ми, Надежда, попадията е тракийка. От Малък Чардак. Но нея не я помня - умира 40 годишна.

А вие, приключенци такива, да ми дойдете на гости в селото на Каблешков!:)))

А сега за лободата - тя е красива със зелени накъдрени листенца и става чудесна супа от нея. Има я почти целогодишно, но трябва да се науча да снимам и да качвам снимки тук.:) Става даже за шарене на яйца. Другото, за което не ми идваше името е щир. Той също е зеленинка и е много полезен. И вкусен - за супички. До скоро и ти благодаря за светлината на Звездичката! Истинска Звездичка си!:) Поздрави на Русе - града на великия Канети!
цитирай
28. malchaniaotnadejda7 - ps Цани, извини ме!:)
20.04.2012 14:02
За две неща.

Прекалено много коментирам, но постингът ти наистина е вдъхновяващ.
За неточното и нескопосано цитиране на Каблешкова. Ето го Кървавото писмо:

Ето неговото съдържание, според Захари Стоянов:

"Братя!

Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище...

Копривщица, 20 априлий 1876 г.

Т. Каблешков.

Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото.

Н. Караджов"

цитирай
29. zvezdichka - Досега не съм знаела тази подроб...
20.04.2012 14:26
Досега не съм знаела тази подробност за Копривщица. То ни е от любимите градчета на България, а ние имаме много такива :). За него не съм писала и може би в това ми е грешката, че когато пиша за дадено селце се запознавам и с неговата история и научвам интересни неща. А в Копривщица не сме идвали отдавна от времето, когато все още живеех в София и ни беше наблизо. Само 2010 година бяхме на фестивала, за който подробно писах и в блога си, но тогава повечето време го изкарахме извън Копривщица реално по поляните от сцена на сцена. Но ако решим да го посетим отново ще ти пиша :). Просто имаме много планове и все нещо остава на заден план. За тази година в графика задължително е Странджа - "фестивал на зелениката", Най-Източни Родопи - Крумовград и Ивайловградско, Пирин - на Предела се провежда "Пирин пее" и някои части от Стара планина - х.Рай и Райското пръското пръскало, ако времето ни позволи.
Благодаря ти и за писмото на Каблешков. Не бях го чела.
А Русе в момента така се е разхубавил. Сега цъфтят едни розови дървета и храсти и целия град е цветен, а за градинките пред общината,пред паметника Альоша и вазата и в района на библиотеката нямам думи. Много са красиви :).
цитирай
30. compassion - Мила звездице,
20.04.2012 14:47
много хубав постинг си направила! Така ми стана мило като видях твоите хлябове и козунаци, яйцата с листенцата, както ги правехме с баба с толкова трепет и любов. Ех, сега при мен е друго ... прекалено студено ми е (във всеки смисъл). Когато те посещавам в твоя блог, винаги ми се иска да се върна в България. Благодаря ти, мила Цане за обичта, която усещам в теб!
цитирай
31. zvezdichka - Руми благодаря ти!
20.04.2012 15:08
compassion написа:
много хубав постинг си направила! Така ми стана мило като видях твоите хлябове и козунаци, яйцата с листенцата, както ги правехме с баба с толкова трепет и любов. Ех, сега при мен е друго ... прекалено студено ми е (във всеки смисъл). Когато те посещавам в твоя блог, винаги ми се иска да се върна в България. Благодаря ти, мила Цане за обичта, която усещам в теб!


Как ми се иска да те прегърна Руми! Толкова мило ми стана от твоя коментар и въпреки, че рядко се чуваме дали тук или във фейса те чувствам близка! Странна работа са думите, за които няма преграда, път, разстояние и които идват и прегръщат! Те думите могат да бъдат и жест, и възприятие, и спомен, важното е да казват съкровенни неща и да докосват!
Надявам се да сте добре и малката да е здравичка, да се радвате взаимно и най-вече да грее любовта в сърцата ви!
Поздрави от слънчева и зелена България, въпреки, че тук дъжда и студа не ни отминава!
цитирай
32. анонимен - квас
20.04.2012 20:06
как се прави квас
цитирай
33. zvezdichka - Здравей Анонимен 32!
20.04.2012 20:46
анонимен написа:
как се прави квас


Отговор на въпроса си можеш да намериш на следния линк:
http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671
цитирай
34. alexs - Ще си опариш ръчичките докато на...
23.04.2012 21:35
Ще си опариш ръчичките докато набереш тази коприва Цане! Вместо коприва става лапад/или лопуш както в русенско му казват на лапада/ или спанак! Но разбира се копривата е много лекувита особно за анемиии.....
За боядисване на яйца може да се използва кукуряк това навремето съм го виждал от баба ми получава се жълт оттенък. А пък за украса на яйцата е хубаво и четирилистна детелина стига да я намериш :)))
А за козунаците използвай мая за хляб за да бухнат а кваса за питки или домашен хляб не и за козунаци :)
Тази рецепта за козунак не е лоша http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recepta_kozunak
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
35. martiniki - страхотно е това, което правите
24.04.2012 06:13
Радвам ви се на желанието и трудолюбието. Козунаците ти са много хубави, яйцата - пъстри и весели, а погачите - забележителни! Моите козунаци се разляха тази година, ще си търся тесни форми- може би силиконови. Това се казва същински Великден, всичко приготвено от ръцете на стопанката.


Копривата ме влече от известно време (ама предпазливо;) и като видях салатата реших, че ще бера вече;)
цитирай
36. zvezdichka - Здравей Алекс!
24.04.2012 14:44
alexs написа:
Ще си опариш ръчичките докато набереш тази коприва Цане! Вместо коприва става лапад/или лопуш както в русенско му казват на лапада/ или спанак! Но разбира се копривата е много лекувита особно за анемиии.....
За боядисване на яйца може да се използва кукуряк това навремето съм го виждал от баба ми получава се жълт оттенък. А пък за украса на яйцата е хубаво и четирилистна детелина стига да я намериш :)))
А за козунаците използвай мая за хляб за да бухнат а кваса за питки или домашен хляб не и за козунаци :)
Тази рецепта за козунак не е лоша http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recepta_kozunak
Поздрави и хубава вечер!


Аз специално съм от ВеликоТърновско и там викаме лопуш, а за Русенско не съм много сигурна как точно :). А копривата я брах с найлонова торбичка.
Това за кукуряка не бях го чувала. Благодаря, че сподели спомените си!
За козунакът с квас ми беше интересно да опититам. Но следващия път козунаците с мая :).
Алекс благодаря за коментара!
Поздрави!
цитирай
37. zvezdichka - Благодаря Доре за хубавите думи!
24.04.2012 14:48
martiniki написа:
Радвам ви се на желанието и трудолюбието. Козунаците ти са много хубави, яйцата - пъстри и весели, а погачите - забележителни! Моите козунаци се разляха тази година, ще си търся тесни форми- може би силиконови. Това се казва същински Великден, всичко приготвено от ръцете на стопанката.


Копривата ме влече от известно време (ама предпазливо;) и като видях салатата реших, че ще бера вече;)


Козунаците и рулата си ги хапвахме на едно чудно зелено място на домашен огън :). И първо те свършиха.
А коприва и на мен ми се е дояло отново, но не сме си ходили на село, а в града не знам от къде точно да си набера. Много ги обичам тези зелени супички.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5817244
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031